dodatek do zup, ale o tym innym razem. Dziś tłusty czwartek, więc czas na pączki. Przygotowałam jedno odchudzone nieco ciasto, dwa różne nadzienia i dwa różne sposoby obróbki - smażenie i pieczenie w piekarniku. Pączki pieczone z jagodami i syropem klonowym ok 1/2 kg mąki pszennej 1 łyżka cukru brązowego 1 szklanka mleka 4 dag drożdży 3 żółtka 5 dag masła(...)takiej ilości, by zagęścic nadzienie. Piekarnik nagrzej do temp. 30 st.C Rozwałkuj lekko ciasto,pokrój je w kwadraty. Na środku każdego ułóż łyżeczkę nadzienia, zlep jak pierogi formując kulę układając zlepieniem pod spód na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do piekarnika. Gdy pączki podrosną wyjmij je z piekarnika i nastaw temp
Gotuj Sam!Dopiero początek listopada, a ja już czynię przedświąteczne treningi kulinarne. Czekają mnie święta z dala od rodzinnego domu, więc na mamusine pierogi, krokiety, makowce, itp. nie mogę liczyć. Całe przygotowania spoczywają na moich barkach, co tak naprawdę sprawia mi wielką przyjemność. Już zaplanowałam, że "gwiazdą" wigilijnego stołu będą krokiety. Gdy tylko plan pojawił się w głowie, po kilku godzinach(...)łyżeczki pieprzu, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli himalajskiej lub kamiennej. Panierka: 1/2 szklanki ciasta naleśnikowego, 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych (bezglutenowych). Wykonanie: Naleśniki smażymy według TEGO przepisu. Część ciasta naleśnikowego odkładamy do panierowania. Kapustę, pieczarki i cebulę drobno kroimy. Kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liśćmi laurowymi i zielem angielskim
Jeść, by żyć w zdrowiuViolaPassion Kolejna wspaniała odsłona kurek. Nigdy wcześniej nie wyobrażałam sobie połączenia grzybów z makaronem. Zazwyczaj lądowały w sosie ,zupie ,pierogach śmietanie czy w occie. Dzięki konkursowi przełamałam swój stereotyp,i dziś wiem że cały czas trzeba łamać swoje przepisy po to by je ulepszać. Składniki: 350 g kurek 1/2 cebuli pokrojonej drobno w kostkę 2 ząbki czosnku przekrojony(...)dodajemy cebulę i szklimy. Żółtka roztrzepujemy i dodajemy śmietanę i parmezan ,wszystko razem łączymy uważajmy by nie zrobić jajecznicy.Dodając do gotowych kurek,gotujemy wszystko razem 2 minuty. Sposób: Smażymy cebulę i czosnek na oliwie z oliwek dodajemy kurki i dusimy około 15 minut dodając sól i pieprz do smaku. Dodajemy Carbonadę i mieszamy dokładnie. Studzimy. Makaron wsadzamy do osolonej
Viola cooks with passionNajpyszniejsze , najsmaczniejsze pierogi pod "niebem".! Takie pierogi są najlepsze !.W grudniu robię je dosłownie hurtowo , mrożę , a potem jem i jem.Pycha!!!!!.Zapraszam. Przepis na ciasto Magdy Gesler!. 500 g.mąki pszennej 125 ml.gorącej wody 1 łyżeczka soli ********************************* Makę przesiać na stolnicę , zrobic dołek , dodać sól i wlać wodę.Zagnieść szybko elastyczne ciasto ,podzielić na trzy części(...)zupę grzybową albo barszcz.Odcedzić , pokroić drobno.Kapustę drobno poszatkować i ugotować z odrobiną wody do miękkości.Cebulę obrać , drobno posiekać i wrzucić na gorące masło , dodać grzybki i smażyć do miękkości.Ostudzić.Zmielić grzyby wraz z kapustą w maszynce do mielenia mięsa.Posolić i popieprzyć.Dodać jaja ,jak trzeba to też bułkę tartą.Wymieszać .Faszerować pierogi.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiricottą . Moje dziecko tak ogólnie jak zapytam, co by chciał na obiad, to zawsze odpowie, że pancakes , naleśniki, makaron z serem i kotlet z kurczaka. Oj zapomniałabym jeszcze pierogi ruskie. Są to dania, które jadłby na okrągło, mój mąż zamiast pancakes woli naleśniki i tak czasem muszę pokombinować, żeby było trochę inaczej ;). Tym razem szukałam właśnie czegoś z dodatkiem(...)żółtkami, dodaję serek ricotta, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Białka ubijam i dodaję do reszty, na samym końcu dodaję roztopione i przestudzone masło. Smażę placuszki (muszą się ładnie zarumienić z obu stron). Truskawki zgniatam widelcem. Na talerzu układam placuszki, polewam truskawkami. Można oczywiście dodać jeszcze miodu
kruche babeczkiPrzepis na sos mięsny do makaronu jest połączeniem tradycyjnych włoskich smaków (parmezanu, dojrzewających w słońcu pomidorów i makaronu spaghetti) z przyrządzoną według pakistańsko - indyjskiej receptury mieloną
Cztery Fajerypotrzebne do ich wykonania były ogólnie dostępne. Z podanego farszu wyszło 20 pierożków. Mięso z rosołu marynujemy w przyprawach z ostatniej kolumny na co najmniej 1 h. Następnie smażymy, aż płyn odparuje. Do bulionu dolewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki z pierwszej kolumny poza skórką z imbiru. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i przesmażamy imbiry. Dzięki temu(...)jest to makaron gryczany), przez co nasza zupa również uzyska nieapetyczną barwę. Ciasto na pierożki wyrabiamy na gładką masę. Woda nie musi być ciepła, jak w przypadku klasycznych pierogów. Jeśli chodzi o mąkę, najlepiej sprawdza się krupczatka, ale inna też się sprawdzi. Rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. Napełniamy przestudzonym farszem i sklejamy pierożki w taki sposób jak uszka
Kuchnia od dwojgaKulebiak z rybą i ryżem. Kulebiak to forma pieroga, który niekoniecznie musi być nadziany kapustą. Ja tym razem postawiłam na farsz z ryby, ryżu i pieczarek, oraz ciasto francuskie które tworzą efektowne, smaczne połączenie idealne na wigilijną kolację. Wypróbuj mój przepis. Po upieczeniu plastry kulebiaka kładziemy na sałatę, do kulebiaka przygotowałam jeszcze sos pieczarkowy. Kulebiaka dekorujemy pietruszką. Łososia można(...)kroimy w drobną kostkę, siekamy (umyte i osuszone ) pieczarki . Marchewkę ścieramy na tarce. Olej rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę, szklimy, dodajemy pieczarki i marchewkę, solimy. Całość smażymy na patelni, często mieszając, następnie przekładamy do miski i mieszamy z ugotowanym ryżem. Filety łososia płuczemy pod wodą, osuszamy na ręczniku papierowym. Wlewamy mleko do garnka, dodajemy pieprz i wkładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZupa dyniowa krem z kukurydzą to kolejna propozycja na jesienne, deszczowe dni. Wykorzystuję każdą okazję, aby w naszej kuchni pojawiły się jakieś kolorowe potrawy, bo szarości
Cztery FajeryK wiaty akacji (Robinii akacjowej) są cennym surowcem zielarski i znakomitym produktem spożywczy. Chyba wszyscy znamy pyszny miód akacjowy o mocnym zapachu, który prawie się nie
SzczyptaSmaQIdealne danie na upalne, gorące, letnie dni, kiedy sezon truskawkowy nadal trwa. Puszyste i wilgotne placuszki, których nie odmówi chyba nikt! Placuszki smakują idealnie zarówno na
Calzonella.comDla wielu z nas majówka, to zarazem początek sezonu grillowego. Wreszcie chwila wytchnienia od codziennych obowiązków, możliwość biesiadowania w gronie przyjaciół i delektowania się samodzielnie upieczonymi
Cztery FajeryGnocchi to rodzaj włoskich klusek, dosłownie słowo oznacza „grudy”. Jestem głęboko przekonana,że każdy miłośnik klusek, zakocha się w tym przepisie:) Wybitnie smakują zarówno z sosem
Kopystką po garachKochani, zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Jednak nie wszyscy będą mogli się cieszyć barszczem grzybowym, pierogami i rybą. Są tacy, u mnie w domu na przykład, którzy mają ścisłą dietę. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego, w skrócie WZJG wymaga specjalnej diety. Dieta przy WZJG jest sprawą indywidualną. Co zaszkodzi Tobie, na mnie będzie miało dobry wpływ, i odwrotnie. To dieta(...)młodego szpinaku pół szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej drobnej 2 cm świeżego kłącza imbiru 2-3 suszone pomidory z zalewy 1 ząbek czosnku olej kokosowy extra virgin do smażenia szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól himalajska do smaku papier ryżowy Ugotuj kaszę jęczmienną. Suszone pomidory bardzo drobno posiekaj. Odłóż. Czosnek i imbir zetrzyj na drobnej tarce. Umyj jarmuż jeśli trzeba, odetnij
Z Kuchni Do Kuchniportalach i blogach kulinarnych prawdziwy przedświąteczny szał bożonarodzeniowy... Dziś prym wiodą przepisy tradycyjne jak uszka, pierogi, krokiety, keksy czy pierniczki... U mnie zaś, zupełnie w oderwaniu od tego świątecznego anturażu... Ja swoje święta spędzam z rodzinnym domu, od którego dzieli mnie 180 km. Dlatego też sama nie przygotowuje się specjalnie do świąt... Wszystko będzie się dla mnie działo(...)łyżeczki sody szczypta soli Przygotowanie: Banana rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, jogurt, mąkę. Następnie proszek, sodę i sól. Wszystko mieszamy. Patelnię skrapiamy oliwą w minimalnej ilości, układamy łyżką placki i smażymy z obu stron. Podajemy z pokrojonym bananem, jogurtem greckim i miodem. POLECAM GORĄCO
Mój Smak na Życie