pieczywo - 17769 przepisów (strona:341/1185)

Menu na dzień 1700 kcal 106

minut, aż steki ładnie się zrumienią z wierzchu. I gotowe. Pokochasz to danie – słowo! Podwieczorek (521 kcal) – hummus z warzywami hummus (200 g) surowe warzywa pieczywo chrupkie (najlepiej pełnoziarniste) porcja marchewki porcja papryki Zmiksuj cieciorkę z puszki na gładką masę, dodaj pastę tahini (1/3 szklanki lub 8 łyżek tahini na puszkę cieciorki) oraz płaską łyżeczkę soli, dwa ząbki

Niedzielny kucharz
Żeberka duszone w Karmi 118

składników – wystarczą żeberka, butelka Karmi, cebula i kilka przypraw. W czasie gotowania piwo odrobinę gęstnieje, dlatego dodatkowe zagęszczanie mąką nie jest konieczne. Danie to można podać… z pieczywem, gotowanymi ziemniaki, purée ziemniaczanym, ryżem, kaszami, kopytkami, kluskami śląskimi.   Inne pomysły na obiad: ** Fasolka po bretońsku ** Zapiekanka z cukinią ** Szaszłyki drobiowe z ananasem ** Złociste placki z pieczarkami i wędliną

Kulinarny S.O.S.
Hummus z kalafiora 145

podawać hummus z kalafiora? Dla mnie idealnym dodatkiem do tej pasty, jest marchewka i świeży ogórek, pokrojone w paski. Nic mi więcej nie potrzeba. Oczywiście sprawdzi się również tradycyjne pieczywo, krakersy czy podpłomyki . Przepisy na hummus wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann – polecam: https://sklep.ronic.pl/13-blendery 😊 Artykuł Hummus z kalafiora pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Pasta jajeczna z kurkami i oscypkiem 178

drobno siekamy Oscypka ścieramy na tarce o dużych oczkach Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy cebulkę,  szczypiorek, majonez, doprawiamy gałką i pieprzem - mieszamy.  Podajemy ze świeżym pieczywem

Alutka-Gotuje
Gyros z kurczaka – domowy kebab 111

możemy podać też w formie kebabu – w panini, tortilli, picie czy (jeśli tak jak ja, lubicie “kebab w grubej bułce”) – w focaccii. Wtedy wystarczy posmarować pieczywo sosem, nałożyć mięso, dodać ulubione warzywa np. pomidora i surówkę np. z kapusty (u mnie z czerwonej) – tak przygotowany jest zdecydowanie smaczniejszy i zdrowszy niż z okolicznej budki! Krojone

Poezja smaku
Koreczki z kurczakiem, pesto i mozzarellą 248

czerwonym pesto - odstawiamy na talerz. 11. To samo robimy w przypadku kromek z zielonym pesto, tylko paprykę zastępujemy liściem bazylii. Oczywiście z dodatkami można poszaleć oraz wykorzystać inny rodzaj pieczywa. Zamiast papryki doskonale będą też pasowały pomidorki koktajlowe i prawdopodobnie duża większość osób właśnie ich by tutaj użyła. Jednak ja... nienawidzę pomidorów. Nie jestem w stanie nawet wziąć

Prosto z Kotła
Ekspresowe słodkie bułeczki 163

słodkiego Przepis na te wypieki pochodzi z kuchni angielskiej. Oryginalnie nazywa się je scones i wywodzą się ze Szkocji. Tam mówi się na nie „Scottish quick bread” , czyli szybkie pieczywo. Sama nazwa według niektórych źródeł wzięła się od zangielszczonego duńskiego określenia schoonbrot – piękny chleb. Według innych od szkockiej miejscowości o nazwie Scone. Niegdyś znajdował się w niej Kamień Przeznaczenia, używany

365 dni dookoła kuchni
ORGANIZACJA KUCHNI Z IKEA – FUNKCJONALNOŚĆ I WYGODA 126

moja taka mał a spi żarnia. Kolejne kosze to miejsce na np. plastikowe pojemniki na żywność, garnki, patelnie. W wyższych szafkach w koszach przechowuję mąki, kasze, makarony, koszyki na pieczywo, czy drobny sprzęt do kuchni jak blendery. Na samej g ó rze w szafkach mam rzeczy, kt ó re u żywam rzadziej np. żeliwne naczynia do pieczenia, grill elektryczny

SMYKWKUCHNI
Ful medames - suty dip z Orientu 103

autorka wcale smak nie jest tani, dip jest pyszny, ma głęboki smak i aromat. Można go jeść do kanapek, warzyw, sam też jest przepyszny, wystarczy dodać papyczki chili, jajo, pieczywo arabskie i dip jako samodzielne danie gotowy. Przepis pochodzi z książki Victorii Twead "Nasz rok w Oriencie". Zapraszam do eksperymentowania. Full medames. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bigos z młodej kapusty / Young cabbage stew 212

wraz z koperkiem i dopraw całość odrobiną soli, pieprzu i cukru. Całość gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut i podawaj z ulubionym pieczywem. Smacznego! English version Young cabbage stew (3-4 servings) Ingredients: 1/2 of young cabbage, chopped (or 1 if cabbage is small) 2 tomatoes, diced (or 1x400g tin of chopped tomatoes

karmelowy
Zupa krem z kalafiora i soczewicy 124

poprawia pracę układu pokarmowego i przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, a do tego jest bogata m.in. w witaminy z grupy B. Mnie często tych witamin brakuje, bo jem mało pieczywa. Niedobory lubię uzupełnić właśnie taką zupą. Soczewica, podobnie jak kalafior, jest też źródłem błonnika. Oba warzywa, szczególnie kalafior, są niskokaloryczne. Czy wiesz, że 200 gramowa porcja kalafiora ma jedynie

Niedzielny kucharz
Menu na dzień 1200 kcal II 114

Łyżka soku z cytryny Łyżka oliwy Panzanella – to włoska sałatka pełna pysznych i zdrowych warzyw. Doskonale nadaje się na lunch, bo ma też w sobie węglowodany w postaci pieczywa i białko – w przypieczonej szynce parmeńskiej! Kiedy przychodzi sezon na szparagi, warto wzbogacić panzanellę o to pyszne, zdrowe i niskokaloryczne warzywo. Pycha! Zobacz jak zrobić panzanellę krok po kroku

Niedzielny kucharz
Karkówka w jogurtowo – paprykowej marynacie 187

piekarniku. Trzeba przygotować marynatę i obtoczyć w niej mięso przynajmniej 24 godziny przez pieczeniem. Karkówka upieczona w piekarniku może być jedzona zarówno na ciepło jak i na zimno z pieczywem. Zobacz: Klasyczne pszenne bułki Składniki na marynatę 400g gęstego jogurtu naturalnego szczypta soli łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka oregano 3 ząbki czosnku Dodatkowo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chłodnik litewski na wesoło 95

przed podaniem do lodówki na 1 lub 2 godziny. Najlepszy schłodzony. Właściwie to już wszystko, wystarczy podać z jajkiem, polać dodatkowo śmietanką, posypać zieleniną i zajadać z ziemniakami, z pieczywem lub po prostu bez żadnych dodatków. Ja lubię chłodnik taki dość gęsty, ilość składników zależy od Waszych upodobań. Najwięcej powinno być botwiny, to ona daje smak i kolor. Zamiast zsiadłego

Leśny Zakątek
Karmazyn w rozmarynie / Redfish in rosemary 147

naczyniu do zapiekania. Polej oliwą i posyp listkami rozmarynu. Między filetami ułóż awokado z orzeszkami. Wstaw do pieca i piecz 20 minut. Podawaj z pieczoną bagietką lub innym pieczywem. Ingredients: (2 servings) 500 g fillet of redfish (or sea bream, cod) 1 avocado 1 tbsp chopped peanuts 2 tbsp lemon juice 2 sprigs of rosemary 2 tablespoons of olive

Delicious Place

Proponowane wyszukiwania