znam osoby, która nie lubi pierogów , a rodzajów jest ich całe mnóstwo . Ja przygotowałam pierogi z kapustą i grzybami . Myślę że przepis jest prosty a wykonanie nieskomplikowane chociaż trochę czasochłonne , ale smak rekompensuje wszystkie niedogodności . składniki na 4 porcje ciasto 2 szklanki mąki 1 jajko szklanka gorącej wody(...)farsz kilogram kapusty kiszonej duża cebula tłuszcz do smażenia ( może to być olej lub margaryna ) szklanka suszonych grzybków kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz przepis Przepłukaną kapustę gotujemy w małej ilości wody razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi i szczyptą soli . Po ugotowaniu kapustę odciskamy i drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę
Smakowite Daniapodanych składników zagniatamy ciasto, ma być zwarte i przypominać ciasto na pierogi. 2. Następnie kule ciasta dzielimy na dwa i wałkujemy na kształt koła ( możemy piec dwie pizze na raz na dwóch patelniach). 3. Patelnię smarujemy oliwa, włączamy grzanie i wykładamy ciasto. Smażymy je aż do zrumienienia spodu. 4. Kiedy jedna strona jest zrumieniona, przekręcamy pizze na druga stronę
Gotowanie...to proste !drobną kostkę. Podsmażamy na oleju aż się ładnie zeszkli, i dodajemy pieczarki. Smażymy ok. 10 minut, następnie dusimy pod przykryciem aż cebula zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki najczęściej puszczają dużo wody, dlatego należy je dokładnie odcedzić (to ważne, gdyż uniemożliwi to lepienie pierogów). Dodajemy do nich ser starty na cienkich oczkach i mieszamy dokładnie cały farsz. Ciasto wałkujemy
KasiekGotujefarsz wyjdzie kleisty . Następnie , ciasto , które odpoczęło , rozwałkowujemy , okrągła formą lub szklanką , wycinamy kółka , na każde nakładamy czubatą łyżeczkę farszu i zaklejamy . Formując pierożki , uciskając brzeg widelcem . Gotowe pierogi , wrzucamy do gotującej się wody , jak wypłyną na wierzch , zazwyczaj są gotowe . Polecam odłowić jednego i sprawdzić " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style(...)cebulką drobno siekamy i smażymy na smalcu ( tak w Rosji nie ma diety , a smalec i słonina to codzienność " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Jak okrasa się zezłoci polewamy nią carskie pierogi i serwujemy domownikom…Smacznego
Ogrodnik w podróżypyszne, bożonarodzeniowe menu. Po resztę przepisów możecie zajrzeć na stronę Optima – zapraszam Każdego dnia, do 22 grudnia na stronie będzie pojawiał się nowy przepis. Przepis na pierogi ze szpinakiem i łososiem Drukuj przepis Porcji: 32 Czas gotowania: 1 godzina Składniki Ciasto: 500 g mąki, 3/4 szklanki ciepłej wody, jajko, łyżeczka Optima Cardio Farsz: 100 g szpinaku, ząbek czosnku(...)Podsmażamy. Następnie doprawiamy sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Smażymy około 10 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Odcedzamy następnie szpinak na sicie, aby nasz farsz nie był zbyt wodnisty. 4 Po ostygnięciu szpinaku, dodajemy do niego serek śmietankowy oraz posiekanego drobno łososia. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 5 Ciasto na pierogi dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy kolejno na grubość około
Kuchnia BazyliiPrzepis na pyszne pierogi drożdżowe pieczone z piekarniku. Mi najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko całe 1 żółtko 40 ml oleju 40 g drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru Farsz 450 g szpinaku (mrożony) łyżka masła 200 g sera ricotta 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo białko(...)patelni, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak. Smażymy, aż nadmiar wody odparuje. Przyprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Lekko przesmażamy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie szpinak mieszamy z ricottą. Blat oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła. Na koła nakładamy po łyżeczce farszu i dokładnie sklejamy pierogi. Gotowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem
e-PrzepisyKulinarnesmażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki i ser mielimy. Cebulę obieramy , kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju na złoty kolor , dodajemy do ziemniaków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy podsypując mąką, za pomocą szklanki wycinamy krążki, na środek każdego krążka nakładamy farsz. Składamy na pół, zlepiamy brzegi pierogów
Bajeczna KuchniaPyszne pierogi z maki pełnoziarnistej z nadzieniem szpinakowo-serowym. Idealne na obiad, kolacje. Przepis banalnie prosty, każdy da radę. Trzy, dwa, jeden START. SKŁADNIKI: Ciasto: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej, 3/4 szklanka gorącej wody (wrzątku), 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oliwy Szczypta tymianku Farsz: 400g mrożonego 250g odtłuszczonego twarogu 50g sera fety(...)wyciskamy do szpinaku. Szpinak smażymy do momentu, aż odparuje z niego większości wody. Ser biały miksujemy razem z serem fetą . Ostudzony szpinak łączymy ze zmiksowanymi serami. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Wałkujemy ciasto. W cieście wykrawamy krążki za pomocą szklanki. Na krążek nakładamy farsz i formujemy pierożki. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę
Zdrowo i kolorowoUżyłam do pierogów szpinaku mrożonego, ale oczywiście w sezonie wskazany jest świeży. Składniki: na farsz: 350g mrożonego szpinaku 200g sera feta masło 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pieprz na ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłej wody 1 jajko Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy chwilkę uważając(...)jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich umieszczamy porcję farszu i zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut od wypłynięcia. Podajemy polane rozpuszczonym masłem i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
Symfonia smakowapierogi. Oczywiście z kapustą bo pierogi z serem lub mięsem nie są zgodne z dietą rozdzielną... 😄 Doskonały przykład dania na święta i Wigilię wg diety rozdzielnej, o czym napiszę w najbliższych dniach. 😆 Składniki na farsz: 2 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kapustę ugotować, wystudzić i dobrze odcisnąć z wody(...)czasie odrywamy porcję ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek, z którego bedziemy wykrawać kółka. Następnie na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi aby powstał nam pierożek (jeśli pierogi słabo nam się sklejają to trzeba brzegi ciasta posmarować wodą). Przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie 3-5 minut (od czasu wypłynięcia) w zależności od grubości ciasta
Dieta Rozdzielna i ZdrowieZawsze lubiłam jeść ruskie pierogi z ketchupem. Postanowiłam dodać go do farszu :) Wyszły super. Na pewno będą smakowały dzieciom :)Składniki:Ciasto: 2 szklanki mąki
Bon Appetit MałgorzatyPieczone pierogi są świetną przekąską. Można zrobić ich większą ilość i zaraz po ostygnięciu zamrozić. Rozmrożone smakują jak świeże, stanowią świetny dodatek do warzywnych zup a zabrane do pracy uszczęśliwią nas bardziej niż zwykłe kanapki. :-) Swój intensywny, żółty kolor meksykańskie pierożki zawdzięczają kurkumie dodanej do ciasta. Przyprawa neutralna w smaku apetycznie je zabarwiła. Polecam kurkumę od Przyprawy Świata Gdynia(...)Filet z kurczaka bardzo drobno kroimy, obsypujemy przyprawami, smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Studzimy, mieszamy z odsączoną mieszanką meksykańską i koncentratem. 3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy po sporym kawałku i cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy koła, w środek których nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy jak pierogi. 4. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej
Szefowa kuchniczosnek i mięso. Smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dodać pomidory, dalej smażyć, aż sok z pomidorów odparuje. Mięso posolić i doprawić ziołami, wymieszać z posiekaną natką pietruszki, pokrojonymi oliwkami, jajkami oraz rodzynkami. Ciasto rozwałkować na grubość 5mm, wycinać kółka o średnicy ok 10cm, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem, posypać oregano
Obiad gotowypewno zajmą miejsce wśród moich ulubionych potraw . Pierogi z soczewicą i wędzonym tofu Składniki: 3 szkl. mąki 1 szkl. gorącej wody 2 szkl. ugotowanej zielonej soczewicy ( około 200 g suchej soczewicy) 180 g tofu wędzonego 2 cebule 2-3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju + olej do smażenia 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki(...)folię, aby nie zeschły. Każdą porcję cienko rozwałkuj i wytnij kółka np. za pomocą szklanki. Nakładaj farsz i dokładni zlepiaj brzegi np. za pomoc widelca. Gotowe pierogi wrzucaj do wrzącej osolonej wody i gotuj ok. 2-3 minut odkąd wypłyną na powierzchnię. Smacznego
wegujemy