dolać odrobinę wody. Dodajemy pieczarki i posiekany lub starty na tarce czosnek. Dusimy do momentu odparowania wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy serek, przyprawy i i blendujemy. Podajemy z ulubionym pieczywem. Jarmuż to odmiana kapusty. Jest bogaty w białko, beta-karoten i błonnik. Zawiera witaminy A, C i K oraz potas, żelazo, magnez, fosfor, cynk i wapń. Korzystnie wpływa na układ
My Chcemy Jeśćniż sklepowe i zapytał czy będę mogła je piec codziennie :) Kształt bagietki wyszedł idealnie! To wszystko dzięki formie do wypieku bagietek. Wyszedł identycznie jak te sklepowe. Na spodniej części pieczywa uzyskałam nawet charakterystyczne kropeczki, które odcisnęły się od formy. Ta forma do bagietek to nie jest taka zwyczajna forma, czekałam ponad pół roku aż pojawi się w polskich sklepach internetowych
Blondynka Gotujepuszka ryby w oleju 1/2 cebuli Sposób wykonania: 1. Rybę z puszki odcedzić częściowo z oleju. 2. Do ryby dodać drobno posiekaną cebulkę. Wszystko wymieszać. 3. Podawać na pieczywie. Smacznego
Kuchnia domowa Aniorganizm dbać :) Do przygotowania tego chleba użyłam w części mąki orkiszowej typ 1850 od BIO Babalscy, których pełną ofertę możecie znaleźć TUTAJ . W przepisie znajdziecie również ziemniaki, które nadają pieczywu wilgoci i dzięki nim dłużej utrzymuje świeżość. Chociaż kto to bada.. skoro domowy chleb schodzi w mgnieniu oka ;) Potrzebujemy: 150 g mąki orkiszowej typ 1850, ja użyłam tej mąki
MamaOskarkażyciu wspomnienia, które nierozerwalnie kojarzą się z zapachami a pachnące migawki z dzieciństwa działają na mnie najbardziej emocjonalnie. Pamiętam kojący zapach świeżo wypiekanego pieczywa, który roznosił się z piekarni "na rogu" po całej ulicy mojego rodzinnego domu. Jako dzieci często siadaliśmy na schodkach piekarni i czekaliśmy aż piekarz poczęstuje nas ciepłymi kajzerkami oraz chałką. Pamiętam czasy młodości gdy wracając
upichconaDomowe pieczywo po prostu nie ma sobie równych! Ja uwielbiam bułki popularnie zwane poznańskimi, w końcu jednak postanowiłam sama je upiec. Okazały się bardzo łatwe w przygotowaniu a jeśli chodzi o smak, to śmiało mogą ze sobą konkurować. Są przepyszne! Składniki: 500g mąki pszennej, 12g świeżych drożdży, 200ml letniego mleka, jajko, 20g masła
Z miłości do słodkościPrzepisów na pieczywo ciąg dalszy. Tym razem bułeczki. Mam nadzieję, że spodoba Wam się przepis i że go wypróbujecie. Bułeczki jogurtowe z makiem. 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 szklanka letniego mleka 500 g mąki typ 450 150 g jogurtu naturalnego 50 g roztopionego masła 1,5 łyżeczki soli 1 jajko do smarowania bułek 4 łyżki maku
Miksturownikminut. Po około 20 minutach włączyłam piekarnik na 200 stopni i piekłam bułeczki przez 25 minut, aby mi się za bardzo nie wysuszyły, ponieważ zauważyłam, że bezglutenowe pieczywo ma to do siebie, że bardzo szybko wysycha. Bułeczki po upieczeniu od razu przeniosłam na kratkę, aby wystygły. Smakują wyśmienicie z samym masłem, a także z musem malinowym, który znajdziecie TUTAJ . Skomentuj
MamaOskarkaDomowe pieczywo wcale nie jest takie trudne do wykonania jak sądzicie. Dzisiaj robimy bajgle. Ja swoje piekłam już jakiś czas temu i to późno w nocy. Wyszły boskie! Część zrobiłam z czarnuszką a drugą cześć z makiem! Polecam! SKŁADNIKI: - 500 g mąki pszennej - 100 g mąki wrocławskiej - 250 ml ciepłego mleka - 3 łyżki masła roztopionego - 2 łyżeczki cukru - sól
SMYKWKUCHNIKiedy o 22 okazuje się, że nie ma ani grama pieczywa na śniadanie, nie trzeba wpadać w panikę. W końcu scones robi się chwilę, a u nas mają powodzenie. Miała gdzieś wydrukowany przepis na " Best ever scones " i postanowiłam go wykorzystać. Nie wiem czy najlepsze, ale na pewno dobre. Polecam. Składniki: 500 g mąki pszennej
Sto kolorów kuchniMoją przygodę z wypiekami chleba w automacie rozpoczęłam od najprostszego typu chleba - chleba pszennego. Mimo, że nie przepadam za białym, pszennym pieczywem, muszę przyznać,że chlebek wyszedł bardzo smaczny. Miękki, puszysty, ale dobrze wypieczony. Nadaje się na tosty, ale sprawdza się także jako zwykła kanapka. A co najważniejsze nie zawiera żadnych polepszaczy, ani konserwantów. Mój debiut uważam
Walijskie PichcenieDomową Vegetę z ekologicznych warzyw i przypraw. Kup już teraz w promocji 10 zł zamiast 14 zł! Zajrzyj do Organic Farm Shop. Klik. Proponuję tak smarować pieczywo nie tylko podczas diety , lekkie kanapki bez masła to również świetne i zdrowe przekąski dla gości. Zanim wpadnie ci do głowy pomysł co na obiad, przygotuj małe kanapeczki jako zimne przystawki
IzaGotujedrożdżach i bardzo smaczny, o charakterystycznej barwie. Dodatkowo wierzch posypałam łuskanymi ziarnami konopii, aby nadać mu większego wyrazu. Konopie mam z zaprzyjaźnionego sklepu Konopna - Alternatywa Ja piekę pieczywo bez soli, ale w przepisach ją Wam podaję, bo nie każdy musi i je bez soli. Niemniej jednak namawiam do powolnej rezygnacji z solenia, bo warto, dla zdrowia i odkrywania nowych smaków
MamaOskarkajagodzianka" Ciasto na focaccię jest podobne do ciasta na pizzę, ale nie wymaga tak długiego wyrabiania i wyrastania. Rozmaryn cudownie wyostrza … Przeczytaj cały artykuł Post Focaccia – włoskie pieczywo pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerPewnie pomyślicie, że zwariowałam ale zapewniam Was, że paluszki solone świetnie nadają się do ciasta na pieczywo. Do składników wrzucamy rozdrobnione paluszki i wyrabiamy ciasto. Nie bójcie się dodatków do domowego chleba, często taki dziwny składnik miło Was zaskoczy. A nie ma nic lepszego od chleba domowego. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni