masła 1/2 łyżeczki soli DODATKOWO : roztrzepane jajko do posmarowania, gęste powidła śliwkowe lub marmolada owocowa, LUKIER: 1 szklanka cukru pudru+2-3 łyżki soku z pomarańczy lub z cytryny, smażona w cukrze skórka pomarańczowa WYKONANIE Drożdże kruszymy do miseczki o wysokich ściankach. Dodajemy 1 łyżkę cukru i rozcieramy łyżką, aż zrobią się płynne. Dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy i dolewamy(...)średnicy ok.7 cm. wycinamy kółka. Każde kółko lekko rozpłaszczamy w dłoni i na środek nakładamy małą łyżeczkę powideł lub marmolady. Składamy na pół, dokładnie zlepiamy brzegi ( jak przy lepieniu pierogów) i zbieramy łączenie pod spód. Niewykorzystaną część ciasta ponownie łączymy w kulę, rozwałkowujemy, wycinamy krążki, itd. Uformowane w ten sposób kulki układamy łączeniem do dołu w papilotkach. Wierzch smarujemy
cool and mintySkładniki: Składniki: (średnica około 30 cm złożona na pół; 1 duży pieróg Calzone) ciasto: 340 g mąki 10 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody farsz: 200 g startego sera żółtego 20 g parmezanu czarne oliwki suszone prawdziwki (opcjonalnie pieczarki) 20 g pora 1 duży pomidor(...)dusić pod przykryciem na małym ogniu aż zmiękną, dodać odrobinę ziół, Następnie dodać pora, i dusić jeszcze przez chwilę. Dodać oliwę z oliwek, czosnek oraz pomidora pokrojonego w kosteczkę, smażyć przez moment po czym wykładać na ciasto 1. Na połowie ciasta polanej sosem, posypać zioła, wyłożyć farsz, pokrojoną paprykę, czarne oliwki oraz starty ser i parmezan 2. Przy pomocy
KreatywnePinyPlacuszki jogurtowe ze świeżymi owocami Kolejne przepyszne, lekkie i puszyste placuszki, tym razem na bazie jogurtu greckiego. Z dodatkiem świeżych owoców i syropu są jeszcze smaczniejsze
Calzonella.comZawsze, kiedy zapowiada się ciężki dzień, a dobry nastrój znika nie wiadomo gdzie, sięgam po odrobinę czekolady. Nie przepadam za nią, ale od czasu do czasu
W mojej kuchnioleju i nie dodałam węglowodanów. Aby pasztet nie był zbyt suchy, dodałam bulionu drobiowego. Jeżeli nie chcecie w Święta liczyć kalorii, odchudzajcie swoje potrawy, a później zjedzcie porcję pierogów lub makowca;) Dietetyczny pasztet z kurczaka z dodatkiem sosu chrzanowego z żurawiną Składniki: 4 uda z kurczaka, 1 podwójna pierś z kurczaka - mięso po ugotowaniu i oddzieleniu(...)względu na małą ilość tłuszczu, aby grzyby i cebula były miękkie należy dodać 1/2 szklanki wody i delikatnie posolić. Gdy woda prawie odparuje dodać pokrojony czosnek i jeszcze chwilę smażyć, a następnie zawartość patelni wystudzić. Wystudzone mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki. Mięso, warzywa, pieczarki, cebulę, zmielić w maszynce do mięsa. Do masy pasztetowej dodać jajka , dokładnie wymieszać
Codziennik KuchennyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne i bardzo proste placuszki z cukinii z dodatkiem sosu chrzanowego i wędzonego łososia. Możemy podawać je na
Marta GotujeGdy o 17-tej wróciłam do domu, obiad miałam jedynie zaplanowany w głowie, ale przygotowałam go w takim tempie, że już pół godziny później siedzieliśmy przy
Posadzone i zjedzonerodzącego się życia. Zjedzenie ryby na wigilii ma zapewnić zdrowie, dostatek i siłę. 1. Karp Przepisy na: Karp wigilijny wędzony na parze Karp w sosie własnym na zimno Smażony karp Klopsiki z karpia 2. Śledź Przepisy na: Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie Śledź w sosie pomidorowym Śledzie po wiejsku Śledź z jabłkiem Sałatka śledziowa Sałatka śledziowa pod pierzynką Śledzie(...)także zapewniać siłę i witalność. Ponadto wierzono, że kapusta z grochem może uchronić przed chorobami. 8. Gołąbki Przepisy na: Gołąbki z grochem Gołąbki jarskie z czerwonej kapusty 9. Pierogi Przepisy na: Pierogi z kapustą Pierogi z makiem 10. Groch Przepisy na: Groch z kapustą Grochówka z suszonymi śliwkami Grochówka ze śledziem Suszone owoce Główną rolę
Tradycyjna Kuchniasezonowych warzyw i to na wyciągnięcie ręki. Dzięki temu moje gotowanie uzależnione jest od rytmu jaki panuje w przyrodzie. I tak, gdy przerywam buraczki, na stole ląduje zupa botwinkowa, pierogi z botwinką , botwinka w śmietanie , tarta z botwinką lub inne podobne dania, które znajdziecie tu . Podobnie jest z marchewką, groszkiem, fasolką itp. Nie ukrywam(...)majeranku, na nim listki jarmużu (botwinki lub szpinaku), na nim docięte do odpowiedniej długości łodyżki botwinki, twarożek i zwijamy kotleta w kształtną roladkę, spinając brzegi wykałaczkami. Tak przygotowane mięso smażymy z każdej strony na rumiany, złocisty kolor, następnie dolewamy pół szklanki wody, rosołu lub innego mięsnego wywaru i dusimy około 15 minut. Na bazie płynów z patelni możemy przygotować
Rozpustne gotowanieJestem Ada i jestem łasuchem. I to strasznym! Mniej więcej raz na dwa tygodnie chodzą za mną dania mączne - zazwyczaj są to naleśniki (w okresie jagodowym również pierogi - ale naleśniki są częściej). Czasem mam na nie taką ochotę, że gdy nie jestem w stanie ich sobie zrobić (np jestem na mieście) kieruję się do knajpy która mi zaserwuje wyśmienite(...)mnie ilość jest zależna od mąki jaką wykorzystujecie, chodzi o to by konsystencja ciasta była jak najbardziej lejąca, ale pozostawiał ślad na łyżce.Na rozgrzanej (u mnie teflonowej) patelni smażymy z obu stron. Następnie przygotowujemy nadzienie: Do miski wrzucamy ser, dodajemy cukier i maliny. Wszystko dokładnie rozgniatamy, w razie potrzeby dodajemy czubatą łyżkę śmietany (aby masa się złączyła
Słodkie Przyjemnościidzie są mniej kaloryczne, a do tego robi się je szybciej. Upieczemy je w 2-3 partiach i sprawa załatwiona. Odpada nam stanie przy piecu i pilnowanie pączków podczas smażenia. Jeśli na Tłusty Czwartek planujecie dać pączka maluszkom to opcja domowego pączka z piekarnika będzie w sam raz. Dla kogo: dla dbających o linię dla kochających drożdżowe wypieki dla szukających(...)dość luźne). Rozpłaszczyć na placek o grubości ok. 1cm i wycinać szklanką koła. Na środek każdego nakładać marmoladę (ja lubię twardą, ale może być też miękka) i zlepiać jak pieroga. Podwinąć łączenie pod spód i łączeniem na dół umieścić w papilotce. Papilotki z pączkami poustawiać na blaszce do ciasta i zostawić pod przykryciem na ok. pół godziny
Mania WypiekaniaSoczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Dobrze komponuje się także z sałatkami. Ma niski indeks glikemiczny - IG = 25. Ponadto jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym, bez przeszkód mogą(...)namoczenia na godzinę. Kaszę gryczaną (użyłam w woreczkach) gotujemy na sypko, zgodnie z podanym przepisem na opakowaniu. W dużym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy pokrojone w kostkę cebule. Smażymy chwilę do zeszklenia, dodajemy pokrojony w półtalarki por. Czosnek ścieramy na tarce jarzynowej (możemy drobno pokroić), dodajemy do cebuli, posypujemy dwoma łyżeczkami curry. Całość podsmażamy chwilę, aby uwolnić aromat. Soczewicę
mojewypiekiinietylkoprzepis już zawojował internet... nie mogłam go nie wypróbować. Ich ogromną zaletą jest to, że się ich nie smaży - nie ma roznoszącego się po domu zapachu no i chyba mają mniej kalorii niż te robione tradycyjną metodą. Wprawdzie na drugi dzień smakują trochę bardziej jak drożdżówki z dżemem, ale na ciepło - idealne pączki! Swoje pączki zrobiłam według przepisu z Kwestii(...)pięścią i szybko zagnieść. Rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok 1 cm. Wycinać szklanką kółka. Trzeba je trochę rozpłaszczyć, ułożyć na środku łyżeczkę marmolady i zawijać jak pierogi i uformować w kulki - powinno ich wyjść 16 sztuk. Każdą kulkę włożyć do papilotki (takiej jak na muffiny) i ułożyć na dwóch blachach z piekarnika. Odstawić na 10 minut
Kulinarne InspiracjePrzepis na kotlety mielone z mięsa mieszanego zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki kucharskiej czyli z wydanej w 1963 roku " Kuchni polskiej " pod redakcją dr Stanisława Bergera
Cztery FajeryJadąc do Rosji nie zjemy pierogów ruskich, będąc we Włoszech nie znajdziemy lodów włoskich, również zwiedzając Grecję nie spróbujemy ryby po grecku. W Polsce natomiast często można taką rybkę spotkać na stole, bo jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. W piątek pierwszy raz robiłam ją sama i wyszło bardzo smacznie. Tak przynajmniej twierdzą domownicy. 5 marchewek 3 pietruszki 1 mały(...)rozgrzewamy olej tak by ryba po wrzuceniu do połowy zanurzona. Rybę kroimy na kawałki i zanurzamy w cieście, a następnie ostrożnie kładziemy na patelni. Po kilku minutach obracamy i smażymy po drugiej stronie na złoty kolor. Taką rybę jadłam zarówno wymieszaną z warzywami, jak również podawaną osobno. Wszystko zależy od naszych preferencji. Jeśli połączymy w naczyniu rybę z warzywami
Emskie Smaki