pieczywo - 17769 przepisów (strona:309/1185)

Maślana chałka z kakao a la Żyrafa 147

będzie pod wrażeniem. Bułeczka jest jeszcze o tyle fajna, że długo utrzymuje świeżość! Dla kogo: dla szukających alternatywy dla tradycyjnej chałki dla chcących zrobić dzieciom niespodziankę dla lubiących domowe pieczywo Składniki wykonanie tradycyjne: 400g mąki pszennej 7g suchych drożdży (saszetka), ew. 20g świeżych 50g cukru waniliowego 250ml mleka (ciepłego) 60g masła (roztopionego) szczypta soli 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru

Mania Wypiekania
Chleb pszenno- żytni na zakwasie 92

delikatnie przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zlepieniem ciasta do dołu. Delikatnie smaruję wierzch wodą i nacinam. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 250 stopni i piekę pieczywo przez 35-45 minut. Studzę chleb na kratce i kroję dopiero po wystudzeniu. Przechowuję chleb w chlebaku owinięty lnianą ściereczką. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pszenno- gryczany chleb na zakwasie 128

delikatnie przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zlepieniem ciasto do dołu. Delikatnie smaruję wierzch wodą i nacinam. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 250 stopni i piekę pieczywo przez 35-45 minut. Studzę chleb na kratce i kroję dopiero po wystudzeniu. Przechowuję chleb w chlebaku owinięty lnianą ściereczką. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Chleb na zakwasie ze śmietaną, fasolą i marchewką 112

proporcjami mąki i płynów i w końcu wyszło na tyle dobrze, że zamieszczę przepis. Fasola i marchew działają tutaj podobnie jak ziemniaki - wpływają na lepszą wilgotność i trwałość gotowego pieczywa. Ostateczna wersja chleba, to miękki, pyszny, sprężysty miąższ o ciekawym kolorze i cienka chrupiąca skórka. To chleb również dla tych, którzy cierpią na nadmiar zakwasu, co domowym piekarzom czasem się

Posadzone i zjedzone
Chleb pszenno razowy z siemieniem lnianym 142

Mąka w szafce kuchennej, drożdże w lodówce zawsze u mnie czekają i z różnymi dodatkami  w pyszne domowe pieczywo się zamieniają.  Lubię taką świeżą kromkę z samym masłem zjadać i już niczego nie muszę dodawać.  Taki chlebek jest najlepszy bo domowy, smaczny i zdrowy. Ten smakuje i pachnie wyśmienicie, a siemię lniane i skórka chrupie znakomicie . Składniki

Moniki Smakołyki
Pszenne bułeczki z ziarnami 150

było mnóstwo smakowitych przypraw, ziaren i bakalii. Dlatego więc postanowiłam wypróbować ziarenka słonecznika i pestki dyni na bułeczkach. Bułeczki pszenne wyszły bardzo smaczne i puszyste. Ja zawsze lubię, w pieczywie jak coś chrupie i te bułeczki z tymi ziarnami i pestkami to to, co lubię. Bułki możemy podawać na śniadanie czy kolację z wędlinką lub serem. Zachęcam wszystkich do odwiedzania

Kuchnia Danusi
Domowe bajgle z kurczakiem w sezamie i konfiturą z czerwonej cebuli 230

ulubionym bistro z bajglami sama zapragnęłam przygotować je w domu. Kilka prostych dodatków, niezastąpiony przepis Pani Doroty z Moje wypieki i powstało prawdziwe cudo! <3 Uwielbiam domowe pieczywo, więc pomyślałam, że muszę odhaczyć także bajgle, skorzystałam ze sprawdzonego przepisu i dodałam do niego kilka pysznych dodatków - kurczaka w chrupiącej, sezamowej panierce i nieziemsko smaczną konfiturę z czerwonej cebuli. Tego

Cooking Monster
Chleb bananowo-pekanowy 113

formy, keks\u00f3wki o d\u0142ugo\u015bci ok. 20 cm. Pieczemy w 180 st. C przez 30 minut. "],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Chleb bananowo-pekanowy Danie Ciasto , Pieczywo , Śniadaniowo Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 16 Porcje 16 Składniki 200 g mąka ryżowa 2 łyżeczka proszek do pieczenia 3 szt banan 2 szt jajko 50 g olej kokosowy

Kucharzyca
BAGIETKA NA ŠNIADANIE 125

zapach świeżo upieczongo przez siebie pieczywa roznoszącego się po całym domu.Świeże masło rozsmarowujace się po delikatnej powierzchni bagietki ,to jest to co najbardziej o poranku lubię.Polecam. 200 ml.letniej wody 40 dag.maki 6 dag roztopionego masła 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1.5 dag.drożdży lub 7 g.suszonych(instant) mak 1 jajo do posmarowania ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Drożdże rozpuszczamy z wodą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Żytnio-orkiszowy chleb na zakwasie 153

pieczenia własnie tego typu chleba, bo największa zabawa jest jedynie z przygotowaniem zakwasu, a potem tylko mąką i woda, wymieszać, poczekać i na tydzień nie musicie się martwić o pieczywo, bo gwarantuję, że odpowiednio przechowywany ( w bawełnianej lub lnianej szmatce) po tylu dniach jest nadal smaczny. Prezentowany chleb jest mniej kwaśny poprzez dodanie syropu klonowego i dodatkowo podrasowany ziarnem sezamu

greenscarf
WEGAŃSKIE ŚWIĘTA: makiełki, pasztet, zapiekane pieczarki 215

pojawić się na świątecznym stole, ale na co dzień również się sprawdzą. 1. MAKIEŁKI przepis na makiełki pojawił się rok temu, ale ten jest nieco inny - zamiast makaronu dodałam pieczywo. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Chrupkie pieczywo. 105

Knekkebrod, czyli chrupkie pieczywo, jest bardzo popularne w krajach skandynawskich. Wcale się temu nie dziwię, ponieważ jest zdrowe, łatwe w przygotowaniu i smakuje wspaniale. Często jest podawane na śniadanie, zarówno z wytrawnymi dodatkami jak i słodkimi. Będzie też idealną przekąską między posiłkami. Bardzo ważne jest, aby naprawdę cienko rozsmarować masę na blaszce. Chlebek jest mocno chrupiący i jeżeli warstwa będzie

zadanie-gotowanie
PROSTY CHLEB MADZI 117

chce-Ja dodaję). Mąkę przesiać do miski ,dodać sól i zaczyn.Wymieszać.Przełożyć do foremek lub uformować bochen chleba.Piec w 200st-220st.w nagrzanym piecu.Smacznego.   anielka123buziolek , PIECZYWO Komentarze

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bułeczki z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią. 169

dawno nie piekłam domowego pieczywa. Musiałam to szybko nadrobić i upiekłam bułeczki z dodatkiem mieszanki z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią. Tradycyjnie zrobiłam je na drożdżach świeżych, ale można też użyć drożdży suszonych, wtedy nie trzeba rozrabiać zaczynu. Piekłam je już kilka razy i zawsze szybko znikały. Bułeczki smakują pysznie, najlepsze są jeszcze ciepłe.    BUŁECZKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Słone paluchy śniadaniowe 229

Słone paluchy śniadaniowe Paluchy to rewelacyjne pieczywo ,nie tylko na śniadanie . Puszyste , chrupiące z zewnątrz i przyjemnie słone od soli morskiej , a odrobina mielonego kminku nadaje im głębi, smaku . Wykonanie paluchów , to nie cała godzinka , a efekt powalający . Polecam , domowa piekarnia zawsze jest lepsza niż najlepsza , przemysłowa Składniki : 2 opakowania suszonych drożdży ( 2 x 7 g ) 1 kg mąki pszennej

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania