pierogi smażone - 1625 przepisów (strona:67/109)

Amerykańskie naleśniki z maślanką babci Basi 154

Ten przepis na naleśniki z maślanką – zwane „Pancakes”, pochodzi z Ameryki. Amerykańskie naleśniki są grubsze od naszych i tradycyjnie serwuje się je z

Pysznosci Babci Basi
"Gotuj z dzieckiem" - recenzja ilustrowanych kart z przepisami 101

samodzielnie (lub z pomocą) przygotowały - moja Córcia jest tu świetnym przykładem, bo zawsze jak ze mną pierogi lepi to po ugotowaniu je tylko te, które sama zlepiła :) kształtu pieroga to te jej jeszcze nie mają, ale farsz w środku ma :) Co ważne - dzieci uczą się, że jedzeniem można się bawić, ale jednocześnie uczą się szacunku do jedzenia! Główna(...)oraz praktyczne rady.  Wszystkie przepisy (bardzo uważnie przeczytałam każdy) uważam za pyszne i - co bardzo ważne - zdrowe! Bo właśnie taka powinna być kuchnia dla dzieci - zdrowa! Bez nadmiaru smażonych, mocno przesłodzonych lub mocno przyprawionych potraw! Za to z mnóstwem warzyw i owoców, których w przepisach na kartach jest naprawdę dużo :) Do kart dołączony jest swoisty spis treści (bo każda

Kolorowy Przepisownik
Pierogi z kaszanką 116

Dziś mam dla Was kolejne smakowite pierogi – tym razem wersja rzadziej spotykana na naszych stołach!Co nie znaczy oczywiście , że mniej smakowita!Zachwyci napewno

Ostra na Słodko
Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 354

smakować, gdy podacie je z sosem z pieczonych pomidorów - subtelna gra smaku słonego, kwaśnego (ocet balsamiczny z sosu) oraz pikantnego - dla mnie to najlepsze połączenie z możliwych. Böreği można smażyć, ja wybrałam zdrowszą metodę, czyli pieczenie. Sigara Böreği są przepyszne i myślę, że na stałe zagoszczą w moim imprezowym menu. Gorąco zachęcam Was do tego, abyście również spróbowali je przygotować(...)nadzień najpopularniejsze są serowe (feta i szpinak, feta i zioła), oraz mięsne. Börek może przybierać przeróżne formy, od ciast przypominających tartę lub ślimaka, po małe wypieki w kształcie trójkątów, pieroga (półksiężyca), czy właśnie cygar. Danie podobno zostało wymyślone wieki temu w Imperium Osmańskim (dzisiejsza Turcja) i popularne jest w krajach, które dawniej należały do jego terytorium - w krajach północnej

Chilli Czosnek i Oliwa
Kapusta kiszona a’la bigos 191

Ostatnio przygotowywałam piwne pierogi z kapustą i grzybami , gdzie dodatkiem była kiszona kapusta, kupiłam tej kapusty 3 kg i została mi połowa. Postanowiłam z niej przygotować coś na kształt bigosu, najpierw ugotowałam kapustę z suszonymi grzybami, oraz przyprawami, a potem dodałam jeszcze kilka składników np. mięso i warzywa z rosołu, 3 kiełbaski zwyczajne, domową lutenicę, passatę pomidorową, oraz suszone(...)bigos to była czysta improwizacja.  Ta kapusta może być dodatkiem do dania zasadniczego jak i samodzielnym daniem. Zaznaczam, że do tej kapusty wszystko było gotowane, nie ma w niej smażonych dodatków. Kapusta ma lekko pikantny smak papryki, która została złamana słodyczą suszonych śliwek. Nie jedna osoba pomyliłaby to danie z prawdziwym bigosem., gdyż smakiem od niego nie odbiegała, nie było

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak zrobić domowe calzone? Calzone ze szpinakiem i ricottą. 154

przemienić w calzone Waszą ulubioną pizzę. Unikajcie tylko składników zawierających dużo wody, które mogłyby calzone rozmiękczyć, jak np. cukinia. Z tego też powodu nie dałam do środka moich pierogów sosu pomidorowego. Tak też podobno postępują Włosi - zamiast smarować calzone sosem w środku, stawiają go w miseczce obok już upieczonych calzone. Ostatnio oglądałam program Jamiego Olivera, w którym opowiadał(...)niego przeciśnięty przez prasę czosnek i smaż ze szpinakiem przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Ze szpinaku powinna wyparować cała woda. Jeżeli używasz świeżego szpinaku , umyj go, osusz i posiekaj. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej trochę oliwy i duś na niej szpinak, aż zwiędnie. Dodaj czosnek i smaż razem ze szpinakiem jeszcze przez ok. 5 minut

Chilli Czosnek i Oliwa
Kotleciki z kaszą gryczaną i pieczarkami czyli mój pomysł na Papirus i mięso z rosołu 133

pewnością duże ułatwienie i przyspieszenie w procesie przygotowania posiłków. Powiedzmy sobie szczerze, z papirusem można przygotować praktycznie wszystko, ale czy ktoś kto preferuje wyszukaną kuchnię, zdecyduje się w nim smażyć krewetki albo łososia. Wydaje mi się, że nie. Tacy smakosze lubią się delektować ich przygotowywaniem, eksperymentować ze smakami i przyprawami. Oni raczej nie skorzystają z tego produktu. Ta oferta jest(...)tego konkursu przygotowałam danie, które dzięki papirusowi będzie soczyste, pachnące i pozwoli w smakowity sposób zagospodarować produkt uboczny kucharzenia, z którym większość ma zawsze problem, czyli mięso z rosołu. Pierogi są owszem bardzo smaczne, ale ile je można jeść. Dobrze jest czasem zaskoczyć rodzinę czymś nowym. Proponuję zatem zrobić z niego kotleciki z dodatkiem kaszy gryczanej i pieczarek. Będziemy

Wiem co jem
Paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami. 221

wolnym ogniu do miękkości. Ugotowane grzyby odcedzamy  i studzimy. Bułkę moczymy w wodzie. Umyte mięso kroimy w mniejsze kawałki. Posiekaną cebulę szklimy na oleju, dodajemy mięso i smażymy, aż się mięso zarumieni, a następnie dolewamy bulion i dusimy do miękkości. Studzimy.      Ostudzone grzyby, mięso, cebulę, oraz namoczoną, odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa(...)zwijamy w rulon. Ostrym nożem kroimy wałek na 4-5 cm paszteciki i układamy na blasze do ponownego wyrośnięcia. Można również z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki i nadziewać formując pierogi. Po około 30 minutach smarujemy wyrośnięte paszteciki roztrzepanym żółtkiem (można je ponacinać ostrym nożem), posypujemy czarnuszką i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika. Pieczemy około

Rozpustne gotowanie
Szarlotka z polewą i kokosem 147

Helio Wykonanie : Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy cynamon, cukier waniliowy i cukier do smaku w zależności od słodkości jabłek. Jabłka smażymy na małym ogniu co jakiś czas mieszając tak około 13 minut, a następnie studzimy.     Margarynę siekamy z mąką, cukrem, margaryną i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka i śmietanę(...)około 40/45 minut na złoty kolor.  Polewę Helio wkładamy do miski z ciepłą wodą i rozpuszczamy, następnie polewamy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.Ja swoją szarlotkę wykrawałam obręczą do pierogów myślę że tak ciekawiej się prezentuje :) Smacznego :)    Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę . Wypiekałam

Sama słodycz i szczypta chili
Krokiety z serem i ziemniakami 161

wymienionych imprezach nikomu nie robi to różnicy. Najczęściej z kapustą i grzybami albo mięsem. Ja proponuje wam krokiety z serem i ziemniakami. Farsz podobny do takiego, jaki mamy w pierogach ruskich, pikantny pachnący cebulką i ziołami. Dla mnie krokiety występują nierozerwalnie jako para z czystym, czerwonym barszczem. Podany przeze mnie przepis wystarcza na 30 sztuk wypasionych krokietów. Przepis(...)rzadkie, to dodajemy mąki, jeśli za gęste – wody lub mleka. Dodatek oleju do ciasta powoduje, że ciasto nie przywiera do patelni, zaś woda gazowana sprawia, że będzie bardziej puszyste. Smażymy cieniutkie naleśniki. Ja smażę na patelni naleśnikowej, jeśli nie macie, to rozważcie zakup. Naleśniki i wszelkiego rodzaju małe placuszki wychodzą genialnie. Usmażone naleśniki odstawiamy do ostygnięcia. Farsz: 1 kg białego

ladykitchen
Wigilijny karp smażony. 169

jeszcze jako mały szkrab, ledwo sięgający stołu, plątałam się pod nogami i czekałam na pierwszą gwiazdkę. Pamiętam, duży okrągły stół, suto zastawiony Wigilijnymi potrawami, gdzie obok ogromnej misy z pierogami, były uszka, barszcz czerwony, śledzie skąpane w swojskiej śmietanie, karp, z którym zdążyłam się już zaprzyjaźnić, bo od tygodnia pływał w wannie, różne sałatki, na deser kutia(...)kolacji, gdy już na stół wędrowało ciasto, wspólne kolędowanie. Rozmarzyłam się troszeczkę, ale chciałabym Wszystkim Wam życzyć takiego właśnie rodzinnego klimatu w te Święta :-) Przepis na Wigilijnego karpia smażonego 2 karpie o wadze 1,5-2 kg 1 duży seler 4 średnie cebule przyprawa do ryb 2 jajka bułka tarta olej sól pieprz      Karpia należy zacząć przygotowywać

Rozpustne gotowanie
Pierogi ruskie 156

Lubicie pierogi? Ja uwielbiam! Najbardziej lubię ruskie, czyli z ziemniakami i twarogiem. Przepis wyniosłam z domu, bo dokładnie takie pierogi robi moja mama. Najczęściej podaję je z podsmażoną cebulką z boczkiem lub samą cebulką. Mogę je jeść codziennie;) Ciasto:1/2 kg mąki pszennej, szkl. gorącej przegotowanej wody, 1/2 szkl. ciepłego mleka, szczypta soli, 3 łyżki oleju(...)odrobinę letniego mleka. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać krążki o jednakowej średnicy.     Farsz: 300 g ugotowanych solonych ziemniaków, 200 g półtłustego twarogu, sól, pieprz, 2 cebule, olej do smażenia.     Ziemniaki oraz twaróg zmielić. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. Wymieszać z ziemniakami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdy krążek nałożyć po łyżeczce

Z miłości do słodkości
Łazanki z kapustą i grzybami 129

Choć muszę przyznać, że bardziej smakują mi pierogi, szczególnie takie przesmażone na masełku, pyszne i chrupiące. W tym roku spędzam Święta w domu i z niecierpliwością czekam na pierogi, które przygotowuje moja siostra ;)  A jakie potrawy tradycyjnie goszczą na Waszym wigilijnym stole? Chętnie poczytam ponieważ dania różnią się w zależności od regionu Polski. Wiem również, że wiele(...)kapusty (użyłam z marchewką) 1 cebula 2 listki laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego 2 goździki szczypta kminku kilka ziarenek pieprzu 200g łazanek sól, pieprz oliwa i masło do smażenia Przygotowanie:  Grzyby włożyć do miseczki i zalać letnią, przegotowaną wodą i odstawić do namoczenia (najlepiej na noc). Grzyby wraz z wodą w której się moczyły przelać do niedużego garnka

Codzienne Gotowanie
20 przepisów na obiad jesienią! 155

wiem czemu nazywano je "blinami", chociaż z blinami na drożdżach nie mają nic wspólnego, być może to kwestia nazewnictwa, w zależności od regionu. Moja babcia tak właśnie nazywała smażone wtedy w głębokim tłuszczu placki ziemniaczane- blinami. Podawała je zazwyczaj -chociaż to słowo nad wyrost, po prostu zdejmowała na talerz gorące prosto z patelni, a my prawie parząc palce, od razu(...)takie obiady, które nie wymagają od nas zbyt dużo czasu i wysiłku, które robi się szybko, sprawnie, a jak spróbujemy mamy efekt WOW, jakie to dobre... WIĘCEJ 4.  PIEROGI Z NADZIENIEM Z DYNI! Przepis na obiad z dynią?! TAK! Ja to warzywo uwielbiam, od miesiąca króluje u mnie w każdej formie, od śniadania do kolacji. Dzisiaj proponuję

SMYKWKUCHNI
Calzone ze szpinakiem, pomidorkami, roszponką, szynką i mozzarellą 152

calzone wywodzi się z Neapolu i dosłownie słowo to oznacza "pantalony", jako że ciasto przypomina rzekomo kształtem nogawkę męskich spodni. Moim zdaniem calzone, to nic innego, jak wielki pizzowy pieróg ;-) Próbuję sobie przypomnieć jak zaczęła się moja przygoda ze szpinakiem, ale nie potrafię. Wiem, że w moim rodzinnym domu się go raczej nie jadało. Tak myślę, że w szpinaku zakochałam(...)wyrastania na 60 minut. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Na patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak Bonduelle, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż odparuje nadmiar wody. Na koniec szpinak doprawić solą i pieprzem, po czym zostawić do ostudzenia. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół, mozzarellę

Passions hobbies life