SKŁADNIKI: Farsz 1 kg kapusty kiszonej w słoiku 20 dag pieczarek 2 szalotki Sól i pieprz do smaku Papryka czerwona słodka ok 2 łyżki Dodatkowo 16
Gotowanie PatkiNaleśniki w wersji z grilla w postaci szaszłyków. Polecam z owocami bo są pyszne. Tak niewiele a ile przyjemności jedzenia. Naleśniki można podać na wiele sposobów
wesoła kuchniałyżki 1,5 szklanki Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w paski ( jak w oryginale) podsmażyć chwilę na oliwie. Przełożyć do innego naczynia a na tej samej patelni smażyć cebulę pokrojoną w pióra, marchewkę,pietruszkę w cienkie plasterki oraz pieczarki. Kiedy cebula się zeszkli wlać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem 6-8 minut. Po tym czasie dodać indyka(...)Mój wyszedł bardzo gęsty, prawie jak gulasz dlatego podałam z komosą ryżową ale można dolać więcej wody i wtedy będzie bardziej jako zupa do bułeczki. A jutro będą pierogi
pieprzny smaczekgotowa włożyć do niej szpinak - i tak na chwilę zostawić do momentu aż szpinak straci trochę na swojej objętości. Po chwili wymieszać i doprawić solą, pieprzem i bazylią. Podczas smażenia od czasu do czasu należy zamieszać. Delikatnie drewnianą łyżką rozdrabniać szpinak. Gdy woda odparuje i szpinak jest już mięciutki zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Następnie szpinak przełożyć(...)niego ser feta, widelcem wymieszać. Spróbować na smak i doprawić gdyby czegoś brakowało. Ciasto. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na pół i cienko rozwałkować dwie części. Pierogi. Powykrajać szklanką koła i na każdy nałożyć farsz, złożyć na pół i zlepić końce. Gdy pierogi są polepione zagotować w garnku wodę. Gdy woda się zagotuje posolić
W kuchni u MonikiCzęsto zostają mi kawałki gotowanego kurczaka - a to skrzydełka, a to kawałek udka. Kiedyś obierałam je i zbierałam na pierogi ( teraz też tak robię ) , ale okazuje się, że te porcje zupełnie starczają nam na jeden obiad. Podpowiadam tym którym takie małe ilości też wystarczą lub innym którzy musieli by zwiększyć ilość ( np. po ugotowaniu zupy na skrzydełkach). Czas(...)lotek lub inne małe kawałki kurczaka wielkości skrzydełek) 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki zmiksowanych chipsów serowych 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej sół 1małe jajko tłuszcz do smażenia ( ja mieszam olej z pestek winogron z masłem ) Z lekko ciepłych po wyjęciu z wywaru ugotowanych skrzydełek ( lub innych kawałków mięsa) usunąć delikatnie kości i chrząstki ( dolna łącząca elementy skrzydełka
Buniabaje w kuchniprzygotowanie potrzeba jedynie 17 minut – wychodzi sypki, jędrny i pachnący ziołami. Zjedliśmy go ze smakiem razem z filetem z kurczaka (który, zgodnie z założeniem, że ma być bez smażenia, upiekliśmy w niedzielę). Środa – Burrito Burrito to potrawa meksykańska, ale zarazem klasyk kuchni amerykańskiej. Świetnie zastępuje kanapki – jest sycące i zdrowe – i doskonale nadaje się do spożytkowania(...)Przed jego przyrządzeniem powstrzymywał nas jednak brak doświadczenia w tym temacie i dobrego przepisu na własne tortille. A ponieważ Eugeniusz ma obsesję na punkcie robienia wszystkiego własnoręcznie – od pierogów, przez makaron, po tortille – kupienie placków nie wchodziło w grę. Po długich poszukiwaniach, testując różne receptury, udało nam się wreszcie trafić na właściwy przepis, z którego placki wychodzą
Niedzielny kucharzhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pieróg biłgorajski Składniki: Ziemniaki – 1kg Kasza gryczana – 200g Twaróg – 300g Jajka – 3 białka + 1 żółtko Cebula – 1 mała Olej rzepakowy – 4 łyżki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kminek mielony Wykonanie: Ziemniaki ugotować(...)osolonej wodzie i gotować wymieszać z ugotowanymi ziemniakami i twarogiem. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Cebulę dodać do masy ziemniaczanej razem z tłuszczem na którym się smażyła. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić. Następnie ubić mocno białka i wymieszać z żółtkiem i masą ziemniaczaną Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i piec przez około
Kuchnia Bon Appetitciasto rośnie, przygotować farsz. Cebulę pokroić w pióra i podsmażyć na niewielkiej ilości masła lub margaryny. Dodać pokrojone w plastry pieczarki, oraz drobno pokrojony czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Wyłączyć gaz i dodać pokrojone na cztery części oliwki. Wszystko razem wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 3 części. Z każdej(...)środek, bez brzegów), następnie posmarować keczupem i posypać oregano. Pamiętajcie żeby zostawić wolne brzegi. Na jednej połowie wysypać utarty ser żółty, a na to wyłożyć 1/3 farszu. Skleić jak pieroga. Gdyby ciasto się nie kleiło, to można brzegi lekko posmarować wodą. Moje dość ładnie się kleiły. Na wszelki wypadek sklejone brzegi wywinęłam do góry. Gotowe pizze wyłożyć na blaszkę
Agusiowe smakołykiSkładniki na ok. 42 średnie pierogi: Ciasto (przepis pochodzi od pani Janiny, uczestniczki tegorocznej edycji Masterchef) 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki wody przegotowanej ciepłej 3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: ok. 250g mięsa mielonego z szynki ok. 50 g kaszy gryczanej palonej (ok. pół torebki) 2 małe marchewki 1 mały seler 1 nieduża cebula 2-3 ząbki czosnku(...)ostudzenia i lekkiego osuszenia. Przełóż do miski. Na dużej patelni roztop masło z łyżką oleju. Gdy całkowicie się rozpuści, wrzuć marchewkę i seler. Smaż na średnim ogniu parę minut. Dodaj cebulkę i dolej łyżkę oleju. Smaż na złociście kilka minut. Pod koniec dodaj czosnek. Usmażone warzywa dodaj do kaszy. Dodaj też zioła i wymieszaj. W dużej misce lub na stolnicy
Anioszek w kuchniwrzucić kopytka. Gotować minutę od momentu, kiedy wypłyną. Wyławiać łyżką cedzakową i przekładać na patelnię z rozpuszczonym masłem. Przed podaniem podsmażyć. Na patelni dobrze rozgrzać olej rzepakowy i smażyć zamarynowane polędwiczki na rumiano. Obsmażyć z każdej strony, ale tylko chwilę. Każdą polędwiczkę przełożyć oddzielnie na folię aluminiową i zawinąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez(...)sklepu Dajar czeka tam ekstra rabat na produkty #Ambition Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z kaszą , Dania z patelni , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: kapusta , kasza kukurydziana , wieprzowina , wino , żurawina
https:KKuchniaMniamzrobienie obiadu (heh) więc wymyśliłam sobie na szybko jednogarnkowe risotto z dynią- wrzucasz wszystko po kolei do gara i po 30 minutach możesz spokojnie wraca do lepienia 174 pieroga z rzędu. Składniki na 4 słuszne porcje: 500 g obranej i pokrojonej w kostkę surowej dyni 150 g ryżu (suchego) 50 g czerwonej soczewicy 1 cenula łyżeczka imbiru w proszku(...)gotowanych warzywach typu marchew, seler) Przygotowanie: Cebulę obierz, posiekaj drobno i wrzuć na rozgrzaną patelnię z łyżą oleju. Podsmaż 3 minuty aż zacznie się szklić po czym dodaj dynię. Smaż kolejnie 3 minut i dodaj wszystkie przyprawy poza solą. Smaż kolejne 3 minuty, w tym czasie przyprawy zaczną uwalniać aromat. Dodaj ryż. Smaż tak około 1 minuty aż zauważysz
greenscarfczosnek i posiekaną papryczkę. Postawić na wolnym ogniu i powoli podgrzewać, aż czosnek się zeszkli - wtedy wydobędziemy wszystkie smaki i aromaty. Na tak przygotowanej oliwie z czosnkiem i papryczką smażymy liście szpinaku - przyprawiamy solą. Ciasto francuskie pokroić tak, aby powstały 4 placki - powinny być większe od kawałków łososia, aby móc go ładnie zawinąć w ciasto. I teraz instrukcja(...)szpinak. Na szpinaku kładziemy łososia. W drugiej połówce ciasta robimy 3-4 nacięcia. Zawijamy tę część ciasta przykrywając łososia (nacięcia powinny wyjść na górze) i sklejamy coś w rodzaju pieroga. Analogicznie postępujemy z każdą porcją. Przed wstawieniem do piekarnika należy ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika jak najniżej i pieczemy w temperaturze 200 stopni
Kulinarne Inspiracjesamo Boże Narodzenie odgrzewane na patelni to prawdziwy rarytas. W ubiegłym roku Wigilię spędzaliśmy u drugiej babci i tak już zostanie, odkąd zabrakło dziadzia Stasia. Teściowa wspominała coś o pierogach ze szpinakiem, więc może zmienimy nieco tradycję, przygotowując je w ten uroczysty wieczór. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej luksusowejok. 1/2 szklanki bardzo ciepłej przegotowanej wody1/2 łyżeczki soli1 jajko(...)ząbki czosnku1 łyżeczka ulubionych suszonych ziółok. 300 g półtłustego sera białegopieprzsól 1 łyżka oleju Najpierw przygotować farsz. Cebulę posiekać w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, chwilę smażyć na małym ogniu. Czosnek obrać, również drobno posiekać, dodając pod koniec smażenia razem z ziołami do pizzy. Następnie dodać szpinak i dusić aż maksymalnie zmniejszy swoją objętość. Przestudzić. Dodać drobno
Czerwień i błękithaven’t eat pierogi with broad beans yes, so the mathematics was simple = pierogi with broad beans. There’s a lot of work with making pierogi, let’s not lie to ourselves, but the finale effect is mind blowing. Always. Have patience and have fun cooking! SKŁADNIKI: Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 szklanka(...)gładkie, suche, miękkie i elastyczne. Odetnij skórę z boczku, pokrój na dość drobne kawałki. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią pokrojony boczek i smaż powoli, wytapiając tłuszcz. Jak boczek już będzie podsmażony dorzuć na patelnię pokrojoną cebulę i smaż wszystko razem aż cebula się porządnie zeszkli. Gdy ciasto odpoczywa czas ugotować bób. Zagotuj wodę, posól ją, do gotującej się wody wrzuć
Martyna Cookshaven’t eat pierogi with broad beans yes, so the mathematics was simple = pierogi with broad beans. There’s a lot of work with making pierogi, let’s not lie to ourselves, but the finale effect is mind blowing. Always. Have patience and have fun cooking! SKŁADNIKI: Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 szklanka(...)gładkie, suche, miękkie i elastyczne. Odetnij skórę z boczku, pokrój na dość drobne kawałki. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią pokrojony boczek i smaż powoli, wytapiając tłuszcz. Jak boczek już będzie podsmażony dorzuć na patelnię pokrojoną cebulę i smaż wszystko razem aż cebula się porządnie zeszkli. Gdy ciasto odpoczywa czas ugotować bób. Zagotuj wodę, posól ją, do gotującej się wody wrzuć
Martyna Cookspsiapsiółami. W takich sytuacjach zazwyczaj nie chce mi się gotować. Jak cholera. A zjeść po robocie trzeba. Wtedy wiadomo, wieje stereotypem: facet sam w domu = głodówka, pizza albo pierogi z biedry. Niepotrzebne skreślić. Jeszcze na studiach wymyśliłem sobie potrawę, którą robię w takich sytuacjach. Założenia są proste: ma być konkurencyjnie pod względem ilości, prostoty i czasu wykonania dla fastfoodów(...)całość będzie delikatniejsza. A poza tym, jeśli dziś tak jak ja gotujesz dla siebie, może być słono i intensywnie (bo pewnie i tak zapijesz to browarkiem, skoro jesteś sam ;)). Smaż kurczaka pod przykryciem – niech się udusi. W tym czasie odcedź warzywa – nie chcesz wsypać ich do potrawy razem z płynami. Gdy będzie już gotowy, dodaj warzywa konserwowe, dokładnie
manslogblogTradycyjne potrawy wigilijne są miłą odmianą dla naszych codziennych obiadów czy kolacji, jednak dla najmłodszych członków rodziny bywają nie lada wyzwaniem. Małe brzuszki źle znoszą ciężkostrawne
WiszniówkaPlacki z wędzoną makrelą i buraczkami Składniki na 24-30 placków: Placki 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 500 ml mleka 2 jaja (osobno białka
Pełny talerztego co widzę jest wśród Was wielu smakoszy pierogów! To dobrze , bo i ja się nich zaliczam …. i na blogu pierogi na pewno będą bardzo często gościły! Dziś mam dla Was mniej tradycyjną … ale wcale nie mniej smaczną wersję – z soczewicą , cebulką … i chrupiącą skórką! Powiem Wam , że wyszły obłędne! Dawno nie wyszły(...)łyżeczkaFARSZ:- soczewica czerwona – 100 g- cebula – 3 szt- natka pietruszki – 1 pęczek- majeranek – 1 łyżka- sól – 1 łyżeczka- pieprz – 1 łyżeczkaDODATKOWO:- olej do smażenia – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Soczewicę zalewamy wodą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie dwukrotnie płuczemy , a następnie gotujemy do miękkości ( ok. 20 – 30 minut ) w osolonej
Ostra na Słodkoteraz wszystko mogłabym robić właśnie z niej. Z takiej mąki piekłam już bułeczki śniadaniowe, które pięknie wyrosły i wyszły pyszne i puszyste (wkrótce na blogu). Przymierzam się także do pierogów i mam nadzieję, że niedługo będę mogła je zaprezentować. Jednak póki co zapraszam na moje śniadaniowe placuszki w nieco innej odsłonie. Placuszki owsiane z wiórkami kokosowymi porcja(...)cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklankę mleka 1 czubatą łyżkę kwaśnej śmietany 18% szczyptę soli 80 g rozpuszczonego masła 50 g wiórków kokosowych olej do smażenia (opcjonalnie) ulubione dodatki, np. cukier puder do posypania, domowy dżem lub świeze owoce Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Następnie dodajemy jajka roztrzepane ze śmietaną oraz rozpuszczone masło
Ratunku obiad