jeden dzien wolny jakim jest 1 maja. Ale wracajac do tematu. Jadac do Szwajcarii wiedzialam o tym kraju tyle, ze jest to stolica czekolady, cos switalo w glowie o serach i jeszcze o rosti. Na miejscu wszystko to znalazlo swoje potwierdzenie. Do tego od zawsze kojarzylam ten kraj z bankami, drogimi sklepami na Bahnhofstrasse w Zurichu i scyzorykami. Poza(...)minut. Po tym czasie dokladnie je odsaczamy z wody. Dodajemy do nich posiekana cebule, sol i pieprz. Smazymy na patelni okolo 15 minut z jednej strony. Nastepnie caly placek przekladamy na druga strone i smazymy okolo 10 minut. Smacznego
Przysmaki Karolkicieniutko, tak żeby przeświecało przez nie światło. Podczas pieczenia ciasto podrośnie i ostatecznie i tak będzie mieć 2-3 milimetry grubości. 10. Nie przesadź z sosem i składnikami Gotowy placek posmaruj oszczędnie sosem pomidorowym (np. według tego mega prostego przepisu Marcelli Hazan ). Jest pyszny, ale dwie łyżki wystarczą.. Ciasto możesz smarować gorącym, świeżo zrobionym ssosem. Nie obciążaj ciasta(...)piekarnika (oczywiście w rękawicach kucharskich) i ciesz oko widokiem piekącej się pizzy. Jeśli cienko rozwałkowałeś ciasto, pizza będzie gotowa po 4-5 minutach. Kiedy brzegi ciasta przyrumienią się, a ser zacznie bulgotać pod wpływem temperatury – to będą znak, że czas wyciągać pizzę. Pizzę podawaj gorącą, posypaną zieleniną i polaną delikatnie oliwą. A teraz do dzieła – sprawdź nasz przepis
Niedzielny kucharzzależy ja dałam kukurydzę, która na tej diecie jest niedozwolona, ale od dawna jej nie stosuję więc mogę ;) wiadomo, że smak tej pizzy nie przypomina oryginalnej pizzy, to taki placek serowy z dodatkami ;) zostałam powtórnie otagowana przez dreamytaste , bardzo dziękuję, to naprawdę dla mnie wyróżnienie;) poniżej podaję moje odpowiedzi na pytania, jednak rezygnuję z dalszej nominacji blogów(...)czas, czy mi się nudzi i też czy mam pomysły na jakieś nowe potrawy, każdy tydzień jest inny;) A TERAZ PRZEPIS ;) Składniki: 1 jajko 200g chudego sera białego (kostka) 4 łyżki otrębów firmy Kupiec 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka suszonych drożdży sól, kminek, papryka, oregano lub po prostu przyprawa do pizzy dodatki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsię tu pełnoziarnista mąka orkiszowa, która nadaje ciastu ciekawy smak. Do tego oczywiście pachnący Prowansją sos pomidorowy, a w miejsce sera sos czosnkowy na bazie tofu. Można też użyć sera wegańskiego, mnie jednak zależało, aby pierwsza pizza, którą wrzucam na bloga była zdrowsza, oczywiście nie ujmując jej przy tym nic na smaku. Efekt odżywczy, a przede wszystkim estetyczny spotęguje mnóstwo(...)teraz wracamy do ciasta. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Pięknie wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, uformuj w kulę i przenieś na blachę. Postaraj się ugnieść w miarę okrągły placek (co mnie nie zawsze się udaje). Jeżeli chcesz zrobić dwie mniejsze pizze, podziel całość na dwa etapy. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce
Roślinna - blog wegańskiAppetizers carnival. Karnawał w tym roku jest długi .Zaczął się od Nowego Roku lub wg innych źródeł 6-go stycznia ,Świętem Trzech Króli ,a zakończy
Kulinarny karnet ChristopheraŁostatnio żech robi ōł 1 kans 2 ajerk ōniaku i inkszych kakaōwkōw, a jak byjście przesztudiyrowali 3 te recepty, 4 to zarozki byjście sie pomyśleli, co
Chop w kuchniżal z nich nie korzystać. Narobiłam knedli, wyżywiłam dwie Rodziny i w sumie to już myślę czy by ich w przyszłym tygodniu jeszcze nie powtórzyć, w wersji z serem lub kaszą jaglaną. Tylko Panu Mężowi muszę wcześniej pomyśleć nad konkretnym obiadem, bo wiecie przecież, że obiad z owocami to nie obiad, a deser, w rozumieniu mężczyzn, czasem mam wrażenie(...)się kleić do rąk, to odstawiamy mąkę. Im jest jej mniej, tylko knedle są smaczniejsze, lżejsze i bardziej delikatne. Oprószonymi mąką dłońmi odrywamy po odrobinie ciasta, formujemy na cienki placek o śr. ok 7-8cm, na środku układamy truskawkę i zlepiamy. W dłoniach nadajemy mu okrągły kształt. Gotowego knedla układamy na tacce oprószonej mąką, by się nie przykleił
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj w roli głównej JARMUŻ. Na początek może bardzo krótko o głównym bohaterze tego dania. Jarmuż to odmiana kapusty bezgłowej. Bardzo popularny jest w kuchniach brazylijskich
Pełny talerzwysoką zawartość błonnika, zawiera beta-karoten, potas no i oczywiście jest bardzo nisko kaloryczna a przy tym bardzo sycąca. Możemy zrobić z niej wszystko wykorzystując jej każdy cenny centymetr. Placki, serniki, muffiny, kotlety, przeciery,racuchy i oczywiście Zupę. Dzisiejszy wpis będzie poświęcony zupie, gdyż to właśnie dynia w takiej postaci najczęściej króluję na moim stole. Dynia dynia(...)cayenne dodatkowo rozgrzeje nas w jesienny wieczór. Świetnie sprawdzi się również imbir bądź cynamon. Voilà pyszny krem gotowy. Podajemy jak lubimy ! Ja podaje ze startym serem, szczypiorkiem, śmietaną i grzankami. Tak przygotowana zupę możemy zapakować w słoik i zabrać do pracy, zaspokoi każdy głód na kilka godzin. Smacznego
Wylizany RondelPogoda, znów, typowo duńska, czyli przez cały dzień leje. Wypatrzyłyśmy z Ptysią raptem pięć minut nieco mniej ulewnego deszczu, ale i tak po szybkim załatwieniu potrzeb
Pożeraczka, czyli raz adobrzekuchni pana Remigiusza Rączki. A jak u mnie sprawdziła się patelnia Woll Diamond? Odkąd zostałam posiadaczką patelni Woll Diamond przygotowuję na niej prawie wszystko. Testy są naprawdę intensywne. Od placków, naleśników, popcornu, po najróżniejsze obiady, a nawet pizze. Jestem bardzo mile zaskoczona i tak jak pisałam wcześniej dosłownie zakochana w tej patelni. Dawno nie miałam patelni, która byłaby tak uniwersalna(...)szczypta cukru 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek solidna szczypta soli 3 większe pieczarki kilka kawałków kurczaka (u mnie w przyprawach gebab-gyros) starty żółty ser (polecam jednak mozzarelle, ja dziś nie miałam) sos pomidorowy, passata lub ketchup do posmarowania pizzy Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru. Mieszamy i odstawiamy na chwilę
Słodkie okruszkiJakoś tak się złożyło, że sporo z ostatnich przepisów bazowało na cieście drożdżowym. Nie inaczej było dzisiaj - przygotowałem pyszne serowe gruzińskie chaczapuri adżarskie w autorskiej wersji
Wyprawy kulinarneJuż jestem, jestem, mam nadzieję, że teraz wszystko wróci do normalności. Nie uwierzycie, ale ciągle pracuję. Wczoraj z niedowierzaniem spojrzałam w kalendarz i zobaczyłam, że niedługo
W mojej kuchniczasu do czasu można się pokusić o odrobinę szaleństwa ;) Dlatego przedstawiam Wam dziś zzieleniałe od szpinaku naleśniki. Nie ma w nich nic prócz podstawowych składników, które używamy do przygotowania placków no i właśnie ten nieszczęsny szpinak, którego część z nas nadal nie może pokochać. Jeśli więc macie w domu takich "antyszpinakowców", to śmiało podsuńcie im pod nos te naleśniki. Zawsze(...)strony ok 30 sekund, a następnie tyle samo z drugiej. Przy użyciu patelni z powłoką teflonową nie ma potrzeby natłuszczania jej za każdym razem. Naleśniki podajemy na słodko z serem, polane syropem lub płynnym miodem, z owocami lub na wytrawnie- u mnie z pastą z tuńczyka i awokado
Kuchnia w czekoladzielife photograph - smak życie fotografia zupa krem z brokułów autorka: szybkieprostesmaczne z bloga szybkie proste smaczne Zupa z pieczonych buraków autorka: gotować! z bloga gotować! Krem dyniowo marchwiowy z pleśniowym serem autorka: edytaha z bloga Kuchenne zapiski Tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej autorka: Wyraczynka z bloga Kuchnia z wyrakiem Krupnik z grzybami wg Aleex autorka: Aleex z bloga W mojej(...)pesto z buraków i jarmużem autorka: KwartetZdrowychSmakow z bloga Kwartet Zdrowych Smaków Jesienna orkiszowa tarta z dynią, grzybami i jarmużem (quiche) autorka: KwartetZdrowychSmakow z bloga Kwartet Zdrowych Smaków Placki marchewkowe autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit! PIERŚ Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI, CZERWONĄ FASOLĄ, CEBULĄ, PAPRYKĄ I RYŻEM
Weekendy w domu i ogrodzie