pieczywo - 17769 przepisów (strona:739/1185)

Zapiekane jajka z makaronem 113

łyżki masła do smarowania formy szczypiorek do posypania sól i pieprz WYKONANIE   Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Formę do babeczek smarujemy masłem i umieszczamy w kolejności: kawałek pieczywa, boczek, plasterek pomidora, ser. Na koniec rozbijamy jajko. Doprawiamy szczypą soli i pieprzu Formę z zawartością umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy od 8 do 10 minut. Warto obserwować

w mojej kuchni
Domowa wędzonka na herbacie i ryżu---Casa Tea Smoked Meat -ryżowa 150

zmniejszamy płomień i wędzimy mięso 10-15 minut. Wyłączamy palnik i pozostawiamy pod przykryciem 15 minut. Smacznego. Gotowe. Tak można uwędzić skrzydełka ,schab i rybę. Smakuje wybornie na świeżym pieczywie z masłem.                    A teraz   życzę Smacznego

w mojej kuchni
Pyszna pasta jajeczna 140

sól, pieprz Wykonanie Jaja ugotować na twardo. Zioła drobno posiekać. Ugotowane jajka posiekać drobno lub zmielić w maszynce. Dodać majonez, musztardę, masło, przyprawy. Pasta jajeczna najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Proste i szybkie w wykonaniu... Smacznego                  ps.pasty wychodzi więcej niż na fotce

w mojej kuchni
Sałatka ze szpinakiem i soczewicą 212

piórka. Orzechy grubo posiekaj. Na dwóch talerzach rozłóż liście umytego i wysuszonego szpinaku, rozłóż ugotowaną soczewicę i piórka cebuli. Polej dressingiem, posyp orzechami i listkami melisy. Podawaj ze świeżym pieczywem, np. bagietką. * Aby ugotować soczewicę, przepłucz ją pod bieżącą wodą, następnie wrzuć do gotującej się wody, posól i gotuj przez ok. 20-40 minut. Możesz ją też wcześniej namoczyć przez

Chilli Czosnek i Oliwa
PASTA Z TWAROGU, MAKRELI W POMIDORACH I OGÓRKA KONSERWOWEGO 202

Szybka, prosta, niskokaloryczna pasta do pieczywa.  Dodatek makreli w pomidorach oraz ogórka konserwowego sprawia, że smakuje ona trochę inaczej niż ta,  zrobiona z wędzoną makrelą.  Jest bardziej wyrazista i ostrzejsza w smaku. Ja uwielbiam wszelkie "mazidła" do chleba, więc i ta pasta bardzo mi smakuje :)) Składniki: 250 g twarogu puszka makreli w pomidorach 2 ogórki konserwowe

Walijskie Pichcenie
Zupa strączkowa 193

strączki, a dzięki wielu przyprawom- majeranek, kolendra, papryka, chili i czosnek- zupa jest baaardzo aromatyczna i rozgrzewająca, czyli idealna w te chłodne dni :) Ja, dodatkowo do zupy podaję pieczywo, ale z dodatkiem sera smakuje równie pysznie. Polecam, zupa jest naprawdę smaczna, a mój mąż ocenia ją nawet jako jedna z lepszych! :))) * bulion warzywny- 1 litr * marchewka- 1 szt. * pietruszka

Kraina Miodem Płynąca
Zupa bagienna, czyli zielono mi 157

bulionu z groszkiem. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy mozzarellę pokrojoną na 4 części. Całość blendujemy na gładką masę. Smacznego!   Zupę podajemy samą lub z groszkiem ptysiowym lub pieczywem

Humanistka w kuchni
Dietetyczne tosty otrębowe 165

Dziś na śniadanie proponuje niezwykłe tosty – bez sera i bez pieczywa!! 6 łyżek otrąb owsianych   3 łyżki otrąb pszennych   3 łyżki twarożku wiejskiego   2 jajka   6 pomidorków koktajlowych   ¼ małej czerwonej papryki   5 plasterków krakowskiej drobiowej   sól, pieprz, oregano lub inne przyprawy do smaku   ewentualnie pół małej cebuli, ogórek koszony lub korniszony, pieczarki

Humanistka w kuchni
Zielona zupa warzywna 152

szparagową kroimy na trzy części. Wszystkie warzywa wrzucamy na gotujący się wywar. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości. Do zupy można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki lub podawać z pieczywem.  Zupa jest także smaczna z dodatkiem śmietany

Humanistka w kuchni
Jajka w awokado. 195

jednej strony około 5 minut. (jajko wysmażone można bez problemu odwracać z owocem na drugą stronę gdyż awokado się nie rozleci.) Gotowe danie podajemy na talerz wraz z pieczywem z pestkami dyni i sokiem z pomarańczy. Widzicie teraz, że można zaczynać dzień od oryginalnego a zarazem pożywnego śniadania, które na pewno da nam siły na dalszą część dnia. Smacznego

Wspólne smaki
Brukselka z pieczarkami w śmietanie (277 kcal) 186

Pyszna, wegetariańska potrawa na lekki obiad albo ciepłą kolację. Podajemy z ryżem, ziemniakami, makaronem lub pieczywem. Poza tym chciałabym polecić wszystkim czosnek niedźwiedzi. Jest pyszny, lecz raczej mało popularny. Świerzy ciężko dostać, ja zaopatrzyłam się w paczuszkę suszonego. Poza tym, że służy jako bardzo aromatyczna przyprawa, podobno obniża cholesterol i ciśnienie krwi, poprawia krążenie, działa bakteriobójczo, oczyszcza organizm i pobudza

e-PrzepisyKulinarne
Pasztet z czerwonej soczewicy (77 kcal) 125

Przepis na wegetariański pasztet z marchewką i soczewicą. W sam raz do pieczywa. Mojej większej połówce bardzo smakował, mnie troszkę mniej, pewnie dlatego, że nie przepadam za soczewicą. Składniki: 250 g soczewicy czerwonej 3 średniej wielkości marchewki cebula 2 jajka 3 ząbki czosnku 15 g płatków owsianych górskich łyżka oleju kumin, gałka muszkatołowa, imbir, sól, pieprz Przygotowanie Soczewicę gotujemy

e-PrzepisyKulinarne
Pyszne ciasto czekoladowe i kilka słów o oleju kokosowym 173

przypadł mi do gustu. Jak napisano w opisie, ma on pyszny smak i zapach kokosu. W temperaturze pokojowej przypomina raczej smalec niż olej, dlatego idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Zresztą, jak się dowiedziałam przeglądając internet, olej kokosowy ma wiele różnych zastosowań, od kulinarnych po kosmetyczne (tych drugich jeszcze nie testowałam). Jest on naturalnym antybiotykiem, który hamuje rozwój szkodliwych bakterii

e-PrzepisyKulinarne
"Hiszpański bufet śniadaniowy" w restauracji Leniviec 169

Hiszpanii takie jak flan, churros z gorzką czekoladą, gazpacho, pieczone sardynki, różnego rodzaju tortille z warzywami, oliwki, owoce charakterystyczne dla tego regionu i wiele innych. Do potraw serwowanym pieczywem były bagietki, które bardziej kojarzą się z Francją niż Hiszpanią. Na przystawkę wybrałam ser brie przyozdobiony rukolą, marynowane w przyprawach czarne oliwki, rulonik z serów żółtych z orzechem laskowym w środku

Projekty ze smakiem
Jak szybko przygotować kolorowe śniadanie? 238

salami, pomidorem i czarnymi oliwkami Składniki: chleb tostowy pszenny plasterki salami z papryką plasterki goudy, wędzonej czarne oliwki, wydrylowane kilka gałązek natki z pietruszki keczup pikantny pomidor Przygotowanie: Kromkę pieczywa tostowego smarujemy keczupem, układamy po jednym plasterku sera, salami, pomidora, na samym wierzchu plasterki czarnych oliwek i listki natki z pietruszki, przykrywamy drugą kromką i wkładamy do opiekacza. Tosty świetnie

Moja smaczna kuchnia