Zapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . Tym razem przedświąteczny. W tym tygodniu mamy 14 przepisów. Angelika Galareta w ieprzowa Karp smażony Sałatka ziemniaczana Marzena Śledzie w oleju lnianym Magdalena Szybkie pomarańczowe ciasto z kisiele m Marta Moskole Aga Makowe muffinki z serem Agnieszka Wigilijne babeczki(...)Andruty biszkoptowo - kokosowe Magdalena Świąteczne ciasteczka z orzechami i czekoladą Sabina Stroik na stół Małgorzata Koreczki ze śledzi Marzena Pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny piątek
Magiczne Życie Martysmażonego na maśle pstrąga. Ale jak na seromaniaczkę przystało, najbardziej uwielbiam sery. Bundz, bryndza, oscypki…mogłabym je jeść codziennie. Dziś mam dla Was przepis na pieczone pierożki z kaszą, bryndzą i kurkami. Pyszne danie, które na gorąco mogłoby być serwowane w góralskich karczmach czy schroniskach na szlaku, ale także mogłoby być przyrządzane samodzielnie […] Artykuł Pieczone pierogi
Mienta bloggrzybów jest moim ulubionym. Co w nim uwielbiam? Zachwyca mnie jego lekko kremowa konsystencja, smak i aromat. Jest uniwersalny – u rodziców zjadamy go na Wigilię do ryby, ziemniaków, pierogów lub w wersji solo. Urzeka mnie prostota jego przygotowania, niewielka ilość potrzebnych składników. Do przygotowania sosu (porcja na dwie osoby) potrzebujemy: – 40 g suszonych grzybów – 1 cebulę(...)pietruszki – 2-3 łyżki śmietany roślinnej – wodę (ok 400 ml) – sól, pieprz do smaku – wodę pozostałą po moczeniu grzybów – 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia Grzyby umieszczamy w naczyniu (mogą to być miska lub garnek, co Wam pasuje) i zalewamy wodą. Moczymy przez ok 30-40 minut. Na rozgrzanej patelni podgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną
Szybko Tanio Smacznieokoło 3/4 szklanki gorącej wody i wyrabiamy ciasto które ma być elastyczne . Kapustę drobno szatkujemy i lekko solimy.Wymoczone grzyby gotujemy . Na maśle smażymy drobno posiekaną cebulę, dodajemy kapustę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, ugotowane i pokrojone grzyby z wywarem i wszystko dusimy do miękkości . Nadzienie mieszamy, doprawiamy solą(...)pieprzem. Do lekko przestudzonego nadzienia wbijamy surowe jajko , aby masa się nie rozpadała . Zagniatamy ciasto, cienko rozwałkowujemy i wycinamy kieliszkiem kółka, na środek kładziemy farsz, zlepiamy jak pierogi i łączymy razem oba brzegi. Uszka wrzucamy do wrzącej wody osolonej , wyjmujemy gdy wypłyną
Smakowite Daniapierogi z kapustą i grzybami, to żeby nie dublować dań, barszcz podaję właśnie z krokietami z pieczarkami. Krokiety z pieczarkami Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła woda mineralna Farsz 800 g pieczarek 100 g cebuli sól pieprz 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia Panierka
Kulinarne przygody GatityDzisiaj wraca z książką Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie . I jest to jedna z najlepszych, jaką widziałem! Jeśli lubicie podejmować gości z zagranicy czymś więcej niż pierogami i wódką, koniecznie musicie ją mieć. Chociaż zachodzi wówczas prawdopodobieństwo, że goście zmienią się w domowników. Ja karmiony tak dobrze, zostałbym na zawsze. Zuza zebrała przepisy, które niby pamiętają czasy(...)obiadu u babci, chociaż… jak często jadaliśmy sarnę u naszych babć? Książka jest podzielona na 9 rozdziałów. W Śniadaniach i pieczywie znajdziecie takie klasyki jak jajecznica z cebulą smażona na maśle i kasza manna z malinami, ale też takie wiktuały jak rogaliki z konfiturą z owoców dzikiego bzu. W Zupach jest i chłodnik litewski, i barszcz ukraiński, i zupa
GRUBY WAŁEKDzisiaj proponuję pomysł na pyszne, sycące i proste w przygotowaniu calzone z salami, cukinią, papryką, oliwkami, cebulą, serem mozzarella i sosem pomidorowym. Wszystko to zapieczone w drożdżowej "pizzy - pierogu". Oczywiście składniki farszu można zmieniać według własnych upodobań. Do przygotowania dania użyłem: 300 ram mąki pszennej tortowej, 25 gram świeżych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 50 gram salami, 30 gram zielonych(...)pokroiłem w paski. Na rozgrzaną oliwę wrzuciłem pokrojone plasterki salami, cebulę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Po dwóch minutach smażenia dodałem również pozostałe warzywa i przyprawiłem całość solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i dwoma łyżeczkami suszonego oregano. Smażyłem przez około 3 minuty. Kiedy ciasto wyrosło podzieliłem je na dwie części. Z każdej części przy pomocy rąk na natłuszczonej
Wyprawy kulinarnetrafiamy na potrawy i przetwory z dyni. Zupy, placki, pieczona dynia, mus z dyni, kawa z dyniowym purre, sałatki z dodatkiem dyni. A u nas dziś trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym, w sumie dość niekonwencjonalnym farszem z dyni, sera feta, boczku i odrobiną czosnku! Składniki CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka dość ciepłej wody(...)soli FARSZ: ok.1,5kg dyni + ok. ¼ szklanki zimnej wody 400g boczku 1 opakowanie sera feta 1 dość spora cebula 3 spore ząbki czosnku 2 łyżki masła lub oleju do smażenia sól, pieprz, świeży lub suszony cząber PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę wysypujemy na stolnicę(można ją przesiać lecz nie jest to konieczne), a następnie dodajemy do niej szczyptę soli. Do dość
Symfonia Smakówascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Calzone to inaczej zamknięta pizza w kształcie dużego pieroga. Farsz oczywiście może być dowolny, a to jest moja ulubiona i sprawdzona wersja :) Składniki: (na 4 sztuki) 3 pojedyncze piersi z kurczaka 500 g pieczarek 2 cebule 1 papryka(...)gorącą patelnie, bez tłuszczu, gdyż zależy nam tylko, aby warzywa zmiękły oraz odparowały wodę. Filety z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros i smażymy na oleju. Usmażone piersi z kurczaka oraz warzywa łączymy i odstawiam do wystygnięcia. Następnie dodajemy do naszego farszu starty ser żółty oraz ketchup i doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz oregano. Przygotowujemy
Symfonia smakowaSmażymy na oleju kokosowym, na złoty kolor. Ziemniaki dusimy i dodajemy bryndzę, połowę ilości złotej cebulki, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki muszą być bardzo dobrze ze sobą połączone. Pamiętamy, że bryndza jest dość słona. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Wykrawamy z niego koła przy pomocy szklanki. Na środku każdego umieszczamy trochę farszu i zalepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy
DominikaDolcipierogi rozwałkowuję, wykrawał kółka, nakładam na nie farsz i zalepiam brzegi ciasta. Gotowe pierożki bardzo powoli gotuję w osolonej wodzie - około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Krok 4. Podgotowane pierożki układam w niewielkich, glinianych garnkach (może być jeden duży lub naczynie żaroodporne) . Krok 5. Boczek kroję w kostkę, podsmażam na patelni, dodaję posiekane, pozostałe cebule, smażę przez
Moja Książka Kucharskanaleśnikach, pierogach czy właśnie plackach Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości placków. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym. 500 g ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania (ok. 1/2 szklanki) szczypta soli szczypta pieprzu Farsz: 200 g mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 50 g sera feta 1 mała cebula szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: olej do smażenia Obrane
Bullioruskie pierogi choć zastanawiam się czy nawet nie lepsze. Kotlety: 750 g ziemniaków 400 g twarogu półtłustego 300g wędzonego boczku 2 jajka 1/3 szklanki mąki 2 duże cebule 1/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz Sos pieczarkowy: 500g pieczarek 350ml śmietanki 30% olej sól, pieprz 1. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek, smażymy
Szefowa kuchniPierogi. Pierożki. Empanadas. To popularne danie z Ameryki Południowej jest może i czasochłonne, ale warto się za nie zabrać. Obiecuję Wam, że to nie będzie Wasz pierwszy i ostatni raz. Wciągają jak chodzenie po bagnach. Empanadas najbardziej popularne są w Argentynie i Chile, ale i w USA mają mnóstwo fanów. Kruche ciasto kryje w sobie soczyste, aromatyczne nadzienie. Robione(...)poza metodą przyrządzania ich przez pieczenie, smaży się je w głębokim tłuszczu. Ta wersja empanadas którą ja wybrałam, jest zdecydowanie mniej kaloryczna, a równie pyszna. Szykujemy wszystkie składniki. Obrane cebule i oczyszczone pieczarki drobno kroimy. Co do pieczarek – nie zdarza się, żebym umyła grzyby. Podczas mycia potrafią za bardzo nawilgnąć, przez co przy smażeniu łapią dużo więcej tłuszczu i oddają
Karo in the KitchenCalzone czyli zawijana pizza, która wyglądem przypomina wielkiego pieroga Niby pizza, a smak inny. Do tego dłużej pozostaje ciepłe na talerzu. Inspiracji do zrobienia takiej wersji dostałam po wizycie we włoskiej restauracji Zizzi w miejscowości Uxbridge. https://www.zizzi.co.uk/italian/restaurants/uxbridge/the-chimes SKŁADNIKI : mąka pszenna typ 550 – pół kg – 500 gram drożdże instant – 4 gramy sól – 1 łyżeczka – 7 gram(...)pieczarki – 4 – 6 sztuk czarne oliwki – 6 – 8 sztuk kukurydza – 2 łyżki ser – 4 plasterki szynka – 2 plasterki przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka jajko – 1 sztuka olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Ciasto na calzone : Do dużej miski wsypać mąkę, sól i drożdże. Następnie dolać 150 ml wody. Porządnie ugniatać przez kilka minut. Dolać resztę wody i czynność powtórzyć. Dodać
kuchniabellissima.wordpress.com