szklanki wody, dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na 1 placek, przykryć drugim i rozsmarować na nim masę serową. Odstawić od ostygnięcia. Masa serowa: 1/2 kg półtłustego twarogu, 4 jajka, 100 g masła lub margaryny, 150g cukru pudru, 4 łyżki mleka, budyń waniliowy. Ser zemleć. Utrzeć z margaryną, jajkami i cukrem pudrem na gładką masę
Z miłości do słodkościmlekiem, pół na pół 60 g sera np cheddar łyżka posiekanego koperku sól, pieprz przygotowanie Wszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera, wyrabiać do czasu , aż ciasto utworzy kulę. Wyjąć, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok 60 minut. Ciasto, po wyjęciu z lodówki, rozwałkować cienko na placek większy niż średnica formy na tartę, najwygodniej wałkować(...)Jajka wbić do miarki (naczynia) z podziałką na szklanki (cup), uzupełnić śmietaną wymieszaną z mlekiem, do uzyskania objętości 1 szklanki. Masę posolić i popieprzyć. dodać koperek i starty ser. Wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć połowę usmażonej rukoli i kawałki szparagowych łodyg. Polać masą jajeczną. Ułożyć cukinię , szparagowe główki i resztę rukoli. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Stare GaryTortilla to dla wielu z nas cienki placek, w który zwykle zawija się kebab lub burrito. Dzisiaj chcielibyśmy przedstawić Wam jej inny wymiar. Tortilla hiszpańska, w swojej podstawowej formie to nic innego, jak połączenie produktów, które można uznać za jakże polskie! Ziemniaki, cebula i jaja - prawdopodobnie każdy posiada w swoim domu, dlatego przepis ten jest fantastyczny, kiedy akurat(...)cebula 4 jajka 5 - 6 plasterków salami oliwa lub olej sól pieprz tymianek świeży lub suszony SKŁADNIKI SAŁATKI: pół główki sałaty lodowej 1/3 puszki kukurydzy 1 duży pomidor ser pleśniowy - opcjonalnie i nie za dużo oliwa ocet balsamiczny lub winny sól pieprz Ziemniaki kroimy w pół plasterki i smażymy w dość dużej ilości oliwy/oleju, ale nie w takiej
Kuchnia od dwojgazapraszam na pyszne placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, podane z twarożkiem i koperkiem. Składniki: 1,5 kg ziemniaków 3-4 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka suszonego 1 niewielka cebula łyżka ziaren kminku słodka papryka, suszony koperek, rozmaryn, tymianek sól i pieprz 2 jajka 3-4 łyżki mąki olej do smażenia Twarożek z koperkiem: 1 kostka sera białego 1 większy(...)ziemniaczaną, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na brązowo. Kłaść na papierowe ręczniki, usuwając nadmiar tłuszczu. Twaróg dokładnie rozgnieść, wymieszać z koprem i śmietaną, posolić do smaku. Gorące placki podawać z kleksem twarogu
Czerwień i błękitstałe do mojego jadłospisu i mam nadzieję, że do Twojego również. Quesadillas jest to danie wcześniej wspominanej - kuchni meksykańskiej (północny Meksyk). Zwykłą pszenną tortillę zamieniłam na razową, a ser typu Oaxaca na włoską mozzarellę. Farsz to same warzywa i przyprawy. Zdrowy ale MEKSYK! :) Składniki na razowe tortille (ok. 10 sztuk): 1,5 szkl. mąki razowej 1 szkl(...)wałkujemy na cienkie placki. Patelnię dobrze rozgrzewamy i smażymy ok. 30-40 sekund z każdej strony BEZ DODATKOWEGO TŁUSZCZU. Można je przechowywać w lodówce lub zamrażać. Składniki na Quesadillas na jedną sztukę : 1/2 czerwonej papryki 7 pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka przecieru pomidorowego lub ketchupu 3 łyżki kukurydzy 1 ząbek czosnku 50 g sera mozzarella (najlepiej light) Kilka kropel
Czarnawisienkaplasterki, chorizo w półplasterki albo małe kawałeczki. Dodać do masy razem z serem i dokładnie wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać olej. Na gorący tłuszcz kłaść masę łyżką. Smażyć z obu stron aż będą rumiane. Podawać gorące z klasyczną meksykańską salsą. Wartość energetyczna (1 porcja - ok. 4 placki - bez sosu) Energia: 687,2 kcal Tłuszcz: 47,6g Białko
Zielona Kuchnialodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki placek wycinamy kółka które wkładamy do foremek na babeczki wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Ciasto przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia i obciążamy kulkami lub fasolą. Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. masa serowa: Ser przeciśnięty przez praskę łączymy z jajkiem, cukrem,śmietaną , mąką i herbatą matcha
Bon appetit mon amiełyżeczka soli- płaska łyżeczka cukru pół łyżeczki sody szczypta pieprzu 125g sera żółtego startego na dużych oczkach mąka pszenna-ile weźmie ciasto (około 1,5-2 szklanki) Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na około 12 kawałków,każdy kawałek wałkujemy na cienki,okrągły placek. Smażymy na małej ilości oleju, pod przykryciem na złoty kolor
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuraczej nie dla mnie, przynajmniej nie tak na co dzień. Puchaty placek z pysznymi dodatkami- to jest to! Na jeden solidny omlet, smażony na patelni o średnicy mniej więcej 24 cm, wykorzystuję: 3 jajka łyżkę mąki 2-3 łyżki mleka średniego pomidora 50 g ulubionego sera pół małej, czerwonej papryki pół małej cebuli- drobniutko pokrojonej 80-100 g wędliny
Pichceniomaniasól, pieprz Wykonanie: Składniki na ciasto wymieszać, wyrobić ciasto i rozwałkować na placek wielkości dużej patelni. Pieczarki, cebulę i kabanosa pokroić. Ja zawsze podsmażam delikatnie pieczarki i cebulę z przyprawami. Ciasto smażyć na patelni około 3 minuty, następnie odwrócić, posmarować ketchupem, ułożyć składniki, na wierzch zetrzeć ser i przykryć pokrywkę. Smażyć około 3-5 minut
Tradycyjna KuchniaSzybka i sycąca wersja zwykłych placków ziemniaczanych. Dałam do nich to co miałam w lodówce i wyszło smaczne danie :) Składniki: 1 kg obranych ziemniaków 2-3 małe cebule 3 łyżki mąki pszennej 3 jajka 200 g kiełbasy 100 g sera żółtego majeranek od Skworcu sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy
Na Ciasteczkowych Papierachkandyzowanej skórki cytrynowej Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ser ubijamy z cukrami, mąką, połową piany z białek, skórką cytrynową, a na koniec dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę ostrożnie wykładamy na dżem. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na placek wielkości blachy, ostrożnie przekładamy na masę serową, brzegi ciasta sklejamy, wierzch nakłuwamy
Rozpustne gotowanieUgotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać zmielony biały ser i cebulkę. Wymieszać składniki z solą i pieprzem. Ciasto na pierogi: Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wrzącą wodę, dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Rozwałkować ciasto na placek, foremką wykrawać koła, nakładać farsz, dobrze zlepiać. Gotować we wrzącej
Kuchnia Danusipieczarki i cebula będą już gotowe, dodać starty na tarce ser, podgrzewać do czasu, aż się rozpuści. Gotowy farsz pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Masę ziemniaczaną podzielić na około 12 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na kształt koła na blacie obsypanym mąką. Na środek każdego placka nałożyć porcję farszu. Krokiety zwinąć, obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej
Krakowskie smaki Animniejsze kawałki np. wzdłuż. Cały rozwałkowany placek nakłuwamy widelcem. Rozsypujemy na placku igiełki rozmarynu, plasterki czosnku i skrapiamy całość oliwą. Dodajemy kawałki mozzarelli i grzyby. Ponownie delikatnie skrapiamy całość oliwą i posypujemy delikatnie solą morską. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Przed podaniem posypujemy pizzę świeżo mielonym pieprzem
OstryKęs