pierogi smażone - 1625 przepisów (strona:58/109)

Gotowane kawałki kurczaka w ognistej panierce 410

Często zostają mi kawałki gotowanego kurczaka - a to skrzydełka, a to kawałek udka. Kiedyś obierałam je i zbierałam na pierogi ( teraz też tak robię ) , ale okazuje się, że te porcje zupełnie starczają nam na jeden obiad. Podpowiadam tym którym takie małe ilości też wystarczą lub innym którzy musieli by zwiększyć ilość ( np. po ugotowaniu zupy na skrzydełkach). Czas(...)lotek lub inne małe kawałki kurczaka wielkości skrzydełek) 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki zmiksowanych chipsów serowych 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej sół 1małe jajko tłuszcz do smażenia ( ja mieszam olej z pestek winogron z masłem ) Z lekko ciepłych po wyjęciu z wywaru ugotowanych skrzydełek ( lub innych kawałków mięsa) usunąć delikatnie  kości i  chrząstki ( dolna łącząca elementy skrzydełka

Buniabaje w kuchni
Menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 253

przygotowanie potrzeba jedynie 17 minut – wychodzi sypki, jędrny i pachnący ziołami. Zjedliśmy go ze smakiem razem z filetem z kurczaka (który, zgodnie z założeniem, że ma być bez smażenia, upiekliśmy w niedzielę). Środa – Burrito Burrito to potrawa meksykańska, ale zarazem klasyk kuchni amerykańskiej. Świetnie zastępuje kanapki – jest sycące i zdrowe – i doskonale nadaje się do spożytkowania(...)Przed jego przyrządzeniem powstrzymywał nas jednak brak doświadczenia w tym temacie i dobrego przepisu na własne tortille. A ponieważ Eugeniusz ma obsesję na punkcie robienia wszystkiego własnoręcznie – od pierogów, przez makaron, po tortille – kupienie placków nie wchodziło w grę. Po długich poszukiwaniach, testując różne receptury, udało nam się wreszcie trafić na właściwy przepis, z którego placki wychodzą

Niedzielny kucharz
Pieróg biłgorajski 209

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pieróg biłgorajski Składniki: Ziemniaki – 1kg Kasza gryczana – 200g Twaróg – 300g Jajka – 3 białka + 1 żółtko Cebula – 1 mała Olej rzepakowy – 4 łyżki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kminek mielony Wykonanie: Ziemniaki ugotować(...)osolonej wodzie i gotować wymieszać z ugotowanymi ziemniakami i twarogiem. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Cebulę dodać do masy ziemniaczanej razem z tłuszczem na którym się smażyła. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić. Następnie ubić mocno białka i wymieszać z żółtkiem i masą ziemniaczaną Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i piec przez około

Kuchnia Bon Appetit
Pizza calzone z pieczarkami i tuńczykiem. 204

ciasto rośnie, przygotować farsz. Cebulę pokroić w pióra i podsmażyć na niewielkiej ilości masła lub margaryny. Dodać pokrojone w plastry pieczarki, oraz drobno pokrojony czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Wyłączyć gaz i dodać pokrojone na cztery części oliwki. Wszystko razem wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 3 części. Z każdej(...)środek, bez brzegów), następnie posmarować keczupem i posypać oregano. Pamiętajcie żeby zostawić wolne brzegi. Na jednej połowie wysypać utarty ser żółty, a na to wyłożyć 1/3 farszu. Skleić jak pieroga. Gdyby ciasto się nie kleiło, to można brzegi lekko posmarować wodą. Moje dość ładnie się kleiły. Na wszelki wypadek sklejone brzegi wywinęłam do góry. Gotowe pizze wyłożyć na blaszkę

Agusiowe smakołyki
Pierogi z kaszą gryczaną i mielonym mięsem 362

Składniki na ok. 42 średnie pierogi: Ciasto (przepis pochodzi od pani Janiny, uczestniczki tegorocznej edycji Masterchef) 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki wody przegotowanej ciepłej 3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: ok. 250g mięsa mielonego z szynki ok. 50 g kaszy gryczanej palonej (ok. pół torebki) 2 małe marchewki 1 mały seler 1 nieduża cebula 2-3 ząbki czosnku(...)ostudzenia i lekkiego osuszenia. Przełóż do miski. Na dużej patelni roztop masło z łyżką oleju. Gdy całkowicie się rozpuści, wrzuć marchewkę i seler. Smaż na średnim ogniu parę minut. Dodaj cebulkę i dolej łyżkę oleju. Smaż na złociście kilka minut. Pod koniec dodaj czosnek. Usmażone warzywa dodaj do kaszy. Dodaj też zioła i wymieszaj. W dużej misce lub na stolnicy

Anioszek w kuchni
Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami 278

wrzucić kopytka. Gotować minutę od momentu, kiedy wypłyną. Wyławiać łyżką cedzakową i przekładać na patelnię z rozpuszczonym masłem. Przed podaniem podsmażyć. Na patelni dobrze rozgrzać olej rzepakowy i smażyć zamarynowane polędwiczki na rumiano. Obsmażyć z każdej strony, ale tylko chwilę. Każdą polędwiczkę przełożyć oddzielnie na folię aluminiową i zawinąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez(...)sklepu Dajar czeka tam ekstra rabat na produkty #Ambition Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z kaszą , Dania z patelni , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: kapusta , kasza kukurydziana , wieprzowina , wino , żurawina

https:KKuchniaMniam
Risotto z dynią 176

zrobienie obiadu (heh) więc wymyśliłam sobie na szybko jednogarnkowe risotto z dynią- wrzucasz wszystko po kolei do gara i po 30 minutach możesz spokojnie wraca do lepienia 174 pieroga z rzędu. Składniki na 4 słuszne porcje: 500 g obranej i pokrojonej w kostkę surowej dyni 150 g ryżu (suchego) 50 g czerwonej soczewicy 1 cenula łyżeczka imbiru w proszku(...)gotowanych warzywach typu marchew, seler) Przygotowanie: Cebulę obierz, posiekaj drobno i wrzuć na rozgrzaną patelnię z łyżą oleju. Podsmaż 3 minuty aż zacznie się szklić po czym dodaj dynię. Smaż kolejnie 3 minut i dodaj wszystkie przyprawy poza solą. Smaż kolejne 3 minuty, w tym czasie przyprawy zaczną uwalniać aromat. Dodaj ryż. Smaż tak około 1 minuty aż zauważysz

greenscarf
Soczysty łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem 230

czosnek i posiekaną papryczkę. Postawić na wolnym ogniu i powoli podgrzewać, aż czosnek się zeszkli - wtedy wydobędziemy wszystkie smaki i aromaty. Na tak przygotowanej oliwie z czosnkiem i papryczką smażymy liście szpinaku - przyprawiamy solą. Ciasto francuskie pokroić tak, aby powstały 4 placki  - powinny być większe od kawałków łososia, aby móc go ładnie zawinąć w ciasto. I teraz instrukcja(...)szpinak. Na szpinaku kładziemy łososia. W drugiej połówce ciasta robimy 3-4 nacięcia. Zawijamy tę część ciasta przykrywając łososia (nacięcia powinny wyjść na górze) i sklejamy coś w rodzaju pieroga. Analogicznie postępujemy z każdą porcją. Przed wstawieniem do piekarnika należy ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika jak najniżej i pieczemy w temperaturze 200 stopni

Kulinarne Inspiracje
PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI 153

haven’t eat pierogi with broad beans yes, so the mathematics was simple = pierogi with broad beans. There’s a lot of work with making pierogi, let’s not lie to ourselves, but the finale effect is mind blowing. Always. Have patience and have fun cooking! SKŁADNIKI: Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 szklanka(...)gładkie, suche, miękkie i elastyczne. Odetnij skórę z boczku, pokrój na dość drobne kawałki. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią pokrojony boczek i smaż powoli, wytapiając tłuszcz. Jak boczek już będzie podsmażony dorzuć na patelnię pokrojoną cebulę i smaż wszystko razem aż cebula się porządnie zeszkli. Gdy ciasto odpoczywa czas ugotować bób. Zagotuj wodę, posól ją, do gotującej się wody wrzuć

Martyna Cooks
PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI 188

haven’t eat pierogi with broad beans yes, so the mathematics was simple = pierogi with broad beans. There’s a lot of work with making pierogi, let’s not lie to ourselves, but the finale effect is mind blowing. Always. Have patience and have fun cooking! SKŁADNIKI: Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 szklanka(...)gładkie, suche, miękkie i elastyczne. Odetnij skórę z boczku, pokrój na dość drobne kawałki. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią pokrojony boczek i smaż powoli, wytapiając tłuszcz. Jak boczek już będzie podsmażony dorzuć na patelnię pokrojoną cebulę i smaż wszystko razem aż cebula się porządnie zeszkli. Gdy ciasto odpoczywa czas ugotować bób. Zagotuj wodę, posól ją, do gotującej się wody wrzuć

Martyna Cooks
Kurczak z warzywami 339

psiapsiółami. W takich sytuacjach zazwyczaj nie chce mi się gotować. Jak cholera. A zjeść po robocie trzeba. Wtedy wiadomo, wieje stereotypem: facet sam w domu = głodówka, pizza albo pierogi z biedry. Niepotrzebne skreślić. Jeszcze na studiach wymyśliłem sobie potrawę, którą robię w takich sytuacjach. Założenia są proste: ma być konkurencyjnie pod względem ilości, prostoty i czasu wykonania dla fastfoodów(...)całość będzie delikatniejsza. A poza tym, jeśli dziś tak jak ja gotujesz dla siebie, może być słono i intensywnie (bo pewnie i tak zapijesz to browarkiem, skoro jesteś sam ;)). Smaż kurczaka pod przykryciem – niech się udusi. W tym czasie odcedź warzywa – nie chcesz wsypać ich do potrawy razem z płynami. Gdy będzie już gotowy, dodaj warzywa konserwowe, dokładnie

manslogblog
3 pomysły na potrawy wigilijne dla dzieci 413

Tradycyjne potrawy wigilijne są miłą odmianą dla naszych codziennych obiadów czy kolacji, jednak dla najmłodszych członków rodziny bywają nie lada wyzwaniem. Małe brzuszki źle znoszą ciężkostrawne

Wiszniówka
Placki z wędzoną makrelą i buraczkami 182

Placki z wędzoną makrelą i buraczkami Składniki na 24-30 placków: Placki 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 500 ml mleka 2 jaja (osobno białka

Pełny talerz
Pierogi z soczewicą 159

tego co widzę jest wśród Was wielu smakoszy pierogów! To dobrze , bo i ja się nich zaliczam …. i na blogu pierogi na pewno będą bardzo często gościły!  Dziś mam dla Was mniej tradycyjną … ale wcale nie mniej smaczną wersję – z soczewicą , cebulką … i chrupiącą skórką! Powiem Wam , że wyszły obłędne! Dawno nie wyszły(...)łyżeczkaFARSZ:- soczewica czerwona – 100 g- cebula – 3 szt- natka pietruszki – 1 pęczek- majeranek – 1 łyżka- sól – 1 łyżeczka- pieprz – 1 łyżeczkaDODATKOWO:- olej do smażenia – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Soczewicę zalewamy wodą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie dwukrotnie płuczemy , a następnie gotujemy do miękkości ( ok. 20 – 30 minut ) w osolonej

Ostra na Słodko