tłusta. Czy istnieją sposoby, aby odchudzić nieco dania wigilijne? Oto kilka ciekawych propozycji:) 1. Pierogi i uszka Najbardziej kaloryczne jest ciasto (z mąki pszennej), dlatego warto ją zastąpić np. mąką orkiszową lub razową. Sam farsz z grzybów i kapusty może być lżejszy, jeżeli smażenie zastąpimy duszeniem. 2. Barszcz To najbardziej fit danie wigilijne. Możemy jednak jeszcze je odchudzić: zastąpmy
Tradycyjna Kuchniamaśle aż lekko się zrumienią i zmiękną.Posypać cukrem i cukrem waniliowym.Odwracamy i chwilę smażymy,aż cukier się rozpuści.Wlać śmietanę.Dusimy ok 3min.aż sos zgęstnieje.Jabłka przekładamy do pucharków,polewamy sosem i posypujemy posypką.Podajemy gorące.Sos można użyć też do pierogów z białym serem na słodko
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicurry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy a następnie wrzucamy wszystkie przyprawy: posiekany czosnek, chili, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, kozieradkę
Ostra na Słodkocurry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy a następnie wrzucamy wszystkie przyprawy: posiekany czosnek, chili, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, kozieradkę
Ostra na Słodkocurry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy a następnie wrzucamy wszystkie przyprawy: posiekany czosnek, chili, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, kozieradkę
Ostra na Słodkocurry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy a następnie wrzucamy wszystkie przyprawy: posiekany czosnek, chili, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, kozieradkę
Ostra na SłodkoApetina oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy a następnie wrzucamy wszystkie przyprawy: posiekany czosnek, chili, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, kozieradkę
Ostra na Słodkobrzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem. składniki na farsz z bobu: 300 g bobu 150 g sera białego 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz masło do smażenia i podania wykonanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i miksujemy
Domowy Smak Jedzeniamięso z rosołu, można wykorzystać go do zrobienia pysznych pierogów albo krokietów . U nas akurat nie było rosołu, tylko barszcz ukraiński gotowany na wołowinie. Postanowiłam więc zrobić pierogi z mięsem wołowym i pieczarkami. Bardzo smakowite wyszły, okraszone cebulką rozpływały się w buzi;) Składniki (na ok 35 sztuk): 2 szklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody szczypta soli(...)oczyścić, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć, aż płyn odparuje. Mięso zmielić, dodać cebule i pieczarki, podlać bulionem, żeby masa nie była za sucha, wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gotować 1-2 minuty od wypłynięcia (czas gotowania zależy
Obiad gotowyBardzo lubimy pierogi więc często je robię z różnymi farszami. Te pierogi zobaczyłam w programie Ewy Wachowicz,spodobało mi się nadzienie i je zrobiłam. Muszę przyznać,że smakują rewelacyjnie. ciasto: 3 szkl.mąki pszennej 1 szkl. ciepłej wody 3 łyżki stopionego masła sól Z mąki,wody masła i soli zagnieść ciasto,przykryć i odstawić na 30 minut. farsz(...)mięty masło do smażenia sól pieprz Na patelni podsmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulę. W misce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać zezłoconą cebulę. Wymieszać i dodać ugotowaną kaszę. Osobno roztrzepać jajko i dodać do farszu. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. Na samym końcu dodać pokrojoną miętę. Ciasto rozwałkować cienko,wykrawać kółka,nałożyć farsz,posklejać. Pierogi gotować
Kolorowa kuchnia Elkisól, pieprz, słodką mieloną paprykę, chili w proszku olej do smażenia Do dipu: 200 g kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego) 1 cebulkę dymkę ze szczypiorkiem 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki kaparów przyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, chili w proszku Dodatkowo: olej do smażenia (może być pół na pół ze smalcem lub nawet sam smalec(...)szczypiorek siekamy. Pieczarki kroimy w półplasterki lub drobniej. Na rozgrzanym oleju smażymy najpierw cebulkę, a gdy się zeszkli dorzucamy pieczarki i paprykę. Po chwili dodajemy również czosnek, dymkę i szczypiorek. Gdy warzywa zmiękną, przekładamy je do miseczki. Ponownie rozgrzewamy olej, tym razem naprawdę odrobinę i smażymy na nim kiełbasę. Kiedy jest już równomiernie usmażona, z powrotem dokładamy warzywa, a także
Ratunku obiadmojej rodzinie nowością będzie ciasto. Tym razem z różnych względów zdrowotnych zrezygnowałam z białego ciasta z mąki pszennej. Zamiast pozbawionej wszelkich dobrodziejstw mąki typu 450 użyłam mąki orkiszowej. Pierogi są, jak to moje dziecko ujęło, w kolorze tektury, jednak to nie odebrało im uroku. Wręcz przeciwnie, gdyż mąka orkiszowa wspaniale współgra z grzybami, którymi wypełnione są pierogi.Pierogi orkiszowe(...)posiekana w kostkę cebulę.. Smażymy aż cebula zmięknie, a pieczarki ładnie się przyrumienią. Pieczarki i grzyby lekko siekamy lub miksujemy, trzeba jednak uważać by się zmielić ich zbyt mocno. Wszystko doprawiamy natką pietruszki oraz do smaku solą, pieprzem i chilli.Gotowym farszem napełniamy pierogi.Uwagi: Ta ilość ciasta i farszu wystarczy na około 60-70 pierogów
Przysmaki Karolkiciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz (ok 50 szt) ok 200 g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie był to kurczak i indyk) 2 średnie cebule 250 g pieczarek łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki sosu sojowego ciemnego sól pieprz ostra papryka do smaku oliwa i masło do smażenia przygotowanie ciasto przesianą mąkę(...)robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. farsz Mięso posiekać nożem lub w blenderze. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na oliwie z masłem. Zajmuje to trochę czasu - smażymy na niewielkim ogniu. Pietruszkę posiekać.Pieczarki umyć osuszyć, pokroić w plasterki, przesmażyć na oliwie na złoto, a następnie rozdrobnić w blenderze. Przestudzoną cebulę, pieczarki i posiekaną pietruszkę dodać do mięsa
Stare Garymama szczęśliwa. Składniki : Pierogi: 250 g mąki łyżeczka soli 30 ml oleju ok 100 ml mocno gorącej wody płat karpia ok 400 g 1 cebula ząbek czosnku garść suszonej żurawiny gałązka rozmarynu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1/2 czerstwej bułki + mleko do namoczenia sól, pieprz olej do smażenia Rosół: 1kg ryby (głowy(...)gotujemy na wolnym ogniu ok 30-40 min. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładanie przecedzamy rosół przez gęste sitko. Pierogi: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej i gorącą wodę, wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto.Przykrywamy je sciereczką i odstawiamy na ok 15 min. Żurawinę zalewamy
Malinowe Pocałunkiponiżej. Mój przepis oczywiście nie odzwierciedla tamtych pierogów w 100%, ale ich smak jest bardzo podobny :) Ciasto makaronowe: 3 szklanki mąki (+ ½ do podsypania) 5 jajek Sól Farsz: 1kg ziemniaków 2 duże cebule 70g masła Sól Pieprz Dodatkowo: Ok.100g margaryny 3 – 4 kawałki kiełbasy np. śląskiej* * kiełbasę można zastąpić pieczarkami lub smażoną cebulką Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gdy będą(...)ręcznie. Ciasto jest gotowe, gdy nie lepi się do rąk. Ciasto makaronowe wałkujemy na grubość około 3mm, po czym wycinamy z niego szklanką kółka, na które nakładamy łyżeczka farsz. Pierogi dobrze zlepiamy palcami, po czym układamy na blaszce z pergaminem lub oprószonej mąką, tak by się nie zlepiły. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 6 minut od zawrzenia
Smakowy Raj