Naleśniki to potrawa, którą można podawać na słodko, ale także na słono. Tym razem u mnie wersja naleśników wykwintnych, ale także wegetariańskich: Naleśniki z mozzarellą i
Kuchnia co dniaobsypujemy sezamem lub makiem. Frykasy Rozwałkowujemy ciasto tak, żeby przypominało prostokąt 😁 - najlepiej stwórz za jednym zamachem dwa jednakowe prostokąty. Jeden z nich smarujemy przecierem pomidorowym lub posypujemy startym serem i przykrywamy drugim. Tniemy w paski i skręcamy kilka razy trzymając końce. Temperatura 200 stopni Czas 15-20 minut (do zarumienienia) Przepis na domowe chipsy Składniki 360 g mąki(...)zagniatamy ręką. Ciasto dzielimy na 9 -10 części i każdą kulkę cieniutko wałkujemy. Smażymy na patelni bez tłuszczu minutę z jednej strony i 20 sekund z drugiej. Po usmażeniu placek kroimy w trójkąty, które smarujemy oliwą z przyprawami. Temperatura 180 stopni Czas pieczenia około 15 minut Co jeszcze? Warzywa Warzyw nie może zabraknąć, są bardzo ważne w diecie dziecka
lady-och-mistrzyni.blogspot.comZainspirowałam się przepisem z blogu: Ostra na Słodko. (Zrobiłam z połowy proporcji.) Nachosy są idealną przekąską do podjadania przed tv. Można je podawać z dowolnym sosem, roztopionym serem lub jeść bez jakichkolwiek dodatków. Mają jedną wadę - niesamowicie kuszą i uzależniają! 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 50 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki proszku(...)preferencji gęstości) W misce wymieszać mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodać wodę, roztrzepane jajko oraz przyprawy. Ciasto wyrobić za pomocą dłoni i rozwałkować na cienki placek (około 1 mm). Szklanką wycinać kółka, każde z nich przeciąć na pół i smażyć przez kilka sekund na mocno rozgrzanym oleju. Chipsy odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku papierowym
Di gotujebardzo wiosennej wersji: zielone szparagi, świeże pokrzywy, młodziutki czosnek niedźwiedzi oraz olej rzepakowy, naturalne źródło steroli roślinnych i witaminy E i dlatego świetnie pasuje do tego wiosennego towarzystwa. Placek można podać na ciepło lub zimno, ze świeżymi warzywami i sosem jogurtowym. Czas przygotowania: Porcje: 2 formy do ciasta Składniki: Ciasto 150 g mąki pszennej 75 g schłodzonego(...)zielonych szparagów 100 g świeżych liści pokrzywy 150 g śmietany 18% garść świeżego czosnku niedźwiedziego 4 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku 50 g sera gruyere startego na tarce Przygotowanie: Ciasto Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formy natłuść i oprósz mąką. Mąkę, masło, jajko, sól i wodę zmiksuj robotem (30 s.). Uformuj kulę, rozwałkuj
SzczyptaSmaQcukru 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch: 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa do pizzy Dodatki: pomidory z puszki , szynka,tarta mozzarella,ser lazur , kolorowe papryki, oliwki, rukola, papryczka pikantna Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować pozostałe składniki pizzy. Pokroić szynkę, warzywa... zredukować pomidory z puszki, przyprawić czosnkiem. Blat obsypać mąką, kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzą 3 pizze) podsypując dodatkową mąkę. Pizze smarujemy sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy, ułożyć resztę składników... Pizzę ułożyć na papierze do pieczenia i przenieść
MarciochaKucharzyfiletem z makreli SKŁADNIKI: Ciasto: 340 g mąki pszennej 5 g drożdży ¾ łyżki soli ¾ łyżki cukru 2 łyżki oliwy 250 ml letniej przegotowanej wody Dodatki: 500 g sera mozzarella w bloku 2 puszki makreli w oleju GRAAL 1 mała puszka kukurydzy kilkanaście czarnych oliwek ketchup P RZYGOTOWANIE: Kamień do pizzy należy wcześniej nagrzać przez około 30 minut(...)wyrabiamy około 10 minut. Polewamy ciasto oliwą i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut. Dzielimy ciasto na 4 równe części. Oprószamy mąką. Wałkujemy placki o średnicy około 30 cm. Nakładamy ketchup i rozsmarowujemy, ścieramy mozzarellę, układamy pokrojoną makrelę z puszki oraz kukurydzę i plasterki oliwek. Wkładamy pizzę do nagrzanego piekarnika na nagrzany
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWYKONANIE: ŚREDNIE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5 ŚREDNICA PATELNI: 22 CM. Składniki
JejKuchniakolejna opcja – co można wyłożyć na wierzch? Hmm… to zależy ;) mogą być owoce, jeśli są małe, jak np. jagodowe, to możemy je wyłożyć mrożone. Może być pokruszony ser feta, kawałki wędzonej ryby, ćwiartki pomidorów koktajlowych. Wykładamy je w miarę szybko, by zapiekły się razem z omletem. Po upieczeniu też możemy położyć, na co tylko nam przyjdzie ochota. Warzywa(...)dodatki. Możecie miksować też z owocami, nie tylko z bananem. Każdy miękki owoc będzie odpowiedni. Kliknij, aby zobaczyć pokaz slajdów. Można też trochę przybajerować i zrobić omletowe muffiny lub placki ;) Mam nadzieję, że choć trochę Was natchnęłam, zrobiłam smaka na omlet i pokazałam, że choć codziennie jemy to samo, to nie znaczy, że … jemy ciągle, to samo ;) Smacznego
KucharzycaOstatnio rozsmakowaliśmy się w tartach. Każda inna i jedna smaczniejsza od drugiej. Tarty to temat rzeka i każdy znajdzie coś dla siebie. Dzisiejsza przygotowana została z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masła. Do rozmrożonego już szpinaku dodajemy łyżkę masła i ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Z chleba tostowego odcinamy skórkę i rozwałkujemy wałkiem na cienki placek. Chleb wciskamy do wysmarowanej masłem formy( na każdą foremkę nałóż odrobinę masła, weź listek ręcznika papierowego i wysmaruj formę). Na dno wkładamy po łyżeczce szpinaku. Do miseczki wbijamy jajka(...)talerz i podajemy ze świeżym pomidorkiem. Jeśli nie chcesz używać chleba, masę jajeczną możesz wylać na wyłożony do formy szpinak. Takie muffinki możemy dowolnie modyfikować dodając zamiast szpinaku ser feta, suszone pomidory, salami czy żółty ser. To bardzo fajne i efektowne śniadanie jeśli mamy w domu gości
KuchcikoweLovejuż jest, że wielbicieli pierogów jest więcej, niż chętnych do ich przyrządzenia. ;) Jeśli się zdecydujecie na lepienie, nie pożałujecie. Pierogi wychodzą pyszne. Z Waszych komentarzy przy pierogach z serem wiem, że niektórym osobom przy tych samych proporcjach ciasta wychodzi ok. 40 pierogów. Mi z tych proporcji wychodzi mi ok. 70 pierogów (ostatnio dokładnie policzyłam i było 69), ale my lubimy(...)smaku solą i sporą ilością pieprzu. Pierogi Gdy ciasto na pierogi odpocznie, podzielić je na kilka części. Nieużywane przechowywać w folii lub przykryte talerzykiem. Porcje ciasta rozwałkowywać na cieniutkie placki (1-1,5 mm). Ciasto nie wymaga podsypywania mąką. Ewentualnie można posmarować blat lub stolnicę odrobiną oleju. Szklanką wycinać koła. Kółka odwracać lekko rozciągnąć i nakładać farsz (bardzo czubatą
Pełny talerzmieszamy ze sobą, doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Mieszamy. *Spód bułki smarujemy sosem czosnkowym, kładziemy liście sałaty, plastry pomidora, ser ( możemy teraz chwilę położyć do opiekacza i podgrzać ser aby się minimalnie rozpuścił) , ogórki,cebulę, kotleta, polewamy sosem czosnkowym, przykrywamy górną częścią bułki, którą smarujemy od spodu keczupem. Moje idealnie upieczone kotlety do burgerów powstały w opiekaczy(...)potrawę działa z obu stron temp. 200 st, co pozwala w szybki sposób na przygotowanie dań bez użycia tłuszczu. Oprócz różnego rodzaju mięs ,w opiekaczu przygotujemy również różne placki, tortille, pity, sandwiche. Opiekacz to świetna alternatywa dla patelni. Tu zdrowo i szybko przyrządzimy wiele pysznych dań. Opiekacz BEFSZTYK GOFRY to świetna sprawa w każdej kuchni. Ja produkty
Z Majeczką w kuchniparmezan (opcjonalnie) Olej do smażenia 1 łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE: Szpinak rozmrażamy. Siekamy 2 ząbki czosnku. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek-po minucie szpinak, kiedy wyparuje woda-doprawiamy serem feta, pieprzem i gałka muszkatołową Na drugą patelnię wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę oraz pozostały czosnek-przesmażamy , wlewamy passatę lubo pomidory z puszki. Przesmażamy tak długo,aż sos zrobi(...)nakładamy farsz ze szpinaku-dokładnie zwijamy. Smażymy przez na złoto z każdej strony.-następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości mięsa. Na suchej patelni podgrzewamy tortillę. Ciepłe placko składamy, polewamy sosem pomidorowym, na wierzch kładziemy roladki-posypujemy parmezanem. Do podania: sałata z sosem vinegret
Kopystką po garachparmezan (opcjonalnie) Olej do smażenia 1 łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE: Szpinak rozmrażamy. Siekamy 2 ząbki czosnku. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek-po minucie szpinak, kiedy wyparuje woda-doprawiamy serem feta, pieprzem i gałka muszkatołową Na drugą patelnię wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę oraz pozostały czosnek-przesmażamy , wlewamy passatę lubo pomidory z puszki. Przesmażamy tak długo,aż sos zrobi(...)nakładamy farsz ze szpinaku-dokładnie zwijamy. Smażymy przez na złoto z każdej strony.-następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości mięsa. Na suchej patelni podgrzewamy tortillę. Ciepłe placko składamy, polewamy sosem pomidorowym, na wierzch kładziemy roladki-posypujemy parmezanem. Do podania: sałata z sosem vinegret
Kopystką po garachkroimy w kostkę. Ser ścieramy na grubych oczkach lub drobno kroimy. Kroimy też pora i suszone pomidory. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojone warzywa, ser i sparzoną pszenicę i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Składniki(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy sól, pozostałą wodę, stopniowo mąkę a na koniec olej. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy natłuszczoną formę. Z ciasta formujemy placek, nieco większy od średnicy formy. Na środku wycinamy otwór na komin. Ciastem wykładamy formę. Wnętrze smarujemy sosem pomidorowym. Wykładamy przygotowane wcześniej mięso z warzywami. Zakładamy brzegi ciasta do środka
Maminek kulinarny