pieprzem. Na koniec formowałam kotleciki, obtaczałam je w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju na złoto brązowy kolor. Wlała ! Obiad gotowy! Kiszony ogórek w rękę albo porządny kleks śmietany na talerzu obok gryczaka i brzuch pełny :D Ktoś kto lubi pierogi z kaszą gryczaną i białym serem z pewnością zasmakuje w tym daniu. Ja już
Pieprzyć z FantazjąNakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować 3-4 minuty na małym gazie. Na patelni uprażyć posiekane orzechy włoskie, dodać masło i miód. Chwilkę smażyć, aż masło z miodem się połączą. Następnie polać ugotowane pierożki. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakpierogach jest dobrej jakości i bardzo smaczna kaszanka. Składniki na około 40 pierogów: 300 g mąki orkiszowej jasnej około 150 ml gorącej wody 1 łyżka oleju sól 2 kaszanki 1/2 jabłka lub mus jabłkowy+ majeranek 1 duża cebula sól, pieprz tłuszcz do smażenia 3-4 średnie ugotowane ziemniaki boczek surowy Przygotowanie: z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe. Owinąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Miała być zupa krem pieczarkowa, ale dojeżdżając do domu zmieniłam zdanie:D Smażone gnocchi w sosie pieczarkowym SKŁADNIKI kilka ziemniaków pół objętościowo mąki tortowej sól
MarciochaKucharzymnie zawsze była zupa grzybowa lub rybna, ale czas na małe zmiany ;) Co do pierogów czy pasztecików, to nie specjalnie mi się uśmiecha spędzić pół dnia na ich lepieniu, tartaletki to mniejsze zło w tym przypadku. Następnie wielkiego nieobecnego, czyli karpia, godnie ma zastąpić smażony dorsz w asyście ziemniaków w mundurkach. Jako "popychacza" postaram się użyć kompotu świątecznego, jednak
bastalenadodatkiem czosnku i bazylii. Proponuję podawać z pestkami dyni oraz sosem czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów. Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie (link tutaj ) Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 5 liści świeżej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu łyżka oleju(...)szpinak. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać wyciśnięty czosnek, pieprz i posiekaną bazylię. Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fetę i zamieszać aż do połączenia składników. Z przygotowanego ciasta odrywać mniejsze kawałki i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując mąką. Farsz wykładać łyżką na ciasto (ok. 1 łyżki do jednego pieroga). Przykrywać
Bullioczosnku -2 łyżki oleju do smażenia -pół łyżeczki sosu piri piri lub tabasco -pół łyżeczki słodkiej papryki -sól, pieprz -zioła prowansalskie Przygotowanie Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić. Papryczki oczyścić z pestek i pokroić i drobną kostkę. Smażyć z cebulą i czosnkiem 1-2 minuty. Dołożyć mięso. Całość smażyć do ścięcia się mięsa. Dodać(...)pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażyć jeszcze ok 5 minut. Odstawić do ostygnięcia. Z mąki, jajka, 2 łyżek oleju i ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli istnieje potrzeba można podsypywać mąką. Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. na środek kłaść farsz i zalepiać pierożki. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i dodać pół łyżeczki oleju. Pierogi kłaść na gotującą
Zielona Kuchniamąki pszennej 2 łyżki roztopionego masła lub margaryny 1 całe jajko + 1 żółtko gorąca woda ( ok. 300-350 ml) - w zależności ile wchłonie mąka szczypta soli na farsz do pierogów : 1,5 kg ziemniaków 1 - 1,2 kg sera twarogowego półtłustego 1 duża cebula 1 łyżka gęstej śmietany 2 łyżki posiekanego koperku garść suszonej mięty pieprzowej pieprz ziołowy(...)wrzucamy na rozgrzane masło, oprószamy solą, smażymy na złoty kolor - dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Krok 3. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy pokruszony ser oraz roztartą w dłoniach miętę pieprzową (około 1 łyżeczka), doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ziołowym - dokładnie wszystko tłuczemy tłuczkiem - tak, aby nie było grudek. Krok 5. Przygotowujemy ciasto na pierogi: do dużej miski wsypujemy obie mąki
Moja Książka Kucharskadodatkiem czosnku i bazylii. Proponuję podawać z pestkami dyni oraz sosem czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów. Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie: http://www.bullio.pl/?p=753 Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 5 liści świeżej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu łyżka(...)szpinak. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać wyciśnięty czosnek, pieprz i posiekaną bazylię. Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fetę i zamieszać aż do połączenia składników. Z przygotowanego ciasta odrywać mniejsze kawałki i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując mąką. Farsz wykładać łyżką na ciasto (ok. 1 łyżki do jednego pieroga). Przykrywać
BullioZiemniaki obieramy, gotujemy do miękkości. Cebulę siekamy, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Bób i ziemniaki mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, mieszamy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Mąkę wyrabiamy z masłem rozpuszczonym w gorącej wodzie. Ciasto rozwałkowujemy na ulubioną grubość, przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego umieszczamy farsz, brzegi pierogów ze sobą zlepiamy i gotujemy w osolonym
R'n'G Kitchenprzykrywamy wilgotną ściereczkę, odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, jedną część pozostawiamy w misce a drugą wałkujemy dość cienko i wykrawamy kółka szklanką. Pierogi z mięsem (25 sztuk): 1/2 porcji ciasta z przepisu powyżej mięso z dwóch udek i dwóch skrzydełek kurczaka ugotowanych w rosole białe warzywa z rosołu: 1 pietruszka, ćwierć selera + kilka(...)oleju do gotowania 1 łyżka masła 1/3 szklanki rosołu do podania: masło tymiankowe* Mięso, warzywa i grzyby mielimy. Cebulę siekamy bardzo drobno i smażymy na maśle. Doprawiamy kuminem i solą. Zmielone mięso mieszamy z rosołem i smażoną cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy sporą porcję farszu i sklejamy zaczynając klejenie
Mango Papajawarzyw, użyłam mieszanki mrożonych warzyw, ale Wy równie dobrze możecie wykorzystać świeże warzywa. Kupując mrożone mieszanki warzywne, wybierajcie te, które nie zawierają oleju palmowego. Składniki (na 4 pierogi): Ciasto drożdżowe: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej 10g drożdży łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli żółtko lub małe jajko 25g masła 150 ml mleka zioła prowansalskie Farsz: opakowanie mrożonych warzyw: cebula(...)smaku. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. Smażymy, a następnie mieszamy z warzywami. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy tak, żeby powstały 4 koła o średnicy dużego talerza. Na jedną połowę koła nakładamy 1/4 farszu, przykrywamy drugą połową i sklejamy brzegi. Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem i posypujemy
Czerwona Porzeczkałyżki tłuszczu, włożyć na patelnię i smażyć aż odparuje cały płyn. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać jajko i bułkę tartą i wymieszać . Mąkę wsypać do miski, dodać sól i olej, wlać wrzątek, wymieszać łyżką i nieco przestudzić. Zagnieść ciasto. Wałkować cienko, wykrawać krążki literatką i lepić pierogi z nadzieniem. Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać
Gotowanie jest łatwewszystko w jednolitą masę. W trakcie smażenia i gotowania mamy czas na przygotowanie ciasta. Do dużej miski nasypujemy 2 szklanki mąki i wlewamy 1/2 szklanki wody. Ugniatamy ciasto. Jeżeli trzeba dolewamy jeszcze trochę wody. Ciasto wałkujemy i przy pomocy szklanki wykrawamy z niego kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi. Pierogi wrzucamy do gotującej się
Weganka gotujeprzepisy w jeden i stąd dzisiejsze pierogi. Boczek wędzony nadaje nadzieniu pysznego smaku i aromatu, a całość zamknięta jest w miękkim cieście. Polecam! Pierogi z kaszą gryczaną, mięsem i boczkiem Składniki na około 30 sztuk: Na ciasto: 260g mąki 120ml letniej wody 1 jajko pół łyżeczki soli 28 g masła(...)łyżce tłuszczu. Do boczku dodajemy drobno posiekaną cebulę, smażymy aż się zeszkli. Odstawiamy do przestudzenia. W misce łączymy zmielone mięso, kaszę i przestudzony boczek z cebulą, dodajemy jajko i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Odstawiamy na kilkanaście minut do przegryzienia. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi. Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki
Smak mojej kuchni