Niekiedy dla urozmaicenia poszukuję czegoś nowego z pieczywa. Dzisiaj padło na szybki chleb , a skoro szybki to tylko na drożdżach. Pszenicy nie używam , żyto jest troszkę niewdzięczne w obróbce, więc pozostał chlebek orkiszowy. I powiem Wam szczerze, że poszukiwania wcale nie były takie łatwe. Przeważnie drożdże były tylko dodatkiem do zakwasu, a to już czasochłonne. Poza tym miała być odmiana
Smaczne ZdroweChlebek, który już jakiś czas temu skradł nasze serca. Zawsze gdy potrzebuję odmiany, dla urozmaicenia pieczywa (by niekiedy bywał również chleb drożdżowy, nie tylko ten na zakwasie- który króluje na co dzień) powracam do tego przepisu . Zapach pieczonego chleba jest po prostu obłędny. To za sprawą wysokiej temperatury i czasu pieczenia. Tak samo pachnie nasza szynka wielkanocna zapiekana w chlebie
Smaczne Zdrowechleb' . Mój chlebek przeszedł pewne modyfikacje w stosunku do oryginału. Nie posiadałam akurat melisy, więc zamieniłam ją na ciemny miód gryczany. Dodatkowo dodałam orzechów włoskich, by połączyć lekko słodkawe pieczywo właśnie ze smakiem orzechowym. Z racji, iż moje odważanie na gramy zaskutkowało w większej ilości mąki - niż odmierzanie na szklanki z oryginału - dodałam też więcej wody. Ponieważ ten szybki wypiek
Grunt to przepis!wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą Lubella. Ostatnio piekłam Bagietki pełnoziarniste . Bułki domowe wielozbożowe wyszły wyśmienite, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Na blogu uzbierało się całkiem sporo przepisów na domowe pieczywo: Bułki razowe z płatkami Bułki wielozbożowe (domowe) Bułki owsiane (domowe) Bułki pszenne z sezamem Bułki pszenne z otrębami Były już idealne rustykalne bagietki jak z paryskiej piekarni Polecam również przepis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębochenek: 300g maki pszennej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 180 ml ciepłej wody 2 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany - jeśli lubi się posmak miodu w pieczywie można zaszaleć z 3 łyżeczkami 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 1/2 łyżeczki soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 1 cukinia (250g
Grunt to przepis!już ze zmęczenia:)) i dodaję nieco spóźniony wpis, bo powinien być wczoraj. Tak czy inaczej chlebki wyszły bardzo smaczne;)) pierwszy raz robiłam samodzielnie coś takiego. Zdecydowanie bardziej przypominają chrupkie pieczywo i smakują naprawdę pysznie! Składniki: 200ml otrębów pszennych, 200ml płatków owsianych, 200ml mąki żytniej pełnoziarnistej, 200ml ziaren słonecznika, 200ml pestek dyni, 100ml siemienia lnianego
Z miłości do słodkościidealną alternatywą dla tych kupnych - z piekarni, ponieważ ich smak rewelacyjnie komponuje sie z dodatkami. Smakuja świetnie również z samym masłem, a dodatkowo mają pyszną chrupką skórkę! Każde pieczywo jest o tyle fajną opcją, iż komponujemy je według naszych upodobań smakowych, a przede wszystkim wyłącznie kreatywności i wyobraźni! (; Zapraszamy: Składniki: 350g mąki razowej chlebowej 350g mąki żytniej chlebowej +odrobina
Symfonia SmakówŚniadanie wcale nie musi być nudne. Możemy je sobie udoskonalać eksperymentując z domowym pieczywem. Ja tym razem upiekłam chałkę, ale nie taką zwykłą:) Jest to chałka z dodatkiem tartych migdałów i kandyzowanej skórki cytrusowej. Dodatki te nadają jej wyjątkowy, lekko słodki i zarazem cytrusowy smak. Idealna na śniadanie z dodatkiem kubka mleka... Składniki: 30g świeżych drożdży, 500g mąki pszennej
Z miłości do słodkościUwielbiam domowe pieczywo, dlatego postanowiłam dołączyć do akcji - marcowej piekarni organizowanej przez Anię. Pierwszy raz w życiu robiłam coś takiego, ale chlebki wyszły tak pyszne, że na pewno kiedyś jeszcze się na nie skuszę. Jedynym minusem jest to, że są bardzo pracochłonne
Z miłości do słodkościpokusilam sie az na dwa rodzaje buleczek. Gdybym wiedziala jakie beda mialy powodzenie pewnie upieklabym je z podwojnych porcji :) Musze przyznac, ze to prawdziwa radosc patrzec jak przyrzadzone wlasnorecznie pieczywo wywoluje tyle zachwytu u domownikow. Odkrylam tez, ze wyrabianie ciasta sprawia mi wielka radosc. Gdy tak jak dzis, za oknem szaleje wiatr i pada deszcz, ja wyciszam sie na chwile
Przysmaki Karolkibajglami, niestety przeoczyłam w przepisie element podgotowywania ciasta we wrzątku... i tak zamiast bajgli były bułki, ale za to bardzo smaczne. Tak więc chleba nie ma, jest inne domowe pieczywo, mam nadzieję że jestem rozgrzeszona. A przy okazji dodam, że tym razem zdjęcia zrobiła córka rano przed śniadaniem. Apetyczne? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktylko do codziennego śniadania, ale także świątecznego. Chleb jest prosty, nie wymaga żadnych skomplikowanych receptur i dla wszystkich, którzy nie mają zakwasu, a chcą mieć w okresie świąt własne pieczywo polecam ten przepis. Nie może się nie udać. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktradycyjne obwarzanki znajdziemy posypane makiem, sezamem, wielicką solą lub bez dodatków. Czasami też są posypywane startym serem, czy też ostrą mieszanką przypraw. Często też są mylone z bajglami- żydowskim pieczywem. Prawdopodobnie wymyślonym również w Krakowie ale dużo później. Zapraszam Was do spróbowania moich domowych obwarzanków. Tutaj znajdziecie przepis, jak można je wykorzystać :) Przepis pochodzi z "Elementarza gotowania
Pora coś zjeść