pieczywo - 17769 przepisów (strona:760/1185)

Duńskie bułki z parówką 171

mianem zła wcielonego. Że to zmiksowane najgorsze odpady, niedobre i niezdrowe. Ja uważam, że można dostać dobre parówki, tak samo jak dobrą i złą szynkę, czy lepsze i gorsze pieczywo. Wszystko jest kwestią wyboru. Nie jadam jednak parówek zbyt często. Niespecjalnie za nimi przepadam, od czasu do czasu robimy domową wersję hot dogów, i to chyba tyle w temacie. Zawsze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kiełbasa smażona z papryką i cebulą 285

lekko podsmażonej kiełbasy dodać paprykę. Chwilkę podsmażyć. Następnie dodać cebulę. Wszystko wymieszać i smażyć, aż papryka będzie miękka a cebula zeszklona. Popieprzyć i posolić do smaku. Podawać z pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla dwóch osób. Można użyć papryk jednego koloru. Dla bardziej wyrazistego smaku, do smażenia można użyć smalcu. Można podawać z musztardą

Gospodyni Miejska
Bogracz 168

własnym sosie). Gotować, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie kruche i miękkie. Na koniec przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszami (u mnie gryczana), ziemniakami, kluseczkami lub białym pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób. Należy bardzo uważać, aby nie przypalić słodkiej papryki w proszku, gdyż wówczas danie nabierze gorzkiego smaku. Kolory

Gospodyni Miejska
Leczo 120

całkowicie się rozpadną, wszystkie warzywa będą miękkie, a część soków wyparuje. Na koniec dodać słodką i ostrą paprykę w proszku oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z pieczywem lub ziemniakami. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z dodatku ostrych papryczek czy ostrej papryki w proszku można zrezygnować całkowicie lub zastąpić większą ilością słodkiej papryki w proszku. Leczo należy regularnie

Gospodyni Miejska
Bigos cygański 4014

dokładnie je myję. Ogórków nie trzeba obierać ze skórki. Sos można od początku przygotowywać w dużym (5 litrowym) garnku zamiast na głębokiej patelni. Danie doskonale smakuje z ziemniakami, ryżem, pieczywem czy kluskami śląskimi

Gospodyni Miejska
Paprykowe leczo z chili i pieczarkami 195

czasu mieszając. Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę. Wymieszać. Leczo przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawać ciepłe z  ziemniakami, ryżem lub pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 4 - 4,5 litra leczo. Aby leczo było bardziej pikantne, papryczki chili można drobno posiekać. Do potrawy można dodać kiełbasy śląskiej (około

Gospodyni Miejska
Schab z serem korycińskim dojrzałym aromatyzowany kwiatami czarnego bzu 192

bagietka. Kwiaty z czarnego bzu nadają potrawom wyjątkowy aromat, idealnie łączą się z wysokogatunkowymi mięsami, a pesto z czosnku niedźwiedziego nada całemu daniu wyjątkowej pikanterii. Danie można serwować bez pieczywa z kleksem pesto na schabie. Marynata do mięsa: 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 4 łyżki oliwy, 3 łyżki jasnego sosu sojowego

SzczyptaSmaQ
Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 192

którym można podkręcić przetwory blado wyglądające lub w bliżej nieokreślonym kolorze (np. z jabłek).  Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego jest znakomitym dodatkiem do pasztetów, mięs i pieczywa, zwłaszcza późną jesienią i zimą.  Ilość użytych w przepisie owoców bzu czarnego jest wartością przybliżoną. Nie kupimy ich w sklepie lub na straganie, wiec zagospodarujemy każdą ilość przyniesioną

SzczyptaSmaQ
Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym 199

spacerów i poszukiwań, zwłaszcza tych z Was, którzy potraficie odróżnić te jadalne. Już z kilku sztuk można wyczarować pyszny sos w kilkanaście minut. Pyszny z chrupiącą grzanką z pełnoziarnistego pieczywa lub jako dodatek do mięs, kopytek, placków ziemniaczanych, bądź też w wersji pasty z makaronem al’dente lub risotto. Własnoręcznie zebrane grzyby można zastąpić tymi zakupionymi na starganie

SzczyptaSmaQ
Tatar z bakłażana z pomidorowym kremem na kalarepce marynowanej w cydrze 221

doprawiać wyraźniejszymi smakami. Najbardziej popularne danie z bakłażana to chyba grecka musaka, czyli zapiekanka z mięsem i pomidorami. Można go także grillować, dusić, zapiekać, przerabiać na pasty do pieczywa. Osoby na diecie powinny włączyć go do menu, ponieważ jest niskokaloryczny i poprawia przemianę materii, jednak chłonie tłuszcze jak gąbka, więc lepiej uważać z oliwą. Z uwagi na dużą zawartość błonnika

SzczyptaSmaQ
Żołądki kurczaka gotowane w pikantnym sosie pomidorowym 249

kartonika, dusić na małym ogniu 25 minut. Dodać świeże pomidory pokrojone w drobną kostkę i gałązki oregano, dusić dalej do miękkości żołądków ok. 10 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami (pieczywo, grzanki, ryż, kasze, kopytka, placki

SzczyptaSmaQ
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 158

dokładnie wymieszać, gotować pod przykryciem 4-5 minut aż muszle się otworzą, kilkakrotnie potrząsając garnkiem, lub mieszając muszle łyżką. Posypać natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem. Podawać z dowolnym pieczywem (bagietki, grzanki, chleb), do maczania w aromatycznym sosie.   * Masło ziołowe: Kostkę miękkiego masła zmiksować w melakserze z solą, pieprzem, ulubionymi ziołami i przyprawami(bazylia, pietruszka, tymianek, oregano, czosnek, papryka

SzczyptaSmaQ
Czekoladowy chleb 163

przyjęło, ale często sobie urozmaicamy nasze posiłki czymś innym. Tym razem postanowiłam, że zrobię jej chleb czekoladowy, aby pokazać i nauczyć, że są też inne rodzaje chleba i zjadanie pieczywa nie musi być nudną regułą. Domownicy znają już chleb razowy na zakwasie, grahamowy, pszenny słodki więc przyszedł czas na czekoladowy. Świetnie smakuję z domowymi konfiturami ale i ze słonym masełkiem

Basia w kuchni
Paryski kłos z lawendą 143

piekarnika - przez pierwsze 10 minut pieczemy na 230 stopniach a kolejne 15 minut na 200 stopniach do zbrązowienia (trzeba obserwować wedle naszego piekarnika) - gotowe studzimy na kratce Ja swoje pieczywo przechowuję zawinięte w bawełnianą ściereczkę zachowuję długo świeżość oraz nie wysycha. Smacznego chrupania

Basia w kuchni
Smalec ze ze śliwką i rozmarynem, oraz z jabłkiem i tymiankiem 195

damy do naszego smalcu pozostaję już naszą wyobraźnią smakową. Bardzo lubi towarzystwo papryki, cebulki, jabłka, śliwki, ziół i tak bym mogła wymieniać i wymieniać :) Najlepiej smakuję z domowym pieczywem. SKŁADNIKI (porcja na dwie miseczki o dwóch rożnych smakach ) słonina bez skóry ok 70 dag (podzielona na dwie porcje) do smalcu z jabłkiem pół jabłka  cebulka nieduża  tymianek

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania