pieczywo - 17769 przepisów (strona:313/1185)

Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie 146

Jest taki mit o pieczywie na zakwasie, że jest je trudno upiec, że jest kapryśne i bardzo wymagające. Dziś mam dla Was bardzo prosty, pyszny i pełen błonnika przepis na razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie. Zobaczcie jak łatwo jest go upiec. Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie Proporcje na keksówkę o wymiarach 27 x 12 cm Czas

Kulinarne przygody Gatity
czosnkowe zawijaski 113

Uwielbiam czosnkowe pieczywo. Bardzo ucieszyłam się, że w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie" w tym tygodniu zaproponowano czosnkowe zawijaski . Nie mogłam nie spróbować:) Lekko zmodyfikowałam przepis i upiekłam takie oto bułeczki, złożone z dwóch warstw ciasta przełożonego czosnkowym masełkiem. Bułeczki podałam do żurku, pasowały świetnie. Resztę przekroiłam i zjadłyśmy z żółtym serem, były równie smaczne, choć trochę się rozwarstwiały. Podobne

6niebo
Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki 119

słodką paprykę, chili i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeszcze przez chwilę blendujemy. Przekładamy do miseczki lub innego naczynia i wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy z ulubionym pieczywem. Liście rzodkiewki bardzo dobrze sprawdzą się w  sosie pesto  z dodatkiem prażonych pestek dyni

My Chcemy Jeść
Chlebek z serami 106

Jest to idealne opcja podania pieczywa na różnych imprezach. Super smak, a co ważne robi się go błyskawicznie. możecie użyć nawet lekko starego chlebka. Cały bochenek chleba najpierw przeciąć wzdłuż, ale nie do samego końca. następnie w poprzek w 3 cm odstępach. Lekko rozszerzyć i polać oliwą z oliwek o dowolnym smaku. posypać suszonymi ziołami, czosnkiem posiekany bardzo drobno. Dodatkowo

Kuchnia Pokoleń
Chleb pszenny pełnoziarnisty ze słonecznikiem 124

popękały niekontrolowanie i ładnie, równo wyrosły. Wstawiamy blachę na środkową półkę rozgrzanego już piekarnika i pieczemy 40 minut. Po 20 minutach wyjmujemy z piekarnika naczynie z wodą, blaszkę z pieczywem obniżamy o jeden poziom i dopiekamy chleb jeszcze przez 20 minut, w temperaturze 200⁰C. Prawidłowo upieczony chleb, puknięty dłonią od spodu, powinien wydać głuchy dźwięk. Studzimy świeżo upieczony chleb

Karo in the Kitchen
Chleb z lukrecją i orzechami 155

akurat zabrakło chleba na śniadanie, a za oknem leje deszcz i nie chce się wyjść do sklepu. Wtedy szast prast i chleb gotowy! Moje dotychczasowe eksperymenty z tym rodzajem pieczywa to:  Hätäleipä - Fiński chleb awaryjny z orzechami   Fiński chleb błyskawiczny - wersja z migdałami Składniki na 1 okrągły bochenek o średnicy ok. 22 cm: 100g mąki żytniej - u mnie

Grunt to przepis!
Chleb z błyszczącą skórką i siemieniem lnianym 169

błyszczącą skórką. Ja zwiększyłam ilość składników i dodatkowo posypałam go siemieniem lnianym. Chlebuś wyszedł pyszny, chrupiący a w środku delikatny i mięciutki. Polecam :) Siemię lniane warto dodawać do pieczywa z tego względu, iż posiada niezwykłe wartości odżywcze a także lecznicze. Działa zbawiennie zwłaszcza na przewód pokarmowy. Zaczyn: 40g drożdży 150ml ciepłego mleka łyżka cukru łyżka mąki tortowej Młynomag Ciasto: 600g

Smakołyki Asi
Chleb bezgluenowy na drożdżach z dużą ilością siemienia lnianego. 176

wykluczyłam jeden z tych produktów, a mianowicie gluten. Aczkolwiek nie całkowicie, chora nie jestem, nie cierpię na żadne związane z nim dolegliwości. Zrobiłam to z chęci oczyszczenia swojego organizmu. Pieczywa pszennego, z wysoko przetworzonej białej mąki nie jadłam już od lat, sama piekę w domu chleby ( żytni na zakwasie , orkiszowy , owsiany itp.), przeważnie żytnie na własnym zakwasie z mąk ekologicznych

Naturalna Kuchnia
Chleb pszenny razowy z ziarnami 149

Pyszny chleb, w szczególności dla osób lubiących pieczywo pełne ziaren ;-) Mojej rodzinie smakuje tak bardzo, że piekłam od razu dwa. Jakoś zmieściły się na blaszce w piekarniku, ale z jednej strony, w trakcie pieczenia, zrosły się, więc musiałam je rozciąć. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Z poniższego przepisu wychodzi 1 bochenek chleba (robiłam porcję podwójną, dlatego

Passions hobbies life
Zakwas pszenny 139

Bardzo lubię domowe pieczywo. Przeważnie jest ono na drożdżach ale czasami też na dobrym domowym zakwasie. Tym razem postanowiłam zrobić zakwas pszenny. A w przygotowaniu go pomogła mi świetna mąka typ 1850. Możecie ją kupić przez internet w Kłos Pol . Ja z nimi współpracuję od dłuższego czasu i mogę stwierdzić, że mąki są bardzo dobre a zakwas wyszedł idealny. Teraz

Ewa w kuchni
Puszyste pszenne bułeczki z ziarenkami 154

tego kubek kakao, kilka rzodkiewek, masło i... kolacja idealna. Dwie bułeczki zostawiłam na rano, aby mój łasuch mógł wziąć je ze sobą do pracy. Zachęcam do przygotowywania domowego pieczywa.  Osobiście lubię jak bułeczki są jedynie delikatnie przyrumienione. Jeśli lubicie mocniej wypieczone bułki możecie je dłużej potrzymać w piekarniku. Składniki: (na 6większych bułek) 1 szklanka ciepłej wody

Słodkie okruszki
Bezglutenowa i wegańska ciabatta. 132

gryczanej (najlepiej jasnej) 240ml + 80ml mleka migdałowego 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki drożdży instant w proszku 80ml ciepłej wody Uwaga! Do wykonania pieczywa będzie potrzebny robot kuchenny, ewentualnie siekacz z dużym kielichem. Sposób przygotowania: Odmierzamy mąki, dodajemy sól i mieszamy. Mąki przesypujemy do kielicha robota kuchennego/siekacza. Miksujemy dosłownie parę sekund, żeby nie przegrzać

Fill The Bowl
Bułki na krupczatce 117

Pierwszy raz piekłam bułki z mąki krupczatki, wyszły bardzo smaczne i mięciutkie. Domowe pieczywo jest dużo zdrowsze, nie zawiera sztucznych spulchniaczy. Składniki: 0,5 kilograma mąki krupczatki Młynomag 1 szklanka aktywnego zakwasu 200 ml. letniej wody 20 gram świeżych drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Dodatkowo: Papier do pieczenia 1 jajko Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę krupczatkę, dodajemy

Bajeczna Kuchnia
Chleb pszenny codzienny na drożdżach 173

Prosty, ale czasochłonny przepis na pyszny chleb. Jeżeli zamierzacie piec domowe pieczywo, to polecam zacząć od tego chleba, bo trudno żeby się nie udał, a nic nie zachęca bardziej niż sukces ;-) Chleb jest najsmaczniejszy w ten sam dzień (zjedliśmy z mężem na kolację pół bochenka). Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia", którą bardzo polecam. Im więcej damy

Passions hobbies life
Chleb z ziemniakami i słonecznikiem 110

Domowy chleb jest zawsze smaczny. Niestety ten tylko sobie pooglądałam bo upiekłam go znajomym, którzy wyjeżdżali do Norwegii. Zrobiłam Im niespodziankę. Kamil i Gosia lubią moje ciasta i pieczywo więc byli zadowoleni z prezentu. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania