pierogi smażone - 1625 przepisów (strona:73/109)

Smakowite wakacje 205

Powróciła codzienna rutyna ale smakowite wspomnienia pozostały. Zapraszam Was dzisiaj na foto rajd po sudeckich pysznych miejscach, relację z wizyty w jednej z praskich knajpek oraz ze smakowania mazurskich pierogów. Wędrowaliśmy z dzieciakami dzielnie po górach późnym popołudniem lądując w okolicznych miasteczkach.  Pierwszym z nich była Szklarska Poręba. Jedliśmy wówczas w Restauracji Krokus . Jedzenie było smaczne(...)podała nam smalczyk, wiejska kiełbasę, małosolne ogórki i pajdy chleba, krojone niemalże na naszym stole. Gdy pierwszy głód został zaspokojony na stół podano dania, które zamówiliśmy. mój żurek i smażone ziemniaczki Córci naleśniki po meksykańsku, z bekonem  Małżon niestety nie dał sfotografować swojej porcji, Syncio pochłonął za to barszczyk z kołdunami. Kolejną miejscowością, w której się stołowaliśmy był Karpacz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jaja poszetowe obsmażone - jajka zwane eklerkami 104

Kuchnia polska kojarzy się z kotletem schabowym, bigosem, pierogami i kiełbasą. Jakże mylne skojarzenia. Kuchnia polska to bogactwo smaków, produktów, między innymi powracających dziś do łask: jarmużu, skorzonery, karczochów, dziczyzny, gęsi, kaczek... Różnorodność technik kulinarnych, których nie powstydziliby się dzisiejsi Szefowie kuchni. Mam kilka starych książek kucharskich z przełomu XIX i XX wieku ( oryginałów i reprintów). Lubię je czasem(...)wieku. Jednym z zaskakujących przepisów, jest ten na jajka eklerki, podchodzący właśnie z Książki Kucharskiej Maryi Ochorowicz – Monatowej. Tak obecnie modne jajka w koszulkach, obtaczane w parmezanie a następnie smażone. 5 jajek, 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki masła, sól, 3 łyżki octu jabłkowego, 4 łyżki tartego parmezanu. 4 jajka ugotować w koszulkach. W garnuszku zagotować

królestwo garów
Smażone kopytka z bryndzą 181

Niedawno na targu kupiłam prawdziwą bryndzę. Oczywiście wykorzystałam ją w dużej mierze do kanapki, ale zostało mi trochę i zastanawiałam się jak ją kreatywnie wykorzystać. I

PatiGotuje
Co Lila jadła w środę? 20 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 177

odkrycie roku. Kiedy to przestały nam smakować (i nie służyły naszym brzuchom) pierogi ruskie chciałam spróbować czegoś nowego. I tak już kolejny raz zajadamy się pysznymi pierogami, które zawsze lepi moja mama, bo sama nie mam cierpliwości i średnio wychodzi mi jeden na 5 minut. Nadzienie to ugotowana zielona soczewica, zeszklona na maśle klarowanym cebulka, surowe(...)Wystudzony ryż przekładamy do miski, dodajemy ugotowane i pokrojone w kostkę jajka, marchewkę, zeszkloną cebulę. Przyprawiamy i dodajemy surowe jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i panierujemy otrębami. Smażymy na maśle klarowanym. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę?  1 Co Lila jadła w środę?  2 Co Lila jadła w środę

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Sos grzybowy II 257

Sezon grzybowy w pełni ! Grzyby  na zupę i pierogi wigilijne już posuszone, pora więc teraz na przygotowanie dań z grzybami w roli głównej na bieżąco. Na początek będzie to, na osobiste życzenie męża, sos grzybowy, ale trochę inny od tego sosu grzybowego, który pojawił się już wcześniej na blogu. Sos można podawać(...)ząbki czosnku 1 szklanka bulionu warzywnego (przygotowana na bazie domowej pasty bulionowej) 2-3  łyżki serka mascarpone świeżo zmielony pieprz sól morska olej do smażenia Wykonanie:Grzyby dokładnie czyścimy, sprawdzamy czy nie są robaczywe. Ja grzybów nie myję, bo bardzo chłoną wodę. Następnie kroimy je w grube plastry.Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 185

przykleja, a zatem mięso nie jest poszarpane i ponadrywane podczas obsmażania. Jest to idealny garnek do duszenia mięsa, gdyż wszystkie etapy wykonujemy w jednym naczyniu. Nie musimy smażyć na patelni, a do duszenia przekładać do rondla. W jednym garnku udało się zmieścić funkcje patelni i garnka. Dołączony do garnka durszlak jest bardzo stabilny(...)Plus:wszystkie zupy,gulasze,dania jednogarnkowe,mięsa duszone w ciemnym sosie,kaczka,bitki wołowe,gołąbki,warzywa na parze,warzywa gotowane na parze z duszonego mięsa,jajecznica,bigos,makarony i pierogi,chleby.Jednakże jak wszystko, także i ten zestaw posiada wady. Dla mnie wadą jest ciężar garnka. Aczkolwiek, jak zastanowić się, to jest i wadą, i zaletą. Z jednej strony

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gnocchi jaglane z palonym masłem – bez jajka i bez glutenu 166

zacznie się mocno pienić i strzelać. Mieszamy je, uważając na pryskanie, żeby pozbyć się wody szybciej. Ścieramy masło z boków i dna patelni żeby za szybko się nie spaliło. Smażymy mieszając do zbrązowienia, do czasu aż zaczną się wytrącać widoczne, dużo ciemniejsze drobinki białek a masło zyska orzechowy zapach – około 2-3 minut.   W tym momencie wyłączamy(...)otoczone w tłuszczu gnocchi przekładamy na dużą patelnię z grubym dnem i karmelizujemy na średnim ogniu – te kluseczki nie mają wiele własnego cukru i nie zbrązowieją tak mocno jak pierogi czy gnocchi ziemniaczane, ale wytworzy się na nich lekka skorupka.   Rozdzielamy porcje podgrzanych gnocchi między talerze – to dwie duże porcje albo 4 mniejsze, na lunch – polewamy gorącym palonym

Karo in the Kitchen
Naleśniki z farszem ruskim 162

Magda Kto jest fanem pierogów ruskich zakocha się w tych naleśnikach dzięki grubej warstwie kremowego, sycącego, ziemniaczano-serowego farszu. Wszystko to zapieczone w naleśników, pod warstwą sera i śmietany i obowiązkowo z dużą ilością prażonej cebulki. Składniki (na około 8 dużych naleśników): 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki 1 duże jajko 2 łyżki oleju szczypta soli(...)wodzie. Odcedzamy i gorące tłuczemy lub przeciskamy praską do ziemniaków. Odstawiamy do ostygnięcia.   W międzyczasie siekamy cebulę na drobno. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i smażymy ją aż stanie się złocista – około 10-15 minut, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Odstrawiamy.   Do wystudzonych ziemniaków dodajemy rozkruszony widelcem twaróg, a także

Smaczna Strona
Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą 418

dłoni, nakładamy pełną łyżeczkę marmolady. Dokładnie sklejamy i formujemy kształtne kule. Odkładamy na ściereczkę, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 minut, aż podwoją swoją objętość. Smażymy w szerokim garnku na oleju (u mnie olej + smalec) rozgrzanym do 175ºC po kilka minut z każdej strony. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych rcznikach, następnie oprószamy cukrem pudrem(...)tylko: Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Pączki z budyniem Chrusty na winie Oponki z twarogu Churros z masą migdałową Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane poduszeczki Markizy z kremem ajerkoniakowym Wydrukuj przepis The post Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Calzone 205

oliwek i przyprawą gyros (ja użyłam całej paczki, ale można dać mniej). Gdy piersi z kurczaka są już podsmażone dodać do nich podsmażone pieczarki i jeszcze przez chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia, dodać oliwki i pomidory suszone oraz oregano. Wymieszać. Spróbować czy nie ma potrzeby dodania soli lub pieprzu ( u mnie takiej potrzeby nie było ). Ciasto: Mąkę przesiać przez(...)robić pojedynczo ). Na połowie położyć farsz i posypać serem żółtym. Brzegi ciasta lekko posmarować wodą ( tylko nie może być zimna). Ciasto zgiąć w pół i dobrze skleić brzegi, formując pieroga.  Na blaszkę położyć papier do pieczenia, który należy lekko naoliwić. Położyć na blaszkę pierogi, posmarować je roztrzepanym jajkiem. Można posypać majerankiem lub kminkiem. Nie trzeba pozostawić

W kuchni u Moniki
Naleśniki z wiśniami 189

się zgodzicie, prawda? Nie ma dla mnie również nic lepszego jak letni owocowy obiad w ogrodzie. A gdy mogę wybierać taki obiad, zazwyczaj będzie on maczny, albo kluchy, albo pierogi albo? Albo naleśniki! Przepisów na naleśniki jest pewnie tyle ile rodzin. Mnóstwo! Mnie to nie przeraża, uwielbiam je w każdej postaci i ilości :) Dziś przepis na Naleśniki z wiśniami(...)największych obrotach, w czasie miksowania dodajemy wodę gazowaną - podana przeze mnie ilość jest zależna od mąki jaką wykorzystujecie, chodzi o to by konsystencja ciasta była jak najbardziej lejąca.Smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni. z obu stron. Następnie przygotowujemy nadzienie: Do rondelka wrzucamy wiśnie, podsypujemy cukrem i gotujemy po przykryciem przez 30 minut, co jakiś czas mieszając

Słodkie Przyjemności
Ryba po grecku 336

święta coraz bliżej, dlatego typowe potrawy na ten okres coraz bardziej nas interesują.Postanowiłam zrobić Rybę po grecku, która z Grecją nie ma nic wspólnego tak , jak  pierogi ruskie z Rosją. Być może nazwa Grecji w potrawie nawiązuje do kuchni śródziemnomorskiej, w której dominuje duża ilość duszonych warzyw oraz ryb. Nazwa nazwą, a dla smakoszów najważniejsza jest potrawa(...)dużych oczkach tarki. Paprykę kroimy w paski, pora w piórka. Warzywa wrzucamy do garnka z woda i dusimy ok 20 min , od czasu do czasu mieszając. W między czasie smażymy rybę.Kiedy warzywa są już miękkie  dodajemy koncentrat i musztardę, odrobinę  soli, pieprzu i cukru. Mieszamy.Część warzyw układamy na dnie półmiska, an to układamy rybę, Na wierzch

W kuchennym oknie Ewy
Dyniowe placuszki ze śliwką 163

Placuszki z dynią, śliwką i nuta pomarańczy. Nie za słodkie bo sos śliwkowy jest słodki dzięki owocom. Polecam bo są pyszne i aromatyczne. Nie lubiana dynia

wesoła kuchnia
PIECZONE PĄCZKI 205

mojej mamy, która śliwki długo gotuje (dusi) nie dodając do nich ani grama cukru – kiedyś wyciągnę od niej ten przepis Składać krążki na pół i skleić podobnie jak pierogi, uformować kulki i przełożyć na blachę do muffinków. Pączki ponownie odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200ᵒC z grzaniem góra-dół(...)pączki, to specjalnie dla serwisu Apteline przygotowałam taki oto przepis: KLIK W tym przepisie ograniczyłam ilość tłuszczu (masła), a zamiast dżemu użyłam tartego jabłka, no i tradycyjnie już zamiast smażyć, je upiekłam. Polecam

Dietolog
Żegnamy truskawy 170

Recenzje? Pozytywne- KonQbek docenił ciasto i rozmiar pierożków. Jeśli jednak chcecie, żeby wasze pierogi były bardzo miękkie to zróbcie ciasto tylko z mąki i wody. A wy jakie pierogi lubicie najbardziej?  Pierożki jedliśmy jeszcze dziś na śniadanie, bo 80 to liczba, która przerosła rodzinę- szczególnie, że ja nie jadłam dużo. Po śniadaniu pojechaliśmy na pchli targ, gdzie(...)błyskawiczne hamburgery (muszę się kiedyś podzielić KonQbkowym przepisem na kotlety bo jest magiczny), zagraliśmy partyjkę Acquire (pierwszy raz wygrałam!), poczytałam Kinga na leżaczku, następnie zdrzemnęłam się na leżaczku, teraz smażę posta. Takie niedziele są piękne. Dopiero teraz dopadają mnie wyrzuty sumienia, że nie pracuję- ale do tej pory mój pracoholizm spał i było mi cudownie bez niego

les mirabelles