Słodka i puszysta plecionka drożdżowa, to idealne pieczywo na śniadanie z masłem i dżemem. Można ją przed pieczeniem posypać kruszonką, będzie wtedy jeszcze słodsza :) Składniki: 550 g mąki pszennej tortowej 30 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki cukru 2 łyżki masła 1 jajko + drugie do posmarowania chałki Do szklanki z mlekiem pokruszyć drożdże i wsypać
wyzwania kuchenneChleb à la graham to prosty w wykonaniu chleb na bazie kilku typów mąki, z dodatkiem świeżych drożdży. Do jego przygotowania wykorzystałam większą część mąki pszennej
Smakołyki BerenikiPyszna propozycja smarowidła do pieczywa. Przepis znalazłam u Izabelki . Składniki: 250 g serka mascarpone 3 ugotowane jajka 3 łyżki zielonych oliwek (w oryginale z papryką) sól Sposób przygotowania: 1. Jajka ścieramy na tarce jarzynowej. 2. Oliwki drobniutko kroimy. 3. Oliwki i jajka mieszamy dokładnie z serkiem mascarpone. Doprawiamy solą do smaku. Smacznego
Kuchnia domowa Anirazem się spieszyłam. Upiekły się ładnie, ale były, jak dla mnie, nieco zbyt zbite. Są faktycznie bardzo efektowne, w smaku przypominają mi nieco pieczywo z mąki kukurydzianej, i tak jak ono, maja ładny żółtawy kolor. W sierpniowej Piekarni wzięli udział Akacjowy blog Bajkorada Fabryka kulinarnych inspiracji Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie
Stare GaryMożna użyć specjalnej foremki do bagietek. Wyrośnięte bagietki naciąć , posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem, posypać sezamem. Na dole w piekarniku umieścić naczynie żaroodporne z wodą (by parowała i pieczywo było chrupiące), lub spryskać piekarnik wodą ze spryskiwacza. Piec przez 10 minut w temperaturze 220ºC, potem zmniejszyć do 200ºC i piec jeszcze ok 15 minut, aż bagietki będą ładnie
Stare GaryPamiętacie moje babeczki pieczone w słoikach ? Biorąc udział w konkursie na pieczywo robiłam różne kombinacje. A dodatki przeróżne były, a to popcorn, a to paluszki i tak dalej i tak dalej. I przypomniałam sobie o tych słoikach. I to własnie tym przepisem wygrałam super robot planetarny. Bułki są super, mięciutkie i jak widać nie musimy mieć nie wiadomo jakich form
Ewa w kuchnikolejna propozycja domowych bułek. Zawsze i wszędzie domowe pieczywo jest najlepsze i nie ma to tamto. Domowe i już. 1 kg mąki pszennej typ 450 150 ml letniego mleka 150 ml letniej wody 75 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka soli 1/2 szk prażonej cebulki 7 cienkich parówek wieprzowych ( wędzonych ) 300 g mozzarelli w bloku 5 łyżek
Ewa w kuchniChleb z warzywami to super pomysł, zwłaszcza dla dzieci bo możemy przemycić im warzywka. A wiadomo, że domowe pieczywo jest zdrowe i smaczne i każdy się na takie skusi. Wystarczy tylko taki chlebek posmarować masłem i nic więcej nie trzeba. 500 g mąki pszennej typ 500 350 ml letniej wody 5 łyżek oleju rzepakowego 50 g świeżych drożdży
Ewa w kuchniolejny chlebuś dla wielbicieli domowego pieczywa. Jak już pisałam nie ma nic lepszego od domowego wypieku. Ten zapach w domu i ten smak, poezja. 400 g mąki pszennej typ 500 200 g mąki żytniej typ 720 350 ml letniej wody 5 łyżek oleju 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 40 g świeżych drożdży 50 g słonecznika 1 czubata łyżka papryki
Ewa w kuchniUwielbiam kombinacje z domowym pieczywem. Za każdym razem staram się aby były z innymi dodatkami. Jak na razie to wychodzi, ciekawe kiedy skończą mi się pomysły ? Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniCzęsto piekę chleb ale do tego pierwszy raz użyłam gotowej mieszanki do wypieku domowego chleba - baltonowskiego. Dodałam ziarna oraz olej i trochę soli bo lubię jak pieczywo ma wyczuwalną sól i muszę przyznać, że mieszanka ta sprawdziła się super. Chleb wyszedł bardzo smaczny. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniłyżeczki soli 3 i 3/4 - 4 szklanki mąki pszennej chlebowej Dodatkowo: 1 łyżka roztopionego masła do posmarowania Na miły początek dnia bardzo dobrze wpływa aromat wypieku świeżego pieczywa rozchodzący się po domu. Tak więc dziś postanowiłam napełnić go zapachem bułeczek maślanych. Są pyszne, całe mięciutkie, bez twardej skorupki na zewnątrz. Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Mleko delikatnie podgrzać
Świat Ciastasmażymy po kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. RADA: To samo możesz zrobić z dowolnym czerstwym pieczywem. Dodając paprykę , pieprz do masy jajecznej zrobisz wersję na ostro
Ostra na Słodkodzieciństwa :) To sprawdzony sposób na niejadków, ciepłe, szybkie śniadanie, przekąskę albo na problem pod tytułem "coś bym zjadła ale sama nie wiem co". - 4 kromki pieczywa (niekoniecznie musi być dzisiejsze) - 1 jajko - 1 chlust mleka - pieprz, sól, chilli lub pieprz cayenne - ser żółty - opcjonalnie ulubiona wędlina - łyżka masła Jajko rozbełtujemy, dodajemy mleko i przyprawy. Maczamy w tym kromki chleba
Z butelką mleczka w tlewrażenie, że są razowe tylko dlatego, że mają dodany karmel aby były ciemne. W chlebie robionym w domu razowość aż skrzypi w ustach jak piasek. Polecam przeciwnikom białego pieczywa, wielbicielom zdrowego jedzenia, wszystkim w sumie polecam :) Oczywiście jak to chlebek domowy wypiek będzie świeży i smaczny przez kilka dni. 1 1/3 filiżanki wody o temperaturze około 20 stopni 1 łyżka
Z butelką mleczka w tle