pierogi smażone - 1625 przepisów (strona:42/109)

Pierogi z kapustą i pieczarkami 167

były posypane mąką a także dokładałam wszelkich starań aby ciasto miało idealną grubość.  Trening czyni mistrza i każdy kolejny pieróg był coraz ładniejszy i lepiej sklejony.  Przygotowanie pierogów z mąki bezglutenowej uważam za udane i gorąco polecamy przepis.  Składniki: Ciasto - 300g bezglutenowej mąki. Użyłam mix Schaer - 3 jajka - 45 ml gorącej wody - 2 łyżki oliwy - szczypta(...)Przekładamy do garnka, dolewamy niewielką ilość wody ( pół szklanki) i dusimy przez około pół godziny. Pieczarki myjemy, kroimy i smażmy na maśle.  Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor. Dodajemy pieczarki i odsączoną kapustę. Całość smażymy przez około pół godziny. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru według uznania. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto  Mąkę wysypujemy

Pan i Pani Smith w kuchni
Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą 145

Polski sprowadził je zakonnik Jacek Odrowąż, który przepis na pierogi przywiózł z Rusi. Od lat są obowiązkowym daniem na wigilijnym stole. Nietuzinkowy smak, nieregularny i duży rozmiar tych pierogów zachwyci nie jednego smakosza.  Składniki Ciasto 150 g mąki gryczanej 100 ml gorącej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżeczka soli Farsz(...)Smażymy chwilę i dodajemy grzyby. Doprawiamy ziołami, glazurą balsamiczną i smażymy jeszcze kilka minut. Można dodać odrobinę wody, aby zapobiec przypaleniu. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z ricottą i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Ciasto formujemy w wałek, po kawałku urywamy i cienko rozwałkowujemy. Za pomocą miseczki wykrajmy okręgi. Farsz nakładamy za pomocą łyżki i sklejamy pieroga

My Chcemy Jeść
pieczone pierogi z kaszą i kapustą 148

Mój mąż zażyczył sobie na obiad pierogi. Zrobiłam ich za dużo, zamrażalnik pełny więc nie miałam co z nimi zrobić. Wpadłam więc na pomysł upieczenia ich, choć nie byłam przekonana, czy to się uda, bo w końcu ciasto pierogowe jest nieszczególne. Mile zaskoczył nas efekt takiego eksperymentu, wyszły z tego świetne chrupiące paszteciki, które mogłabym spokojnie podać na spotkaniu(...)pokrojoną kapustę, kaszę i czosnek. Mieszając smażyć jeszcze przez kilka minut. Przestudzić.  Ciasto zagnieść dosypując stopniowo mąkę, aż będzie miało idealną konsystencję. Położyć na podsypanym mąką blacie i przykryć miską, odstawić na 10 minut.  Ciasto rozwałkować cienko i szklanką wycinać koła. Nadziewać farszem i sklejać boki. Jajko rozbełtać i smarować pierogi z obu stron, układać na blaszce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami ( jarskie) 231

oleju) wrzucamy kilka sztuk i gotujemy 2-3 minuty id wypłynięcia pierogów na wierzch.  5. Przygotowujemy karmelizowaną cebulkę. Cebulę dzielimy na pół i siekamy w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej/masło i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy miód i mieszamy dodajemy słodką paprykę, vegette i chili. Smażymy dwie minuty na wolnym ogniu co chwila mieszając, Podlewamy winem/wod

vaniliowoczekoladowa
W domu: wariacja na temat pierogów ruskich 301

jajko 1,5 cm pasek masła (z dużej kostki) ciepła woda do zarobienia (mi wyszło ok. 250 ml) sól na farsz (z tej proporcji farszu starcza na ok. 30 pierogów): kostka twarogu półtłustego 10 dag wątróbki pęczek szczypiorku pieprz, sól PRZYGOTOWANIE: Ciasto wyrabiamy z podanych składników – do mąki dodajemy łyżeczkę soli, masło pokrojone na kawałki oraz jajko i wyrabiamy(...)elastyczne. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto na 15 min. w misce pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy sól i pieprz. Wątróbkę smażymy na maśle i w trakcie smażenia dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Wyjmujemy wątróbkę gdy będzie gotowa i kroimy ją bardzo drobniutko. Masło z cebulką wlewamy do twarogu i dodajemy wątróbkę. Wszystko dokładnie mieszamy (jeśli trzeba

Kuchnia w biegu
Empanadas z wołowiną. 159

masła (schłodzonego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli ok. 3/4 szkl. zimnej wody (tyle wody ile przyjmie mąka, najlepiej dodawać stopniowo) 1 jajko (rozmącone do posmarowania wierzchu pierogów) Nadzienie: 300 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 szkl. passaty pomidorowej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka(...)smażyć przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Następnie dolać passatę pomidorową i dusić przez ok. 10 minut pod przykryciem. Na końcu dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę, wymieszać i dusić prze kilka minut. Doprawić do smaku solą. Wystudzić. Ciasto rozwałkować, wykrajać szklanką lub innym naczyniem krążki, nakładać farsz i lepić pierogi

zadanie-gotowanie
Czerwone pierogi z kapustą i pęczakiem. 148

osób) Składniki farsz : 1/2 szklanki pęczaku 1/2 średniej główki białej kapusty 6 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 garść płatków owsianych pieprz, majeranek, ostra papryka, kminek Ciasto jak na pierogi ukraińskie. Przepis na ciasto  TUTAJ Do ciasta przed zagnieceniem dajemy jednego ugotowanego, startego jak na placki ziemniaczane, buraka. Kapustę kroimy na  części razem z głąbem, zalewamy wrzątkiem(...)smażenia skropić delikatnie grzybowym sosem sojowym, aby podbić smak grzybów. Całość doprawiamy przyprawami i na koniec wsypujemy garść płatków owsianych. Mieszamy dokładnie wszystko i farsz mamy gotowy :) Ciasto wałkujemy i kroimy na kwadraty o boku ok. 5 cm, nakładamy farsz i kleimy w trójkąty, ale jak macie inny ulubiony sposób, to zlepiajcie jak się Wam podoba :) Gotujemy jak tradycyjne pierogi

vegetanie
Ruskie kopytka 423

ruskich.Okraszone podsmażonymi skwarkami boczku.Nietradycyjne połączenie kopytek i pierogów ruskich.Polecam! Składniki:Kopytka:1 kg ugotowanych ziemniaków;250 g chudego, białego sera;1 duża cebula;1 jajo;1,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania;Sól;Pieprz;Olej do posmażenia cebuli.Dodatkowo:100 g wędzonego boczku;1 duża cebula;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Cebulę do ciasta na kopytka obrać, pokroić(...)boczek stanie się lekko chrupki i złocisty. Przyprawić solą i pieprzem.Kopytka podawać gorące (zaraz po ugotowaniu), oprószone cebulą z boczkiem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kopytka mają delikatny smak farszu z pierogów ruskich. Jeśli smak "ruskich" ma być bardziej intensywny, należy dodać więcej twarogu i cebuli ,przy jednoczesnym zachowniu podanej ilości ziemniaków.Gdyby podczas wyrabiania ciasto zbyt się kleiło można dodać

Gospodyni Miejska
Pączki z konfiturą różaną, cytrynowym lukrem i migdałami 231

pączek, musi być słodki i musi być w maśle :) Nie ma moim zdaniem lepszych pączków niże te z konfiturą różaną, mięciutkich i polanych lukrem. Obowiązkowo muszą być nadziane przed smażeniem, wtedy mają najlepszy smak :) Bez obaw, jeśli dobrze skleimy pączki nawet kropelka marmolady nie wypłynie :) A po zjedzeniu jednego ( no dobra jednego się nie da :P) marsz na długi spacer(...)Teraz najważniejszy etap! Sklejamy pączka, bardzo dokładnie jak pieroga, a potem formujemy go w kulę. Najlepięj "szczypać" ciasto na sklejeniu do momentu aż nie będzie widać linii sklejenia. To bardzo ważne aby pączki były szczelnie sklejone, bo inaczej marmolada może wypłynąć w czasie pieczenia. Należy pamiętać, że w czasie smażenia pączki jeszcze rosną i jeśli będą słabo sklejone

DefinicjaSmaku
Pierogi z kaszą gryczaną i kozim serem 220

obiadu i sporo jej zostało, postanowiłam wykorzystać pomysł z pierogami. Farsz jest znakomity, na prawdę warto takie pierogi zrobić. Polecam! składniki  (ok 60 szt) ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz 200 g ugotowanej kaszy gryczanej 200 g sera twarogowego koziego 120 g boczku wędzonego 1 cebula 1 jajko 2 łyżki posiekanej(...)pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. farsz Drobno posiekaną cebulę smażyć na oliwie z masłem, na niewielkim ogniu.  Kiedy cebula nieco zmięknie, dorzucić pokrojony bardzo drobno boczek,  smażyć  aż cebula się zezłoci a boczek wytopi. Pietruszkę posiekać. Kaszę dokładnie wymieszać z serem. Dodać przestudzoną cebulę z boczkiem

Stare Gary
Pierogi z jagnięciną 168

Pierogi z jagnięciny niezbyt często pojawiają się na naszych stołach, a szkoda. Na pierogi nie trzeba kupować najlepszego mięsa, mogą być okrawki z łopatki i inne resztki, a jak będą tłuste, to nawet lepiej.  farsz: 600 g mięsa jagnięcego (łopatka, karkówka), 3-4 fileciki anchois, 3-4 ząbki czosnku(...)mąki, 200 ml ciepłej wody, szczypta soli Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz). Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w plasterki czosnek, rozmaryn, anchois, wrzucić mięso i smażyć mieszając, około 5 minut. Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia. Mięso zemleć. Doprawić solą. Gdy jest zbyt suche dodać trochę oliwy lub bulionu. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać

królestwo garów
Wareniki 199

Kochani zapraszam na Wareniki czyli inaczej  pierogi ;) Typowy specjał kuchni ukraińskiej, Znany i lubiany praktycznie przez każdego pod różnymi nazwami,W Polsce to oczywiście pierogi, we Włoszech ravioli i tortellini, w Chinach są to pierożki pod nazwą Wonton, w Niemczech- maultaschen...Dziś nadziałam je ziemniakami i pieczarkami jednym z najbardziej popularnych farszy. Składniki: 3 szklanki mąki(...)można użyć  śmietany 80g. 1/2 łyżeczka sody 750 gram ziemniaków około 15 pieczarek 1 cebula mała główka czosnku  sól oraz pieprzolej lub masło do smażenia Ziemniaki obieramy i gotujemy, następnie rozdrabniamy.Pieczarki kroimy w drobna kostkę ewentualnie ścieramy na tartce o dużych oczkach, cebule oraz czosnek kroimy drobno. Wszystko razem podsmażamy. Następnie łączymy z ziemniakami. Doprawiamy

NaKońcuJęzyka
Pierogi z kurkami i mozzarellą 205

pół łyżki soli  - 5-6 liści laurowych  - olej do smażenia   Kurki oczyść i umyj. Pokrój na drobne kawałki. Podsmaż je partiami na niewielkiej ilości oleju. Smaż tak długo aż odparuje woda, pod koniec delikatnie posól.  U mnie wyszły 3 patelnie, każdą partię odłóż do innego naczynia. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż około(...)wyrabiania dodaj sól i jajko.  Daj mu około 20-30 minut po przykryciem odetchnąć i zacznij wałkować i nadziewać farszem kurkowym. Wstaw wodę, dobrze ją osól i zrobione pierogi gotuj do wypłynięcia i jeszcze 1 minutę. Wykładaj na posmarowaną delikatnie blachę. Podawaj soute lub z podsmażonym boczkiem, lub z surówką lub po prostu podsmażone na maśle. Pierogi

Pasje Jolki
Pierogi ruskie 268

kapuściano-grzybowe najlepiej smakują na Wigilię (nie wiem czemu, ale wtedy maja zupełnie inny smak niż na codzień), dziś zaprezentuję moją wersję pierogów ruskich.Potrzebujemy (na około 36 sporych pierogów):Ciasto pierogowe:- 1 szklanka ciepłej wody- 1 jajko- 2 łyżki oliwy z oliwek- około 560 g mąki pszennejFarsz:- 650 g ziemniaków- 500 g twarogu półtłustego- 2 spore cebule- oliwa(...)mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odlewamy, odparowujemy i odstawiamy do przestygnięcia.Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy, do momentu aż się zeszkli. Odstawiamy do przestygnięcia.Zimne ziemnaki przeciskamy przez praskę/maszynke do mielenia mięsa. Twaróg również warto zmielić, wtedy jego konsystencja będzie wspaniale aksamitna. Do przemielonych

W mojej holenderskiej kuchni
Uszka z grzybami 805

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uszka z grzybami tuż obok pierogów z kapustą i grzybami są niezastąpionym elementem na naszym wigilijnym stole. Idealnie komponują się z barszczem czerwonym :) Uszka z grzybami – Składniki: Na farsz: 100g suszonych grzybów 2 małe cebule (140 g) olej rzepakowy do smażenia pieprz, sól do smaku Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300 g) szczypta

Kulinarne Przeboje