pierogi smażone - 1625 przepisów (strona:74/109)

Świąteczne pierogi z wędzoną kiełbasą 161

dosyć krokietów z kapustą i pieczarkami. Mam dosyć pierogów z kapustą i grzybami. Uwielbiam mięso. Po bezmięsnej  wigilii czekam tylko na okazję by zasiąść do świątecznego stołu z kubkiem gorącego barszczu w jednej ręce i pasztecikiem (koniecznie mięsnym w drugiej. Nadzienie zrobione z wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek wyszło przepyszne. Jest bardzo aromatyczne i zadowoli nawet najbardziej wybredne(...)wędzonej kiełbasy (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów") 1 duża cebula szklanka suszonych grzybów (namoczonych przez noc) garść suszonych śliwek łyżeczka mielonego jałowca sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby gotujemy do miękkości. Masło podgrzewamy na małym ogniu. Czekamy aż się rozpuści. Studzimy. Do mleka dodajemy łyżkę cukru. Podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy

Pobite gary Barbary
Żeby zycie miało smak…kapuśniak 166

chcę Wam przedstawić moją wersję. Kapusta kiszona jest najtańszym źródłem witaminy C, więc warto ją jeść nie tylko w postaci zupy, ale jako dodatek w postaci surówki np. do pierogów ruskich. Kapuśniak najbardziej smakuje mi z chlebem, najlepiej z takim domowym. Składniki : 3-4 ziemniaki kość na zupę(najlepiej ze sporą ilością mięsa) lub 2 nieduże mięsne żeberka(...)wrzucić do garnka, gotować kilka minut. Kapusty nie gotuję długo, lubię jak jest chrupiąca. Na koniec zasmażka: Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić cebulę i smażyć na złoty kolor. Na koniec dodać mąkę, smażyć chwilę aż mąka lekko zbrązowieje. Zasmażkę dodać do zupy, zamieszać, chwilę gotować i to wszystko. Mam nadzieję, że nie wydaje się to skomplikowane

Niebieski kubek z kawa
Risotto z dynią 180

Dynię robiłam już w kilku odsłonach, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Były już ciasta i ciastka, pierogi, zupy i zapiekanki. Dziś dynia w postaci risotto. Danie wyszło rewelacyjnie, dużo lepiej niż się spodziewałam. Polecam wszystkim bo jest naprawdę pyszne. Do risotta można wykorzystać mus z dyni jak w moim przypadku, lub świeżą dynię. Jeśli wykorzystujemy świeżą dynię, trzeba(...)bulion zagotować. Pietruszkę i szczypiorek posiekać, parmezan zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę podsmażyć a następnie dodać ryż i smażyć go aż zrobi się szklisty i przezroczysty. Do ryżu dodać dynię i po jednej hohelce bulionu. Ryż gotować co chwilę mieszając, gdy ryż wchłonie bulion, dodać jego kolejną porcję. Ryż

Mama Gotuje
Naleśniki ruskie 372

miałam tego dnia ochoty na takie zabawy. Ale kto powiedział, że farszu ruskiego nie można dodać do naleśników? Wychodzą przepyszne, rzekłabym nawet, że smakowały mi lepiej niż wyżej wspomniane pierogi z tym nadzieniem. Bardzo polecam, nie tylko na piątkowy obiad :) Porcja dla 2-3 osób Naleśniki: 1 jajko 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 2-2,5 szklanki mąki(...)następnie dodajemy mąkę oraz szczyptę soli. Ciasto powinno mieć kremowo-lejącą się konsystencję. Jeśli zajdzie taka potrzeba można rozrzedzić ciasto dodając więcej mleka/wody lub zagęścić, dosypując trochę więcej mąki. Smażymy naleśniki. Gotowe naleśniki wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem i zwijamy na kształt krokieta. Podsmażamy chwilę na patelni aż zrumienią się z obu stron. Podajemy z cebulką podsmażoną na maśle

My simple kitchen
Makaron z bobem 279

bobem . Bób jest jednym z warzyw, które można wykorzystać jako bazę do przygotowania różnorodnych potraw. Przez innych nazywany tzw. bober świetnie sprawdzi się jako główny składnik do farszu pierogów, do sosów, zup, makaronów, czy sałatki. Bób jest bogaty w mnóstwo składników odżywczych w tym w białko. Dodatkowym atutem jest to, że można go mrozić i zachowuje swój smak(...)kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy do cebuli i czosnku.Smażymy aż mięso nie będzie surowe.  Do składników na patelnię dodajemy bób oraz makaron. Smażymy kilka minut. Przygotowujemy sos: 3 łyżki śmietany mieszamy z 3-4 łyżkami jogurtu naturalnego. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Smacznego

Kuchnia Pełna Pasji
PIEROŻKI FROMAGE 134

Dziś bardzo smaczny przepis na pierogi o smaku serka fromage.Ja przepadam za takim serkiem.Bardzo polecam.   Ciasto: ~~~~~~~~~~~~~~ 2 szkl.mąki 1 łyżka masła 1 żółtko sól morska  1/2 szkl.wody   Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 cebule 2 łyżki masła 1 kg .ziemniaków 30dag.sera białego pęczek koperku pęczek szczypiorku sól pieprz Do panierki: ~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 jajka 2 szkl.bułki tartej 2 łyżki masła(...)kółka,napełniamy farszem i sklejamy pierogi.Gotujemy partiami,wrzucając na gorącą  osoloną wodę.Wyjmujemy łyżką cedzakową,czekamy aż wystygną. Pierożki maczamy w rozmąconym jajku,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle.Smacznego. Mam nadzieję ,że wam zasmakują

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jak przygotować grilla 150

Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami.  Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie

Cztery Fajery
Kołduny litewskie 183

Kołduny, pierogi, uszka, tortellini i ravioli to jedna rodzina wielka rodzina, nadziewanego ciasta, które różni się kształtem, wielkością, nadzieniem i pochodzeniem. Ostatnio dużo słyszałam o kołdunach faszerowanych surowym mięsem i bardzo mnie zaciekawiły. Czemu? Może temu, ze zaczęłam się zastanawiać, jakie to mięso jest po ugotowaniu kołdunów. Myślałam, że się ono nie ugotuje w tak krótkim czasie, ale jednak(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku Sól Pieprz Około ½ szklanki bulionu lub wody Ciasto: Ok. 3 szklanki mąki ( + ½ szklanki do podsypania) 5 jajek 2 łyżki wody Ok. ½ łyżeczki soli Dodatkowo: Smażone skwarki lub rosół (przepis poniżej) Surowe mięso i cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę lub mielimy maszynką. Czosnek przeciskamy i dodajemy do mięsa razem z solą, pieprzem i majerankiem. Wszystkie składniki

Smakowy Raj
Puszyste placuszki z dyni 228

porcji Placki będą idealne na kolację, ale również śniadanie. Nie wymagają nie wiadomo jakich przygotowań. Ja robię je zwykle z resztek dyniowego puree, jakie pozostaje mi po farszu do pierogów czy cieście. Nic przecież nie może się zmarnować Jeśli chcecie mieć jeszcze bardziej puchate placuszki, oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka na pianę, którą dodajcie na sam koniec(...)pieczenia 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki brązowego cukru po 1/4 łyżeczki kardamonu, cynamonu, gałki muszkatołowej, rozgniecionych goźdżików Sposób przygotowania Wszystkie składniki łączymy i mieszamy na gładką masę. Smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron Podajemy z cukrem pudrem lub powidłami 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/puszyste-placuszki-dyni/ BosowKuchni Artykuł Puszyste placuszki z dyni pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta

Mieszam w Garnku
Kotlety z kaszy jęczmiennej – kuchnia podkarpacka 151

Kasza to symbol wpływu kuchni kresowej na kuchnię podkarpacką, choć cieszyła się ona już wcześniej uznaniem zarówno w kuchni polskiej, jak i żydowskiej. Na Podkarpaciu z kaszą robimy gołąbki, pierogi i wytrawne drożdżówki. Kaszę dodajemy do mięs i kapusty. Z kaszy robimy również kotlety. Na blogu jest już przepis na hreczanyki, kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa(...)kaszy jęczmiennej (użyłam łamanej) 3 marchewki 1 pietruszka niewielki kawałek selera 20 g suszonych grzybów 1 cebula 1 jajko kilka łyżek bułki tartej do panierowania tłuszcz do smażenia sól, pieprz, majeranek Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Grzyby zalewamy 1 szklanką wody i moczymy co najmniej pół godziny. Gotujemy je w płynie, w którym się

Trzeci talerz
Pierogi ruskie 177

Były pierogi z mięsem no to czas teraz na ruskie. Proste doprawione, najsmaczniejsze i najlepsze:) Coś innego, łatwego do przygotowania. Składniki: mąka pszenna typ 500 1 szklanka jajko 1 szt masło 1 łyżeczka sól -1 szczypta gorąca woda 1/3 szklanki   Dodatkowo: ziemniaki ugotowane 500 g twaróg tłusty 200 g sól i pieprz(...)dodajemy twaróg i masło formujemy kuleczki i kładziemy na środek ciasta( kółeczka) i sklejamy pierożka.Gotujemy pierożki w osolonej wodzie z odrobiną oleju.Po ugotowaniu odcedzamy z wody i smażymy je na patelni. Będą chrupiące

Różowa kuchnia
Szybkie naleśniki z dyniowo-waniliową konfiturą 181

dziś było u Was na obiad? U mnie po spaghetti bolognese, ruskich pierogach i sosach mięsnych nadszedł czas na coś szybkiego i słodkiego. Dziś domownicy zajadali się naleśnikami z dyniowo-waniliową konfiturą. Smacznie, prosto i syto, czyli tak jak lubię. Składniki: (na około 10-12 sztuk w zależności od wielkości i grubości naleśnika) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka(...)mnie mała) rozgrzewam skrapiając ją delikatnie olejem. Wylewam małe porcje ciasta, po czy delikatnie rozprowadzam je po patelni (ruszam patelnią, aby ciasto rozlało się na całą powierzchnię). Naleśniki smażę z obu stron na lekko złoty kolor na mniejszym ogniu. Każdego naleśnika smaruję konfiturą z dyni z wanilią (około 1/2-3/4 łyżki w zależności od wielkości naleśnika). Naleśniki zwijam i oprószam cukrem

Słodkie okruszki
PULCHNE RACUCHY DROŻDŻOWE (PAMPUCHY) 280

Oj boskie są te racuszki, gdybym mogła, to jadłabym je codziennie, ale o wagę trzeba dbać J No reklamować chyba ich zbytnio nie muszę, bo smakiem

Calzonella.com
Kopytka w sosie śmietanowo - serowym z kurczakiem 183

Na smaczne rozpoczęcie tygodnia proponuję  Kopytka w sosie serowym z kurczakiem SKŁADNIKI kilka ziemniaków pół objętościowo mąki tortowej sól 2 piersi z kurczaka ser gorgonzola

MarciochaKucharzy
Placki ziemniaczane staropolskie z serem – kuchnia podkarpacka 187

regionie są też różnego rodzaju gotowane kluski z tartych ziemniaków. Na Ziemi Lubaczowskiej z tartych ziemniaków wymieszanych z ugotowanymi ziemniakami przygotowuje się szwaby, które nadziewa się farszem jak do pierogów ruskich. U Lasowiaków kluski te zwykle nadziewa się farszem z solonego białego sera i nazywa kacapołami, albo magałami. W Bieszczadach podobna potrawa nosi nazwę gał ziemniaczanych. Jak widać(...)Składniki na około 14 sztuk: 2 kg ziemniaków 1 jajko 1 duża cebula 1 łyżka mąki pszennej pieprz sól Farsz: 750 g sera białego sól 500 g smalcu do smażenia (można użyć oleju) Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę również. Masę przekładamy na gęste sito umieszczone nad miską. Sok z ziemniaków odlewamy, a pozostałą na dnie miski skrobię dodajemy

Trzeci talerz