Użyłam do pierogów szpinaku mrożonego, ale oczywiście w sezonie wskazany jest świeży. Składniki: na farsz: 350g mrożonego szpinaku 200g sera feta masło 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pieprz na ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłej wody 1 jajko Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy chwilkę uważając(...)jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich umieszczamy porcję farszu i zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut od wypłynięcia. Podajemy polane rozpuszczonym masłem i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
Symfonia smakowapierogi. Oczywiście z kapustą bo pierogi z serem lub mięsem nie są zgodne z dietą rozdzielną... 😄 Doskonały przykład dania na święta i Wigilię wg diety rozdzielnej, o czym napiszę w najbliższych dniach. 😆 Składniki na farsz: 2 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kapustę ugotować, wystudzić i dobrze odcisnąć z wody(...)czasie odrywamy porcję ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek, z którego bedziemy wykrawać kółka. Następnie na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi aby powstał nam pierożek (jeśli pierogi słabo nam się sklejają to trzeba brzegi ciasta posmarować wodą). Przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie 3-5 minut (od czasu wypłynięcia) w zależności od grubości ciasta
Dieta Rozdzielna i ZdrowieZawsze lubiłam jeść ruskie pierogi z ketchupem. Postanowiłam dodać go do farszu :) Wyszły super. Na pewno będą smakowały dzieciom :)Składniki:Ciasto: 2 szklanki mąki
Bon Appetit MałgorzatyPieczone pierogi są świetną przekąską. Można zrobić ich większą ilość i zaraz po ostygnięciu zamrozić. Rozmrożone smakują jak świeże, stanowią świetny dodatek do warzywnych zup a zabrane do pracy uszczęśliwią nas bardziej niż zwykłe kanapki. :-) Swój intensywny, żółty kolor meksykańskie pierożki zawdzięczają kurkumie dodanej do ciasta. Przyprawa neutralna w smaku apetycznie je zabarwiła. Polecam kurkumę od Przyprawy Świata Gdynia(...)Filet z kurczaka bardzo drobno kroimy, obsypujemy przyprawami, smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Studzimy, mieszamy z odsączoną mieszanką meksykańską i koncentratem. 3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy po sporym kawałku i cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy koła, w środek których nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy jak pierogi. 4. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej
Szefowa kuchniczosnek i mięso. Smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dodać pomidory, dalej smażyć, aż sok z pomidorów odparuje. Mięso posolić i doprawić ziołami, wymieszać z posiekaną natką pietruszki, pokrojonymi oliwkami, jajkami oraz rodzynkami. Ciasto rozwałkować na grubość 5mm, wycinać kółka o średnicy ok 10cm, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem, posypać oregano
Obiad gotowypewno zajmą miejsce wśród moich ulubionych potraw . Pierogi z soczewicą i wędzonym tofu Składniki: 3 szkl. mąki 1 szkl. gorącej wody 2 szkl. ugotowanej zielonej soczewicy ( około 200 g suchej soczewicy) 180 g tofu wędzonego 2 cebule 2-3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju + olej do smażenia 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki(...)folię, aby nie zeschły. Każdą porcję cienko rozwałkuj i wytnij kółka np. za pomocą szklanki. Nakładaj farsz i dokładni zlepiaj brzegi np. za pomoc widelca. Gotowe pierogi wrzucaj do wrzącej osolonej wody i gotuj ok. 2-3 minut odkąd wypłyną na powierzchnię. Smacznego
wegujemyzmiksować. 4. Jabłko zetrzeć na tarce i wymieszać wraz z ciastem. 5. Smażyć małe placuszki. Ciasto jest bardzo delikatne więc należy dobrze przesmażyć je z jednej strony przed przewróceniem. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie należy dodać trochę mąki. Polecam Wam również mój przepis na pierogi leniwe z serem
Pani domowachińską kuchnią jest kaczka po pekińsku. Warte spróbowania są też ryby (zarówno te smażone, jak i gotowane na parze), które podaje się wraz z warzywami. Kuchnia chińska chętnie sięga też po owoce morza, które są ciekawym składnikiem wielu orientalnych dań. Chińczycy okazują także zamiłowanie do pierogów i klusek z dodatkami, które podkreślają smak wielu potraw. W zależności od regionu
Codogarakluski. I wyszły takie o. Ni to kopytka, ni to kluski, ni pierogi. Ale za to jakie pyszne!Składniki: 600 gram ugotowanych ziemniaków 200 gram twarogu półtłustego 5 łyżek mąki pszennej + trochę do podsypania 5 łyżek mąki ziemniaczanej pół łyżeczki soli 2 jaja szczypiorek, smażona cebulka lub cokolwiek z czym lubicie kluski Ugotowane ziemniaki ugniatamy wraz z twarogiem
Mango PapajaPrzepis na ciasto do pierogów podałam tutaj , dlatego w tym wpisie tylko o przygotowaniu farszu :) Składniki(na ok 40 pierogów): - 2 wędzone udka z kurczaka - słoiczek pomidorów suszonych - pęczek natki pietruszki - trójkącik sera Lazur - 1 topiony serek Hochland (prostokątny: Gouda, lub Emmentaler) - 3 ząbki czosnku - łyżeczka masła - sól, pieprz Posiekany drobno czosnek krótko podsmażam na maśle(...)zdążył się zarumienić. Mięso z udek oddzielam od kości i kroję w bardzo drobną kostkę, dodaję do czosnku i smażę wszystko razem. W tym czasie kroję suszone pomidory. Wkładam na patelnię do pozostałych składników. Oba sery kruszę na mniejsze cząstki, dodaję na patelnię, zmniejszam ogień i cały czas mieszam aż sery się rozpuszczą i połączą się z farszem
Cook&Lovedobry pomysł na wiosenny obiad. Wykorzystałam ostatnie zapasy sera korycińskiego od Agnieszki i Marcina Bielec i już ślinka mi leci na myśl o jego smaku. Składniki (na 30 pierogów): ciasto: 1,5 szklanki mąki (+ do podsypywania) 150ml gorącej wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju nadzienie: 400g szpinaku 1 ząbek czosnku 200g sera korycińskiego (np. z ziołami prowansalskimi(...)przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić szpinak, smażyć kilka minut, żeby sok odparował. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, suszonymi pomidorami, wystudzić. Czosnek niedźwiedzi posiekać. Ser pokroić w kostkę, wymieszać ze szpinakiem, cebulą i czosnkiem niedźwiedzim. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, na każde nakładać nadzienie, zlepiać i układać na oprószonej mąką stolnicy. Pierogi wrzucać do gotującej się osolonej wody
Obiad gotowypierogów)600 g mąki pszennejszczypta soli400 ml gorącej wody60 g masła1. Dzień wcześniej opłukać i namoczyć w zimnej wodzie grzyby i zostawić je na całą noc. Następnego dnia gotować w tej samej wodzie aż zrobią się miękkie. Odcedzić i ostudzić.2. Cebule pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na oleju. Jak zmięknie, dodać odcedzone grzyby i całość chwilę smażyć(...)odcisnąć nadmiar płynu. Farsz drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mielenia lub -jak ja- zmiksować delikatnie, ale tak żeby nie powstała całkowita papka. Upewnić się, że farsz na pierogi jest wystarczająco doprawiony. 3. Mąkę z solą przesiać do miski. Do gorącej wody dodać masło i wymieszać aż się rozpuści. Gorącą wodę z rozpuszczonym masłem wlewać stopniowo do mąki
UgotujmyTo.plpieprz czarny świeżo mielony – do smaku Nadzienie: ok. 100g masła miękkiego ok. 200g żółtego sera Panierka: mąka pszenna 1-2 jajka bułka tarta Dodatkowo: wiórki masła olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety Twardowskiego ze schabu – Wykonanie: Ser zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach. Kotlety schabowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie rozbić tłuczkiem dość cienko(...)pół (jak pieróg), a boki zbić tłuczkiem, obrócić i zbić z drugiej strony. Następnie każdy kotlet podwinąć i zbić końcówki, następnie formujemy w dłoniach w podłużne rolady (tak jak na kotlety de volaille (devolaj)). Każdą roladę obtaczamy najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Ponownie formujemy w dłoniach i odstawiamy. Smażymy na głębokim tłuszczu
Kulinarne PrzebojeUwielbiam pierogi i uwielbiam bób! Jestem szczęściarą bo mam go pod dostatkiem w ogrodzie ;) Te pierogi to strzał w dziesiątkę, są
Bon Appetit MałgorzatyPorcja na około 20 pierogów Składniki: Ciasto: 20 dag mąki około pół szklanki ciepłej wody szczypta soli łyżka oliwy Farsz: 30 dag ziemniaków 13 dag żółtego sera pół cebuli ząbek czosnki sól, pieprz, słodka papryka Najpierw przygotowujemy farsz. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i gotujemy aż będą miękkie. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor(...)się rozpuści. Odstawiamy na bok i przygotowujemy ciasto. Z podanych składników zagniatamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy koła. Kładziemy na nie po łyżeczce farszu i zlepiamy ze sobą. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3-5 minut, aż wypłyną na wierzch. Podajemy ugotowane z podsmażoną cebulką lub podsmażone na patelni na złoty kolor
My simple kitchen