łyżki masła do smarowania formy szczypiorek do posypania sól i pieprz WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Formę do babeczek smarujemy masłem i umieszczamy w kolejności: kawałek pieczywa, boczek, plasterek pomidora, ser. Na koniec rozbijamy jajko. Doprawiamy szczypą soli i pieprzu Formę z zawartością umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy od 8 do 10 minut. Warto obserwować
w mojej kuchnizmniejszamy płomień i wędzimy mięso 10-15 minut. Wyłączamy palnik i pozostawiamy pod przykryciem 15 minut. Smacznego. Gotowe. Tak można uwędzić skrzydełka ,schab i rybę. Smakuje wybornie na świeżym pieczywie z masłem. A teraz życzę Smacznego
w mojej kuchnisól, pieprz Wykonanie Jaja ugotować na twardo. Zioła drobno posiekać. Ugotowane jajka posiekać drobno lub zmielić w maszynce. Dodać majonez, musztardę, masło, przyprawy. Pasta jajeczna najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Proste i szybkie w wykonaniu... Smacznego ps.pasty wychodzi więcej niż na fotce
w mojej kuchnipiórka. Orzechy grubo posiekaj. Na dwóch talerzach rozłóż liście umytego i wysuszonego szpinaku, rozłóż ugotowaną soczewicę i piórka cebuli. Polej dressingiem, posyp orzechami i listkami melisy. Podawaj ze świeżym pieczywem, np. bagietką. * Aby ugotować soczewicę, przepłucz ją pod bieżącą wodą, następnie wrzuć do gotującej się wody, posól i gotuj przez ok. 20-40 minut. Możesz ją też wcześniej namoczyć przez
Chilli Czosnek i OliwaSzybka, prosta, niskokaloryczna pasta do pieczywa. Dodatek makreli w pomidorach oraz ogórka konserwowego sprawia, że smakuje ona trochę inaczej niż ta, zrobiona z wędzoną makrelą. Jest bardziej wyrazista i ostrzejsza w smaku. Ja uwielbiam wszelkie "mazidła" do chleba, więc i ta pasta bardzo mi smakuje :)) Składniki: 250 g twarogu puszka makreli w pomidorach 2 ogórki konserwowe
Walijskie Pichceniestrączki, a dzięki wielu przyprawom- majeranek, kolendra, papryka, chili i czosnek- zupa jest baaardzo aromatyczna i rozgrzewająca, czyli idealna w te chłodne dni :) Ja, dodatkowo do zupy podaję pieczywo, ale z dodatkiem sera smakuje równie pysznie. Polecam, zupa jest naprawdę smaczna, a mój mąż ocenia ją nawet jako jedna z lepszych! :))) * bulion warzywny- 1 litr * marchewka- 1 szt. * pietruszka
Kraina Miodem Płynącabulionu z groszkiem. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy mozzarellę pokrojoną na 4 części. Całość blendujemy na gładką masę. Smacznego! Zupę podajemy samą lub z groszkiem ptysiowym lub pieczywem
Humanistka w kuchniDziś na śniadanie proponuje niezwykłe tosty – bez sera i bez pieczywa!! 6 łyżek otrąb owsianych 3 łyżki otrąb pszennych 3 łyżki twarożku wiejskiego 2 jajka 6 pomidorków koktajlowych ¼ małej czerwonej papryki 5 plasterków krakowskiej drobiowej sól, pieprz, oregano lub inne przyprawy do smaku ewentualnie pół małej cebuli, ogórek koszony lub korniszony, pieczarki
Humanistka w kuchniszparagową kroimy na trzy części. Wszystkie warzywa wrzucamy na gotujący się wywar. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości. Do zupy można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki lub podawać z pieczywem. Zupa jest także smaczna z dodatkiem śmietany
Humanistka w kuchnijednej strony około 5 minut. (jajko wysmażone można bez problemu odwracać z owocem na drugą stronę gdyż awokado się nie rozleci.) Gotowe danie podajemy na talerz wraz z pieczywem z pestkami dyni i sokiem z pomarańczy. Widzicie teraz, że można zaczynać dzień od oryginalnego a zarazem pożywnego śniadania, które na pewno da nam siły na dalszą część dnia. Smacznego
Wspólne smakiPyszna, wegetariańska potrawa na lekki obiad albo ciepłą kolację. Podajemy z ryżem, ziemniakami, makaronem lub pieczywem. Poza tym chciałabym polecić wszystkim czosnek niedźwiedzi. Jest pyszny, lecz raczej mało popularny. Świerzy ciężko dostać, ja zaopatrzyłam się w paczuszkę suszonego. Poza tym, że służy jako bardzo aromatyczna przyprawa, podobno obniża cholesterol i ciśnienie krwi, poprawia krążenie, działa bakteriobójczo, oczyszcza organizm i pobudza
e-PrzepisyKulinarnePrzepis na wegetariański pasztet z marchewką i soczewicą. W sam raz do pieczywa. Mojej większej połówce bardzo smakował, mnie troszkę mniej, pewnie dlatego, że nie przepadam za soczewicą. Składniki: 250 g soczewicy czerwonej 3 średniej wielkości marchewki cebula 2 jajka 3 ząbki czosnku 15 g płatków owsianych górskich łyżka oleju kumin, gałka muszkatołowa, imbir, sól, pieprz Przygotowanie Soczewicę gotujemy
e-PrzepisyKulinarneprzypadł mi do gustu. Jak napisano w opisie, ma on pyszny smak i zapach kokosu. W temperaturze pokojowej przypomina raczej smalec niż olej, dlatego idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Zresztą, jak się dowiedziałam przeglądając internet, olej kokosowy ma wiele różnych zastosowań, od kulinarnych po kosmetyczne (tych drugich jeszcze nie testowałam). Jest on naturalnym antybiotykiem, który hamuje rozwój szkodliwych bakterii
e-PrzepisyKulinarneHiszpanii takie jak flan, churros z gorzką czekoladą, gazpacho, pieczone sardynki, różnego rodzaju tortille z warzywami, oliwki, owoce charakterystyczne dla tego regionu i wiele innych. Do potraw serwowanym pieczywem były bagietki, które bardziej kojarzą się z Francją niż Hiszpanią. Na przystawkę wybrałam ser brie przyozdobiony rukolą, marynowane w przyprawach czarne oliwki, rulonik z serów żółtych z orzechem laskowym w środku
Projekty ze smakiemsalami, pomidorem i czarnymi oliwkami Składniki: chleb tostowy pszenny plasterki salami z papryką plasterki goudy, wędzonej czarne oliwki, wydrylowane kilka gałązek natki z pietruszki keczup pikantny pomidor Przygotowanie: Kromkę pieczywa tostowego smarujemy keczupem, układamy po jednym plasterku sera, salami, pomidora, na samym wierzchu plasterki czarnych oliwek i listki natki z pietruszki, przykrywamy drugą kromką i wkładamy do opiekacza. Tosty świetnie
Moja smaczna kuchnia