majonez . Zmiksować. Doprawić kostką cebulową , pieprzem , czubricą ( lub Gyros ) .Podzielić na 4 części . Formować kotleciki - wkładając w każdy kawałek sera . Panierować w bułce tartej. Rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z obu stron. Zmniejszyć gaz , dołożyć masło , skropić 1 łyżką wody i dodusić kotleciki . Dodaję do masy majonez bo mięso z piersi jest suche(...)wilgotne . Podawać z ziemniakami puree i ziołową mizerią . Jak dzielę kurczaki to wycinam piersi , uda , i skrzydełka ( bez tej krótkiej części ) - zostaje korpus na zupę ( a mięsko potem na pierogi ) . Przy filetach z piersi są zawsze tzw. polędwiczki , jak równam piersi na sznycle lub do pieczenia to wszystkie małe kawałeczki składam razem .Z 2 kurczaków mam porcję na zmielenie
Buniabaje w kuchnipierogi, korzystając z mąki typ 00 (która nadaje się nie tylko do pizzy). Im niższa liczba w typie mąki, tym bardziej pasuje do delikatnych wyrobów a więc na pierogi była idealna! Ciasto rozpływało się w ustach. Bardzo długo szukałam takiej mąki, okazało się, że jest dostępną na portalu Cabas.pl (czyli najsmaczniejszym bazarze w sieci!), z którym nawiązałam współpracę(...)cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 5 minut, po czym dodajemy 1/4 szklanki wody. Dusimy do odparowania. 2. Liście botwiny i szpinaku siekamy. Dodajemy do cebuli i buraków. Smażymy do momentu aż liście zmniejszą objętość a woda wyparuje. Studzimy. 3. Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę. Mieszamy z cebulą, botwiną i szpinakiem. Doprawiamy solą i obficie pieprzem
Szefowa kuchnimielenia mięsa. Przepuściłam dwa razy. Na patelni rozgrzać niewielką ilości oliwy z oliwek i wrzucić rozgnieciony czosnek. Należy uważać, żeby go nie spalić. Po chwili dodać rozmrożony szpinak i smażyć, aż płyn odparuje. Przyprawić. Do wystudzonego szpinaku dodać twaróg i dokładnie wymieszać. Do zmielonej fasoli wbić jajka i dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Połączyć. Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć ciasto(...)ciasto nadając kształt kulki. Gotować w lekko osolonym wrzątku przez 3minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Polać rozpuszczonym masłem i posypać natką pietruszki. Smacznego :) Kategoria: DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Pierogi , Szybki obiad , WYTRAWNIE Tagged: fasola , szpinak , twaróg wędzony
https:KKuchniaMniamNie wszyscy zdają sobie sprawę, że jeśli odpowiednio przygotujemy ten posiłek, to wątróbka drobiowa z cebulką może smakować jak wykwintne danie restauracyjne. Co więcej wątróbka ma
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mieszankę wlewamy do mąki, mieszamy, a następnie zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto nie może być lepkie, przy zagniataniu podsypujemy je odrobiną mąki. Jak ciasto na makaron czy na pierogi – zawijamy je w folię i odkładamy na pół godziny na blat. Dzielimy ciasto na 6 porcji. Porcje na których nie pracujemy trzymamy zawinięte w folię żeby nie obsychały. Porcję(...)kulkę, kulkę w palcach rozklepujemy na placek, a placek wałkujemy na grubość 3mm na podsypanej mąką stolnicy. Rozgrzewamy na małym ogniu teflonową patelnię, smarujemy ją odrobiną oliwy i smażymy placek z obu stron po minucie. Zdejmujemy, trzymamy pod ściereczką, zajmujemy się ciastem do wykończenia wszystkich porcji. Smażymy tylko do momentu gdy na cieście zrobi się widoczna skórka – nie długo
Karo in the Kitchenpierwsza i każda kolejna.:) Poniżej pytania od Autorki Słodkiej Strony i moje odpowiedzi:1. Jakie było Twoje pierwsze udane danie/deser? - Faworki. 2. Jakie danie obiadowe jest Twoim ulubionym? -Smażona ryba z frytkami.3. Który deser najbardziej lubisz?- Z mrożoną cytryną. 4. Jaki jest Twój ulubiony produkt z którego często korzystasz w kuchni?- Olej kokosowy i mleko kokosowe.5. Jaki jest Twój smak(...)dzieciństwa (danie, deser). - Racuszki.6. Jaki jest Twój ulubiony fast food? - Hamburger… domowy. 7. Jaka jest Twoja ulubiona przekąska? - Nie mam ulubionej.8. Jakie danie mączne jest Twoim ulubionym? - Pierogi z jagodami.9. Jakie jest Twoje ulubione danie Wielkanocne? - Jasne, że barszcz biały z jajkiem i chrzanem.10 Jakie jest Twoje ulubione danie na Boże Narodzenie? - Ryba po grecku… i nie tylko.11
mojewypiekiinietylkomyślę o tym co z produktów spożywczych mogę kupić już teraz i planuję świąteczny stół.Wiadomo, że będzie kiszony barszcz, do niego uszka z grzybami. Zrobię też trochę pierogów z kapustą i grzybami. Trochę kapusty duszonej, ryba po grecku, różne śledzie, kluski z makiem.... Obowiązkowo kompot z suszu i ciasteczka cynamonowe a także strucla z makiem. Być może także(...)jeszcze niepewne. Zresztą - kilka potraw musi być koniecznie a część staram się albo zmodyfikować żeby coś urozmaicić albo podać zupełnie coś innego niż zwykle. Oczywiście karp bo lubimy smażonego, ryba w galarecie .... Jeszcze mam czas dopracować menu, prawda ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzałyżek mąki. Odstawiamy na przynajmniej godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie kroimy kiełbasę w kostkę, podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy do kiełbasy i smażymy przez 5 - 7 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy drobno paprykę, przekładamy do miski, dodajemy rozdrobnioną mozzarellę, tarty ser, ostudzoną kiełbasę z cebulą (starajmy się nie dodać tłuszczu który się wytopił z kiełbasy(...)majeranku, imbirem, słodką i ostrą papryką, pieprzem. Z ciasta odrywamy kulki mniej więcej wielkości piłki do ping ponga, w rękach formujemy okrąg, na środek nakładamy farsz i sklejamy jak pieroga. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i zostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 - 20 minut na złoto brązowy kolor
Delusional Trinemoże lodową dietę przełożę na jutro. A dziś... dziś będzie ciasto cukiniowo-czekoladowe, kotleciki z kalafiora, wieczorem nastawię zaczyn na dyniowe bułeczki i kto wie czy znów nie ulepię pierogów z jagodami:) Kotlety z kalafiora to moje tegoroczne odkrycie. Pysznie smakują z dipem jogurtowo-czosnkowym, z młodymi ziemniaczkami, w burgerach. Spróbujcie;) Składniki: 1 nieduży kalafior 2 cebule(...)bułki tartej 2 małe jajka 100g żółtego sera (dałam ser Morski MSM Mońki ) natka pietruszki 2 ząbki czosnku sól pieprz łyżeczka suszonych pomidorów szczypta kuminu majeranek curry olej do smażenia bułka tarta + sezam do obtoczenia Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, rozgnieść widelcem. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, ostudzić. Ser zetrzeć. Natkę pietruszki posiekać
Obiad gotowysię stanie należy dolać trochę więcej wody.Ciasto dokładnie ugniatamy i dzielimy na mniejsze kawałki, tak na cztery części. Następnie każde podsypujemy maka i wałkujemy dość cienko (jak na pierogi), wycinamy kułak (najlepiej szerszą szklanką). Każde kółko nadziewamy łyżeczką masy i dokładnie zlepiamy.Gotowe kulki gotujemy we wrzątku. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze jakieś 2-3 minutki.Studzimy.Na talerzy rozbełtujemy oba jajka(...)odrobiną mleka lub wody. A do miski wsypujemy bułkę tartą i mieszamy z przyprawą do piernika.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Nasze kulki maczamy w jaku a potem w bułce i smażymy na złoto.Miód rozgrzewamy w rondelku do płynnej postaci.Kuli rozkładamy na talerze i polewamy miodem.Smacznego
Moje pyszne gotowaniegrochem pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich w Kupnie (publikacja „Smaki kolbuszowszczyzny”) – wioski położonej w północnej części Podkarpacia, w okolicach Kolbuszowej, na terenach zamieszkałych przez Lasowiaków, co tłumaczy też nazwę pierogów. Tutaj powszechnie o fasoli mówi się groch lub biały groch. Zarówno fasola, jak i suszone grzyby, powinny być namoczone dzień wcześniej – oczywiście fasola osobno, a grzyby osobno. Można jednak(...)woda (około 1 szklanki) sól (około ½-1 płaska łyżeczka) Farsz: 500 g fasoli Jaś 3-4 suszone grzyby (około 10 g ) 3 cebule 1 jajko olej lub smalec do smażenia cebuli 2 łyżki majeranku sól i pieprz do smaku skwarki z wędzonego boczku do okrasy Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą w dużym garnku i odstawiamy na noc. Grzyby również płuczemy
Trzeci talerzkojarzył reklamy Coca Coli ze Świętym Mikołajem? Przy okazji - polecam ostatni artykuł tutaj ). Jednak pewne rzeczy się (na szczęście!) nie zmieniają. Na stołach zawsze gości mnóstwo najróżniejszych potraw. Pierogi, groch z kapustą, śledzie, karp i inne ryby, ciasta - wymieniać można w nieskończoność. Prawda, są pyszne. Tylko co zrobić, kiedy po nadmiarze ciężkostrawnego jedzenia nasz układ pokramowy woła o pomoc(...)woli. 1. Przygotuj dietetyczne wersje potraw Tłuszcz jest nam oczywiście potrzebny, ale przy ilości potraw, jaką przygotowujemy na Święta, powinniśmy go ograniczyć. Wyobraźcie sobie pierożki polane tłuszczem, smażoną, tłustą rybkę, do tego ciasto z kremem, tradycyjna sałatka ziemniaczana z majonwzem i śledzik. Nasz układ pokarmowy niezbyt dobrze znosi nagły przypływ tłustego jedzenia. Tym bardziej, że wiele osób "oszczędza
Katsuumitaka szybsza wersja pierogów:). Obiad za przysłowiowy grosik, który zasmakuje każdemu. Można pominąć boczek i jedynie posypać nim gotowe naleśniki wypełnione farszem, lecz ja zdecydowanie polecam moją wersję:). Naleśniki: 3 szklanki mąki 5 jajek L 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka soli Farsz: 500g ziemniaków 500g twarogu półtłustego 200g boczku 3 cebule(...)sól, pieprz 1. Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni teflonowej, bez oleju. 2. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Cebulę i boczek kroimy. Na suchej patelni podsmażamy boczek a kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy cebulę. Smażymy do miękkości, co jakiś czas podlewając wodą. Ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem, dodajemy cebulę, boczek, sól i pieprz
Szefowa kuchnizaleca się na opakowaniu. Pieczarki, czosnek i cebulę obrać. Czosnek i cebulę drobno posiekać, a pieczarki pokroić w kostkę. Cebulkę z czosnkiem zeszklić na oliwie, dodać pokrojone pieczarki i smażyć kilka minut, aż pieczarki zmiękną (ok. 10 minut). Następnie wsypać ugotowaną kaszę, wymieszać i odstawić na bok do wystudzenia. Gdy masa będzie chłodna dodać do niej starty na tarce(...)równych części. Każdą rozwałkować na owalny placek. Na środku każdego nałożyć po kilka łyżek farszu (nie żałujcie...im go więcej, tym bułeczki smaczniejsze :-D). Placki zlepić jak pierogi, a następnie uformować w podłużne bułeczki. Łączeniem do dołu ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić w cieple na ok. 30-40 minut do napuszenia. Pamiętajcie, by zachować
Nastoletnie WypiekaniePierożki drożdżowe lepimy tak samo jak zwykłe pierogi. Trzeba tylko dobrze zlepić brzegi bo w trakcie pieczenia pierożki mogą się otworzyć, najlepiej brzegi ciasta docisnąć widelcem. Pierożki smakują idealnie z czerwonym barszczykiem ale można też zajadać same. składniki: ciasto 500 g mąki 25 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 3 jajka 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżki(...)oleju farsz 450 g pieczarek 1 duża cebula oregano sól,pieprz olej do smażenia oraz jajko do posmarowania czarnuszka do posypania Do letniego mleka dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać aby składniki się rozpuściły i odstawić na kilkanaście minut aby drożdże zaczęły pracować. Do miski wsypać mąkę i sól, dodać jajka, olej oraz rozpuszczone w mleku drożdże i wyrobić ciasto
Monia miesza i gotuje