kopiastych łyżek farszu pozostałego po przygotowaniu pierogów z kaszą gryczaną i mięsem mielonym (ja wykorzystałam ten bez selera i natki selera i lubczyku opisanego na końcu przepisu) 7 łyżek sosu sojowego szklanka gorącej wody 1 cebulka 2-3 ząbki czosnku 6 łyżeczek musztardy stołowej olej i masło do smażenia niecała 1 łyżeczka soli ziołowej przyprawy: pieprz mielony i ziołowy
Anioszek w kuchniinnej formie, miała być zapiekanka były pyszne pierożki. Ciasto jeśli mamy mikser w domu, robi się wręcz samo w kilka minut. Potem chwila w lodówce, spokojne wałkowanie, sklejanie pierogów i chwila pieczenia i gotowe. Cud, miód powiadam Wam. Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami Ciasto 40 dkg mąki 30 dkg masła 200 ml jogurtu(...)smażymy razem przez około 5 minut ciągle mieszając. Następnie dokładamy pozostałe składniki i mieszamy, podlewamy kilkoma łyżkami wody. Doprawiamy do smaku. Włączamy piekarnik na 180 C. Ciasto wyciągamy z lodówki na blat lekko podsypany mąką. Odrywamy porcję ciasta i wałkujemy tak aby ciasto za grube nie było. Szklanką wycinamy kółka i nakładamy farsz, sklejamy pierogi. Odkładamy
Kuchnia na wzgórzujuż zamrożone.2. Pierogi z kapustą i grzybami - również są już w zamrażarce, zamroziłam surowe w Wigilię rano je ugotuję, a przed kolacją podsmażę.3. Ryba po grecku - planuję zrobić dwa dni przed i schować do lodówki by się przegryzła.4. Kotlety z ryby z dipem jogurtowym - dzień przed kolacją wieczorem przygotuję wszystko,rano będę smażyć.5. Sałatka warzywna(...)ciągu kilku dni, nie wyrzucam jedzenia, nie objadamy się do nieprzytomności chociaż ilość dań może na to wskazywać, każde danie jest w ilości na dwie-trzy osoby (oprócz pierogów, pieczeni) co zostaje mrożę, czy robię sos, gotuję np, ryż i jemy obiad. Ah się rozpisałam oby i Wam przygotowanie Świąt sprawiało taką frajdę jak i mi, już chętnie
NA MOIM TALERZUjednym składnikiem -tłuszczem zwierzęcym.Od czasu do czasu zjedzmy więc chleb z dobrze przyprawionym smalcem ,bowiem w polskiej kuchni smalec używany byl od wieków i nie tylko do smażenia potraw,ale także jako znakomity zimowy dodatek do chleba przyrządzony z topionej słniny lub wędzonego boczku.Smalec idealny dla każdego jest inny.Jedni robią go z samej słoniny, inni dodają boczek,cebulę,jabłka(...)tylko zresztą w Polsce.Sa bardzo popularne w Niemczech,Austrii i Czechach.Ten używany do smarowania pieczywa robię z dodatkiem cebuli i ewentualnie jabłka.Ten ,który ma służyć za okrasę np.do pierogów i dodatek do innych potraw robię z samymi skwarkami,choć właśnie ten jest przysmakiem męża.Składniki na smalczyk do chleba:70 dkg słoniny1 duża cebula1 kwaskowate jabłko1 łyżeczka suszonego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś gotujemy po włosku. Nasze danie - calzone - to nic innego jak tylko pizza zawinięta na kształt pieroga. Jeśli chodzi o nadzienie, postanowiłam zaimprowizować dodając ogórki konserwowe. Wyszło smacznie, pachnąco i wyglądało to bardzo apetycznie. No i ten zapach... Calzone jest bardzo łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nim poradzi :) Potrzebujemy:*Do ciasta:- 3 szklanki mąki pszennej(...)zioła prowansalskie, czosnek granulowany* dodatkowo:- żółtko do posmarowania- olej do smażenia Przygotowanie:Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem i chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę, następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy razem parę minut. Gotowe mięso odstawiamy do wystygnięcia. Usuwamy gniazdo nasienne
W poszukiwaniu inspiracjiwolnym ogniu mieszając ( grzyby szybko mogą się przypalić) Krok 4 Dodać przyprawy , miód , dobrze wymieszać i jeszcze smażyć cały czas mieszając ok 3-4 minut. Odstawić z ognia dodać chrzan , wymieszać(...)Ciasto na uszka. Rozwałkować ciasto na cienki placek . pokroić na kwadraty 5cm x 5cm . Łyżeczką od kawy nałożyć farsz na każdy kwadracik . Złożyć rogami na ukos , skleić jak pierogi. Na koniec skleić ze sobą dwa końce najbardziej odległe . Najwygodniej skleić je na palcu
Eli Gotowaniezakupionych w sklepie. Składniki: ciasto (jak na pierogi): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 1 czubata łyżeczka masła 1/4 łyżeczki soli farsz: grzyby suszone (u mnie około 100g: podgrzybków, prawdziwków i kozaków) 1/2 cebuli sól mielony czarny pieprz dodatki: mąka do podsypywania podczas wałkowania olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą
Kuchnia co dniauwagi i pracy, naprawdę warto. Jak z pierogami..pracy jest, ale smak niezastąpiony:) Zawsze robię ich więcej, mogłabym zajadać się nimi cały czas. Czasem pakuję je w specjalne foliowe opakowania i mrożę, na następny szybki obiad są jak znalazł, a smakują tak samo pysznie. Gotuję je wtedy chwilę we wrzątku, smażę lub piekę w jakimś aromatycznym sosie. Moja Babcia
Zasmakuj Kuchnikażdy krążek 2 łyżki nadzienia. Dokładnie zlepiaj pierogi. Piecz 25-30 minut. PS Do ciasta dodałam również 1 żółtko – ponoć jest bardziej kruche. Nadzienie: z jarmużu usuń łodygi, resztę ugotuj i drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni olej. Wrzuć drobno posiekane ząbki czosnku, chwilę podsmaż. Następnie dodaj jarmuż i jeszcze chwilę smaż. Dodaj pokrojoną fetę, dopraw pieprzem i wymieszaj
Qlinarnie i Qlinarnietłuszczu tuńczyka (olej z tuńczyka możemy wykorzystać do smażenia warzyw), mieszamy i przyprawiamy do smaku.Gdy farsz lekko przestygnie dodajemy do niego pokrojone jajka.W międzyczasie wyjmujemy ciasto na empanadillas i zostawiamy 10 minut w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Na każdym blaciku kładziemy 1 łyżeczkę farszu, składamy jak pierogi, uważając, aby farsz nie wychodził nam poza brzegi pierożków. Sklejamy
Kulinarne przygody Gatitymarzenie, musiałam więc skorzystać z okazji i przygotowałam przepyszne calzone czyli pizze ale w formie pieroga. Proporcje jakie podałam niżej w przepisie są na ok 8 średniej wielkości pierogów. Ja dałam radę zjeść 1,5 :) Do przepisu użyłam sosu z paczki żeby było szybciej. Zazwyczaj do swoich potraw sosy robię sama ale ten sos jest równie dobry(...)oleju. Gdy woda z pieczarek odparuje, wlewam troszkę oleju, przyprawiam solą i pieprzem i przed kilka minut smażę. Gdy warzywa będą już usmażone, odkładam je do miski i na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucam pierś kurczaka przyprawioną solą, curry i papryką słodką. Smażę aż będzie chrupiąca (taka najbardziej lubię, bardzo przysmażoną). Dodaję do kurczaka pieczarki z cebulą. Do miski wlewam
Kuchnia VikiDo przygotowania uszek potrzebujemy: farsz: – grzyby – cebulę – sól, pieprz Grzyby moczymy przez noc. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni po czym dodajemy odcedzone
Szybko Tanio SmacznieBrazylia daleko od nas co nie oznacza że potrawy tej kuchni mają nam być nieznane. Zapraszam na pierożki, nietypowe dla nas bo smażone w głębokim tłuszczu
Moje Małe Czarowaniezawsze się wraca i robi kolejne. Jeśli macie ochotę na pierogi tradycyjne to zapraszam tutaj Składniki Ciasto 500 g mąki pszennej 2 jajka + 1 jajko do smarowania pierogów 3/4 szklanki mleka 30 g świeżych drożdży 100 g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru Farsz 400 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki(...)odcisnąć dobrze wodę w dłoniach. Posiekać drobno nożem. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z poszatkowaną kapustą Ciasto Zaczynamy od przygotowania rozczynu .Drożdże wraz z jedną łyżką cukru i trzema łyżkami mleka rozetrzeć na gładko
O kuchni z uczuciem