pierogi smażone - 1625 przepisów (strona:70/109)

ROLADKI DROBIOWE Z FETĄ I SZPINAKIEM 166

Szpinak n iesłusznie ma opinię papki bez smaku.  Dobrze doprawiony, najlepiej świeży szpinak to fantastyczna rzecz - na zimno jako sałata i na gorąco; w pierogach , lazanii, roladkach..........  SKŁADNIKI: 2 szt pierś drobiowa podwójna , 1/2 kostki feta , 300 gram szpinak , 6 ząbków czosnek , do smaku Sól , do smaku pieprz , 2 szt serek topiony śmietankowy duży , 6 łyżek śmietana(...)dodać sól pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wystudzić. Na każdą pierś nałożyć farsz, ja rozprowadziłam ją na 3/4 rozbitego kotleta. Ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami. Obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż mięsko się zetnie.Przełożyć do garnka. Podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę. Powinna być zeszklona. Przełożyć do roladek. Wszystko zalać 1 litrem wody, dodać kostkę rosołową. Dusić

Darcia w kuchni
Schab z nuta pomaranczy i tymianku oraz surowka z fenkulu i mlodej kapusty 193

marchewka i jabłkiem, i jakimś łącznikiem w postaci oliwy lub majonezu), i właściwie tyle. Sałata jedynie rzymska ale tylko takie małe główeczki, do kanapek, jeśli szpinak to tylko w pierogach, rukola garstka do czegoś i tyle... nie umiem jeść zieleniny i mam tak od zawsze a na widok sałaty ze śmietana zbiera mi się na wymioty... Postanowiłam odczarować(...)mnie były cienkie plasterki za to więcej) sól i pieprz 60 ml soku z pomarańczy 1 łyżka brązowego cukru Na średnio rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy skórkę, tymianek i smażymy ok 3 minuty. Powinny stać się chrupkie. Zdejmujemy z patelni. Na patelnię wkładamy posolone i popieprzone mięso. Obsmażamy je na silnym ogniu po 3 minuty z każdej strony by stało

Dzieje kuchennej Wiewióry
Quesadilla z kurczakiem, czyli pszenna tortilla jako domowa przekąska idealna na ciepło i na zimno 278

żeby zbyt nudno nie było kolację postanowiliśmy zjeść na ciepło. Tym bardziej, że o 20.00 się "Masterchefa" naoglądaliśmy i głód nas dopadł ogromny. Napatrzyliśmy się na te placki ziemniaczane, pierogi i kluski śląskie i naszło nas na coś bardziej konkretnego niż kanapki. Zaczęliśmy wymyślać i kalkulować co możemy przyrządzić z tego co mamy w lodówce, tak, żeby zbytnio się(...)sera żółtego Edam 1 pieczarka Przygotowanie: Składniki na farsz kroimy w drobną kostkę (mięso jak najdrobniej). Dobrze topiący się ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso smażymy na oleju - przyprawiamy chili (ewentualnie przyprawą do kuchni meksykańskiej). Na oddzielnej patelni podsmażamy warzywa. Kiedy już mięso jest usmażone przekładamy do niego warzywa i jeszcze chwilkę dusimy razem. Jedną tortillę kładziemy

Kuchnia po mojemu
Kuchnia retro, czyli naleśniki z imbirem z cytrynowym kremem z mascarpone (najlepsze pod słońcem) 170

trzepaczką. I tu uwaga- trzepaczka zamiast miksera jest po to by naleśniki nie były zbite. Nadal ubijając dolej resztę mleka i śmietanę i odstaw w ciepłe miejsce. Przed samym smażeniem wrzucić skórkę z cytryny i imbir. W tym czasie przygotuj krem. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Mascarpone wymieszaj z sokiem z cytryny. Powoli dodaj ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszaj(...)wracający do łask i ostatnio bardzo modny topinambur. Oprócz przepisów na dania słodkie, znajdziecie tu przepisy na wspaniałe pasztety, ciekawie brzmiącą zupę „ludzi pracujących”, zupę nic, leguminy, pierogi, knedle czy choćby konfitury oraz nalewki. Książka składa się z 13 rozdziałów a każdy z nich poprzedzony jest opisem przybliżającym specyfikę i realia dawnych czasów, jak obyczaje, czy problemy

Arbuziaki
Kuchnia retro, czyli naleśniki z imbirem z cytrynowym kremem z mascarpone (najlepsze pod słońcem) 165

trzepaczką. I tu uwaga- trzepaczka zamiast miksera jest po to by naleśniki nie były zbite. Nadal ubijając dolej resztę mleka i śmietanę i odstaw w ciepłe miejsce. Przed samym smażeniem wrzucić skórkę z cytryny i imbir. W tym czasie przygotuj krem. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Mascarpone wymieszaj z sokiem z cytryny. Powoli dodaj ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszaj(...)wracający do łask i ostatnio bardzo modny topinambur. Oprócz przepisów na dania słodkie, znajdziecie tu przepisy na wspaniałe pasztety, ciekawie brzmiącą zupę „ludzi pracujących”, zupę nic, leguminy, pierogi, knedle czy choćby konfitury oraz nalewki. Książka składa się z 13 rozdziałów a każdy z nich poprzedzony jest opisem przybliżającym specyfikę i realia dawnych czasów, jak obyczaje, czy problemy

Arbuziaki
Kotlety z gotowanego drobiu 186

Zawsze jednak mam problem, co zrobić z tego rosołowego mięsa, bo nigdy nie możemy go przejeść.  Często je obieram, mrożę i wyciągam gdy potrzebuję np do krokietów czy pierogów, ale i one w końcu mogą się znudzić.  Tym razem postawiłam więc na kotlety. Zastanawiałam się tylko,czym je ożywić, by nie były za suche. Do głowy przyszły(...)pieczarek 1 łyżka masła 1 czerwona cebula 1 kajzerka 100g sera żółtego w kawałku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej do farszu + do panierowania sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Pieczarki umyć i pokroić. Usmażyć na rozgrzanym maśle z odrobiną soli, a następnie zmielić wraz z mięsem drobiowym "rosołowym", cebulą i surową piersią z kurczaka. Kajzerkę moczymy

Kuchnia w czekoladzie
Smaczny obiad 223

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym.Kilka składników i mamy pyszny obiad. A jeszcze jak zostają ziemniaki z poprzedniego dnia to pół godzinki i wszystko gotowe :) Uwielbiam wszelkiego typu kopytka, pierogi, kluski.Składniki: ( nie podaję ilości, bo robię na oko )Kluski:ziemniakimąka pszennamąka ziemniaczana (2 łyżki)jajkosólsos:pieczarkiwodaśmietanaserek topiony (śmietankowy/pieczarkowy)cebulanatka pietruszki lub kopereksól, pieprz, jarzynkaUgotowane, utłuczone i zimne ziemniaki(...)koniec robimy palcem wgłębienie. Tak przygotowane kluski wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy do wypłynięcia, co chwilę mieszamy.Przygotowujemy sos. Kroimy cebulę w kostkę, dorzucamy pokrojone pieczarki, pieprz mieszamy i smażymy przez chwilę. Podlewamy wodą, przyprawiamy, dodajemy serek, zagotowujemy i dusimy 10 minut do odparowania wody. Pod koniec zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Chwilkę gotujemy. Dodajemy natkę/koperek. Sos można

NA MOIM TALERZU
Kapuśniaczki 78

Święta zbliżają się, a co za tym idzie - pieczenie, gotowanie, smażenie. Święta - czyli domowy czerwony barszcz, a do niego uszka, albo.. kapuśniaczki. Ja uwielbiam i jedno i drugie.  Składniki: 350 ml letniego mleka 60 g roztopionego masła pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 duże jajka pół kilo mąki 20 g drożdzy Przygotowanie: Drożdze rozpuścić w połowie mleka(...)ciasto - szybciej rośnie.  Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na mnie więcej 25x45 cm. Przekroić na pół.  Na każdej połowie ciasta nakładac nadzienie (takie jak na pierogi), tak jak pokazano na zdjęciu. Każdą połowę ciasta zawinąć w rulonik. Tak samo zrobić z pozostałą częścią ciasta. Ruloniki pokroić w lekkim skosie. Przełożyć na blachę i piec

My World by Dagmara Rek
Naleśniki "ruskie" z dynią 292

Pierogi ruskie to jedno z ulubionych dań mojej rodziny. Każda ich ilość znika u nas w oka mgnieniu. W trakcie lepienia pierogów zawsze stwierdzam, że będziemy je jeść przez co najmniej  tydzień, po czym wieczorem okazuje się, że nie ma już ani jednego. Ich przygotowanie nie jest jakoś bardzo skomplikowane, ale jednak czasochłonne. Naleśniki wypełnione pierogowym farszem(...)wzbogacać nią posiłki, szczególnie w okresie jesiennych przeziębień. Składniki: Naleśniki: 300 ml mleka 50 ml wody gazowanej 2 jajka 150 g mąki szczypta soli 1/2 łyżeczki kurkumy olej do smażenia Farsz do naleśników: 200 g ugotowanych ziemniaków 100 g  puree z dyni 150 g twarogu 2 cebule olej do smażenia 1 łyżeczka curry w proszku sól pieprz Dodatkowo

Smakowity Blog Kulinarny
Samosy wegańskie po naszemu 306

Składniki: Ciasto: mąka pszenna (3 szklanki) mąka z amarantusa (2 szklanki) mąka kukurydziana (2 szklanki) mąka ziemniaczana (2 łyżeczki) woda (2 1/2 szklanki) olej rzepakowy (8

Weganka gotuje
Krokiety ruskie. 160

     Dziś przepis na pyszne krokiety z nadzieniem twarogowo-ziemniaczanym, powszechnie zwanym "ruskim". Próbowaliście? Jeśli nie, to bardzo polecam! Nie ma nic lepszego od

Rozpustne gotowanie
CZARNE TAGLIATELLE Z PIETRUSZKĄ I ŁOSOSIEM WĘDZONYM 161

Witajcie po świętach! Domyślam się, że podobnie jak ja, nie możecie patrzeć już na pierogi, kapustę i inne świąteczne potrawy. Dlatego dla odmiany proponuję dziś inne smaki 🍝 - czarne tagliatelle, barwione atramentem z kałamarnicy z czosnkową nuta, a do tego świeża pietruszka, wędzony łosoś, czarne oliwki oraz orzechy włoskie. Pychota! Danie, któremu nie można się oprzeć 😉 Składniki: 300 g czarnego(...)gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewany oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do zeszklenia. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy drobno siekamy i wrzucamy na patelnię - smażymy. Łososia wędzonego kroimy na małe kawałki, a oliwki w plasterki. Orzechy włoskie grubo siekamy. Składniki wrzucamy

Kuchnia MagdaLeny
Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry 142

Proste, szybkie do przygotowania i wyjątkowo smaczne tajskie czerwone curry z kurczakiem. Pikantne jak diabelski ogon, ze słodką nutą cukru palmowego i aromatem kokosa to świetny

Cztery Fajery
Żółte naleśniki zapiekane z kurczakiem i brokułem 208

Żółciutkie naleśniki wypełnione pysznym farszem i zapieczone w piekarniku pod pierzynką z żółtego sera. Pyszne i bardzo sycące danie. składniki: ciasto na naleśniki 3 szklanki mąki

Monia miesza i gotuje
Racuchy z jabłkami bez drożdży 289

RACUCHY Z JABŁKAMI BEZ DROŻDŻY - SZYBKIE I NIESŁYCHANIE SMACZNE! CIASTO: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 duże jajko 1 łyżka oleju (dodana do ciasta

Calzonella.com
Naleśniki z farszem z kurczaka 140536

Mój odwieczny problem - co zrobić z kurzyną z rosołu. Zawsze można ją oczywiście przerobić na pierogi albo kotleciki z kurczaka. To bardzo smaczne rozwiązania, jednak wymagają nieco więcej czasu. Pomysł na naleśniki z farszem znają pewnie wszyscy. Ale cała rzecz polega na tym aby farsz był odpowiednio wilgotny i dobrze doprawiony. Myślę, że udało mi się(...)kostkępieprzsóloreganonatka pietruszkiłyżeczka papryki w płatkach250 g szpinaku4 ząbki czosnku+100 g fetystarty cheddar (opcjonalnie)6 naleśników - np z tego przepisuprzygotowaniena dużej patelni rozgrzać oliwę dodać cebulę, smażyć na małym ogniu aż się zeszkli. dodać pokrojone drobno mięso kurze i przyprawy, przesmażać przez parę minut mieszając (5-7min ) a następnie dodać pomidory i smażyć  na małym ogniu

Stare Gary
Pasta z bobu z białym serem 165

Obiecuję, że to już przedostatni przepis z bobem 😀. Jeszcze mam w planie pierogi z bobem i finito na ten sezon z tymi pysznymi zielonymi fasolkami ! Bób jak zwykle ugotowałam na parze, według mnie taki jest najlepszy i najsmaczniejszy. Do pasty dodałam biały ser z wiaderka. Od pewnego czasu używam głównie Mojego Ulubionego z Wielunia - i nie jest to wpis(...)bób i cukinia Sałatka z bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania