pieczywo - 17769 przepisów (strona:748/1185)

Mój strogonow 659

strogonowem i mieszać mąkę i tak ze 3-4 łyżki, następnie wlać do garnka i rozmieszać. Doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku i zestawić z ognia. Podawać z pieczywem

Mix smaku
Fasolka szparagowa po bretońsku 110

ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować na średnim ogniu, jak fasolka zacznie mięknąc dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Można zaprawić wszystko na koniec śmietaną. Można podawać z ciemnym pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami

Kulinarna rozmowa
Burger 155

Proponuję Wam dziś burgera. Od czasu do czasu taki "swojski burger" jest świetny dla dorosłych i dla dzieci. Musicie kupić tylko kawałek dobrej wołowiny, zmielić ją do tego dobre pieczywo (nie takiego gotowe sprzedawane w workach foliowych) tylko dobre, zdrowe, najlepiej pełnoziarniste i gotowe.   Składniki: Mięso wołowe mielowe, Czerwona cebula, Ogórek, Pieczarki, Sałata, Bułka (duża) Żółty ser, Musztarda, Przyprawy

Kulinarna rozmowa
Włoska kanapka na gorąco 245

Dziś na lunch proponuję szybką i bardzo smaczną kanapkę na gorąco. Dla 1 osoby potrzebne będą: 2 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego 3 cienkie plasterki odchudzonej mozzarelli 2 cienkie plastry pomidora odrobina posiekanej czerwonej cebulki 2 oliwki pokrojone w plasterki 1 łyżka zielonego pesto z bazylii sól i pieprz do smaku Na jednej kromce chleba kładziemy mozzarellę, na to pomidor, drobno

Kulinarna rozmowa
Fasolka szparagowa po bretońsku 112

ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować na średnim ogniu, jak fasolka zacznie mięknąc dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Można zaprawić wszystko na koniec śmietaną. Można podawać z ciemnym pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami

Kulinarna rozmowa
Słoneczne śniadnanie 148

aromat waniliowy, brandy, jeśli go używasz. Wymieszaj wszystko dokładnie. Do mieszaniny wkładaj kromki chleba i maczaj je w niej, zanurzając. Na rozgrzaną patelnię wrzuć 20g masła, rozpuść. Włóż nasączone pieczywo, górę polej 2 łyżkami masy, smaż na złoty kolor z obu stron.  Zrób dokładnie tak samo następną partię, aż go wykorzystania masy. Grzanki podawaj gorące, posypane cukrem pudrem

Gotowanie to kochanie
Styczniowe "Na zakwasie i na drożdżach" - zaproszenie. Żytni chleb na zakwasie ze słodem i ziarnami 185

Z nowym 2015 rokiem z ogromną radością i przyjemnością zapraszam Was na kolejną już dziewiętnastą odsłonę listy "Na zakwasie i na drożdżach". W tym

Kulinarne przygody Gatity
Szczęśliwego Nowego Roku 186

wyzwanie - ciasto francuskie od zera. Nie martw się Sylwia, challenge accepted ;) Czego jeszcze się podejmę?  Postanowienia noworoczne: * Mus czekoladowy * Tarta Tatin * Baclava * oczywiście Ciasto francuskie * Ravioli * Risotto * Domowe pieczywo * Domowy makaron  Jeśli macie jakieś sugestie dotyczące wyzwań kulinarnych, chętnie je rozpatrzę i w miarę możliwości zrealizuję

W poszukiwaniu inspiracji
Zimne nóżki 274

marchewki pokroić na plasterki lub półplasterki. Pokrojone mięso i marchewki przełożyć do garnka z wywarem. Ponownie zagotować. Następnie rozlać do małych miseczek czy bulionówek. Zostawić do stężenia. Podawać z pieczywem schłodzone i skropione octem

Monia miesza i gotuje
Twarożek z awokado, pomidorem i papryką 183

grudkowa. Jeśli dodamy śmietankowy, gładki, wtedy otrzymamy delikatniejszy w strukturze twarożek. Wszystko razem wymieszać wraz z dodanym na końcu uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Podawać z pieczywem lub w formie pasty na krakersach lub malutkich kanapeczkach. Jest to świetna przekąska, która nie dość, że smaczna, to jeszcze ładnie wygląda :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 338

słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Pieczywo Schiacciata, toskański chlebek Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie Chleb

Kulinarne przygody Gatity
Jak nabrać sił po weekendzie czyli popularne śniadanie Brazylijczyków 147

bekonu ale wtedy to już by było lekko po angielsku). Tak smakowicie przygotowany wsad przerzucamy na naszą bułeczkę podpiekaną na  na patelni. To pozwala nam spożytkować również to pieczywo przyschnięte, poza tym Brasileiro jako ten pochodzący z kraju ciepłego, nie lubi rzeczy zimnych - kanapka musi być ciepła. Teraz tylko jeszcze kawa z mlekiem i 5 łyżeczkami cukru albo shake

Smaki Brazylii
Soczysta plecionka z polędwiczki 161

dziesiątkę. Plecionka z polędwiczki wyszła super soczyście, miękka, delikatna, krucha i różowa, a aromat – hmmmmm – naprawdę potrawa stanęła na wysokości zadania. Krojona w plasterki – do pieczywa na kolację, czy śniadanie. Podzielona na kawałki – idealna do obiadu. Nie dość, że pyszna, to pysznie się prezentuje. Polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Soczysta plecionka z polędwiczki appeared first

mojewypiekiinietylko
Sałatka z makreli wędzonej na zimno 403

makrelę wędzoną na zimno jest w zasadzie bardzo prosty. Po upieczeniu, robimy z niej pyszną sałatkę, którą podajemy na świeżutkich, pełnoziarnistych, sezamowych bułeczkach lub rogalikach . Ale o tym pieczywie, następnym razem. Tymczasem - smacznego. Wydrukuj przepis The post Sałatka z makreli wędzonej na zimno appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Tzatziki 167

Tzatziki , to najpopularniejsza przystawka grecka. Można go spożywać z zapieczonym pieczywem, podawać jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych… i nie tylko.   Składniki: - ok. 300g jogurtu greckiego - kawałek świeżego ogórka - czosnek (1 większy ząbek) - 1 łyżka oliwy - trochę soku z cytryny - sól, pieprz - koperek świeży (opcjonalnie)   Ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach (u mnie obrany

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania