lada wyzwanie, które swoją drogą uważam za bardzo dobrze wykonane. Dzięki tak wielu okazjom, miałam możliwość przygotowania kilku potraw w nowym piekarniku. Były mini pizzerinki , parówkowe mumie, lasagna , pieczywo czosnkowe i kilka pysznych ciast. Między innymi dzisiejsze Chocolate Cake z niesamowitą kakaową polewą. Jeżeli ktoś z Was ma ochotę na odrobinę słodkiej przyjemności to polecam Wam to ciasto. Jeden kawałek
Słodkie Przyjemnościdomu i przygotować sobie własne, mięciutkie rogaliki, które mogą bić na głowę sklepowe słodkie bułki. Pomyślałam również, że może macie podobny problem, albo lubicie po prostu szykować sobie domowe pieczywo, dlatego zamieszczam dla Was ten przepis w przedświątecznym ferworze :) Zapraszam na drożdżowe rogale . Składniki: Zaczyn : 1/2 szklanki mleka 1/5 szklanki letniej wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru Dodatkowo
Słodkie Przyjemnościsobie :) Dodatki ostrych przypraw i suszonych ziół świetnie komponują się tworząc mój ulubiony włoski aromat. Jak dla mnie, jako dodatek do chleba najlepiej będzie pasowała dobra oliwa, ale jako pieczywo śniadaniowe również świetnie się sprawdzi, polecam! Składniki: 15 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej 280 g mąki pszennej ( 2 szklanki ) 3 łyżki mąki owsianej 2 łyżki
Słodkie Przyjemnościpoczątku przygotowujemy pucharki – kajzerkom odcinamy wierzch, następnie wydrążamy środek, lekko ugniatając spód. Na dno każdej bułki wsypujemy pokrojoną na drobno szynkę i szczypiorek. Ostatnim krokiem jest wbicie do każdego pieczywa po jednym jajku. Tak przygotowane pucharki wstawiamy do piekarnika na około 5-7 minut – do momentu ścięcia się jajka. Przed podaniem posypujemy je solą i pieprzem, a także drobno pokrojonym
Słodkie Przyjemnościzaczynam wytrawnie, pytając czy znacie i dealne pieczywo na piknik czy grill? Ja znam! Jest to Focaccia! Prosty, szybki włoski chlebek, znakomity bez żadnych dodatków lub wręcz przeciwnie, smakujący idealnie z dodatkiem dipów czy sosów. Świetnie nada się na majowe grillowe weekendy czy długie letnie pikniki. Ciasto bardzo przypomina mi strukturą i smakiem ciasto na pizze, którą razem
Słodkie Przyjemnościchoć to zależy akurat od długości gotowania) i bialutki. Nie miałam pojęcia, że to może być tak proste! Dlatego mam nadzieję, że tak jak przyszła moda na pieczenie domowego pieczywa, tak namówię Was na przygotowanie domowego twarogu. Wystarczy dobre mleko (nie UTH), cytryna, garnek, sitko i gaza. Składniki : 2,5 l mleka krowiego ( butelkowane lub wiejskie) 150-200 ml soku
Słodkie Przyjemnościwitaminy dlatego też moja propozycja jest idealnym sposobem na suplementacje tej i wielu innych witamin i minerałów zamkniętych z żółtej kuli :) Najlepiej pastą posmarować krakersy czy też chrupkie pieczywo, może posłużyć także na prywatce czy spotkaniu towarzyskim. Zapraszam Was serdecznie do poszerzania wiedzy o naturalnym leczeniu naszych organizmów. Proszę o polubienie Kuchni PROzdrowotnej i zabierajmy się do pracy
Kuchnia PROzdrowotnaoraz chili. Mieszamy i podsmażamy minutę, dwie, aż smaki się przegryzą. Próbujemy czy danie jest odpowiednio słone i podajemy. Można jeść na ciepło i zimno – najlepiej ze świeżym pieczywem np. bagietką. A tak ajapsandali (i na takiej kuchni!) przyrządza się w samej Gruzji (wioska Gobroneti). Post Ajapsandali – smażone warzywa pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuzdrowa żytnią bułką, ekstra porcją rukoli, cykorii i papryki. Do wyżej wymienionych potrzebujemy jeszcze: mozzarellę, oliwę, jogurt naturalny, majonez. Sos: majonez, papryka - świeża obrana i drobno starta - jogurt, sól. Pieczywo przekrawamy, podgrzewamy w opiekaczu, skrapiamy oliwą, wykładamy ser i dodatki. Smacznego
BaRepasponad 40 kg mniej i, co najważniejsze, chęć do życia. Dziś lekka kolacja. Czego potrzebujemy? -tuńczyk w sosie własnym -kukurydza -ogórek kiszony starty -jogurt naturalny, łyżka -sól, pieprz -oliwa -pieczywo pełnoziarniste; grzanka Tuńczyka, kukurydzę, ogórka solimy i pieprzymy, łączymy z jogurtem. Grzankę skrapiamy oliwą
BaRepaszarazem wyrazistym smak … słodki, ale absolutnie nie przesłodzony …. Dziś mam dla Was swoją wersję kremu kasztanowego! Jest fantastycznym zamiennikiem dla znanych kremów czekoladowych! Świetnie pasuje do świeżego pieczywa … do naleśników … deserów , a nawet ciast . Spróbujcie! Warto! SKŁADNIKI: * jadalne kasztany – 300 g * woda – ok.200 ml * cukier puder – ok.150 g * wanilia – 1 laska * śmietana
Ostra na Słodkomięso obsmażamy do zbrązowienia na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy wodą, dodaj cebulę i gotujemy do miękkości. Taką karkówkę można wykorzystać do sałatki (przepis wkrótce) lub wystudzić i podawać z pieczywem jako wędlinę. Jeśli jednak chcemy ją zjeść do obiadu można przygotować do niej sos. Kilka łyżek mąki prażymy na suchej patelni, dodajemy olej, zdejmujemy z ognia i mieszamy. Stopniowo rozrzedzamy
chwile dla mnietłuszczowej, a wręcz przyspiesza jej spalanie! Do tego olej kokosowy jest bardzo sycący, szybko i na długo zaspokaja głód. Możesz dodać go do pieczenia Zastąp nim masło do smarowania pieczywa jeśli potrzebujesz natychmiastowej dawki energii - zjedz jedną łyżeczkę oleju kokosowego oczyszcza organizm z toksyn obniża cholesterol idealny do smażenia w wysokich temperaturach- nie pali się, nie wydziela szkodliwych substancji
Gotowanie to kochanieketchup, koncentrat pomidorowy, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, w razie potrzeby dodać jeszcze nieco wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne i dusić jeszcze 15-20 min. Podawać z pieczywem
Mix smakukukurydzę również odsączone.Dodać 2 łyżeczki papryki słodkiej, doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne(jeżeli została dodana ostra papryczka to ostrożnie) i jeszcze chwilę dusić.Podawać z pieczywem
Mix smaku