olej do smażenia Przygotowanie: Ser wkładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtka z jajek, cukier, mąkę i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Składniki łączymy ze sobą za pomocą widelca. Z białek ubijamy lekką pianę i mieszamy z ciastem twarogowym. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, łyżką nakładamy porcję ciasta i formujemy z niej placek. smażymy 2-3 minuty
Smakowity Blog Kulinarnyrodzynkami, ale nadszedł czas na małe zmiany. Tym bardziej, że do świąt jeszcze daleko, a do mojej kuchni niedawno trafiła pasta sezamowa (Tahini). Kupiłam ją z zamiarem zrobienia placków, a pozostałą część wykorzystałam do sernika sezamowego. Sernik wyszedł naprawdę kremowy i pyszny (chyba,że ktoś nie lubi chałwowego posmaku). Niestety przy okazji dowiedziałam się, że chyba jestem lekko(...)SERNIK TAHINI (Tahini cheesecake) Składniki: (forma 24 cm) spód: 150 g herbatników typu Petit 3 łyżki sezamu 1 łyżka miodu 50 g masła masa serowa: 500 g sera (najlepiej już przemielonego) 200 g cukru 1 cukier waniliowy 80 ml śmietany 2 jajka 2 łyżki śmietany 30% 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki pasty sezamowej (Tahini) polewa: 1/2 szklanki
Bon appetit mon amiepiekarz z Nancy. Początkowo Quiche przygotowywano z ciasta chlebowego, z czasem jednak zrezygnowano na rzecz kruchego ciasta, jej cechą charakterystyczną jest słony smak wędzonego boczku, ciągnący się w środku ser (choć nie figurował on na liście składników pierwotnej wersji Quiche) i śmietanowo-jajeczna masa. Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu rodzaj tarty, nie wymagający szczególnie skomplikowanych składników, jest idealnym daniem(...)obiad. Jak już pisałam na początku, pochodzi z północno-wschodniej Francji, graniczącej z Niemcami, toteż nazwa nie bez przyczyny może się kojarzyć z niemieckim słowem 'kuchen' czyli po prostu placek. W Średniowieczu Quiche Lorraine pieczono w specjalnych, dużych i żeliwnych patelniach wylepionych najpierw ciastem chlebowym, a następnie zalewanych masą śmietanowo-jajeczną. Ze względu na dostępność składników była bardzo
Przepysznik - BLW i nie tylkoblat, zrobić dołeczek i wbić jajka , wlać olej i wsypać sól.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić na około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie(...)makaronu. Makaron można także pokroić nożem lub radełkiem. Makaron gotować w lekko osolonym wrzątku przez około 4-5 minut. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Ilość szpinaku i sera wg własnego gustu. szpinak ser żółty cebulka sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Cebulkę pokroić i zeszklić na oleju, dodać pokrojony szpinak i zeszklić.Dodać ugotowany i odcedzony makaron.Sma
Moje domowe kucharzenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Szukacie pomysłu na domowe placki tortilla? Na świetną przekąskę na kolację, domówkę czy lunch? Jeżeli tak to
Marta Gotuje800 ml mleka 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki gryczanej sól 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia 450g szpinaku 1 cebula
Gotowanie jest łatwe~razowy omlet z ricotty z twarożkiem i kiwi gold~ Inspiracja. W sumie dobry sposób na ricotta hotcakes, jeśli nie ma się zbyt wiele czasu - smażymy jeden
breakfast of dreamsDawno dawno temu dostałam ten przepis od znajomej z pracy. Placuszki robi się bardzo szybko i świetnie smakują. Wypróbujcie! Składniki: 15 dag pieczarek 1 marchewka 10
Kuchnia domowa Ani400ml śmietany 18% 5 ząbków czosnku sól, pieprz, cukier duża czerwona cebula 2 pomidory duża czerwona papryka miks sałat (4 garści) pół zielonego ogórka przyprawa do kebaba opcjonalnie żółty ser Przygotowanie: Do mąki wsypujemy drożdże + szczyptę soli i stopniowo dodając wodę z oliwą wyrabiamy ciasto ( ja robię to ręką). Pulchne ciasto wkładam do nasmarowanej oliwą dużej miski, przykrywam ściereczką(...)formujemy w nieduże kulki. Wykładamy je na blat oprószony mąką i przykrywamy ściereczką na kolejną godzinę. Następnym etapem jest uformowanie ostatecznych chlebków. Każda kulkę z osobna rozwałkowujemy na cienki placek o grubości ok 4-5mm i wkładamy do rozgrzanego do 200stopni piekarnika na ok 15 minut (ciasto powinno samo się rozdzielić, a jeżeli nie to delikatnie je nacinamy
ChilliJemyciasto łyżką wazową na patelnię, trzymając ją w powietrzu ruchami kolistymi rozprowadzamy ciasto na całej powierzchni patelni. Ciasta nie może być zbyt dużo, wtedy wyjdą grube i niezbyt smaczne placki. Po kilkunastu sekundach lekko podważamy ciasto drewnianą łyżką w celu sprawdzenia czy jest już lekko zarumienione, jeśli tak to przy jej pomocy przekładamy na drugą stronę również(...)Wprawieni kucharze mogą bez pomocy narzędzi przerzucić naleśnik specjalnym ruchem patelni. Tę czynność powtarzamy aż ciasto zniknie z miski. Tak przygotowane naleśniki smarujemy twarożkiem, dżemem, powidłami lub faszerujemy pieczarkami, serem, mięsem, można polać sosami, posypać cukrem pudrem - jak kto lubi. Smacznego
Anielska Kuchnia Aniodchodzić od rąk). Ciasto powinno być miękkie i nieco klejące, ale takie ma być. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h). Nadzienie serowe: Ser utrzeć za pomocą widelca z resztą składników nadzienia, wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić. Formowanie bułeczek: Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy obficie oprószonej mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości(...)stolnicę i wierzch ciasta trzeba dobrze oprószyć mąką i w miarę potrzeby nieco podsypywać, ale nie za dużo). Na połowie rozwałkowanego prostokąta rozsmarować równomiernie nadzienie ( ma pokrywać dokładnie połowę placka). Przykryć je drugą częścią prostokąta.. Ostrym nożem pokroić nowo powstały prostokąt na pół (wszerz) i każda część (czyli obydwa powstałe prostokąty podzielić na 6 pasków (każdy około
dom-agi.plCukinia w słoikach, placki z cukinii, no i w końcu pasztet :D Robi się go dość szybko i nie wymaga sztywnego trzymania się przepisu. Zasady są takie: trzeba dodać coś, co zwiąże startą cukinię. Właśnie. A dziś posłużyłam się zamiennikami. Składniki: * cukinia do 1 kg * 2 jajka * 1 duża marchew * pieczarki - opcjonalnie * żółty ser - max 15 dkg * szklanka
Pieprzyć z Fantazjąciastem. masa serowa ser zmiel przez maszynkę i przełóż do garnka, dodaj cukier, cukier wanilinowy i jajka. Wszystko wymieszaj i postaw na małym ogniu, cały czas mieszając. Jak masa zrzednie dosyp powoli budyń, cały czas energicznie mieszając. Jak masa zacznie gęstnieć i powstaną pęcherzyki zalej środek biszkopta i przykryj wszystko ściętym wcześniej górnym plackiem. Po ostygnięciu ciasto wstaw
Niezły Młynekpołączenia składników. Dodajemy ser i delikatnie mieszamy, aż połączy się z masą jajeczną. Masę wylewamy na dużą blaszkę 25x35cm wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Wyrównujemy i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (do lekkiego zrumienienia). Po wyjęciu odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie zdejmujemy papier i układamy ładniejszą stroną do dołu. Na upieczonym placku serowym układamy kurczaka tak, by przykrywał(...)prawie całą powierzchnię (zostawiamy wolne 2cm z jednego szerszego boku). Na mięso wykładamy szpinak i rozprowadzamy równo. Placek zwijamy ciasno w roladę wzdłuż szerszego boku (zwijając w stronę boku bez farszu). Roladę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia. Przestudzoną roladę kroimy
Smak mojej kuchniwęgiersku - czyli placki nieco podrasowane ;) znajdziecie tutaj . 6. Kartofle z kapustą czyli panczkraut - tak dobre, że aż dziwne, że jeszcze tak słabo znane poza Śląskiem, musicie spróbować tego koniecznie! 7. Ziemniaki z patelni, podsmażane i duszone z pieczarkami i cebulą, przepis podawałam ostatnio tutaj. 8. No i na koniec hit wegańskich internetów, "ser" z ziemniaka, który możecie wykorzystać
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE