placek z serem - 3325 przepisów (strona:124/222)

Pizza orkiszowa z grzybami leśnymi 253

mniejsze kawałki np. wzdłuż. Cały rozwałkowany placek nakłuwamy widelcem. Rozsypujemy na placku igiełki rozmarynu, plasterki czosnku i skrapiamy całość oliwą. Dodajemy kawałki mozzarelli i grzyby. Ponownie delikatnie skrapiamy całość oliwą i posypujemy delikatnie solą morską. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Przed podaniem posypujemy pizzę świeżo mielonym pieprzem

OstryKęs
Shortbread z ziołami 213

pietruszki do ozdoby Sposób przygotowania: W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą, serem i ziołami. Dodajemy miękkie masło i mieszamy widelcem, aż powstanie ciasto. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Po czym przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy, nadając ciastu formę plaskiego, okrągłego placka. Placek kroimy na 8 równych, trojkątnych kawałków, smarujemy lekko ubitym białkiem

Mia Cucina Sofieta
Enchilady z siekaną wołowiną 188

zapieczone z serem i polane ostrym sosem. Nazwa enchilada pochodzi od słowa "enchilar", które oznacza "dodać paprykę chili". Znaczy to, że w tym daniu obecność papryczki chili jest obowiązkowa, w przeciwnym razie nie możemy mówić o enchiladzie. Enchilady znane były już za czasów Majów, kiedy to zawijano różne rodzaje jedzenia (np. małe rybki) w kukurydziane placki. W zapiskach pochodzących(...)300g mięsa wołowego (polędwicy lub rostbefu) pokrojonego na cienkie plastry, a następnie w wąziutkie paseczki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka ugotowane na twardo pół puszki kukurydzy żółty ser (cheddar) 1 papryczka chili 2 łyżki marynowanej papryczki jalapeno pokrojonej w drobną kosteczkę kilka czarnych oliwek pokrojonych na plasterki przecier pomidorowy (passata) puszka krojonych pomidorów 1-2 łyżeczki suszonego oregano

Codzienne Gotowanie
Naleśniki z serem 155

            Dziś przepis na szybkie, proste i  tanie danie dla tych najmłodszych i łasuchów   słodkiego. Pyszne

magiczna kuchnia Kasi
Placki z białym serem i rodzynkami 114

Pyszne śniadanie to podstawa udanego dnia, zwłaszcza w taką pogodę jaką mamy teraz. Składniki: 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej 10 dag sera białego 10 dag

talerz przyjemności
Kakaowy placek z wkładką serową 85

Ser biały 60 dag Jajka 6 szt. Cukier 20 dag Cukier waniliowy 1 szt. Budyń śmietankowy 2 łyżki lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej Margaryna 15 dag Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Wykonanie sernika: Zmielony ser utrzeć z żółtkami, cukrami, margaryną. Następnie wsypać budyń, proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać i delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Przygotowany ser(...)Masło ½ kostki Śmietana kwaśna ½ szklanki Przygotowanie polewy: Galaretkę rozpuścić w ½ szklance gorącej wody, dodać pokruszone czekolady, masło i wszystko rozpuścić lecz nie zagotować, pod koniec dodać śmietanę. Składanie placka: Po upieczeniu i ostudzeniu placków składać warstwami. Placek kakaowy + jasna masa+ sernik+ ciemna połowa masy+ śliwki zalane polewą. Po złożeniu placka wstawić do lodówki, najlepiej na noc. SMACZNEGO

Tradycyjna Kuchnia
Kruchy placek ze szpinakiem i fetą - Turecki Börek 153

sama, bo to zbyt pracochłonna czynność. Takie kupne - mrożone jest nieopisaną wyręką. Arkusze filo (yufka) można kupić w przeróżnych rozmiarach, zależnie do czego mają być przeznaczone. Do tego placka potrzebne są bardzo duże arkusze ciasta, w które zawija się nadzienie ze szpinaku, fety i cebulki z czosnkiem i przyprawami. Można dorzucić oliwki. Dodaje się też czasem ziemniaki i warzywa(...)duzo, bo szpinak pod wpływem temperatury bardzo zmniejsza swoją objetosc. Doprawić pieprzem. Zdjąć patelnię z ognia. Na tym etapie wkruszyć do szpinaku sera feta. Wtedy użyć o tyle mniej szpinaku. Sprawdzić czy potrzeba dosolić pamiętając, że ser feta sam z siebie jest słony. W misce wymieszać mleko,oliwę lub olej i roztrzepane jajka. Wyjmować z opakowania po jednym arkuszu ciasta

Sztuka gotowania w/g Samiry
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami. Krok po kroku. 215

pieprzem. Jeżeli smak jest za mało intensywny, dodaj koncentrat pomidorowy. Rozgrzej piekarnik do 180°C góra-dół. Faszeruj połówki cukinii przygotowanym nadzieniem. Posyp startym żółtym serem, zapiekaj przez około 30 minut.   Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami.   Cały czas ktoś podrzuca mi cukinie, bo ma za dużo. Cóż taki okres w roku(...)mięsem mielonym.   Magiczna uniwersalność   Cukinie cechuje magiczna uniwersalność. Można z niej robić rzeczy słodkie: ciasta, gofry, dżemy. Wytrawne, tutaj jest pełne pole do popisu: leczo , kotlety, placki. Zupy krem i jarzynowe oraz przetwory: w curry, sałatka czy ketchup. Nie wiem, czy znajdzie się drugie takie uniwersalne warzywo No chyba tylko

kuron.com.pl
Sernik gotowany przełożony miodowymi plackami z orzechowym krokantem 181

cały dzień filmy...Gdy zaświeci słonko, nikt nie musi namawiać mnie do wstania z łóżka i jestem gotowa do działania! 💪💪 W dzisiejszym blogu proponuje sernik gotowany, który przełożyłam miodowymi plackami, a na wierzch ciasta upiekłam pyszny krokant orzechowy. Jedliście kiedyś taki? Jeśli nie to nadrabiamy zaległości !😃 Nieco pracochłonne ciasto, ale za to jakie smaczne!😋Ile kawałków ciasta zazwyczaj jecie(...)całym cieście. Następnie ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 min, aż ciasto będzie miało złocisty kolor. Ser mielimy dwukrotnie, jeśli używamy serka swojskiego. Masło rozpuszczamy. Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i zmielony ser. Następnie serową masę przekładamy do garnka i stawiamy na palnik o małej mocy. Budynie rozpuszczamy w mleku. Gdy masa serowa zacznie

kulinarne odsłony pati
Pierogi ruskie 133

wodą. Gotujemy, aż będą miękkie. Odcedzamy. Przekładamy do miski z cebulą. Ser dodajemy do cebuli  i ziemniaków. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków rozdrabniamy składniki bardzo starannie, aby nie było grudek. Doprawiamy do smaku. Odkładamy na bok. Ze składników podanych powyżej przygotowujemy ciasto. Rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek.. Wykrawamy okręgi. Z farszu formujemy kulkę, nakładamy na środek ciasta

Moja smaczna kuchnia
Pierogi z pieca w dwóch nadzieniach i sosem koperkowo- czosnkowym 158

mrożony podsmażamy tak długo jak pozbawimy go wody, dodajemy sól, czosnek, ser feta pokrojoną w kostkę, mieszamy i gotowe. Szpinak nie może mieć za dużo wody w sobie ponieważ ciasto będzie przemakać i zrobią nam się dziury Z wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze kawałki, wałkujemy na cienki placek  i wycinamy duże kółka, nadziewamy nadzieniem, sklejamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem

W Moim Magicznym Domu
PIEROGI Z TWAROGIEM I JABŁKAMI 143

ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło. Nadzienie: Ser biały dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jabłka ze słoika oraz cukier waniliowy i cynamon, i dokładnie wszystko mieszamy. Gdy dodajemy inne jabłka ze słoika to zwróćmy uwagę, aby były pokrojone w kostkę. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki

Kuchnia MagdaLeny
Pizza ze szpinakiem 207

Ciasto na pizze zrobiłam wg starego przepisu . Placek smaruję sosem pomidorowym (pomidory uduszone z cebulka, czosnkiem, ziolami). Posypuję bazylią, oregano i solą. Szpinak posiekałam i podsmażyłam. Do szpinaku najlepiej pasuje smażony kurczak i kukurydza. Na wierzch posiekana cebula i oczywiście mnóstwo starego sera. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200-220 stopni.   Przypominam świetny sprawdzony przepis na pizzę

prawdziwe jedzenie
Placki z kaszy jaglanej i dyni 133

smaku. Chrupkie, pyszne i niskokaloryczne - czyli jak na placki, niezwykłe połączenie ;) Co podać do placków ? Sos warzywny, pesto, sos czosnkowy, opcji jest wiele naprawdę dużo. Składniki (10-12 sztuk): - 200 g kaszy jaglanej - 2 łyżki oleju - 1,5 szklanki wrzątku - 1 szklanka puree dyniowego - 1 łyżka parmezanu(innego twardego sera) - 1 łyżka bułki tartej - sól, pieprz ziołowy do smaku

Corner With Recipes
Ruskie pierogi - podpiekane 137

kostkę, szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wraz z białym serem przeciskamy prze praskę lub mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz.  Przygotowujemy ciasto.  Mąkę wraz z solą zagniatamy z ciepłą wodą na elastycznie ciasto. Wałkujemy je na cienkie placki i wykrawamy szklanką kółka. Na każdym kółeczko układamy porcję farszu, zlepiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki