pierogi smażone - 1625 przepisów (strona:50/109)

Sos ze świeżych grzybów leśnych 424

grzyby mąką, mieszamy i minutę smażymy, po czym zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem, chwilę razem gotujemy. Tak przygotowany sos ze świeżych grzybów leśnych doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śmietanką, mieszamy, posypujemy koperkiem i podajemy na gorąco. Smacznego sos ze świeżych grzybów leśnych Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów Sos grzybowy z bobem Pierogi z kapustą i grzybami Bigos tradycyjny

Księga-Smaku
Mielone z indyka w szynce szwarcwaldzkiej z porem i niespodzianką 149

swoje zaklejałam mięsem jak pierogi. Rolujemy i układamy na 2 plasterkach nałożonych na siebie szynki szwarcwaldzkiej. Układamy zawinięciem do spodu i naciskając delikatnie formujemy prostokątne brzegi mięsa mielonego. Przynajmniej mi się tak zachciało żeby mięso mielone ściśle dochodziło równomiernie do szynki. Tak przygotowane mielone wkładamy na patelnie z rozgrzanym olejem i smażymy po 4-5 min z każdej strony

Piekielna Kuchnia Pati
Przepis na… – Calzone, pizzę z farszem 232

passatę i kolejne składniki. Całość smażymy do momentu aż woda w potrawie się zredukuje (około 20 minut). Farsz odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdy kawałek rozgniatamy możliwie jak najcieniej na okrągłe placki. Chłodny farsz wykładamy na połowę placka i zlepiamy brzegi (tak jak zlepia się je w tradycyjnych pierogach). Gotowe calzone wykładamy na blachę (wysmarowaną

Bon Ton Italia
Marzec - kuchnia chińska 183

różnych innych postaciach - wspomniane wcześniej pierogi, chińskie naleśniki, a nawet gotowane na parze bułeczki - boazi. W tym momencie dodam jeszcze tylko, że warto w swojej kuchni posiadać 2 sprzęty, które pozwolą nam się w pełni cieszyć przygotowywaniem chińskich dań - wok i bambusowy parnik . Wok możemy zastąpić patelnią, ale jego specyficzny kształt pozwala smażyć szybciej i inaczej pracować rozgrzanemu

W kuchni wieczorem
Wegańskie NALEŚNIKI Z HUMMUSEM i SUROWYM SZPINAKIEM 150

bicia, że każdy smażyłam na odrobinie oleju. Wyszły boskie, kilka zżarłam od razu, na sucho :D Teraz zaczynamy zmierzać do wyprodukowania tytułowego dania.  Każdy naleśnik smarujemy hummusem - gruuuuubo :)  Następnie na połowę układamy SUROWY, porządnie umyty wcześniej szpinak (całe liście, tylko łodygi odcięłam).  Składamy na pół i ściskamy brzegi jak w pierogach. Mając gotowe 2 sztuki układamy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pizza calzone 136

zrobiłam farsz z brokuła i kurczaka,ale również może być z samego brokuła z serem lub według własnego pomysłu i smaku. Z podanej porcji wyszły mi dwa duże pierogi i trzy mniejsze. Jeżeli macie ochotę na pizzę na cienkim cieście   to również ją znajdziecie na moim blogu. Polecam ! Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka(...)mięsa. Dokładnie wymieszać mięso z  przyprawami i usmażyć na maśle na rumiany kolor z każdej strony. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i jeszcze chwilę smażyć. Mięso wymieszać z brokułem i w razie potrzeby doprawić. Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i wymieszać, a następnie zagnieść na gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulkę i odstawić w ciepłe

O kuchni z uczuciem
Pierogi z kapustą i pieczarkami. 176

laurowym, zalewamy szklanką wody i gotujemy do miękkości kapusty (może być potrzeba podlewania kapusty). Pieczarki kroimy w malutkie kawałeczki, podsmażamy na masełku - kiedy nam trochę zmiękną solimy i pieprzymy. Smażymy jakieś 10 minut i dorzucamy do naszej kapusty. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia (ja przełożyłam na durszlak żeby odcedzić z nadmiaru wody).  CIASTO Wodę należy zagotować. Mąkę przesiać(...)dodać jajko i ponownie zamieszać łyżką. Po wymieszaniu dodajemy olej oraz sól i ugniatamy chwilę ciasto, tym razem już rękoma i ciasto gotowe :) Następnie rozwałkowujemy kawałek ciasta i lepimy pierogi. Podczas lepienia pozostałe ciasto należy trzymać przykryte ściereczką. Pierogi można zagotować albo zamrozić bez gotowania(mrozimy poukładane na tacce jeden obok drugiego, kiedy nam się zamrożą można zrzucić

Moje-pitraszenie
Pierogi z kurkami i ricottą 172

wyszły pyszne, więc mimo że modyfikacje nie były duże, umieszczam na nie przepis. Kurki i ricotta się zaprzyjaźniły, ja za to baaardzo zaprzyjaźniłam się z pierogami. Ciasto na pierogi: 2,5 szklanki mąki 1 jajko pół łyżeczki soli 1 łyżka masła ok. 3/4 szklanki wrzącej wody Farsz: 500 g świeżych kurek 250 g ricotty 2 cebule 2 łyżki(...)małym ogniu przez pół godziny w osolonej wodzie. Po tym czasie odlewamy wodę, a kurki studzimy i dokładnie siekamy na mniejsze części. Cebulę kroimy w małą kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju do zeszklenia, dodajemy pokrojone kurki, łyżkę masła i dusimy przez 5 minut, często mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy ricottę i mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany rozmaryn

Poezja smaku
Placuszki z kaszy gryczanej – kuchnia podkarpacka 187

ziemniakami ), czy pierogów ( dukielskie pierogi z kaszą gryczaną i mięsem ). Kaszą gryczaną nadziewa się również drób ( kaczka nadziewana po chłopsku ). Bywa ona także zapiekana ( kasza gryczana po gospodarsku ), a nawet podaje się ją w formie wytrawnego ciasta drożdżowego z nadzieniem gryczanym. Tym razem dla odmiany zaproponuję Wam jeszcze inną formę kaszy – placuszki smażone w sposób podobny do placków

Trzeci talerz
Warsztaty - czyli dlaczego mnie zawsze ciągnie do kuchni 116

konfitowanym żółtkiem pierogi z wolno gotowanego i skompresowanego selera z farszem grzybowym i pure z marchwi  lody chałwowe z biszkoptem z syfonu i kawiorem z blue curacao, który powstawał przy udziale Tomka oraz carpaccio z łososia z prażoną rukolą i koszykiem z parmezanu   Wracamy do naszych dań, stek się spokojnie smażył gdy nagle Piotr żądny mocnych

Słodki Kompromis
Naleśniki chłopskie 1383

Połączenie idealne dla fanów pierogów ruskich i naleśników;) Zapraszam do eksperymentów:) Naleśniki chłopskie   Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1 jajko 1 łyżeczka suszonego koperku szczypta soli Farsz: 200 g sera białego 7 ugotowanych ziemniaków cebula sól  pieprz vegeta Przygotowanie: Ciasto - wszystkie składniki miksujemy i smażymy cienkie naleśniki. Do smażenia

Lawendowe Niebo
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Ravioli z ciecierzycą 196

przygotowaliśmy jest już diametralnie różny od klasycznego, opiera się bowiem na mące z pełnego ziarna, a farsz na ciecierzycy. Uwielbiam ciecierzycę odkąd odkryłam hummus, a w tych pierogach sprawdza się znakomicie. Ravioli z ciecierzycą (ok. 20 sztuk zależy od wielkości sztuk) 50g potrawy czyli 2-3 sztuki: Energia – 75 kcal, Białko – 4,2g, Tłuszcz – 1,2g, Węglowodany(...)razu gotowa do użycia. Grzyby namaczamy przez noc lub ok 1 h, odlewamy, wrzucamy do wody i gotujemy około 20-30 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Następnie mielimy w maszynce ciecierzycę, cebulkę i ugotowane grzyby, mieszamy i dodajemy resztę składników farszu. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i innymi przyprawami. Wyrabiamy ciasto, po czym wałkujemy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jak przygotować wigilijną kolację 114

nowych, niedostępnych wcześniej przypraw. Papryka wędzona doskonale współgra ze śledziem z miodem i musztardą francuską, trawa cytrynowa świetnie wzbogaci smak kompotu z suszu, a kmin rzymski perfekcyjnie pasuje do pierogów z kapustą i grzybami . Tradycyjna polska kuchnia to prawdziwe bogactwo smaków, ale dużo w niej potraw tłustych, ciężkostrawnych. Czy masz jakieś sugestię jak ją „odchudzić”. Nie zgodzę się(...)same w sobie nie są tuczące. To sposób ich przygotowania może wpłynąć na kaloryczność. Jeżeli zależy nam na odchudzeniu potraw to zamiast smażenia karpia wybierzmy pieczenie lub gotowanie na parze . Natomiast, jeżeli nie możemy obejść się bez smażenia, to wybierajmy zdrowe źródła tłuszczy, np. olej kokosowy, rzepakowy w rozsądnych ilościach , a potem odsączmy rybę z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym

Cztery Fajery
Pierogi z kapustą i grzybami 120

listki laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, olej lub masło. Ciasto: 0,5 kg mąki, 1 szklankę ciepłej wody, 1 jajko, szczyptę soli, mąkę do podsypywania. Przygotowanie pierogów zacznij od lekkiego odciśnięcia kapusty z nadmiaru soku. Odciśniętą kapustę pokrój na mniejsze kawałki. Suszone grzyby namocz i razem z podgrzybkami ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Gdy będą miękkie(...)oraz pieprzem. Całość duś na wolnym ogniu przez chwilę. Następnie dodaj do grzybów ugotowaną kapustę. Całość dopraw ponownie solą i pieprzem i, mieszając, smaż przez chwilę. Na koniec wbij do kapusty jajka, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. W razie potrzeby dopraw ponownie. Gotowe nadzienie przełóż do sitka lub miski, aby ostygło. Gdy kapusta z grzybami będzie stygła, zabierz się

blog.moje-pasje.info
Karnawałowe pączki na tłusty czwartek 109

smaku. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 saszetka drożdży suszonych instant 1/3 szklanki cukru 2 jajka 250 ml mleka 120 g masła szczypta soli  dodatkowo: tłuszcz do smażenia (ja używam oleju rzepakowego) dżem lub marmolada do nadziewania cukier puder do obsypania Mąkę przesiać do miski. Dodać 1 łyżkę cukier, drożdże i sól. Wszystko razem wymieszać. Jajka ubić lekko(...)podsypanym lekko mąką, na grubość około 2 cm. Kubkiem lub szklanką wycinać kółka. Na ich środek nakładać nadzienie (dżem, marmolada, owoce etc.), przykrywać drugim kółkiem. Brzegi sklejać podobnie jak pierogi,a  an końcu w dłoniach formować lekko spłaszczone kulki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do lekkiego podrośnięcia. W głębokiej patelni lub płaskim garnku z grubym dnem zagrzać tłuszcz

Codzienna kuchnia niecodzienna