pierogi smażone - 1625 przepisów (strona:48/109)

Pierogi ruskie najlepsze! 208

święto, z powodu braku odpowiednich produktów, czy nieczęstych wizyt w Polsce. Nawet nie wiecie jak Wam zazdroszczę głodomorki, że macie tyle pierogarni! Jednak jak każdy z nas wie, najlepsze pierogi, to te domowe. Najlepiej jeśli ulepi je mama, albo babcia, bo z ich rąk smakują najlepiej, chociaż wydaje się, że przecież robimy dokładnie to co one. To proste danie(...)masła 1 łyżeczka soli Farsz: 250 g twarogu (u mnie był chudy) 450 g ziemniaków 2 średnie cebule 1 szczypta cukru 1 łyżka masła 1 łyżka oleju do smażenia sól i pieprz 200 g wędzonego boczku Wykonanie: Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i sól. W wodzie rozpuszczamy masło. Płyn dodajemy stopniowo do miski z mąką i mieszamy, aż składnik się

Smakuj życie!
TRÓJKĄCIKI SCHABOWE ZE ŚLIWKAMI I BRĄZOWYM RYŻEM 120

śliwek suszonych 2 cebule olej do smażenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kolety opłukać,osuszyć i rozbić na bardzo cienki kotlet.Bazylię wymieszać z ziołami prowansalskimi i pieprzem,natrzeć kotlety z obu stron.Śliwki zalać wrzątkiem,kiedy woda ostygnie,osączyć je na sicie.Na plastrze mięsa układamy po 2 szt.śliwki,złożyć kotlety po przekątnej(jak pieróg),tłuczkiem zbić brzegi,aby się posklejały.Pozostałe śliwki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kotlety ruskie 29692

tradycyjnych  pierogów ruskich.   Idealnie sprawdzą się na szybki obiad do tego tani i  łatwy do zrobienia. Kotleciki są obłędne w smaku, więc radzę zrobić  więcej ponieważ szybko znikają. Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g białego sera  2 duże cebule bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Ugotowane ziemniaki

magiczna kuchnia Kasi
Pierogi ruskie 150

babcią, która robi najpiękniejsze i najsmaczniejsze pierogi na świecie:)  Składniki: 0,5 kg przesianej mąki pszennej 3 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 0,5 szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej) 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli 25 dag sera białego 50 dag ugotowanych ziemniaków 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz do farszu Sposób wykonania: Ziemniaki

Cukiernia Pychotki
PĄCZKI Z OTRĘBAMI PSZENNYMI I MARMOLADĄ 158

koniec dodać spirytus, dzięki czemu podczas smażenia będą chłonąć mniej tłuszczu.  Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Przełożyć ciasto na blat posypany mąką, uformować wałek i pokroić na kawałki, każdy ok. 3 cm grubości. Z każdego ulepić placek jak na pierogi ( kółko), łyżeczką nałożyć marmoladę, dokładnie zlepić

pieprzny smaczek
Pączki drożdżowo ziemniaczane [przepis], fotorelacja z warsztatów kulinarnych "Znaj Ziemniaki" 158

Nabierać łyżką, formować małe kuleczki i smażyć w głębokim tłuszczu.  Wyjąć, odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem i cynamonem. Krzysztof Korolewicz, dyrektor firmy Europlant, o ziemniakach wie wszystko :) Podlaskie kartacze Rogaliki ziemniaczane z różą Joanna Jakubiuk, szefowa kuchni restauracji Masuria Arte w Staczach, Podlasianka,   znawczyni kuchni regionalnych, ogrodniczka, wirtuozerka pierogów i dań z pola na stół

SzczyptaSmaQ
Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki 271

końcu pomysł ten udało mi się zrealizować. Pierogi są wyśmienite, również w wersji "odsmażanej". Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Farsz: ok. 300 g kiszonej kapusty 1 cebula 2/3 szklanki fasoli adzuki kminek cały olej i do smażenia sól i pieprz Fasolę namoczyć, najlepiej

Czerwień i błękit
Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami 131

Pełnoziarniste pierogi są bardzo smaczne i sycące, od dłuższego czasu jestem na diecie o niskim indeksie glikemicznym więc takie pierożki przygotowałam dla siebie na kolację wigilijną. Będąc na diecie wcale nie musimy rezygnować z niektórych potraw. Składniki: Ciasto: 0,5 kilogram mąki orkiszowej razowej 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 4 łyżki oleju Szczypta soli Farsz: 1,5 kilograma(...)kiszonej kapusty Garść suszonych grzybów 1 cebula Olej do smażenia 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu Sól, pieprz Dodatkowo: Mąką do podsypania Sposób przygotowania: Grzyby wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na kilka godzin, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz listki laurowe, wlewamy wodę

Bajeczna Kuchnia
Pierogi nieziemskie 175

wedle uznania) Wykonanie: Wyrobić ciasto na pierogi. Ziemniaki zmielić z twarogiem i przełożyć do dużej miski. Paprykę i cebule pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię, dodać pieprzu czarnego - wedle uznania i odrobinę pieprzu cayenne.  Podsmażyć aż zrobią się lekko rumiane. Ser w plastrach pokroić na drobniejsze części i wrzucić do smażącej się cebuli z papryką. Kiedy

Ukojenie Podniebienia
Uszka do barszczu z mięsa z barszczu czerwonego 154

Podając czysty barszcz nie wiadomo co zrobić z mięsem. To moja propozycja na pyszny farsz. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną drobno cebulkę. Smażyć aż cebulka

Kuchnia Pokoleń
Mini calzone z mięsem mielonym i pieczarkami 180

momentu odparowania wody. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek i ser. Krok 5 Jeszcze raz zagniatamy ciasto, aby je odgazować. Dzielimy je na 6 części. Rozwałkowujemy każdą część ciasta na grubość około 0,5 cm i wycinamy koła miseczką o średnicy 15 cm. Krok 6 Na ciasto nakładamy farsz i sklejamy pieroga. Krok 7 Układamy pierogi na blaszce posmarowanej

Coś bym zjadła
Przydatne akcesoria kuchenne - nieoceniona pomoc 177

ryby bez chlapania tłuszczem. Łowienie pierogów też nie powinno stanowić problemu, do większych gotowanych kulek polecam jednak bardziej zaokrągloną wersję. To co dla mnie jest najważniejsze, to te mały otwory dzięki którym nadmiar wody czy tłuszczu opada z powrotem do garnka/patelni. Przydałaby mi się jeszcze wysoka patelnia i komplet do smażenia bez brudzenia kuchni będę mieć idealny

Gotowanie i blogowanie
Pierogi z soczewicą 150

jeść. Dzisiaj zrobiłam pierogi z soczewicą. Ale też ułatwiłam sobie pracę, bo soczewicę namoczyłam dzień wcześniej, a zrobienie farszu też nie zajmuje dużo czasu.   Natomiast ciasto na pierogi to „pestka” bo szybko się robi, w końcu już je znacie z tego przepisu S kładniki na ciasto z tego przepisu: 500 g mąki pszennej 50 g miękkiego masła(...)sól Składniki na farsz: 200 g zielonej soczewicy 2 ziemniaki 1 cebula 1 jajko ¼ łyżeczki majeranku ¼ łyżeczki papryki pieprz ziołowy i czarny szczypta gałki muszkatołowej sól   olej do smażenia cebulki Wykonanie: Z podanych składników zrobiłam elastyczne ciasto wg tego przepisu. Przykryłam ściereczką i odstawiłam, żeby „odpoczęło”. Soczewicę wypłukałam pod bieżącą wodą, zalałam ok. 1 l wody i zostawiłam

Kuchnia u Krysi
Calzone z mięsem i warzywami 127

Calzone z mięsem i warzywami to smaczna włoska potrawa. Rodzaj pizzy, zawijanej na kształt wielkiego pieroga. Potrawa jest nie trudna do zrobienia i zawsze zawsze się udaje .Ciasto jest super, bo nie lepi się do stolnicy ani rąk, łatwo się je wyrabia. Po upieczeniu jest pyszne i chrupiące. Można dawać różne farsze, takie jakie lubimy. Składniki: Ciasto(...)pozostawić na około 40 minut do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować farsz. Na rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek na złoty kolor, dodajemy do niej umyte i pokrojone w kawałki mięso. Smażymy wszystko na rumiany kolor a następnie dodajemy kukurydze. Wszystko dokładnie mieszamy i chwilę podsmażamy. Ciasto, po wyrośnięciu, jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy

Smaczne Potrawy
Tradycyjne pierogi ruskie 208

Któż z nas nie kocha pierogów? Jest, tak wiele odmian. Każdy na pewno znajdzie sobie jakąś, która zaspokoi jego oczekiwania smakowe. Ja od dziecka wprost przepadałam za pierogami ruskimi. Pamiętam, że nigdy nie mogłam się doczekać, aż ten wspaniały obiad będzie w końcu na stole. Uwielbiałam pomagać w ich lepieniu, a farsz bardzo często lądował w mojej małej(...)łyżeczka oleju 1 jajko Farsz: 500 g białego sera (najlepiej półtłustego) 500 g ugotowanych ziemniaków (dość twardych) 1 1/2 dużej cebuli sól i pieprz do smaku masło do smażenia Garnek z gotującą się, osoloną wodą. Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski, wbić jajko, dodać sól i olej. Powoli dolewać gorącą wodę. Ciasto wyrabiać ręcznie, aż zacznie się odklejać

Słodkie okruszki