jest jedno z moich jak najbardziej, przynajmniej do tej pory, udanych postanowień noworocznych. Nie odwiedzam piekarni i piekę pieczywo w domu. Nie ma nic sobie równego jak domowy chleb, bułeczki, czy drożdżówki. Dziś kolejna ich porcja, tym razem z żurawiną. Czego użyłem? -250 gram mąki owsianej -150 gram mąki pszennej TYP 550 -100 gram mąki gryczanej -łyżeczka cukru
BaRepaswilgotność, a nawet pogoda !" Gdy pierwszy raz piekłam bagietki byłam przekonana, że wystarczy wszystko dobrze zagnieść, poczekać aż urośnie, a potem upiec. Nic dziwnego, że ze smakiem prawdziwego francuskiego pieczywa nie miały nic wspólnego, no może z wyjątkiem kształtu... " Wypróbowanie wszystkich domowych przepisów na bagietkę, jakie udało nam się znaleźć, zabrało nam ostatecznie jakieś dwa lata i 130 kilogramów
KUCHARNIApiekarz przysnął i kiedy się obudził wstawił precle ponownie do pieca i upiekł je drugi raz. Gdy odkrył pomyłkę, zdenerwował się, ale po spróbowaniu zrozumiał, że stworzył nowy rodzaj pieczywa.* Przepis i inspiracja do nadziewanych precli pochodzi z tej strony - klik . Ciasto wyrabia się bardzo dobrze, rośnie szybko i jest bardzo elastyczne. Precle smakują po prostu cudownie. Wiem
KUCHARNIAsię ciepłem, podziel się chlebem. PERUNARIESKA - FIŃSKI CHLEB Z ZIEMNIAKÓW Rieska - fiński chleb pieczony najczęściej z mąki jęczmiennej, bez użycia drożdży, w formie płaskich okrągłych placków podobnych do chrupkiego pieczywa. Chleby rieska podawane są najczęściej na ciepło, zaraz po upieczeniu. Istnieje kilka rodzajów rieska - wersja, w której używane są gotowane ziemniaki nosi nazwę Perunarieska . Chlebki są pyszne, lekko wilgotne
KUCHARNIAMój pierwszy chleb żytni na własnym żytnim zakwasie powoli się kończy. Trzeba zatem pomyśleć nad jakimś pieczywem na nadchodzący weekend. Kupiłem mąkę owsianą, więc zrobimy śniadaniowe bułki na bazie tej mąki z dodatkiem siemienia lnianego. Czego użyłem? -150 gram mąki owsianej -80 gram mąki pszennej TYP550 -200 gram mąki żytniej TYP720 -40 gram drożdży świeżych -łyżeczka cukru -kubek mleka ciepłego
BaRepassporej ilości mąki. Rozgrzewamy piekarnik do maksimum. Blachę, na której będziemy piec spryskujemy wodą; układamy na niej papier do pieczenia, również go spryskujemy wodą i układamy bułeczki. Po włożeniu pieczywa do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy ok 15 minut. Bułki nie powinny być bardzo rumiane, będą dłużej nadawały się do spożycia, jeżeli wyciągniemy je bledsze
BaRepassłonecznika lub dyni pasta będzie bardziej kremowa, z oliwkami bardziej słona a z niczym - zdecydowanie pomidorowa ;) Możemy smarować nią tradycyjnie bułki czy chleb ale super pasuje też do chrupkiego pieczywa. Dobrze przechowuje się w lodówce, nie trzeba zjeść całej od razu, więc to naprawdę super opcja dla zabieganych. Świetnie udaje pastę z ryby w pomidorach na śniadaniu w przedszkolu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEcoś nowego. Odkryłem jakiś czas temu suszone pomidory, które zostały glazurowane na oliwie z czosnkiem i rozmarynem z dodatkiem miodu. Mają idealny słodko-winny smak. Użyję ich do dzisiejszego pieczywa. Czego będziemy potrzebować? -mąka żytnia 500 gram -45 gramów drożdży świeżych -łyżeczka cukru -mleko około 6 łyżek podgrzane do maks 39 stopni -szklanka wody -duża łyżka oliwy -siemię lniane
BaRepasWykonanie: Twaróg ugnieść widelcem na gładko, dodać tuńczyka wraz z zalewą, dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz wszystkie pozostałe produkty. Wymieszać do połączenia się składników. Pastę podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego
O kuchni z uczuciempuszki -jogurt naturalny, lub niestety smaczniej, ale dla tych niezwracających uwagi na kalorie, majonez -sól, pieprz -orzechy włoskie posiekane Wszystkie składniki łączymy ze sobą, solimy i pieprzymy do smaku. Pieczywo podgrzewamy w opiekaczu, lub tosterze, skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami (starte suszone pomidory, oregano, bazylia). Smacznego
BaRepasMuszę się Wam przyznać, że od czasu kiedy zrobiłem swoje pierwsze pieczywo, a dokładniej bułki, w domowych warunkach, coraz bardziej mi żal chodzić do piekarni i wydawać pieniądze na te, codziennej potrzeby, produkty. Taka mnie ostatnio myśl dopadła, że za dziesięć sztuk moich ulubionych bułek w piekarni, musiałbym zapłacić 19 zł. Ja dziś kupiłem mąkę żytnią za 3zł
BaRepasDomowe pieczywo jest bezkonkurencyjne. Zapach świeżego bochenka unoszący się po domu przywodzi dobry humor i wspomnienie dzieciństwa. Zapraszam na chlebek nieco mniej klasyczny. Przepyszny, puszysty, z chrupiącymi orzechami i słonawymi oliwkami. Składniki: 10g drożdży łyżeczka miodu 130ml ciepłej wody 250g mąki pszennej pół łyżeczki soli 4 łyżki oliwy 60 g orzechów włoskich 50g oliwek czarnych Wykonanie: Drożdże wymieszać
Pyry na GazWidziałam kiedyś zdjęcie podobnych bułeczek na facebooku. Pomyślałam, że to świetny pomysł na pieczywo dla dzieciaków. Tym bardziej , że przy przygotowywaniu bułek wystarczy dokleić oczka dla żabek. Przepis jest wielokrotnie sprawdzony. Buły są puszyste, mięciutkie i można je modyfikować dodjąc zioła, suszone pomidory czy orzechy. Równie dobrze z ciasta można zamiast bułek uformować chlebek. Składniki: 400g mąki pszennej
Pyry na Gazjemy i w jaki sposób zostało to przygotowane, jaka była obróbka itd. Mamy w naszym mieście wyśmienitą, tradycyjną piekarnię, która nie używa żadnych spulchniaczy, czy konserwantów. Pieczywo jest jednym słowem naturalne. Pomimo tego czasem nas najdzie na zrobienie domowych wypieków. Dziś jest ten dzień. Czego potrzebujemy? -300 gram mąki pełnoziarnistej, żytniej lub pszennej; stawiam na żytnią -250 gram mąki gryczanej
BaRepasmusztardy 1 garść szczypiorku sól, pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, oskubać i posiekać drobno. Dodać majonez, posiekany szczypiorek,sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać. Podawać z pieczywem lub krakersami
O kuchni z uczuciem