Zaczynamy chlebem hiszpańskim. Chleb wyszedł smaczny, całkiem długo utrzymywał świeżość. Ciasto zagniatałam w robocie, chleb wyrastał na blaszce, bez koszyka, przykryty ściereczką. Poza przygotowaniem startera 24 godziny wcześniej - pieczywo mało kłopotliwe i szybko rosnące. 2,5 godziny i chleb gotowy. Polecam! Przepis wybrała Ania z Bajkorady . Oryginalny znajdziecie na BBC Food – klik ! Tłumaczenie
Stare Garyzazwyczaj na słodko – jak widać sprawdzają się także w wytrawnej wersji. Nie potrzebują drożdży – dlatego nie musimy czekać aż wyrosną. Pamiętajmy jednak, że są zupełnie inne od pieczywa drożdżowego. W cieście nie ma jajek, a jego wyrabianie ciasta trwa tylko chwilkę. Bułeczki koniecznie podajemy jeszcze ciepłe – same lub z kremowym serkiem, masełkiem, wędliną czy twarożkiem. Warto spróbować
Poezja smakuTrend na domowe pieczywo dotarł i do mnie.Potrzebowałam bułek pszennych do czegoś, co mi weszło w głowę i wyjść nie mogło, a co lada dzień pewnie też pojawi się na blogu :) Do piekarni nie pójdę, bo pada.Sama bym poszła, ale z 10-miesięczniakiem to już mi się nie chce nosa za drzwi wystawiać. Odganiam myśli o bułkach
bistro mamaoryginale pieczywo zwane "Bloomin' Gooey Cheese Bread" , czyli "kwitnący ciągnący się chlebek z cebulą", do własnej wersji którego dodałam czosnek i masło :) Jak widać na zdjęciach - testowałam dwukrotnie :) Raz z chlebem pszenno-razowym, a drugi raz z bułkami i muszę przyznać, że do bułek pszennych /zwłaszcza własnego wypieku ;)/ zestaw: "ser, czosnek, szczypiorek
bistro mamawcześniej. Na chleb na zakwasie jeszcze przyjdzie pora. Teraz rozkoszuję się chlebem, na który nie trzeba długo czekać. Smaku ciepłej i chrupiącej piętki z masłem nie zastąpi żadne kupne pieczywo :) Czytaj więcej
bistro mamadodatkowo posypana szczypiorkiem. Składniki: -bułka grahamka -1/2 opakowania serka wiejskiego -papryka -koncentrat pomidorowy/ketchup -masło -papryka -ząbek czosnku (opcjonalnie, ale zdecydowanie poprawia smak) -pieprz Nagrzać opiekacz do pieczywa. Bułkę natrzeć z obu stron czosnkiem, posmarować koncentratem/ketchupem/masłem, nałożyć serek wiejski (wcześniej rozgnieciony na twarożek), ułożyć kawałki papryki, ew. doprawić pieprzem. Zapiekać przez ok. 5-10 minut. Smacznego
Kuchnia EllieWśród zalewu mazurków, bab i jajek na wszelkie sposoby, ja na święta polecam własny chleb, na własnym zakwasie. Uwielbiam żytnie pieczywo, lekko wilgotne, które bez asysty innych dodatków, z samym masłem broni się w 100%. Bazowy przepis to 60/40 Nilsa. Znajdziecie go na blogach: Tatter o chlebie i u Doroty z mojewypieki . Ja zwiększyłam odrobinę ilość składników i zmieniłam proporcje
W kuchni wieczoremsobota. Dzień, kiedy można spokojnie zrobić i zjeść śniadanie, a przy tym wszystkim uraczyć się jakąś niespieszną lekturą. Dzisiejsze śniadanie, jak na moje ostatnie zapędy, bardzo, bardzo skromne. Świeże pieczywo z twarożkiem z rzodkiewką i herbata pomarańczowo-imbirowa. Ta ostatnia może bardziej wskazana na zimne wieczory, ale co mi tam. Podejrzewam jednak, że to niezwykła Dżenneta przykuła Waszą uwagą. Rozczaruję
W kuchni wieczoremoliwkami i bazylią. Troszkę wilgotne, z dodatkiem mąki żytniej razowej i na takim też zakwasie. Miałam wątpliwości w jakiej temperaturze je piec. Brak mi jeszcze wprawy w wyrobie pieczywa, ale nie przeszkadza mi to w eksperymentach. Nie do końca widzę je jako spód pod zwykłe kanapki. Raczej wytarłabym nimi talerz z dobrą oliwą z oliwek lub posmarowała masełkiem czosnkowym
W kuchni wieczorempatelnię kurczaka i "zatopić" w sosie. Dusić kolejne 10 do 20 minut aż sos zgęstnieje. * udka kurczaka wrzucamy do sosu zaraz po doprowadzeniu go do wrzenia. Podawać ze świeżym pieczywem
W kuchni wieczoremszklanki oliwy. Jeśli pesto jest za gęste dodać oliwy i wymieszać ponownie. Mam nadzieję, że jeszcze przed weekendem uda mi się pokazać Wam idealne do takiego pesto pieczywo. Zrumienione, polane oliwą z oliwek... Stygnie obecnie w kuchni
W kuchni wieczoremChleb ten to mąka, woda i odrobina drożdży. Niektórym może przeszkadzać jego drożdżowy zapach. Dla mnie jednak nie jest to na tyle duży mankament, by przesłonił zalety tego wypieku. Pieczywo jest delikatne i o nienarzucającym się smaku. Dzięki temu nadaje się do przekąsek, w których głównym bohaterem jest to co na nim. Dodatkowo chleb w zasadzie robi się sam. Składniki
W kuchni wieczoremudało się bez problemu. Po jakimś czasie jednak straciłam cierpliwość do ciągłego dokarmiania i pozbyłam się go na kilka miesięcy. Teraz zaczynam ponownie, bo wróciła mi chęć na domowe pieczywo. Niezdecydowanych i lękających się, chciałabym uspokoić, że to naprawdę nie jest żadna magia. Mąka i woda, 5 sekund mieszania, reszta robi się sama. Jedyne co ważne to konsekwencja i systematyczność
W kuchni wieczoremZakwas gotowy? No to pieczemy chleb. Najlepiej żytni. Mam bzika na punkcie żytniego chleba. To dla mnie od dłuższego czasu najlepszy rodzaj pieczywa. Słowianie mają go we krwi. Pola środkowej i wschodniej Europy nie były przyjazne dla uprawy pszenicy, więc wyspecjalizowaliśmy się w pieczeniu z mąki żytniej. I chwała nam za to. Poniżej przepis na smaczny chleb dla zapracowanych. Zaczyn
W kuchni wieczoremeksperymentuję z dodatkami. Jestem ogromną wielbicielką chleba ze śliwką, więc kupuję śliwki kalifornijskie. Chleb na zdjęciach może nie wygląda "szałowo", ale ja akurat bardzo cenię sobie żytnie i razowe pieczywo, delikatnie wilgotne, najlepiej z dodatkiem ziaren lub śliwkami. Chciałam Was zachęcić do odważenia się i próby zrobienia chleba tylko na zakwasie. Pamiętam, że pierwsze sukcesy na tym polu przyniosły
W kuchni wieczorem