pieczywo - 17769 przepisów (strona:752/1185)

Bigos polski-najlepszy 156

wieksza rozmaitosc uzytych mies,tym bogatszy bedzie smak bigosu.Swietny smak nadaja zeberka,niestety nie dostalam. Wielokrotnie odgrzewany i mocno schladzany bigos jest jeszcze lepszy niz swiezy. Podawac z pieczywem lub puree ziemniaczanym. Uwagi: Bigos mozna zrobic na samej kiszonej kapuscie.Zamiast przecieru pomidorowego mozna dodac powidel sliwkowych lub suszonych sliwek.Mozna rowniez dodac ,jesli ktos lubi szklanke czerwonego wina

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebulaki białostockie wg J. Hamelmana 124

pedzla woda.W kazde zaglebienie nalozyc po lyzeczce cebulowego farszu.Obsypac sezamem. Piec w temperaturze 250°C 8-10 minut.Cebulaki powinny sie pieknie zrumienic. Zapach cebuli polaczy sie z bogatym zapachem pieczywa,glownie w zestawie ze swiezym maslem.Spozywanie ich na cieplo to prawdziwa uczta smakow. Zamiast sezamu mozna uzyc maku.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta serowo-rybna 166

Wylowic sledzia z konserwy.dolozyc do serka i rozgniesc widelcem na jednolita mase.Nie zuzywac do pasty pozostalego sosu pomidorowego ,gdyz pasta bedzie wowczas za rzadka. Mozna schlodzic przed podaniem.Posmarowac kromki pieczywa,posypac szczypiorkiem Smacznego! Uwagi:uzycie serka Philadelphia,ktory jest niezwykle kremowy i smacznej konserwy sledziowej jest gwarantem super smaku tej pasty.Probowalam z innymi kremowymi serkami,niestety to nie bylo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zaproszenie do akcji"Kuchnia Niemiecka" 2014 157

wiele wykwintnych dan,ale docenia popularna kapuste,szczegolnie kiszona,boczek czy kluski.Filarem kuchni jest jednak mieso,a Schweinebraten-pieczen z sosem to narodowa potrawa Niemcow.Maja przebogaty wybor przedniego pieczywa,pyszny,znany tort Schwarzwaldzki i Apfelstrudel. Zima zatem to idealna pora na zebranie przepisow z kuchni naszych zachodnich sasiadow.Mam nadzieje,ze w przepisach pojawi sie rowniez ostatnio bardzo popularny na blogach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chałka z rodzynkami 136

wielbicieli drozdzowego pieczywa  typu chalka i rodzynek.W doslownym tego slowa znaczeniu chalka nie jest ,bo nie jest zapleciona.Smakowo blizej jej do brioszki.Niezwykle delikatna i puchata z duza iloscia rodzynek.Po prostu pyszna.Wywazona ilosc masla i dodatek rodzynek pozwala dlugo zachowac swiezosc.Jest tak smaczna,ze spokojnie moze stanowic male co nieco do kawy. Skladniki na 2 chalki : 500 g maki pszennej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Baba ghanosh-bakłażanowe smarowidło do chleba 128

popularne na bliskim wschodzie (Liban,Syria) i w Egipcie.To potrawa w formie pasty lub dipu,ktorej podstawowym skladnikiem sa: baklazany i sezamowe tahini. Paste te najczesciej je sie z pieczywem,nakladana na placki chlebowe pita, dodajac do warzyw lub grilowanych mies.W Egipcie jest podawana jako danie glowne z pestkami granatu. W polskich warunkach moze posluzyc jako baza do kanapek. Podstawowa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tostowe muffinki z przepiorczymi jajkami i szpinakiem-Czym kusza perlicze jajka? 115

muffinki,ktore daja ogromne pole do popisu,bo mozna je wypelnic czym dusza zapragnie.Moje nadzialam szpinakiem i przepiorczymi jajeczkami.Zapraszam do przepisu. Skladniki na 6 muffinkowych tostow: 6 kromek tostowego pieczywa pelnoziarnistego 12 jajek od przepiorki sol,pieprz szpinak 6 plasterkow bekonu lub boczku 1 zabek czosnku,galka muszkatalowa maslo do wysmarowania foremki szczypiorek Wykonanie: przygotowac foremke na muffinki i wysmarowyac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z kalafiora na mleku kokosowym z grzankami i rzeżuchą 205

kalafiora (moj byl naprawde duzy) 1 cebula 1 zabek czosnku 200 ml mleka kokosowego 500 ml bulionu warzywnego 1 lyzka masla ghee+1 sol,pieprz 4 kromki razowego pieczywa tostowego galka muszkatalowa-jesli lubisz rzezucha do przybrania Wykonanie: cebule pokroic w piorka i podsmazyc na zloto  na 1 lyzce masla w garnku,w ktorym bedziemy gotowac zupe.Pod koniec dodac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Currywurst-kulinarna legenda Niemiec 156

dodaj wiecej przyprawy gdy lubisz bardzo ostre sosy kielbaski ponacinac i podgrzac na patelni grilowej.Powinny byc tylko lekko zrumienione kielbaski podawac z przygotowanym sosem i grzankami z bialego pieczywa lub frytkami                                           ZYCZE SMACZNEGO ! inspiracje do przepisu znalazlam tutaj: klik

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jajka sadzone na pomidorach 124

posypac szczypiorkiem.Patelnie przykryc pokrywka,zmniejszyc ogien i dusic pod przykryc kilka minut,az biako calkowicie sie zetnie,a zoltko pozostanie lekko plynne poporcjowac i lopatka zsunac na talerzyki.Podawac z pieczywem                                                   SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem dyniowo-pomidorowa 140

pomidory 1 cebula 1-2 zabki czosnku 600-700 ml bulionu warzywnego sol,pieprz galka muszkatalowa wedzona papryka-opcjonalnie solidna szczypta cukru 4 kromki pieczywa 2-3 lyzki masla ghee Wykonanie: cebule i czosnek obrac,pokroic i zeszklic na lyzce masla ghee dynie pokroic ,wypestkowac.Pokroic w kostke.Hokkaido nie obieramy ze skorki.Dorzucic do cebuli i przesmazyc razem kilka minut na silnym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowy chleb z marchewką i czarnym sezamem 170

jego świeżość.Ponieważ mąka żytnia, aczkolwiek bardzo zdrowa do lekkostrawnych nie należy,w dzisiejszym chlebku  zastąpiła ją marchewka.Lekkostrawna i zdrowa.Dodana w wyważonej ilości nie nadaje chlebowi słodyczy,także pieczywo z jej dodatkiem świetnie smakuje również z wytrawnymi dodatkami,a chleb z nia upieczony zachowuje świeżość przez wiele dni.Bardzo polecam Składniki na dużą keksówkę: 250 g surowej marchewki/2

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczarkowa pasta kanapkowa 172

mączkę do podsmażonych pieczarek dodać przyprawy,creme fraiche,masło,zmielone grzybki i zmiksować przy pomocy blendera pastę pieczarkową podawać schłodzoną i posypaną drobno posiekaną zieloną pietruszką z domowym,chrupiacym pieczywem Uwagi:świetnie smakuje podana na plasterkach przypieczonej bagietki w piekarniku źródło: Essen&Trinken für jedenTag Heft 6/2014

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta serowo jajeczna 115

Coś na szybko na kolację lub śniadanie do pieczywa. Zwykła ale jednak smaczna pasta serowo jajeczna. 5 jajek ugotowanych na twardo 300 g półtłustego twarogu 1 garść świeżego szpinaku 1 szk rzeżuchy kawałek pora 5 rzodkiewek 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego pieprz czarny do smaku sól himalajska do smaku Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Łopatka w pięć minut 98

Domowe, pyszne mięsko. Nic dodać, nić ująć. Polecam ten sposób na proste przygotowanie domowych mięs do pieczywa. 1,3 łopatki wieprzowej bez kości Zalewa : 2,5 l wody 3 łyżki soli 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonych płatków papryki 1 liść laurowy kilka ziaren

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania