pieczywo - 17769 przepisów (strona:322/1185)

Bułeczki śniadaniowe z makiem 76

Wszyscy dookoła pieką własne pieczywo,więc piekę i ja:) Bułeczki są puszyste i bardzo smaczne. Składniki: 500g mąki  2 czubate łyżki mleka w proszku 1 łyżeczka soli 3 łyżki maku 250ml wody 2 łyżki masła 12 g drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ciepłego mleka  Sposób przygotowania: Z pokruszonych drożdży,2 łyżek cukru,łyżki mąki i ciepłego mleka

Wielki apetyt
Chleb 7 ziaren z multicookera Redmond 198

bochenek nie ma kształtu typowego chleba z popękaną skórką, ale ma ją na szczęście chrupiąca. Mając taki multicooker gotowanie naprawdę staje się prostsze, a wszyscy którzy boją się piec pieczywo to urządzenie pomoże się tego nauczyć. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Drożdżowy pszenny chleb półrazowy z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i prażonych ziaren słonecznika 146

pory jakoś nie przekonywały mnie, ale ich użycie jest naprawdę wygodne. No i najważniejsze: można kupić ich zapas i nie bać się, że po kilku dniach będą nieświeże :)  Pieczywo z dodatkiem ziaren jest bardzo dobrym źródłem minerałów i błonnika. O tym, że ma wspaniały smak nie muszę chyba nikogo przekonywać? :) Składniki 300 g mąki pszennej

Codzienna kuchnia niecodzienna
SANDWICZE Z MUSEM JABŁKOWO – RABARBAROWYM I ORZECHAMI 147

będą się zachwycać nimi nie tylko dzieci, ale i dorośli. Świetnym dodatkiem ( ale to już taka bomba kaloryczna ) jest delikatny sos karmelowy! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 szt ) * pszenne, lekko czerstwe pieczywo – 4 kromki * masło -1 łyżka * rabarbar – 1 łodyga * duże jabłko – 1 szt * miód – 2 łyżki * orzechy włoskie – 1 garść SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rabarbar oraz jabłko obieramy

Ostra na Słodko
Chleb orkiszowy na zakwasie 211

jego delikatnym rozciągnięciu, następnie złożeniu na 3 (tak jak listu do podłużnej koperty), a następnie obróceniu o 90 stopni i złożeniu na pół. Źródło przepisu:   Zapach domowego pieczywa . Przepis zgłoszony do listy  Na zakwasie i na drożdżach  prowadzonej na blogu  Zapach chleba

Gospodyni Miejska
Chlebki pita 173

Chlebek pita to idealne pieczywo do kebabu. Dobrze wyrobione ciasto, napowietrzone chlebki, dzięki czemu podczas pieczenia powstaje w środku specyficzna kieszonka. Wystarczy pyszne nadzienie mięsne, warzywne i mamy nie tylko pyszną przekąskę, obiad czy kolacje. Idealne na każdą porę roku. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb Bezglutenowy 165

rośnie. Piekarnik rozgrzewamy do 175-180 stopni.  Przed wstawieniem do piekarnika wierzch chleba smarujemy olejem, ładnie się zarumieni. Pieczemy ok 40-50 minut. Kontrolujemy pod koniec pieczenia koloryt pieczywa. Jeśli dziecko (czytaj jedzący chlebek) nie ma uczulenia na np. słonecznik, sezam, siemie lniane, pestki dyni, można śmiało dorzucić ziarna podczas wyrabiania ciasta.  Wszelkie wariacje dozwolone. Jeśli lubimy słone

IzaGotuje
Pasta Kanapkowa z Jajkami i Papryką 149

posmarować chleb?! I to jeszcze czymś co zawiera niewiele tłuszczu i kalorii... Mi się udało znaleźć pastę, która łączy te cechy a poza tym jest zdrowa. Świetny dodatek do pieczywa również podczas diety odchudzającej. Składniki: gotowane jaja (u nas jak zwykle od wiejskich kur) 2 sztuki serek wiejski 1 opakowanie 200g papryka czerwona konserwowa (może być oczywiście świeża) 125g cebula

IzaGotuje
Domowa Chałka 197

następnie studzimy już chałki w dowolnym miejscu. Po całkowitym przestudzeniu jak już pisałam - przechowujemy je w zawiązanych torebkach foliowych (tylko warunek jest taki że muszą być wystudzone - ciepłe pieczywo zacznie wilgotnieć i pleśnieć) Ja najbardziej lubię chałkę z masełkiem, domowym powidłem śliwkowym lub mlekiem. A wy? ;) Smacznego

Jedzeniomania
Mini bułeczki z ziarenkami 158

Pola" z  ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ziarenka te mogą stanowić doskonały dodatek do wielu potraw, w szczególności do: sałatek, zup, deserów, pieczywa czy mięs. Ziarna są bogate w wiele cennych witamin, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Więcej informacji o produkcie znajdziecie  tutaj . Serdecznie zapraszam do sklepu  ZIARENKOWO

Tradycyjna kuchnia Kasi
Masło sezamowe słodzone syropem z agawy Primavika 123

słodkie, podobne do chałwy tylko bardziej wilgotne. Najlepiej smakuje jako dodatek do czegoś bardziej neutralnego w samku, bo samo może szybko zasłodzić. Doskonale nadaje się do smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, ciast i kremów. Oczywiście można

Kto ugości moich gości?
Tapenada z czarnych oliwek 120

Tapenada, czyli pasta z czarnych oliwek to hiszpański dodatek do pieczywa. Choć nie wygląda zbyt smacznie, to uwierzcie mi - jest warta wypróbowania. Doskonała jako przekąska w ciągu dnia, podana na grzankach świetnie zastąpi lunch. Potrzebne nam: - 30 czarnych oliwek - ząbek czosnku - 1-2 łyżeczki soki z limonki - papryczka chili marynowana - sól, pieprz - chili w proszku - 1 łyżka oleju rzepakowego

W poszukiwaniu inspiracji
Focaccia z pomidorami i pietruszką 88

bardziej skupiałam się na wielkich porcjach makaronu niż na innych potrawach. I też nie sądziłam, że można to tak łatwo przygotować. Bo focaccia to nic innego jak rodzaj pieczywa, które zajadamy na ciepło w wersji suchej

Pink Envelope
Chleb z popcornem i kurkumą 130

Jakiś czas temu na jednym z portali był konkurs na temat pieczywa. Wygrały w nim moje bułki makowe pieczone w słoiku. Przepis na ten chleb był jednym z wielu jaki zgłosiłam. Pomyślałam, że warto pokombinować i zaszaleć z dodatkami. Tu postawiłam na popcorn, który uwielbiają dzieciaki ale nie tylko i kurkumę. Do takiego chleba wystarczy samo masło, ewentualnie pomidor

Ewa w kuchni
Bułki pełnoziarniste 141

robota kuchennego, który wyręczył mnie w zagniataniu ciasta i sprawił, że było ono naprawdę puszyste. :-) Swoją drogą - to, że nie trzeba ręcznie zagniatać ciasta zachęciło mnie do dalszych wypieków pieczywa. Zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga Smak Zdrowia. 300g mąki pszennej 400g mąki pszennej pełnoziarnistej 400ml ciepłego mleka 20g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 jajko 10g masła 2 łyżeczki soli

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania