pierogi smażone - 1625 przepisów (strona:55/109)

Razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem 248

wieczór pierogi ruskie czy barszcz z uszkami smakują wyjątkowo. Łamiąc nieco tradycję, proponuję dzisiaj przepis na razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem. Na wigilię proponuję pierogi bez boczku, a w karnawale można poszaleć! Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki razowej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli niepełna szklanka ciepłej wody 2 łyżki oliwy lub oleju Farsz(...)woreczek jarmużu 250 g wędzonego twarogu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku łyżka włoskich ziół 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu sól i pieprz do smaku olej do smażenia Z jarmużu wyciąć grube nerwy. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na małym ogniu z łyżką oleju. dodać jarmuż, wlać nieco wody i poddusić, odparowując zbędny płyn aż jarmuż

Czerwień i błękit
Naleśniki ziemniaczane z farszem ruskim 145

zaskoczyły mnie naleśniki ziemniaczane, które są przepyszne! Koniecznie musicie spróbować. :) Przy okazji weekendu wybraliśmy się z Dominikiem do jednej z naszych ulubionych naleśnikarni. Ponieważ od dawna chodziły za mną pierogi ruskie, to zdecydowałam się na naleśniki ziemniaczane z takim farszem. Przyznam, że smak przeszedł moje wszelki oczekiwania i sprawił, że zapragnęłam odtworzyć to danie w domowych warunkach. Tak właśnie(...)mąki, jeśli zbyt gęste - mleka lub wody. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, gdy się rozgrzeje równomiernie rozlewamy na niej chochelkę ciasta naleśnikowego. Smażymy do momentu aż brzegi się nie zarumienią, następnie ostrożnie przekładamy na drugą stronę. Smażymy do zarumienienia, a następnie naleśnika delikatnie przekładamy na talerz, jest gotowy do faszerowania.   Na naleśniku rozsmarowujemy ok. 2-3 łyżki farszu formując

Cooking Monster
Uszka z grzybami do świątecznego barszczyku 163

spore garści suszonych grzybów 1 średnia cebula pół szklanki mleka i wody szklanka esencjonalnego wywaru wołowego (w ogromnej ostateczności z kostki) łyżka stołowa drobnej bułki tartej masło klarowane do smażenia sol, pieprz 1. Grzyby moczymy w w szklance wody i mleka (pół na pół) przez około godzinę. Po tym czasie cedzimy je na sitku, następnie gotujemy przez kwadrans w wywarze(...)który przepis już niedługo. ;) Wskazówka do mrożenia: By nie zagrzebywać się w robocie ze wszystkim na raz, zaraz przed wigilią, część dań przygotowuję wcześniej i mrożę. Z mrożeniem pierogów często jest problem, więc aby mieć pewność, ze żadne z uszek się nie przyklei, posypuję duży talerz sporą ilością mąki, a zanim ułożę na nim pierożki, każdy również dobrze obtaczam

Kuchenna Kontrrewolucya
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa 202

owiać ten przepyszny farsz nutką tajemniczości) ubrałyśmy w delikatne, cieniuteńkie ciasto. Co nam z tego wyszło? Przepyszne pierogi, zadowoleni domownicy i duma. Bo jak się zrobi takie pierogi, to grzechem by było... nie być dumnym. SKŁADNIKI NA FARSZ:- pieczarki: 0,5 kg- kapusta kiszona: 1 litr,- cebula: 0,75 do 1 kg,- przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy(...)bardzo dokładnie wyciskając z niej wodę. Możemy ją drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, na grubych oczkach. My zdecydowanie wolimy lekko pokrojoną.2. Pieczarki oczyszczamy. Na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy jest miękka i złocista dorzucamy pieczarki, starte na tarce na grubych oczkach. Dusimy. Gdy pieczarki są już odparowane z wody, wrzucamy kapustę i wszystko przesmażamy

Wypisz Wymaluj
PIEROGI RUSKIE Z CEBULĄ 187

obrane ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzamy i miksujemy razem z twarogiem na gładką masę. Dodajemy poszatkowaną w drobną kostkę cebulę. Doprawiamy czarnym pieprzem oraz odrobiną soli.  Ciasto na pierogi Łączymy przesianą mąkę z masłem, solą. Powoli dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Odstawiamy ciasto w misce przykrytą lnianą ściereczką na 30 minut. Po tym czasie(...)najcieniej jak to możliwe i wykrawamy kółka o dowolnej średnicy. Wykładamy farsz na środek kółka i zwijamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty.  Całość polewamy smażoną na złoty kolor cebulą

chefintheforest
Syrniki bananowe z masłem orzechowym 394

gorącą lipową herbatę gdy byliśmy przeziębieni, za wydziergany na drutach szalik albo uszytą spódnicę, jakiej nie miała żadna inna koleżanka, za najlepszą pod słońcem szarlotkę i każdą falbankę na pierogach, za to że są zawsze obok, wspierają, dbają, pomagają. Odwdzięczcie się im dzisiaj, przygotowując na kolację np. takie serniczki z bananami i podziękujcie za dar życia. Mamuś, kocham Cię(...)sztuk): 300g twarogu półtłustego 1 mały dojrzały banan 1 jajko 1 łyżka cukru z wanilią 3 łyżki mąki (plus mąka do obtaczania) olej lub masło klarowane do smażenia do podania: masło orzechowe syrop klonowy Banan obrać ze skórki, pokroić w plastry, razem z twarogiem rozgnieść widelcem. Do twarogu dodać jajko, wsypać cukier, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i jeszcze

Obiad gotowy
Pierogi z kapustą i grzybami z nutą lubczyku w cieście z piegami ze szpinaku 187

okazje i zaspokojenie podniebienia kiedy trzeba;) Kiedy świąteczny kurz opadnie to wyjmiemy je z którychś kolorowych smakołyków i będziemy się nimi zajadać. W najbliższych dniach zaprezentuję Wam moje autorskie pierogi rybne z serem i koperkiem (koloru bordowego od buraka). A teraz zapraszam do lepienia! Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki 2 jajka 3 łyżki oleju(...)koloru: trochę rozmrożonego na patelni rozdrobnionego szpinaku, ja dodałam 2 łyżki Składniki na farsz: 500 g kwaszonek kapusty 50 g suszonych grzybów 1 średnia cebula masło klarowane do smażenia Przyprawy: 1 liść laurowy, 1 ziele, sól, pieprz, słodka papryka i lubczyk Przygotowanie: ciasto: ze wszystkich składników na ciasto ugnieć elastyczne ciasto; następnie odstaw je na 10 minut, przykryj ściereczką

Zasmakuj Kuchni
Tarta z kapustą kiszoną, suszonymi grzybami i żurawiną 157

grzybów pozostawiam (!), a same grzyby drobno siekam. Kapustę kiszoną odcedzam, zalewam świeżą wodą i gotuję w dużym garnku przez 45 minut. Następnie ponownie odcedzam. Na oliwie z oliwek smażę drobno posiekaną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Dodaję suszoną żurawinę, posiekane grzyby i ugotowaną kapustę. Dodaje cydr oraz bulion. Gotuję całość przez 5-6 minut, następnie wlewam(...)wodę z gotowania grzybów i całość duszę jeszcze 30- 35 minut, na średnim ogniu aż płyn całkowicie odparuje. Po przygotowaniu podaję z pieczywem lub używam do farszu tarty, uszek, pierogów, pasztecików lub krokietów. Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki szybko zagniatam do połączenia. Następnie owijam folią spożywczą i umieszczam w lodówce na minimum na 30 minut. Po tym czasie od ciasta

Mango Papaja
Pierś z gęsi z figami 113

zmiksować razem z resztkami mięsa. Wyjąć piersi z marynaty, osuszyć. Naciąć „kieszenie” i włożyć do środka nadzienie, spiąć wykałaczkami. Na lekko ciepłą patelnię położyć piersi skórą do dołu i smażyć aż do zrumienienia, na chwilę odwrócić na drugą stronę. Piersi przełożyć na blachę i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić(...)minut i dopiero kroić w plastry. Podałam z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś kocha wino pierś

królestwo garów
Polewka jurajska na poziomie 511 163

śmietany, 150 g boczku wędzonego, 1 cebula, sól, pieprz, 1 łyżka mąki pszennej 300g ziemniaków, 2 łyżki masła Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rozgrzanego garnka, smażyć na złoto. Dolać maślankę, śmietanę. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Zrobić zaklepkę (mąka rozprowadzona w wodzie, mleku lub śmietanie – służy do zagęszczenia sosu lub zupy), powoli wlewać do zupy mieszając(...)porobiły się grudki. Z iemniaki ugotować, odcedzić, odparować, utłuc z dodatkiem masła. Na talerzu ułożyć ziemniaki, wlać zupę, podawać. Polewka Jurajska to lokalna zupa o smaku pierogów ruskich. Dzień pierwszy Sobota, pobudka wcześnie rano gdyż na dworcu musiałam być po 8 (dla mnie w sobotę to bardzo wcześnie). Tam umówiona byłam z Dotą , Anią i Tomkiem . Przed nami ponad

królestwo garów
Empanadillas z jagnięciną i warzywami 222

Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z wytrawnym nadzieniem to moja kolejna propozycja na hiszpańską przekąskę. Tradycyjnie ciasto do tych pierożków wyrabia się z masła, smalcu, wina i

Smakowity Blog Kulinarny
Empanadas z meksykańskim farszem 158

mięso nie będzie surowe, a cebula się zeszkli. Następnie dodać puszkę pomidorów, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i chili, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu, aż całość zgęstnieje. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy na sitku i dodać do mięsa. Wymieszać i podgrzewać całość do momentu, aż odparuje nadmiar wody(...)Blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć i wykrawać koła o średnicy około 10 cm. Na środku każdego nałożyć łyżeczkę farszu i skleić jak pierogi dociskając boki widelcem. Gotowe empanadas układać na blaszce zachowując odstępy. W miseczce roztrzepać jajko i posmarować nim pędzelkiem pierogi. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut, aż pierogi

Passions hobbies life
Łódki z farszem mięsnym 142

składników, dodajemy oliwę i zagniatamy 5 minut. Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy na 5 minut.   Farsz: cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy mięso i smażymy aż straci czerwony kolor. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Dodajemy pomidory, paprykę pokrojoną w paski i dusimy razem, aż pomidory zaczną się rozpadać i powstanie gęsty(...)pietruszki.   Ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt grubości 0,5 cm. Na środek każdego kawałka ciasta nakładamy porcję farszu. Końce zlepiamy jak w pierogach zostawiając środek otwarty. Łódeczki układamy na papierze do pieczenia.   Do piekarnika wstawiamy dużą blachę. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni z blachą w środku, po nagrzaniu się piekarnika

Smak mojej kuchni
Pierogi ze szpinakiem 199

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek, wlać wodę i delikatnie mieszać nożem, potem zagniatać. Zagniatajcie ciasto do środka - jest to zaparzanie ciasta, takie ciasto jest najlepsze na pierogi. Gdy ciasto lekko się połączy dodać jajko i suszoną natkę pietruszki. Wszystko wymieszać nożem, następnie dobrze wyrobić rękoma. Ciasto będzie w delikatne zielone kropki, za sprawą suszonej natki(...)grubość 4 milimetrów. Szklanką do herbaty lub specjalnym pierścieniem wykrawać krążki. Teraz szpinakowy farsz.. Szpinak rozmrozić i na stopionym maśle zeszklić drobno posiekany czosnek. Dodać szpinak i smażyć bez przykrycia dotąd dopóki nadmiar wody nie odparuje. Dodać dobrze rozdrobniony półtłusty twaróg, przesmażyć. Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Faszerować kółka z ciasta, zlepiać

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania