idealnie się uzupełniają. Orzechy są delikatnie chrupiące i smacznie komponują się ze smakiem powideł śliwkowych. Wielbiciele cynamonu odnajdą również i jego dodatek. Szkoda mi było zjeść je z pieczywem, dlatego upiekłam babeczki :) Polecam Wam te powidła. Ja na pewno po nie sięgnę ponownie :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennarazu śmietanę, jednak ja wolę podawać ją osobno tak, aby każdy mógł dodać jej tyle, ile lubi. Boeuf Stroganow podajemy z dodatkiem posiekanej natki i ze świeżym pieczywem lub kluseczkami kładzionymi. Kluski kładzione (ilość na 1 porcję): 1 jajko , 4 łyżki mąki , szczypta soli . Wszystko razem dokładnie łączymy. Powstaje dość gęste ciasto, które nabieramy małą
Codzienna kuchnia niecodziennapoddusić przez 1-2 minuty. (Ciecierzyca z puszki jest bardzo delikatna, więc trzeba delikatnie się z nią obchodzić mieszając na patelni.) Podajemy prosto z patelni. Można z dodatkiem chrupiącego pieczywa, ale i bez żadnych dodatków można się najeść do syta. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennasokiem oczywiście. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i ostrą paprykę - zagotować i przelać do garnka z mięsem. Dusić do miękkości - doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem - jak kto lubi :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaświeżo zmielonym pieprzem. Sałatka idealnie komponuje się z mięsami - na zimno i na ciepło. To świetny dodatek do kiełbas i mięs z grilla - może zastąpić lub uzupełnić tradycyjne pieczywo. tak sałatka prezentowała się podczas jednej z rodzinnych imprez Celowo nie podałam proporcji składników, gdyż każdy ma swoje upodobania odnośnie ilości majonezu czy ilości czosnku. Ja lubię sałatkę pikantniejszą, mój
Codzienna kuchnia niecodziennaminut, aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić lekko - są pyszne na ciepło :) Z podanej porcji wychodzi sporo takich drożdżówek. Można je przechowywać jak tradycyjne pieczywo przez kilka dni - o ile tyle przetrwają ;) Polecam je zamiast tradycyjnej kanapki do szkoły czy pracy. Wspaniale komponują się z zupami krem jako dodatek. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennadopiec dynię zwiększając temperaturę do 190-200 stopni aż skórka się przypiecze. Można użyć termoobiegu. Upieczoną dynię pokroić w grube plastry lub kliny. Podawać z chrupiącym pieczywem i ulubionym sosem na bazie jogurtu. Sos czosnkowo-pietruszkowy: kubeczek (ok.200 ml) naturalnego jogurtu , 3 ząbki czosnku , pół pęczka natki pietruszki , sól , pieprz (najlepiej biały) do smaku. Czosnek obrać i przecisnąć
Codzienna kuchnia niecodziennatalerz wyłożyłem niewielką ilość sosu, a na nim ułożyłem steaka. Z wierzchu steaka polałem niewielką ilością sosu, starając się zrobić to w dekoracyjny sposób. Danie podałem z ciemnym pieczywem i czerwonym winem
Wyprawy kulinarnesię chowa... :-) Tak pyszna i ten kurczak soczysty, zamarynowany w jogurcie greckim z przyprawami ... Mmmm po prostu niebo w gębie :-) Składniki: 2 bułki (ja użyłam ciemnego pieczywa z ziarnami) 1 pierś z kurczaka 2 łyżki jogurtu greckiego 1 ogórek kiszony 1 pomidor 1 mała cebula 2 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżka ketchupu curry sól, piperz vegeta zioła
Anielska Kuchnia Anizielony kolor (idealny z okazji dnia Św. Patryka :D), a olejki eteryczne występujące w listkach nadają niespotykanego ostrego posmaku. Idealne do wykorzystania z makaronem, do sałatek, jako pasta do pieczywa, czy po prostu zdrowy dip do warzyw. Składniki: 2 garści (z 2 pęczków) liści młodej rzodkiewki 1 garść pestek słonecznika 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny
Food Squarewędlinę, pomidory, szczypiorek i gotowe To doskonała forma na przygotowanie prostego śniadania o nieco odmiennej formie. Tym razem pomyślałem, czemu by nie wykorzystać kromek pieczywa tostowego jako jadalnej "kokili". Inspiracją do tego było francuskie danie o wdzięcznej nazwie Croque Madame . Wyszło znakomicie. Co więcej, danie można wykonać w formach na muffiny, wykonując za jednym zamachem
Food SquarePostu, co wymusiło poszukiwania kalorycznych potraw celem przetrwania tego trudnego okresu. Nazarenos na ulicach Walencji Do typowych dań należą przede wszystkim torrijas de leche , czyli kromki czerstwego pieczywa zanurzone uprzednio w mleku i posypywane cukrem po upieczeniu, andaluzyjskie pestiños - paluszki z ciasta, przypominające nasze faworki, leche frita (smażone mleko) - klasyczny hiszpański deser przypominający smażony budyń, a także
Food Squaredokładnie mieszamy i przekładamy do garnka z fasolą. Mieszamy i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu. Gotowe danie można podawać na różne sposoby: -z ryżem -z makaronem -z pieczywem Można też zapasteryzować i zabrać na biwak. Smacznego
Maminek kulinarnymieszamy. Całość przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Kotleciki możemy podać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Dobrze też smakują z pieczywem. Smacznego
Maminek kulinarnyTwarożek z rzodkiewką to idealne smarowidło do pieczywa i wędlin. Składniki: -1/2 kg twarogu -pęczek rzodkiewki -łyżka majonezu -łyżeczka posiekanego koperku -2 ząbki czosnku -przyprawa tzatziki -sól Twarożek rozcieramy. Dodajemy posiekany koperek. Jeśli twaróg jest zbyt gęsty - można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany. Rzodkiewkę kroimy w drobniutką kostkę. Drobniutko siekamy też czosnek
Maminek kulinarny