Często piekę chleb ale do tego pierwszy raz użyłam gotowej mieszanki do wypieku domowego chleba - baltonowskiego. Dodałam ziarna oraz olej i trochę soli bo lubię jak pieczywo ma wyczuwalną sól i muszę przyznać, że mieszanka ta sprawdziła się super. Chleb wyszedł bardzo smaczny. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniłyżeczki soli 3 i 3/4 - 4 szklanki mąki pszennej chlebowej Dodatkowo: 1 łyżka roztopionego masła do posmarowania Na miły początek dnia bardzo dobrze wpływa aromat wypieku świeżego pieczywa rozchodzący się po domu. Tak więc dziś postanowiłam napełnić go zapachem bułeczek maślanych. Są pyszne, całe mięciutkie, bez twardej skorupki na zewnątrz. Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Mleko delikatnie podgrzać
Świat Ciastasmażymy po kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. RADA: To samo możesz zrobić z dowolnym czerstwym pieczywem. Dodając paprykę , pieprz do masy jajecznej zrobisz wersję na ostro
Ostra na Słodkodzieciństwa :) To sprawdzony sposób na niejadków, ciepłe, szybkie śniadanie, przekąskę albo na problem pod tytułem "coś bym zjadła ale sama nie wiem co". - 4 kromki pieczywa (niekoniecznie musi być dzisiejsze) - 1 jajko - 1 chlust mleka - pieprz, sól, chilli lub pieprz cayenne - ser żółty - opcjonalnie ulubiona wędlina - łyżka masła Jajko rozbełtujemy, dodajemy mleko i przyprawy. Maczamy w tym kromki chleba
Z butelką mleczka w tlewrażenie, że są razowe tylko dlatego, że mają dodany karmel aby były ciemne. W chlebie robionym w domu razowość aż skrzypi w ustach jak piasek. Polecam przeciwnikom białego pieczywa, wielbicielom zdrowego jedzenia, wszystkim w sumie polecam :) Oczywiście jak to chlebek domowy wypiek będzie świeży i smaczny przez kilka dni. 1 1/3 filiżanki wody o temperaturze około 20 stopni 1 łyżka
Z butelką mleczka w tleKiedyś Wam pisałam, że od jakiegoś czasu nie kupuję pieczywa. Mam pecha, że w mojej okolicy o dobre trudno, a byle czego jeść nie lubię. Najczęściej piekę pszenne bułki, chleb tostowy lub mieszany pszenno-żytni. Dziś pokusiłam się domieszać garść musli. Byłam niezmiernie ciekawa co z tego wyjdzie :) No i - jak widać niestety
Codzienna kuchnia niecodziennaupiec i pokazać Wam ten chleb. Mam nadzieję, że polubicie go tak, jak Sabina :) Jest prosty i wbrew pozorom szybki. Od tego chleba zaczęła się moja przygoda z własnym pieczywem, a byłam wtedy kompletnie "zielona" w tej dziedzinie. Nigdy jednak nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Obyło się bez zakalca, nie licząc lekkiej gumowatości, kiedy kroiliśmy go na gorąco
Codzienna kuchnia niecodziennastopni. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić keks przez kilka minut, a następnie wyjąć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Ciasto jest bardzo wilgotne o miękkiej strukturze. Nie wysycha jak klasyczne pieczywo. Zjedliśmy go w ciągu dwóch dni i nie zauważyliśmy różnicy w smaku po upieczeniu i przy ostatnim kawałku. W przepisie nie podałam soli, nie jest to moje roztargnienie
Codzienna kuchnia niecodziennaczasie) lub bez ich dodatku (wówczas wyrasta trochę dłużej). Moja Rodzinka uwielbia taki zwykły, tradycyjny chleb z makiem, a ponieważ od dłuższego czasu nie kupuję żadnego pieczywa to przepis na chleb, (który już jest na blogu) pszenno-żytni na zakwasie troszkę zmodyfikowałam, zmieniłam proporcje, dopasowując go do jednej dużej formy o wym.30x12cm (w takiej piekłam) lub dwóch mniejszych
Smaczne ZdroweFaza na pieczywo dalej trwa! Była już chałka i ciabatta , przyszedł czas na bułeczki. Proste w przygotowaniu, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Z pewnością przygotuję je w Święta :) Przepis znalazłam na stronie Jem co umiem . Zapraszam do pieczenia! Składniki na 8 pszennych bułeczek: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam typu 500) 1 jajko 6 g drożdży instant
My Culinary Artniej :) ...wtedy nic więcej do szczęścia nie jest mi potrzebne... jestem w siódmym niebie :) Przepis na te bułeczki znalazłam u Łucji , u której znajdziecie wiele przepisów na domowe pieczywo :) i wiele więcej :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 550) 3/4 szklanki letniej wody 20g świeżych drożdży 1 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli (użyłam morskiej) 1 jajko
Delicious TitbitsJak co miesiąc Amber zaprosiła nas do swojej piekarni . Tym razem wspólnie upiekłyśmy chleb litewski, który na tę okazję zaproponowała Kamila z bloga Ogrody Babilonu
Kulinarne przygody GatityTaki, do którego ma prowadzić kuszący aromat, delikatnie łaskoczący zmysły, wyzwalający uśmiech i uruchamiający ślinianki. Taki dom pachnie chlebem. Nasz tak pachniał wieczorem, no... może wczesną nocą. Z braku pieczywa i z potrzeby zdziałania czegoś w kuchni, powstał szybki chlebek owsiany. Oczywiście produkcja uruchomiona była z myślą o 'bezglutenkach', więc jest on stworzony dla osób z nietolerancją. Jak się
Wypisz WymalujMimo, że nie jestem na diecie Dukana, wiele przepisów z tej diety przenoszę na "własne podwórko". Szczególnie te na pieczywo na otrębach, bez jajek i mąki. Niestety bywa, że z różnym skutkiem. Czasem przepis jest beznadziejny i nie wracam do niego, a innym razem trafiony w przysłowiową 10-tkę. Tak właśnie jest z bułeczkami z patelni z przepisu
Walijskie PichcenieDomowe, pyszne pieczywo - zawsze smakuje lepiej. Nie musi wyglądać bajecznie, musi smakować. U nas zawsze większa część znika na gorąco, ze szklanką zimnego mleka. Taka dziwna pozostałość u mnie po drugiej ciąży, kiedy to mąż w późnych godzinach nocnych (moje ciążowe zachcianki) jeździł do pobliskiej piekarni i kupował mi gorące drożdżówki. Siadaliśmy wówczas na podłodze w pokoju
Malinowe Pocałunki