placek z serem - 3325 przepisów (strona:131/222)

Delikatne placuszki twarogowe 148

ziemniaków lub mielimy w maszynce. Do miski z serem dodajemy pozostałe składniki. Za pomocą blendera miksujemy wszystko do momentu uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Na patelni o nieprzywierającej powłoce (u mnie taka do naleśników) rozgrzewamy na średnim ogniu niewielką ilość klarowanego masła. Wylewamy po 1 łyżce ciasta na 1 placek. Smażymy placuszki z obu stron na złoto, zmniejszając

Smaki Na Talerzu
Puszysta pizza bezglutenowa 193

Podziel ciasto na dwie części, z każdej rozwałkuj placek średnicy ok. 26 cm (najlepiej wałkuj przez papier do pieczenia, żeby się nie kleiło). Odłóż spody do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C. Piecz spód 3 minuty, następnie wyjmij z piekarnika, posmaruj sosem, posyp dodatkami i serem. Zapiekaj 6-7 minut. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl

Powiedz dietom nie
Placuszki ziemniaczane z twarożkiem i kiełkami 122

Tradycyjne placki ziemniaczane wzbogaciłam moim ulubionym twarożkiem z rzodkiewkami i dymką. Do tego czapa z kiełków lucerny i mamy smaczne i zdrowe danie. Polecam, są pyszne :) Placuszki: 5 ziemniaków jajko 3 łyżki mąki pszennej sól świeżo zmielony pieprz dymka Twarożek: 200g białego sera 3 łyżki jogurtu naturalnego/śmietany 3 rzodkiewki dymka sól kolorowy pieprz Dodatkowo: op. kiełków lucerny

Smakołyki Asi
Zakręcone drożdżówki z twarogiem 151

oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta, przygotować masę twarogową. Do sera dodać 1 całe jajko, cukier oraz pastę waniliową i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy.   Chwilę pozagniatać, składając je i formując niewielki prostokąt. Następnie ciasto rozciągnąć/rozwałkować w placek o wymiarach ok. 30x45cm - posypując stolnicę w trakcie

Grunt to przepis!
Sernik prawie krakowski 178

wymieszaną z mąką ziemniaczaną i kaszą manną i ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z masą serową. Odciskamy rodzynki z wody, lekko osuszamy papierowym recznikiem i obtaczamy w mące, delikatnie dodajemy do masy serowej. Ciasto wyjmujemy  z lodówki. Po wyjęciu ciasta, wałkujemy je na cieniutki placek ( między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy

Mia Cucina Sofieta
Pizza neapolitańska na zakwasie, pieczona na kamieniu 295

nakładamy na placek średnią ilość sosu pomidorowego – tle, żeby go nawilżył ale nie przemoczył. Równomiernie i w rozsądnej ilości rozkładamy na pizzy składniki – pizza neapolitańska to przede wszystkim balans, tam niczego nie może być za dużo. Mozzarellę na pizzę neapolitańską nakładamy zimną i pokrojoną w grubą kostkę o boku około 2cm. Każda próba użycia tartego sera lub mocno rozdrobnionej(...)się z niczym porównać. Ja już mam swój przepis, teraz marzę tylko o piecu opalanym drewnem… Może tak właśnie wygląda szczęście? UWAGA! Nie nakładamy sosu pomidorowego na kolejny placek , jeśli pierwsza pizza jeszcze nam się piecze. Placek zamoknie i mimo, że brzegi i nadzienie się zapieką, wszystko pod sosem pozostanie surowe – sprawdziłam to, nie popełnijcie mojego błędu. Wszystkie

Karo in the Kitchen
Serowa tarta z cukinią, dynią i koperkiem 167

zimnej śmietanki 30 proc. szczypta soli farsz: ok. 400 g cukinii ok. 300 g dyni 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki koperku (może być mrożony) 250 g sera ricotta 2 jaja szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Do miksera wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli i zimne masło pokrojone w cienkie plastry(...). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać jeszcze nieco śmietanki. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na cienki placek i wylepić nim formę posmarowaną wcześniej masłem. Dno ponakłuwać widelcem i obciążyć (ja stawiam na nim płaski talerz). Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni

W SMAK
Włoska pizza z szynką i mozzarellą 141

nich wałkujemy na cienkie placki, przekładamy na papier do pieczenia. Kamień do pizzy rozgrzewamy przez około 30 minut w temperaturze 250 stopni, wkładamy spód na 7 min - ciasto ma się nie spiec tylko lekko podpiec - wyciągamy spód i odwracamy do góry nogami (podpieczona część ma być górą)  Nakładamy sos pomidorowy, rozdrobniony ser (wkładamy ser do rozdrabniacza na około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Calzone ze szpinakiem i mozzarellą 124

Niedawno proponowałam  Calzone z kurczakiem BBQ , więc przyszła pora na wersję bez mięsa. Osobiście szpinak uwielbiam i mogłabym go jeść pod każdą postacią. W połączeniu

Zielona Kuchnia
Pączki serowe z orang curd 129

dodaję resztę przesianej mąki, sól, roztopione masło, spirytus, ser który wcześniej zblendowałam, skórkę z pomarańczy. Jajko i żółtko ubiłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam do składników. Ciasto zarabiam mikserem aż będzie elastyczne, ładnie wyrobione. Odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką i rozciągam na placek grubości 1,5 cm. Wykrawam koła za pomocą

wesoła kuchnia
Syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu 272

smażenia owoce i cukier puder do podania Ser dokładnie rozdrobić widelcem. Dodać jajka, cukier puder i cukier puder. Wymieszać. Dodać mąkę i sól, połączyć. Ciasto będzie lekko lepiące, ale nie trzeba dosypywać mąki. Mokrymi dłońmi lub zwilżoną łyżką nabierać porcję ciasta, obtaczać ją w mące, spłaszczać i formować placuszek. Placki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osuszyć

Domowa cukiernia Ewy
PLACUSZKI Z MAŚLANKĄ I ŻÓŁTYM SEREM 163

pół łyżeczki sody łyżeczka cukru trochę pieprzu 130g sera żółtego startego mąka pszenna olej do smażenia WYKONANIE Z podanych składników wyrabiamy ciasto,będzie się trochę kleić ale prosze się nie przejmować i stopniowo dodawać mąkę pszenną. Dzielimy naszą kulkę na równe kawałki mi wyszło prawie 14 szt.i wałkujemy na cienkie placki. Następnie na patelni rozgrzewamy olej,smażymy na złoty

Mała w garnku miesza
Burgery (kotlety) z cukinii, marchewki i sera Halloumi 149

Burgery z cukinii, marchewki, sera Halloumi wzbogacane smakiem ziół, takich jak mięta i świeża kolendra. Podawane z dressingiem na bazie oliwy (u mnie olej rzepakowy), octu

Moja Delicja
Roladki z tortilli z serem, papryką i sałatą 286

życzenia. Możecie zamiast serka dodać tarty żółty ser czy parmezan i podpiec lekko w piekarniku, by je podgrzać. Bo można jeść je (także tą wersję) lekko ciepłe przygrzane w piekarniku lub na zimno. Wspaniałym dodatkiem będą domowe sosy: aioli, pomidorowy, salsa meksykańska, quacamole, pesto...tak bez końca. Składniki: 2 placki tortilli 125 g serka Philadelphia 1 łyżka serka

Zasmakuj Kuchni
Pierogi jagodowe z serem 149

gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200g białego sera 100g jagód leśnych 2 płaskie łyżki cukru Ponadto: 20g masła (omasta) syrop klonowy (do polania po wierzchu) Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto wyrabiamy i odstawiamy pod szklaną miskę na ok 30 minut, by odpoczęło. Następnie wałkujemy na cienki, ok 2mm placek i wycinamy szklanką kółka. Składniki na farsz łączymy

Kuchnia w czekoladzie