placek z serem - 3325 przepisów (strona:155/222)

Zielona zupa cukiniowa 186

Wielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kluski, kopytka-praktyczne porady 150

francuskie. Podstawowe ciasto na kluski krojone(łazanki): Składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka około 20 ml wody(kilka łyżek) Ciasto zagniatamy(powinno mieć konsystencje makaronu). Rozwałkowujemy na cienkie placki, które kroimy na pasy o szerokości 1,5 centymetra. Składamy 4 pasy jeden na drugi. Kroimy kwadraty. Zostawiamy do przeschnięcia. Gotujemy w wodzie do wypłynięcia. Podstawowe ciasto na kluski(...)zagotowujemy. Łyżką metalową formujemy kluseczki. Umieszczamy w wodzie, zagotowujemy. Gotujemy 3 minuty. Możemy okrasić masłem. Podstawowe ciasto na kluski leniwe: Składniki: 400 g masła 150 g mąki 3 jajka Ser zmielić. Do sera dodać jajka i mąkę. Wymieszać . Uformować wałek. Pokroić na cienkie małe kluseczki. Wodę zagotować z olejem i solą. Wrzucać kluski. Gotować do wypłynięcia. Odcedzić. Podawać z bułką

Ciasta z tradycjami
Sernik na zimno na kruchym pełnoziarnistym spodzie 162

sernik na zimno.Przygotowałam go na pełnoziarnistym spodzie. Składniki: ciasto: 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 100 g masła 2 łyżki cukru masa: 200 g masła 500 g sera twarogowego z wiaderka 1/2 szkl cukru 1 op. bitej śmietany w proszku 1 galaretka wiśniowa blaszka 24x24 Przygotowanie: Zagotowujemy w garnuszku 1/2 l wody, wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia(...)robimy kuleczkę i wkładamy do woreczka foliowego. Następnie wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i chwilę wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy na cienki placek ok. 5 mm. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto na spód, lekko ugniatając do dna. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
PIT- y 4 z załącznikami 138

raczej blade, ale dobrze tworzą pożądaną formę "koperty". Są miękkie, można je też w całości zwijać jak rożek na grecki sposób i w tej postaci wypełniać dodatkami.  Placki z patelni są bardziej rumiane, chrupiące, ale nie dają się  przeciąć całkowicie i otworzyć kieszonki na farsz. Bardziej nadają się do zjedzenia jako chlebek rwany na kawałki.  Wszystkie(...)końcu pita to  danie trochę wschodnie, trochę południowe. Przed smażeniem marynuję ją z przyprawami ok. godziny. Przygotowujemy też siekaną kapustę pekińską, pomidory, ogórki surowe i korniszony, tarty ser, kolorową paprykę. Oczywiście muszą też być sosy, np. czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu oraz pikantny chrzanowy lub musztardowy, również z jogurtem. Najfajniejsze w tym obiedzie jest, że dzieci pakują

I tu będę miała takie te
Pierogi ruskie 115

osolonej wodzie następnie studzimy i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, a następnie dodajmy do ziemniaków. Do miski dodajemy w następnej kolejności biały ser i wszystko zagniatamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Sposób przyrządzenia pierogów: Na stolnicę wykładamy przesianą mąkę, sól, olej oraz bardzo gorącą wodę. Nie jestem w stanie zapewnić(...)dodać jeszcze trochę wody czy mąki, chodzi o to by ciasto było bardzo elastyczne i dobrze się wałkowało.  Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, które rozwałkowujemy na cienkie placki, a następnie nakładamy odrobinę farszu i wykrawamy pierogi specjalnym przyrządem do pirogów. Naprawdę warto go kupić, ale jeśli ktoś nie ma takiego urządzenia polecam wykrawać kółka jakąś miseczką bądź szklanką

upichcic
Makowiec - świąteczny przekładaniec 226

odstawić do wystygnięcia ( tak przygotowaliśmy masę makową, jeśli byłaby zbyt rzadka dosypać 2-3 łyżki bułki tartej) Do naczynia (w którym będzie dobrze miksować ) wlewamy mleko, kruszymy do niego ser, dajemy pozostawione 5 dag cukru, olej, jajko, szczypte soli i miksujemy całość na wolnych obrotach Dodajemy połowę mąki i ponownie miksujemy Wykładamy ciasto na stolnicę , dosypujemy resztę mąki i proszek(...)ciasto dzielimy na 4 części i każdą kolejno wałkujemy na cienkie placuszki - blaty, grubością mają przypominać takie jak na kluski Na dno foremki (u mnie prodiż) kładziemy pierwszy cienki placek, a na nim rozsmarowujemy część masy makowej, potem znów na masę kładziemy placuszek, a na niego masę, tak 3 warstwy makowe Na samym wierzchu, na masie makowej kładziemy paski

Proste Potrawy
Grillowane tortille z sałatką z kurczaka 370

samo w sobie tworzy świetne danie do zjedzenia na zimno – tak też je zjadam jeśli coś zostanie mi po przygotowaniu tortilli. Jednak zamknięcie tych smaków w pszennym placku i dodatkowo zagrzanie ich w opiekaczu sprawia, że prosta sałatka staje się daniem obiadowym, smacznym zawiniątkiem do zgarnięcia do pracy lub na piknik. Składniki (na około 10 tortilli): 10 pszennych, dużych(...)pekińskiej 2 łyżki oleju sól, pieprz, słodka czerwona papryka, granulowany czosnek do oprószenia kurczaka Na sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu 1 ząbek czosnku 100g drobno startego sera żółtego sól i pieprz do smaku   Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek i przekrawamy na pół – proponuje przekroić je wzdłuż tak aby kawałki były cienkie i dopiekły się

Smaczna Strona
Imprezowe zawijasy z tortilli 142

placek tortilli kilka plastrów szynki 2-3 ogórki korniszone Krakus do posmarowania spodu jakiś serek na kanapki (ja użyłam o smaku chrzanowym) kilka listków szpinaku lub rukoli Przygotowanie: Placek tortilli smarujemy cienką warstwą serka kanapkowego, następnie układamy równomiernie na całej powierzchni liście świeżego szpinaku lub rukolę, na to rozkładamy plastry szynkę. Na końcu rozkładamy z brzegu ogórki. Ciasno(...)czasie wyciągamy z lodówki, zdejmujemy w folię. Kroimy na plastry o grubości 1,5 cm i układamy na talerzu. Podajemy z ulubionym sosem. Możecie do tego dodać również plastry sera na szynkę a na to ogórki. Wówczas taką tortillę polecam chwilę podgrzać w piekarniku by ser rozpuścił się i wtedy kroimy oczywiście na większe kawałki.  Nie dość że wygląda

Gotuj z Mąką
Naleśnik żytni z wegańskim kremem dyniowym 186

wystarczająco dobre by i tym razem stworzyć mały kuchenno-fotograficzny plan. Ale gdzieś, kiedyś, niedawno pojawiła się myśl, by stworzyć naleśniki w nieco innej odsłonie niż połączenie szpinaku i sera które darzę sympatią przeogromną. Samej gramatury i w ogóle przepisu na ciasto naleśnikowe nie podaję dlatego, że mi nigdy z żadnego przepisu nie wychodzą. Zawsze w trakcie smażenia muszę(...)patelni, a z tym także bywa różnie. Także wierzę, że w naleśnikowej kwestii radzicie sobie znacznie lepiej niż ja. Od siebie mogę tylko dodać, że w moich, ledwie udanych plackach, w większości znajduje się mąka żytnia, więc weźcie to pod uwagę, bo nadaje sporo smaku! Na zdjęciu mamy prawdziwą, karotenoidową ucztę dla kubków smakowych i ogólnego zdrowia całego organizmu

Kuchnia Ellie
Zapiekanka ziemniaczana na 5 sposobów 480

suszonymi. Wszyscy, którzy lubią łagodne smaki, powinni spróbować zapiekanki ziemniaczanej z dynią – po upieczeniu zyskuje ona miękką, lekko kremową konsystencję. Warto sięgać także po szpinak, zwłaszcza w połączeniu z serami, takimi jak feta albo ricotta.   Zapiekanka ziemniaczana inaczej Kawałki ziemniaków z warzywami, mięsem, rybami… Co zrobić, by zapiekankę przyrządzić w zupełnie innej formie? Postaw na babkę ziemniaczaną ! To danie(...)chrupiąca skórka na zewnątrz – babki z ziemniaków to naprawdę dobry sposób na zapiekankę. Szukasz jeszcze innych inspiracji? Weź więc pod uwagę tartę ziemniaczaną, w której rolę spodów spełniają puszyste placki, albo roladę z masy ziemniaczanej. Nadziać ją można dowolnie, np. duszoną marchewką, jajkiem albo mięsem. Ziemniaki to warzywa popularne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Wprowadź do swojego menu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Burgery z indyka – bo wołowina to nie wszystko! 251

domu, płacimy i klika minut później mamy w dłoniach ciepłą bułę. W zaciszu domowej kuchni trzeba się trochę bardziej naskakać. Ja zawsze zaczynam od naszykowania dodatków – bułek, bekonu, sałaty, sera i sosu. Tym razem na zdjęciach bułki typu brioche (co mnie niezmiennie zaskakuje – w Aldi jest naprawdę ogromny wybór świetnego pieczywa!). Bułki kroimy w poprzek na pół. Najpierw wytapiam(...)znacznie i swoją średnicę, i objętość. Po uformowaniu odważonej ilości mielonego mięsa w zgrabnego burgera, warto zrobić w nim wgłębienie zostawiając naokoło delikatnie grubszy rant mięsa, jak przy formowaniu placka na pizzę – zapobiegnie to wybrzuszaniu, sprawi też, że mięso będzie kurczyć się wolniej i równomiernie. Rozgrzewam dużą patelnię z grubym dnem, wlewam na nią i rozgrzewam odrobinę tłuszczu – tylko

Karo in the Kitchen
Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka 1390

Jeśli lubicie pizze i macie ochotę na jakąś alternatywę, to właśnie przepis dla Was.Zapraszam na wersję Turecką, zwaną   pide. Pide to placek z białej mąki, odpowiednik arabskiej pity. Można go podawać, tak jak pitę, czyli jako dodatek do mięsa, jednak według mnie najlepiej smakuje z nadzieniem. Farsz do pide może być naprawdę różny, wszystko zależy od waszej kreatywności(...)worhestershire ·        ½ puszki kukurydzy ·        ½   puszki czerwonej fasoli ·        150 g startego sera, lub każdy inny który lubicie (może być owczy, bo właśnie taki podaje się w oryginalnej wersji) ·        około 7-8 ziaren kolendry

Mania Gotowania
Kotlety mielone z mozzarellą 236

Kotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE Z PIECZARKAMI I SEREM 379

uważać aby nie spalić masła oraz cebuli). Dodać po chwili pokrojone pieczarki i smażyć, aż odparuje z nich całkowicie płyn. Doprawić solą i pieprzem. Przestudzić i dodać do tego ser żółty, wymieszać. Ziemniaki dobrze odsączyć z wody i przepuścić przez praskę (lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków), odstawić do przestudzenia.  Wyrobić z jajkiem i mąką. Mąki polecam sypać stopniowo, dodając(...)ziemniaczanej.  Z ciasta ziemniaczanego odrywać niewielkie kawałki. Początkowo rozpłaszczyć każdą cześć w dłoniach, a następnie rozciągnąć na talerzyku wysypanym bułką, tak aby nie kleiły się w dłoni. Na placku ułożyć sporą łyżkę farszu, uważając aby farsz nie dochodził do brzegów, bo ciasto się po prostu źle sklei. W dłoniach nadać kotlecikowi odpowiedni (kolisty) kształt, pilnując aby farsz nie wychodził

Calzonella.com
Placuszki twarogowe z bananem 169

Szybki sposób na zdrowe i pożywne śniadanie. Jeżeli jesteście w  posiadaniu  bardzo dojrzałych bananów,  przygotujcie sobie  przepyszne placuszki  serowo- bananowe. Przepis

magiczna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania