cholesterolu. Bogaty w ziarna, pełen witamin, składników mineralnych jest sycący, niezwykle zdrowy i bardzo smaczny. Do tego robi się go prosto i nie wymaga wielkiej wiedzy z zakresu przygotowania pieczywa. Źródło. Chleb upiekłam w ramach dzisiejszej akcji World Bread Day. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDodać ser oraz zmiażdżone ząbki czosnku i całość dokładnie rozdusić (można blenderem) na gładką masę. Doprawić solą i odrobiną soku z limetki (by nie ciemniało). Podawać jako dodatek do pieczywa. Smacznego
Smaczne Zdroweupieczeniu solidnie posmarować wodą za pomocą pędzelka. To mój pierwszy chlebek na zakwasie jaki upiekłam. Można do nie go użyć młodego zakwasu. Często go piekę bo bardzo lubie pieczywo ze słonecznikiem. Zamiast słonecznika można dodać też inne ulubione ziarna
Monia miesza i gotujeNie samymi pierniczkami człowiek żyje. Teraz więc przyszła pora na wytrawny wypiek, czyli chleb. W Święta bez chleba ani rusz, a już największa radość
Kulinarne przygody GatityW Nowy Rok wchodzę ze świeżo upieczonym chlebem ! Czego i Wam życzę ! Dom pachnący chlebem od samego rana to jest to
Kulinarne przygody GatityOto efekty pierwszej w tym roku odsłony wspólnego blogowego pieczenia, przepyszny chleb żytni. Tym razem Amber zaprosiła nas do wspólnego
Kulinarne przygody GatityDawno nie było na blogu przepisu na chleb, pora więc to nadrobić, tym bardziej, ze chleb piekę co najmniej raz w tygodniu i zawsze staram się
Kulinarne przygody GatityZ cyklu Wypiekanie na śniadanie w tym tygodniu Małgosia wspólnie z Pauliną wybrały dla nas bardzo aromatyczny
Kulinarne przygody GatityW tym tygodniu w cyklu Wypiekanie na śniadanie Małgosia ze Smaków Alzacji podrzuciła nam pomysł na tygrysi chleb, a przepis został zaczerpnięty od
Kulinarne przygody GatityTym razem w naszej kwietniowej piekarni Amber zaprosiła nas do wspólnego pieczenia pomidorowego jasnego chleba orkiszowego z sezamem. Przepis został zaczerpnięty z bloga
Kulinarne przygody Gatitygram świeżych drożdży 50 gram suszonych śliwek Do maszyny wszystko wrzucamy w podanej kolejność- oprócz śliwek. Masę chleba ustawiamy na 1000 gram, skórka średnio wypieczona, tryb: pieczywo razowe. Po godzinie (kiedy na wyświetlaczu pojawi się napis ADD) dodajemy śliwki i wyciągamy mieszadła. Po kilka godzinach (zazwyczaj należy odczekać jeszcze ponad dwie) chleb jest gotowy. Polecam
Mango Papajachleba. Jednak muszę powiedzieć, że jak na mój pierwszy raz jestem zadowolona. Chrupiąca skórka a w środku mięciutki. Zakwas w lodówce mam więc teraz częściej będę eksperymentowała z domowym pieczywem. Składniki: 220 g zakwasu żytniego klik 100 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 450 g mąki orkiszowej typ 500 Młyn Kopytowa 350 g letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli
Ala piecze i gotujeChyba nie ma nic lepszego jak własnoręcznie zrobione pieczywo. Pachnie w całym domu, smakuje obłędnie! Polecam! SKŁADNIKI: - 1 kg mąki pszennej babuni - 20 g drożdży świeżych - 2 g soli - 6 łyżek miodu - 1 łyżeczka cukru do rozczynu - 600 ml ciepłego mleka 3,2% tłuszczu - garść pestek z dyni Mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek dodaj pokruszone drożdże, cukier i część
SMYKWKUCHNIśniadanie nie ma nic lepszego jak domowe pieczywo, a tym bardziej bagietki... Przepis już kiedyś był na blogu, ale ze względów technicznych musiałam go usunąć. Teraz ponawiam przepis i ponownie zachęcam do przygotowania tych bagietek:) Mają wspaniały korzenny aromat i smak... Są pyszne zarówno z samym masełkiem jak i ulubionymi dodatkami, ale równie smaczne są bez żadnych dodatków:) Składniki
Z miłości do słodkościUwielbiam zapach świeżego domowego pieczywa... Nie ma nic lepszego niż domowe, jeszcze ciepłe bułeczki na śniadanko. Można dodać do nich wszystko co lubimy. Moje są w nieco słodkiej wersji z dodatkiem pysznych i zdrowych otrębów z truskawkami, dzięki czemu bułeczki mają wspaniały truskawkowy smak oraz śliczny żółty kolor. Musicie koniecznie wypróbować;) Składniki: 4 szkl. mąki pszennej, 2 łyżki cukru
Z miłości do słodkości