pieczywo - 17769 przepisów (strona:318/1185)

Rustykalny chleb orkiszowy 140

Rustykalny chleb orkiszowy Czas jesieni , to czas przetworów i pieczenia chleba . W domu zaczynamy przepalać w kominku , a to doskonałe miejsce dla wyrastania pysznego domowego pieczywa . Uwielbiam szczególnie ten pełnoziarnisty lub orkiszowy , jak tym razem . Przepis jest prosty i nie wymaga sporządzania zakwasu , co jest bardzo wygodne , osobiście jestem leniuszkiem i nie lubię tych korowodów kilkudniowych z zakwasem itp .. Polecam

Ogrodnik w podróży
Słodkie bułeczki mleczno-maślane 133

delikatnie słodkim wydaniu. Spora ilość masła sprawia, że bułeczki mają cudowny, maślany smak i wręcz rozpływają się w ustach, a dodatek mleka w proszku powoduje opóźnienie procesu czerstwienia (pieczywo długo zachowuje swoją świeżość), jak również wzbogaca je o białko oraz nadaje ciekawego i charakterystycznego 'smaczku'. Znakomite zarówno i na rozpoczęcie dnia- posmarowane np. masłem i dżemem- jak również fantastyczne

Kraina Miodem Płynąca
Chleb na owsiance .... z cyklu Wypiekanie na Śniadanie. 122

owsiance, drożdżowego. Nie wykonam, to była moja pierwsza myśl po otrzymaniu zaproszenia. Od bardzo, bardzo dawna piekę chleby tylko na zakwasie, nikt w domu nie chce już jeść drożdżowego pieczywa. Myśl druga: dawaj, nie poddawaj się, wspólnymi siłami zjemy, zaprosimy kogo trzeba i chleb zniknie. OK. Na próbę upiekłam wczoraj jeden chleb. Oczywiście z moimi modyfikacjami. Po godzinie chleba

Naturalna Kuchnia
Prosty chleb pszenny 162

już ma frika na punkcie chleba, co rusz eksperymentuje i wyszukuje przepisów. Czasem jednak nie mam czasu na chleb na zakwasie, dlatego lubię takie ekspresowe pieczywo.  Szybkie i smaczny chleb, znaleziony u Małgosi         Składniki: 1 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 75 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej typ 650 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka ciepłej

Delicious Titbits
Chleb pszenny z durum 125

Pierwszy raz mam do czynienia z mąką durum. Ale jak wiecie nie jest to mój pierwszy chleb. Bardzo lubię kombinować z pieczywem. A kombinacje umożliwia mi Kłos Pol. Mają świetne mąki i jeśli chcecie to możecie też je zakupić w sklepie internetowym tej firmy. Polecam sklep, produkty i pieczenie domowego chleba. Jak upieczecie swoje chleby to domownicy będą na pewno

Ewa w kuchni
Focaccia z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi 196

oliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40min. Przed podaniem skropić dobrej jakości oliwą z oliwek. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Pieczywo , Pizza , Przystawki , Zapiekanki Tagged: drożdże , kozi ser , oliwki , pomidory

https:KKuchniaMniam
Chleb orkiszowo żytni na zakwasie 153

zakwas , kiedy wiedzieć, że chleb już jest wyrośnięty czy upieczony, jak uzyskać chrupiącą skórkę czy chleb z dziurami jak w szwajcarskim serze… to pozostaje tylko eksperymentować i wypiekać pieczywo swoich marzeń. Dzisiaj miałam przyjemność upiec chleb orkiszowo żytni na zakwasie z mnóstwem nasion. Pyszny chleb z formy, powiedziałabym mało pracochłonny, ale nieco czasochłonny, wiadomo chleb na zakwasie wymaga swojego

codojedzenia
Chleb toskański 135

początku sierpnia na stronę któregoś z portali zbierających przepisy kulinarne trafiło z rzędu kilka przepisów właśnie na chleb toskański. Tak mnie zaintrygowało to pieczywo, że zaczęłam szperać i znalazłam przepis na blogu Eleny , pisarki podróżniczej mieszkającej w okolicach Florencji. I dziś upiekłam :) Przepis Eleny nie zawierał różnych sztuczek, które przy okazji tego chleba trzeba jednak zastosować i choć moja intuicja

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki na śniadanie 184

małych łasuchów. Dodatkowym atutem jest możliwość przygotowania wszystkiego wieczorem (np. kiedy dzieci śpią), a upieczenie dopiero rano. Wówczas mamy ciepłe bułeczki na śniadanie, a cały dom pachnie świeżym pieczywem.  Przepis pochodzi z tej strony . Czas przygotowania: 15 minut + czas na wyrośnięcie ciasta + czas na pieczenie Ilość porcji: 12 Składniki: Szklanka letniego mleka 110g masła 2 łyżki cukru 2 jajka

Kolizje Smaków
Chleb kanapkowy-tostowy 132

Kanapka z lekkiego pszennego pieczywa powinna być na tyle mięsista i zwarta, żeby utrzymać kilka warstw – wędlin, serów, warzywnych dodatków, ale wciąż na tyle miękka, aby łatwo i przyjemnie było ją żuć. Ile razy kupiliście taki chleb? Ja na taki nie trafiłam. Ja taki upiekłam.   Kanapka nie powinna rozpadać się na kawałki w połowie jedzenia. Łamać i kruszyć. Bochenek

Karo in the Kitchen
Chleb słonecznikowy z gotowej mieszanki 172

wyrastać godzinę przy ciepłym kaloryferze, było przykryte folią spożywczą. Wyjmujemy je z misy na oprószony mąką blat i formujemy – tym razem zrobiłam owalny bochenek, wykorzystując owalny koszyk na pieczywo z technorattanu. Wysypałam go dokładnie mąką i włożyłam uformowany wcześniej bochenek, szwem do góry.   Pamiętajcie, że to właśnie formowanie przed drugim wyrastaniem decyduje o tym, jak nasz chleb urośnie

Karo in the Kitchen
Odrywany chleb ziołowo-czosnkowy 184

piekarnika i pieczemy go 50 minut. Jeśli zacznie Wam za bardzo brązowieć od góry, przenieście go na półkę niżej lub przykryjcie folią aluminiową. Dobry jest i na ciepło – jako pieczywo czosnkowe, i na zimno, do kanapek. Naprawdę trzeba się bić po łapach żeby nie zjeść go od razu całego. Z wierzchu chrupiący, w środku puszysty, miękki i obłędnie ziołowy. Spróbujcie

Karo in the Kitchen
Chlebki naan 119

której przepisu na chlebki naan korzystałam. Czarnuszka to samo dobro, a jemy jej niewiele. Dobry jest olej z czarnuszki, ale można jej używać jako dodatku, posypując nią np. domowe pieczywo.   Źródło: kompromis pomiędzy przepisem TYM oraz TYM. Składniki: 300 g mąki 100 ml mleka 100 ml ciepłej wody   15 g świeżych drożdży ( lub 2 łyżeczki suszonych

bistro mama
Bułki chałeczki ze złotym lnem 99

nasionami lnu. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania bułeczek wykorzystałam złoty len, który otrzymałam do testowania od sklepu SKWORCU . Len to doskonały dodatek do wypieku pieczywa. Będę go często wykorzystywać w kuchni.  Zapraszam serdecznie do sklepu SKWORCU , gdzie znajdziecie wiele wspaniałych produktów, niezbędnych w każdej kuchni

Tradycyjna kuchnia Kasi
PSZENNE BUŁECZKI Z CUKINIĄ 175

Przepis znalazłam na   tym blogu , ale oryginalny przepis pochodzi z kopalni przepisów na pieczywo czyli z bloga  Smakowity chleb . Proste, pszenne bułeczki - musiałam je upiec! Są  mięciutkie, miłe dla oka i dla podniebienia :))  Z lekką nutą tymianku, który uwielbiam.  Mięciutki środek i chrupiąca skórka. Perfekcyjne na śniadanie :)) Składniki: (na ok. 11 średniej wielkości bułeczek

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania