pierogi smażone - 1625 przepisów (strona:44/109)

Pierogi a’la kebab 278

papryka -1 puszka kukurydzy -1 pierś z kurczaka (około 500 g) -około 250 g sera żółtego -2 łyżki ketchupu -przyprawa gyros -sól, pieprz Dodatkowo: -1 jajko, roztrzepane, do posmarowania pierogów Przygotowanie --> Ciasto: --> Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i 1 szklankę mleka, mieszamy łyżką i odstawiamy na 10 minut. Masło rozpuszczamy w małym rondelku i studzimy. Mąkę pszenną(...)razem z pieczarkami. Smażymy do momentu kiedy pieczarki będą miękkie, a woda odparuje. Odstawiamy do wystudzenia. W misce mieszamy ze sobą mięso, pieczarki z cebulą, paprykę pokrojoną w kostkę, kukurydzę, ser żółty starty na tarce oraz ketchup. Całość doprawiamy solą, pieprzem. --> Wykonanie: --> Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka, w środek wkładamy łyżką farsz, zlepiamy ściśle brzegi. Pierogi układamy na blaszce

Marta Gotuje
EMPANADAS 165

wody i oliwy, które w zasadzie przypomina ciasto na "nasze"pierogi z tą tylko różnicą, że zawiera więcej tłuszczu. Można je upiec albo usmażyć, a ich przygotowanie rozłożyć w czasie i farsz zrobić dzień wcześniej.  Ważne, jest, aby dobrze skleić brzegi pierożków, gdyż w przeciwnym razie podczas smażenia lub pieczenia farsz wypłynie na zewnątrz. Empanadas mogą stanowć samodzielną

cool and minty
Bułki z pieczarkami 172

cebule pokroić i usmażyć z dodatkiem oleju na patelni. Smażyć tak długo aż cebula się zeszkli a pieczarki będą podrumienione.  Wystudzić. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Na rozwałkowane ciasto kłaść dużą ilość nadzienia.  Zlepić podobnie jak pierogi a następnie układać w dużych odstępach łączeniem do dołu

Na słodko lub wytrawnie
Koalicja ruskich z naleśnikami ! 180

Bardzo lubię ruskie pierogi, nie! Uwielbiam ruskie! :) Ale robienie ich jest pracochłonne, więc dlaczego by nie zrobić naleśników z owym farszem? :)Składniki na naleśniki:szklanka mąki1 jajkoszklanka mlekaszczypta soliłyżka olejuSkładniki na farsz:1 kg ugotowanych ziemniaków500 g twarogu chudego (2 kostki)2 cebuleząbek czosnkusól i pieprzNaleśniki: Mąkę przesiać, dodać(...)jajko, mleko i sól oraz olej. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Ciasto nie może być za gęste. Naleśniki smażyć na małej ilości oleju z obu stron. Wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię (około pół chochli) i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta.Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zemleć najlepiej przy pomocy praski

Bon Appetit Małgorzaty
Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami i żurawiną 127

częściej niż tylko od Święta. Kapusta smakuje świetnie solo, nie mniej jednak po przygotowaniu dużej ilości takiej kapusty dobrze sprawdzi się ona jako farsz do tarty, uszek, pierogów, pasztecików lub krokietów. Składniki: 500 gram kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki wody 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 lampka cydru wytrawnego 1 szklanka bulionu 1 cebula(...)grzybów pozostawiam (!), a same grzyby drobno siekam. Kapustę kiszoną odcedzam, zalewam świeżą wodą i gotuję w dużym garnku przez 45 minut. Następnie ponownie odcedzam. Na oliwie z oliwek smażę drobno posiekaną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Dodaję suszoną żurawinę, posiekane grzyby i ugotowaną kapustę. Dodaje cydr oraz bulion. Gotuję całość przez 5-6 minut, następnie wlewam

Mango Papaja
Pierogi z grzybami i mozzarellą z nutą wędzonego boczku 157

Pierogi z leśnymi grzybkami.. to już ostatni dzwonek.Ja użyłam zielonek. Ty możesz użyć każdych innych.Grzyby czyścimy,kroimy, myjemy i obgotowujemy w osolonej wodzie minimum

Pasje Jolki
Pierogi z kaszą gryczaną 124

Trochę inne pierogi ,jednak równie smaczne. Świetnie smakują z roztopionym masłem. Składniki Farsz: 100 g kaszy gryczanej 150 g wędzonego surowego boczku 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej sól ,pieprz Ciasto: 400 g mąki 250 ml gorącej wody jajko szczypta soli Przygotowanie   Kaszę gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle(...)Dodajemy do kaszy. Boczek kroimy w drobną kostkę ,podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy do kaszy ,mieszamy. Całość ponownie smażymy na odrobinie masła ,zagęszczamy lekko bułką tartą (ciągle mieszając). Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Ciasto W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie

R'n'G Kitchen
Calzone mini. 186

Pizza w kształcie pieroga. Ja zrobiłam wersję mini :) Polecam bo są naprawdę pyszne, a przede wszystkim wygodne do jedzenia. Duże calzone trzeba kroić nożem, a takie małe można spokojnie jeść  ręką jak bułkę. Składniki na ciasto: 400 g maki 30 g drożdży 250 ml wody z mlekiem 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju Wykonanie: Drożdże(...)szynki 1 papryka czerwona 1 pomidor 250 g sera żółtego 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano trochę oleju do smażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki, szynkę, paprykę i pomidora.Chwilę smażyć. Pod koniec smażenia, dodać pokrojony drobno czosnek i przyprawy. Ser zetrzeć na tarce. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić

Agusiowe smakołyki
Pączki 152

jeden pączek równa się 2,5 godzinom gadania przez telefon. Więc zawsze z jakąś koleżanką możecie… ekhm… poćwiczyć. Jak wiecie, pieczenie nie jest moim ukochanym zajęciem. Smażenie pączków w smalcu też średnio mnie nęciło. Jednak jeden podlec wlazł mi na ambicję i proszę bardzo – są pączki. Jeśli ja umiem, wy też umiecie. Nie jest trudne, ale robi(...)szklanką wycinamy kółka. Robimy jak przy pierogach. To, co zostanie, zagniatamy i znowu wycinamy. Z takiej porcji wyjdzie nam około 18 -22 pączków, zależności od szerokości szklanki. Kółka rozkładamy na stolnicy, przykrywamy i zostawiamy na godzinę, niech sobie rosną. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej do temperatury 180 stopni. Pączki smażymy partiami, jak wrzucicie za dużo, to temperatura oleju się

ladykitchen
Pierogi z KASZĄ JAGLANĄ I CZERWONĄ SOCZEWICĄ (wegańskie) 198

więc stworzyłam kolejny przepis Tym razem czas na pierogi z kaszą jaglaną, soczewicą i marchewką. Wydaje się to bardzo proste połączenie, które niekoniecznie będzie smakowało jako farsz do pierogów. Jednak potrafi pozytywnie zaskoczyć, o czym sama się przekonałam Zapraszam po przepis //   Ciasto: 200 g mąki (100 g pszennej i 100 g żytniej) 1 łyżka oliwy/oleju(...)smażenia dodaj trochę soli. Kiedy warzywa zmiękną dodaj je do ugotowanej kaszy i soczewicy. Całość wymieszaj i dopraw. Zostaw do wystudzenia. Aby przygotować ciasto do mąki dodaj olej, a następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę wyrabiając zwarte ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm i wykrawaj okręgi lub kwadraty. Do każdego nałóż farsz i dokładnie zlep końce ciasta. Pierogi

Via Gusto
Drożdżowy pieróg z kurkami, cukinią i mięsem mielonym 162

byłabym sobą gdybym nie nakombinowała.... Drożdżowy pieróg nadziany farszem z mięsa mielonego, kurek, cukinii, doprawiony szczyptą pikantnego chilli posypany startym serem to doskonały pomysł na obiad, ciasto drożdżowe dzięki dodatkowi majonezu jest wspaniale puszyste, rozeszły się w mig więc smakowało, polecam! Danie prezentuje się na talerzu  Jesień-Autumn Porcelana Bogucice Składniki: Ciasto drożdżowe: 25 dag mąki pszennej(...)dodajemy mięso mielone, oprószamy przyprawami, smażymy 6-8 minut, po czym dodajemy cukinię i kurki, dusimy kolejne 3 minuty, odstawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 okrągłych placków, nakładamy na środek farsz, brzegi podnosimy do góry, i zlepiamy na końcach,    układamy na blasze wyłożonej pergaminem - w odpowiedniej odległości bo pierogi wyrosną, posypujemy startym serem, pieczemy

Wanilia i Kardamon
Potrawy wigilijne 220

Bożego Narodzenia bez smażonego karpia. Przepis tutaj: Karp smażony   4. Kapusta z grzybami, przepis tutaj: Kapusta z grzybami   5. Paszteciki z kapustą i grzybami *** Przepis na kruche paszteciki: Kruche paszteciki z kapustą i grzybami *** Drożdżowe paszteciki: PRZEPIS TUTAJ *** Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego: PRZEPIS TUTAJ   6. Pierogi *** Pieczone pierogi z kapustą i grzybami. PRZEPIS TUTAJ

Blog z Apetytem
Pierogi z kaszanką 145

drobniutką kostkę jabłko, oraz obraną i pokrojoną w plastry kaszankę. Smażymy kilka minut, aż kaszanka całkowicie się rozpadnie. Na osobnej patelni zrumieniamy pokrojoną w średnią kostkę cebulkę, przekładamy do kaszanki. Dokładnie mieszamy. Ciasto cieniutko rozwałkowujemy, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy kółka (około 8cm), wykładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy pierogi. Partiami wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 7-8 minut. Podajemy

Gotowanie moimi oczami
Pierogi ruskie 125

pierogi ruskie.   Składniki na ciasto:  - 1 kg mąki tortowej- 4 łyżki jogurtu greckiego- 1 łyżeczka soli- ok 0,5 l wrzątkuSkładniki na farsz:- 1,2 kg ugotowanych ziemniaków- 450 g twarogu- 250 g boczku- 3 cebule- 1 mała główka czosnku- sól, pieprz Ugotowane ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę. Boczek przesmażamy, dodajemy pokrojone cebule oraz czosnek. Smażymy(...)dokładamy do woreczka z pozostałym ciastem. Przygotowujemy porcje farszu do nadziewania (używam do tego dwóch łyżeczek). Tak przygotowany farsz bardzo usprawnia pracę. Nakładamy  porcje na krążki ciasta, zlepiamy pierogi. Można zrobić wałeczek, który nie tylko ładnie wygląda, ale dodatkowo wzmacnia łączenie pieroga. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju (pierogi się nie sklejają po ugotowaniu

mojewypiekiinietylko
Pierogi z grzybami 186

jest ten czas, kiedy należy pomyśleć już o Świętach Bożego Narodzenia.Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z grzybami, szczególnie tych, które swoim smakiem przywołują wspomnienia. Robiła je babcia, mama a teraz my i nasze dzieci.Do farszu, który jest bardzo ważny wykorzystamy grzyby przez nas zebrane, czyli:-0,5 kg odgotowanych mrożonych opieniek ( jeśli ich nie mamy możemy wykorzystać(...)wszystko razem smażymy do zrumienieniaa następnie studzimy.   Grzyby z patelni i przygotowane grzyby suszone mielimy przez maszynkę.   Zmielone przekładamy na patelnię .Przyprawiamy solą i pieprzem do uzyskania zdecydowanego smaku.Podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju, aby odparować pozostałą wodę.Farsz musi być gęsty i lekko zrumieniony.Studzimy.Farsz możemy również wykorzystać do pierogów z pieca

Maminek kulinarny