pieczywo - 17769 przepisów (strona:315/1185)

Bułki razowe z nasionami Chia i kminkiem 215

kolejne bułki ,które sobie wymyśliłam :) nic nie poradzę ,że ostatnio bardziej ciągnie mnie do pieczywa niż do słodkich wypieków :) bułeczki są pulchne w środku ale skórkę mają chrupiącą , do tego dorzuciłam nasionka Chia ,które ostatnio biją rekordy popularności w zdrowych dietach :) Składniki na 11 bułek : - 500 g mąki typ 650 - 200 g mąki razowej typ 1850 - 50 g świeżych drożdży

Wypieki Rene
Chleb razowy pszenno – orkiszowy 179

były czasy. A teraz niestety w sklepach są produkty chlebopodobne, bo nie da się tego inaczej ująć. Dlatego piekę chleby w domu. Teraz wyobraźcie sobie zapach świeżo upieczonego pieczywa w Waszym domu. Zapach jest niesamowity, a jeszcze większa satysfakcja, że jest to Wasze dzieło. Uwielbiam chleby na zakwasie – palce lizać. Pomysł na ten chleb znalazłam na blogu weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com

Niebieski kubek z kawa
Pasta z ryby i sera 158

Pasty do chleba są chyba najlepsze. Można je przygotowywać na różne sposoby. Wystarczy zmienić jeden składnik i mamy nowy smak i świetne smarowidło do pieczywa. Świeża bułeczka i pasta i mamy śniadanko gotowe. Dzisiaj znalazłam w moich zapasach szafkowych  puszkę szprotek w pomidorach i przygotowałam z niej pastę z dodatkiem sera żółtego.  Spróbujcie, bo warto. Jeśli macie ochotę

O kuchni z uczuciem
Chleb z prażonymi ziarnami 168

Uwielbiam świeżo upieczone pieczywo, dlatego często piekę sama. Jasny chleb z dodatkiem prażonych ziaren jest bardzo smaczny i mięciutki. Do chleba użyłam prażonych ziaren od  Ziarenkowo . Składniki: Zaczyn: 0,5 kilograma mąki pszennej 0,5 litra letniej wody 40 gram drożdży Ciasto właściwe: 0,5 kilograma mąki pszennej 100 ml. letniej wody 3 łyżki mleka w proszku 2 łyżki

Bajeczna Kuchnia
pieczywo z ziemniakami i szynką szwardzwaldzką 120

zobaczyłam na internecie przepisy tego rodzaju pieczywa wydało mi się to dziwne ....jak chleb z ziemniakami ?? przecież to nie wyjdzie... :) a jednak...i to jeszcze jak :)  środek jest mięsisty , pulchny i pachnący szynką , która daje słonawy posmak :) Z tej porcji wyjdą dwa chleby lub jeden chleb i 3- 4 bułki. Składniki : - 450 g mąki pszennej

Wypieki Rene
Kukurydziane bułeczki z sezamem 158

Uwielbiam pieczywo pod każda postacią ,bez względu z jakiej jest mąki :) tym razem pomyślałam że użyję mąki kukurydzianej i ....wyszły pyszne :) puszyste ,miękkie i pachnące a kolor mają jesienny :)  Z podanej porcji wychodzi aż 15 bułeczek o średniej wielkości tak w sam raz ,nie za duże i nie za małe. Skórka nie jest chrupiąca ale na swój sposób smaczna

Wypieki Rene
Warkocz drożdżowy na słono 171

Mórawskiej – autorki wielu książek oraz autorki blogu White Plate. Link do fotorelacji tu . Chlebek ten cieszył się ogromnym powodzeniem na warsztatach mimo, że było chyba z 8 rodzajów pieczywa, jak nie więcej, to ten, jako jedyny został spałaszowany w całości i to na pniu. Moja wersja jest odrobinkę zmodyfikowana, ponieważ zamiast pesto dodałam zmieloną paprykę, czosnek i ser żółty

moj przepis na
Grahamki 187

puszystym wnętrzem, wykonane prawie w całości z mąki typ graham, czyli mąki z pełnego przemiału tzw. śmieciowej. Nie mogę się ich najeść, mój mąż woli co prawda zwykłe białe pieczywo, ale powiedział że te bułeczki są pyszne, mój synek też się nimi zajada. Pełen sukces. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki , ale delikatnie go zmodyfikowałam pod nasze potrzeby. Grahamki

moj przepis na
Bułeczki z pieczarkami 131

Później jednak pomyślałam, że nie za bardzo lubię potrawy smażone, więc zamiast krokietów zrobiłam drożdżowe bułeczki z pieczarkami. Są troszkę pracochłonne, ale trud zostanie wynagrodzony przez fajny smaczek domowego pieczywa, po brzegi wypełnionego farszem pieczarkowym. Inspiracja Moje wypieki . Składniki na 10 dużych bułek: 500 gr mąki chlebowej (u mnie typ 650) 125 ml ciepłej wody 125 ml ciepłego mleka

moj przepis na
Maślana chałka z migdałową kruszonką 189

mojprzepisna.pl | Maślana chałka z migdałową kruszonką Coś specjalnie dla mojego męża, który wręcz uwielbia białe pieczywo, szczególnie takie maślane, nieprzesuszone, puszyste i mało słodkie. Chałka jest prawie bez dodatku cukru, bo i tak jemy ją najczęściej z dżemem, ma za to duuuużo kruszonki. Jeżeli lubicie chałki troszkę mniej wilgotne to dajcie 200 ml mleka zamiast 250 ml. Składniki na dwie

moj przepis na
NOCNE BUŁECZKI 92

200stC.   Jeśli z jakiś względów nie tolerujecie mleka lub okaże się,że brak go w domu nie martwcie się.Wczoraj gdy okazało się,że nie mam pieczywa wiedziałam,że będą bułeczki na śniadanie.Zawsze mam drożdże w proszku na wszelki wypadek.Poleciałam do kuchni przygotować ciasto a tu znowu niespodzianka...brak mleka...cóż...przegotowaną letnią wodę zawsze mieć będziemy

Niespełnione zdolności kulinarne
Prosty pszenny chleb drożdżowy z serem 156

chrupiący na zewnątrz.  Wykorzystałam resztki sera, lekko podsuszone, stąd jego ilość podana orientacyjnie. Jestem pewna, że ten chleb wyjdzie każdemu, nawet tym, którzy nie pieką pieczywa codziennie. Składniki: 220 g mąki (najlepiej typ 750) - to jest około 1 i 1/3 szklanki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłej wody (nie może być gorąca) 4 g suchych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Maślane rogale śniadaniowe 160

lepszego od domowego i cudownie pachnącego pieczywa na śniadanie (czy kolację), posmarowanego masłem i ulubionym dżemem- niby taki banał, ale smakuje tak fantastycznie, że mało kto potrafiłby oprzeć się tej pokusie :) Chociaż z dodatkiem wędliny, pasztetu czy po prostu z warzywami również brzmi kusząco i smakuje równie wybornie. Te rogale śniadaniowe idealnie sprawdzą się zarówno i w wersji wytrawnej

Kraina Miodem Płynąca
Chleb z mąki krupczatki 96

Pierwszy chlebek w moim wykonaniu :) I na pewno nie ostatni bo spodobało mi się pieczenie własnego pieczywa w domu :) Ten przepis na szybki chlebek pożyczyłam od Pani Renaty . Przepis cytuję za autorką. Składniki: 60 dag mąki krupczatki 2/3 szklanki otrąb pszennych 1/2 szklanki łuskanego słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki sezamu 4 dag drożdży 1 czubata łyżka cukru

Na Ciasteczkowych Papierach
Chleb z orzechami laskowymi, rodzynkami i rozmarynem 83

piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 35 minut, do ładnego zarumienienia. Studzę lub jem jeszcze ciepły z masłem. Smacznego, Klaudia. Moje ulubione zdjęcie z tej sesji. Piękne kwiaty, pyszne pieczywo i ciepłe kapcie

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania