pieczywo - 17769 przepisów (strona:340/1185)

Kuchnia macedońska - dobar apetit! 107

domowego ajwaru - czyli pasty na bazie papryki, bakłażanów, cebuli, czosnku i przypraw.  W krajach bałkańskich ajwar  podawany jest do grillowanych mięs i ryb lub jako pasta do pieczywa. Wątróbka i kiełbaska podane i ryżem Selsko meso,  po prawej stronie  chleb z kozim serem  Z klasyków kuchni macedońskiej należy spróbować tawcze grawcze - czyli duszoną fasolę

psgotujemy
Zupa z czerwonej soczewicy 114

czym ją podawać? U mnie towarzyszyła jej bułka, ale możesz również ukręcić podpłomyki lub bezglutenowy chleb gryczany . Wszystko zależy od tego, na co masz ochotę. Pałaszowałem ją również bez pieczywa i była równie dobra, bo… dobra zupa i bez dodatków, będzie dobra 🙃 Dodatkowo dałem sporą łyżkę roślinnej śmietanki oraz świeże zioła. Nie są to dodatki obowiązkowe, ale jeśli masz

Blendman
Nadziewane koszyczki z ciasta francuskiego 164

uformować muffinki. Niezależnie od kształtu jaki im nadacie, jestem pewna, że Twoi domownicy lub goście będą nimi zachwyceni   Przekąski z piekarnika: ** Bruschetta z pomidorami i bazylią ** Domowe pieczywo czosnkowe ** Pizzerinki z ciasta francuskiego ** Paluszki z ciasta francuskiego   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 15 koszyczków (ilość zależy od wielkości foremek): 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g szynki

Kulinarny S.O.S.
Słodkie drożdżówki z serem 169

Słodkie drożdżówki z serem Dziś mam dla Was przepis na domowe słodkie drożdżówki z serem. Uwielbiamy takie bułeczki. Pamiętam, że jako dziecko nie mogłam się nimi

Słodkie okruszki
Kotlety mielone 117

ostygnięcia. Czerstwą bułkę namoczyć dokładnie w niewielkiej ilości wody bądź mleka, by cała się zamoczyła, nie miała żadnych twardych kawałków w środku bądź na wierzchu. Następnie odcisnąć dokładnie pieczywo z nadmiaru płynu. Do miski włożyć mięso, namoczoną bułkę, jajka, przestudzoną cebulkę, bułkę tartą oraz po łyżeczce soli i pieprzu. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Mięso należy mieszać

To Musisz Wiedzieć
Chlebek Miłości. Pełnoziarnisty z czarnuszką wg Mamusi 105

mąki pszennej pełnoziarnistej. Robi się łatwo, szybko i "czysto". Chleb wychodzi wilgotny, miękki z lekko chrupiącą skórką, a co ważne dość długo utrzymuje świeżość. Śmiało może konkurować z pieczywem piekarnianym. Składniki:  20 g drożdży świeżych 40 ml letniej wody 500 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ziarna wg uznania  słonecznik dynia, siemię lniane, sezam, czarnuszka

Kuchnia po mojemu
Odczarować zakwas 98

pracowity i wytrwały zakwas, żytni zakwas. Pięć lat temu z powodu kłopotów ze zdrowiem utknęłam na parę miesięcy w domu. Z nadmiaru czasu zaczęłam zajmować się wypiekaniem domowego pieczywa. Początkowo tylko na drożdżach, ale wiedziałam, że trzeba spróbować w końcu zrobić zakwas. Szukałam wskazówek w różnych źródłach i nareszcie zdecydowałam, że od teorii pora przejść do praktyki. Nastawiłam od razu

I tu będę miała takie te
Sałata rzymska w sosie musztardowo miodowym 120

końcówki listków odłamać. Posypać listki szynką. Składniki sosu dokładnie wymieszać i delikatną stróżką polewać listki, lekko mieszając widelcem. Posypać grzankami, żółtym serem i gotowe. Doskonale smakuje z chlebkiem chrupakiem. Pieczywo chrupkie z suszonymi pomidorami i ziarnami Smacznego:)   Artykuł Sałata rzymska w sosie musztardowo miodowym pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Twarożek z rzodkiewkami i szczypiorkiem 134

prostych rzeczy, która zawsze wychodzi, ale i łechce podniebienie swoim smakiem. Przygotowany z  domowego twarogu  i ostrej rzodkiewki, z dużą ilością pieprzu, to świetny dodatek do pieczywa i grzanek. Składniki (4 porcje) -500 półtłustego twarogu  -pęczek rzodkiewek -pęczek szczypiorku -150 g naturalnego jogurtu greckiego -sól, pieprz Przygotowanie Twaróg umieścić w misce i pognieść widelcem. Rzodkiewki drobno

Zielona Kuchnia
Parzybroda z młodej kapusty 1382

Gotową zasmażkę dodajemy do garnka z kapustą. Mieszamy, aż danie lekko zgęstnieje.  Na końcu dodajemy posiekany koper oraz szczypior i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z pieczywem

Kuchnia MagdaLeny
Parzybroda z młodej kapusty 1383

Gotową zasmażkę dodajemy do garnka z kapustą. Mieszamy, aż danie lekko zgęstnieje.  Na końcu dodajemy posiekany koper oraz szczypior i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z pieczywem

Kuchnia MagdaLeny
Tureckie bułki açma 87

aromatyczne, maślane, ale następnego dnia również pozostają bardzo miękkie, a dodatkowo można je opiec lub podgrzać w tosterze. Już dodałam przepis do ulubionych:) Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Słodkie mleczne bułeczki Chałka litewska Chleb pszenny - baton Chałka waniliowa Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki Tureckie

Obiad gotowy
Foodbook 1800 kalorii 111

minut, aż steki ładnie się zrumienią z wierzchu. I gotowe. Pokochasz to danie – słowo! Podwieczorek (521 kcal) – hummus z warzywami hummus (200 g) surowe warzywa pieczywo chrupkie (najlepiej pełnoziarniste) porcja marchewki porcja papryki Zmiksuj cieciorkę z puszki na gładką masę, dodaj pastę tahini (1/3 szklanki lub 8 łyżek tahini na puszkę cieciorki) oraz płaską łyżeczkę soli, dwa ząbki

Niedzielny kucharz
Sałatka z truskawkami, kurczakiem i pesto z bobu 98

pieczonego kurczaka, jeśli masz takiego w lodówce. Jeśli chodzi o pesto to możesz go użyć do wielu potraw, np. do makaronu, albo po prostu jako dip do maczania dobrego pieczywa, albo marchewek. Przepis na pesto do sałatki z truskawek pochodzi z bloga asmallkitcheningenoa.com Spróbuj innych naszych przepisów z truskawkami: Chłodnik z truskawek Wytrawne quiche z truskawkami Prosta tarta truskawkowa

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania