pieczywo - 17769 przepisów (strona:754/1185)

Łopatka pieczona 185

Oczywiście dochodzi czas marynowania i pieczenia, ale tego już nie liczymy jako naszej pracy…;) Oczywiście upieczoną łopatkę po ostygnięciu można traktować jako domową wędlinę i podawać do ulubionego pieczywa z ulubionymi dodatkami… Jak kto lubi…:) Łopatka pieczona Składniki: około 1,2 kg łopatki wieprzowej 6 ząbków czosnku 3 liście laurowe (rozrobnione) 1 łyżeczka rozmarynu 3 łyżeczki majeranku

UgotujmyTo.pl
Chleb żytni zwany Chlebem Radzieckiego Żołnierza 257

mąki jest trochę więcej, temperatura zaś jeszcze nieco wyższa. Gęsta konsystencja otrzymanego ciasta i dłuższy czas trwania tego etapu sprzyjają intensywnemu rozwojowi bakterii kwasu mlekowego, który decyduje, o jakości pieczywa. Etap 3: Ciasto jw. + 80g maki + 100g wody, temperatura 28 – 30°C, na 3-4 godziny. W fazie tej powinny rozwijać się już bardzo dynamicznie dzikie drożdże. Ciasto powinno przyrosnąć

UgotujmyTo.pl
Zupa krem z pora 174

zależności od upodobań można dodać około 200 ml śmietany kremówki do kremu ale bez tego też jest bardzo smaczny :)! Zupę-krem z pora można podawać z grzankami lub pieczywem. Zapraszam :)! Zupa krem z pora Składniki: około 700 g pora (biała część) ok. 150 g masła ok.800 ml bulionu 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku (lub ziół prowansalskich) sól, pieprz

UgotujmyTo.pl
Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami 123

drożdżach „ Przepis bierze udział w akcji: A nasza lutowa piekarnia to: Amber Kuchennymi Drzwiami Ania Bajkorada Ania Nie tylko na słodko Ania W Moje pasje.Kuchnia i ogród Ania Pieczywo na zakwasie Alutka nie-ład mAlutki Arnika Arnikowa kuchnia Bea Bea w kuchni Bożena Smakowe kubki Bożena Moje domowe kucharzenie Dorota Moje małe czarowanie Gallica Anonimica Zakalce mojego życia Gatita

UgotujmyTo.pl
Fougasse – chlebek z oliwkami 124

Kolejne ciekawe pieczywo odkryte w czasie wspólnego, comiesięcznego pieczenia organizowanego przez Amber [ http://www.kuchennymidrzwiami.pl/fougasse-mistrza-hamelmana-zaproszenie-do-marcowej-piekarni/ ] to fougasse – chlebek z oliwkami. Przepis zaproponowała Magda [ http://konwaliewkuchni.blogspot.co.uk ] Muszę powiedzieć, że wcale nie byłam przekonana, że chlebek mi wyjdzie… bo pâte fermentée (zaczyn) nie za bardzo chciało ze mną pracować Niestety nie miałam czasu, żeby zrobić drugi więc postanowiłam mimo wszystko

UgotujmyTo.pl
Prosty chleb z oliwkami 134

Uwielbiam domowe pieczywo, ale nie zawsze mam czas na przygotowanie bardzo czasochłonnych przepisów. Dlatego uwielbiam takie proste przepisy, jak ten na prosty chleb z oliwkami znaleziony na blogu Plate of joy . Chleb ma chrupiącą skórkę i wilgotny miękisz. Jedyną wadą tego chleba jest to, że żeby go przygotować trzeba posiadać lub mieć możliwość pożyczenia garnka żeliwnego. Jestem szczęśliwą posiadaczką takiego

UgotujmyTo.pl
Przepisy na Boże Narodzenie i Wigillie 143

Menu Świąteczne Pieczywo Bułeczki żytnie Chlebek pszenno-żytni Ciasteczka Ciasteczka miodowe z żurawiną Kruidnoten - Holenderskie pierniczki Kruche z żurawiną Ciasta Szarlotka krojona     Drożdżowa szarlotka z budyniem Pani Walewska Makowiec drożdżowy Piernik przekładany powidłami Czarny Orfeusz Sernik na piernikowym spodzie Sernik bajeczny Torcik piernikowy przekładany powidłami w polewie mleczne Małe co nieco Trufelki z żurawiną Kuleczki z makiem Śnieżna

Moje pyszne gotowanie
Zupa meksykańska 398

ostra). Całość gotuj jeszcze jakieś 5-10 minut, by smaki się "przegryzły", a zupa lekko zgęstniała.  Gotową zupę posyp tartym parmezanem lub Grana Padano. Podawaj z grzankami lub pieczywem czosnkowym. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Piernik staropolski dojrzewający 380

minut w nagrzanym piekarniku. Upieczony blaty piernikowe ułóż jeden na drugim, przekładając je papierem do pieczenia, zawiń szczelnie w folię aluminiową, obciąż równomiernie czymś ciężkim, np. deską do pieczywa.  PRZEKŁADANIE POWIDŁAMI : Po 3-ch dniach przełóż blaty piernikowe powidłami śliwkowymi lub kremem orzechowym.  Piernik polej polewą czekoladową lub lukrem. Odstaw do Świąt:) Smacznego! * mniej, jeśli używasz własnej

Słodko-Słony Świat Ilony
PESTO BAZYLIOWE 144

makaronów czy sałat, pięknie komponuje się z mięsem czy serami. Jest świetnym i zdrowym zamiennikiem tradycyjnego masła na kanapki, ja sama bardzo często używam pesto jako główne smarowidło pieczywa. Orzechy użyte do niego mogą być za każdym razem inne, czy to orzechy pinii czy włoskie, świetnie nadają się też migdały, pestki dyni czy łuskany słonecznik. Bazylię można zamienić na rukolę

Słodko-Słony Świat Ilony
DOMOWA MĄKA KOKOSOWA 157

niską zawartość tłuszczu, całkowicie nie zawiera cholesterolu, glutenu i fityn, a jest za to bogata w białko – około 20% i błonnik – około 40%! Jest to lepszy wynik niż pieczywa i makaronu pełnoziarnistego czy musli. Mąka kokosowa ma więcej białka i 10 razy więcej błonnika niż mąka pszenna! To mąka, ktorą bez obaw mogą używać alergicy, diabetycy i osoby na diecie

Słodko-Słony Świat Ilony
KASZANKA Z PATELNI 157

patelnię , oprószamy solą , pieprzem i majerankiem i na wolnym ogniu smażymy ok. 8-10 minut , do momentu aż kaszanka lekko się zrumieni , a cebulka usmaży. Podajemy gorące ze świeżym pieczywem np. kajzerką. Smacznego

Ostra na Słodko
Czarny ryżowy makaron z szafranowymi krewetkami na ostro 144

pieprzem. Podajemy gorące z ugotowanym makaronem! Smacznego! Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa! Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda

Ostra na Słodko
Naleśniki po góralsku – z bryndzą i oscypkiem 154

160C piekarnika na ok. 25-30 minut. Podajemy gorące! Smacznego! Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa! Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda

Ostra na Słodko
Pieczone żeberka jabłkowo – musztardowe na ostro 133

pół jabłek i posypujemy majerankiem. Podajemy gorące z pieczonymi ziemniaczkami! Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa! Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania