pieczywo - 17769 przepisów (strona:337/1185)

Domowe flaki wołowe 104

przelej do gotującej się zupy. Na koniec wsyp majeranek oraz dopraw przyprawami zgodnie z gustem. Po chwili zdejmij z ognia. Podawaj w miseczkach lub głębokich talerzach z dodatkiem pieczywa.   Flaczki przechowywane w temperaturze pokojowej (15-25 °C) na drugi dzień mogą skwaśnieć (nie nadawać się do zjedzenia) . Ostudzone najlepiej przechowywać w lodówce lub innych chłodnym miejscu

Kulinarny S.O.S.
Sałatka jajeczna z paluszkami surimi i szpinakiem 157

poszatkowany szczypior. Pestki słonecznika prażymy na patelni, dodajemy do sałatki. Jogurt łączymy z majonezem oraz zmiażdżonym czosnkiem, doprawiamy do smaku solą i pierzem. Polewamy sałatkę sosem, mieszamy. Podajemy z pieczywem lub zrumienionymi tostami

Qchnia po prostu
Lekkostrawna dieta dla osób starszych – jakie produkty wybierać? 92

małą ilością cukru.  Dieta osób starszych – co warto z niej wykluczyć?  W przypadku śniadania dietetycy zalecają, aby unikać jedzenia chlebów żytnich, z otrębami czy razowych. Także pieczywo chrupkie znajduje się na tej liście. Tym bardziej nie wolno łączyć go z tłustymi, wieprzowymi wędlinami, pasztetami oraz smalcem – są to składniki, które nie pasują do lekkostrawnej diety – tak samo

Codogara
Fasola w sosie pomidorowym po grecku 105

stopni. Zapiekać przez około 30 minut lub do czasu aż fasolka na wierzchu lekko się przypiecze, a sos skarmelizuje.  Natychmiast podawać przybrane natka pietruszki i z ulubionym pieczywem.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Turek czy żulik? 120

województwie łódzkim w piekarniach lub na stanowiskach z pieczywem spotkać można lekko słodki chleb turecki nawiązujący nazwą i składnikami do wypieków z Piekarni Tureckiej prowadzonej przez Mehmeta Nuri Fazli Oglu. Moje pierwsze wspomnienie związane z chlebkiem tureckim pochodzi z wczesnych lat 80-tych XX w., kiedy to w sklepie mięsnym gdzieś na łódzkiej Dąbrowie wypatrzyłam "żulik" - dość ciemny chleb

Weekendy w domu i ogrodzie
Hallo Lublin :) Gdzie jeść w Lublinie? 117

Enzo Muratore Coffe    Dobra Kawa na dzień dobry? A może pizza w wersji śniadaniowej?  Tak, to jest to miejsce. Palarnia Kawy z obłędnie dobrą kawą, świeże pieczywo, przetwory, czekolady w słoiku i możliwość kupienia tego na wynos. Do tego jest piękny wystrój i to cenie, że takie miejsca się wyróżniają.        2. Zielony Talerzyk

Niezły Młynek
Swojak z kiełbasą cebulą i jajkiem Faceta w Kuchni 97

Swojak z kiełbasą cebulą i jajkiem, czyli domowa pizza. Od wieków ludzie jedzą pizzę w takiej czy innej formie. Już w starożytności kawałki płaskiego pieczywa, z różnymi dodatkami, służyły jako prosty i smaczny posiłek dla tych, których nie było stać na talerze, czyli od początku jest to jedzenie biednych ludzi. Czy wiesz że, przez długi czas, pizzą gardzili pisarze kulinarni

RafalCook
Chleb na zakwasie z dynią i sepią z mątwy 90

sosie atramentowym, czarne zupy, dipy atramentowe itp. Sepii używa się również do barwienia ciasta na pizzę, bułki lub chleb. Obawiałam się, że po zabarwieniu ciasta chlebowego sepia nada gotowemu pieczywu “morskiego smaku”. Na szczęście ten charakterystyczny aromat i smak jest w chlebie praktycznie niewyczuwalny i pozostaje tylko czarny kolor. Naturalny czarny barwnik , czyli sepię z mątwy możemy kupić

Tajemnice Smaku
Duszona pierś z indyka – idealna na kanapki 91

oznaczać, że jest gorszej jakości. Dlatego właśnie staram się dbać o to, by także proste kanapki były przygotowywane z jakościowych produktów. Chleb od kilku miesięcy piekę sama, więc mamy pieczywo bez polepszaczy, za to na zakwasie i z mąką żytnią, orkiszową lub pełnoziarnistą. Do tego prawdziwe masło (miksom do smarowania mówię stanowcze nie) i zdrowe dodatki, jak właśnie duszona pierś

Na-talerzu.pl
Krewetki w pomidorkach z chorizo 87

Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki oraz posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Pomidorki lekko dociskamy, a gdy lekko się rozpadną dodajemy krewetki, dosalamy i od razu podajemy np. z domowym pieczywem . Smacznego! Artykuł Krewetki w pomidorkach z chorizo pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Zakupy w czasie pandemii. Jak zmieniły się nasze zwyczaje zakupowe 170

przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność. Co marnujemy? Tutaj nadal prym wiodą produkty świeże: aż 62,9% osób deklaruje, że (z różna częstotliwością), ale zdarza im się wyrzucać pieczywo. Na kolejnych miejscach znajdują się świeże owoce (57,4%), warzywa (56,5%), wędliny (51,6%) oraz napoje mleczne (47,3%). Zastanawiałam się kiedyś nad tym dlaczego tak się dzieje. Myślę

365 dni dookoła kuchni
Smażone kanie 92

kani obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony do ładnego zarumieniania. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Dla mnie najlepsze ze świeżym pieczywem Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału

Kulinarne przygody
Dyniowe burgery 96

Przykrywamy wierzchem bułki, spinamy patyczkiem lub nożem stekowym. Smacznego! * Zaczyn poolish to fermentowana mąka z wodą i drożdżami, dodawana do końcowego wyrabiania ciasta, w celu wzmocnienia i wzbogacenia smaku pieczywa oraz przedłużenia okresu jego świeżości wskutek kwasowości zaczynu, który fermentuje przez 6 – 12 godzin. ** Dyniowe purée – dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie

Tajemnice Smaku
Warzywne kanapki z grillowaną cukinią 90

posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku galicyjskiego spora szczypta pieprzu szczypta soli papryka żółta papryka zielona papryka czerwona pół cebuli 2 ogórki gruntowe kilka liści kapusty pekińskiej 8 kromek ulubionego pieczywa opcjonalnie dip z jogurtu naturalnego i czosnkiem galicyjskim Wyszorowaną cukinię kroimy w cienkie plastry i nacieramy oliwą wymieszaną z posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania