pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:179/417)

Cukinia faszerowana grzybami i pomidorami 215

Pieczona, okrągła cukinia faszerowana mięsem, pomidorami i leśnymi grzybami. Podana z pomidorowym sosem. Coś, czym można się dobrze najeść i wspaniale smakuje :) 4 okrągłe cukinie 100g ryżu 1 cebula 250g mięsa mielonego ok 300g podgrzybków 3 pomidory sól pieprz papryka słodka mielona oliwa z oliwek SOS: 2 szklanki przecieru pomidorowego bazylia suszona sól pieprz czarny Cukinii ściąć wierzch(...)napełniać farszem. Przykryć odciętymi „czapeczkami” Wstawić do naczynia do zapiekania. Posmarować cukinię pędzelkiem oliwą z oliwek. Na dno naczynia wlać wymieszany domowy przecier pomidorowy z przyprawami. Piec w 180*C przez 1 godzinę, kontrolując czy sos nie odparował. W razie potrzeby podlać wodą. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z grzybami , Mięsa , Obiad , Zapiekanki Tagged

https:KKuchniaMniam
Udziec z indyka 150

Długo pieczony udziec z indyka w domowym sosie bbq. Mięso jest miękkie i soczyste. Zdrowe, bo indyk ma mało tłuszczu i jest niskokaloryczny. Świetnie sprawdzi się na ciepło, ale równie dobry będzie na zimno, jako wędlina na kanapki. Polecam! Składniki: udziec z indyka o wadze ok. 2kg 2 łyżki grubo mielonego pieprzu 1 czubata łyżka soli 4 łyżki oleju(...)łyżki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżka wędzonej słodkiej papryki 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka soli W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu. Do naczynia żaroodpornego przełożyć obsmażone mięso i natrzeć je dokładnie sosem. Wstawić do piekarnika (bez przykrycia) rozgrzanego do 120 stopni i piec przez 3 h. Mięsa nie trzeba przewracać. Na koniec zwiększyć temperaturę

Moja Galeria Smaku
Kurczak pieczony z cytryną i rozmarynem oraz duszona marchewka 231

Kurczak pieczony z cytryną i rozmarynem, to jedno z tych dań, które smakują wspaniale, a wyglądają hmm...powiedzmy, że średnio ;). Jego przygotowanie zajmuje ok. 10

Obiad za dychę
Pieczone nogi kacze w azjatyckim stylu 222

brązową skórkę. Polecam!przepis ze strony Food.comskładniki2 kg nogi kaczemarynata 3 ząbki czosnku 2 gwiazdki anyżu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki chili 2 łyżeczki oleju sezamowego 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki  słodkiego sosu chili  2 łyżki octu  ryżowego4 łyżki  wina imbirowego(...)około 8 godzin , co jakiś czas przewracając.Rozgrzać piekarnik do 160st.CWyjąć kaczkę z marynaty i ułożyć na blasze pokrytej folią, lub na blaszce z rusztem (wygodniej)Piec przez 2 godziny, co jakiś czas odwracając, lub do momentu kiedy mięso będzie bardzo miękkie i ładnie przypieczone. W czasie pieczenia odlewać wytopiony tłuszcz.Podawać  kaczkę

Stare Gary
Boczek pieczony 195

jest to trochę inny smak, ale o to chodzi by się nie znudziły. :)Składniki : około 1,20 kg surowego boczku olej kilka goździków 4 ząbki zmiażdżonego czosnku pieprz, czerwona papryka, sól, estragon Przygotowanie : Mięso umyłam i osuszyłam, nakłułam je w kilku miejscach Przygotowałam marynatę z podanych składników ( każdego z sypkich składników było po około płaskiej łyżeczki ), oprócz goździków i soli(...)nakłułam ponownie, włożyłam w mięso kilka goździków i pozostawiłam je w chłodzie do dnia następnego Następnego dnia posypałam solą, wtarłam jeszcze raz marynatę w boczek, przełożyłam do foremki i piekłam, wpierw w temp. 200 stopni C (około 40 min.) - przykryłam folią aluminiową, a po tym czasie jeszcze 20 min. w temp. 170 -180 stopni C.- folię zdjęłam. W trakcie pieczenia

Proste Potrawy
CHIPSY Z JARMUŻU 195

niektórych tak, że pochłaniają ich każdą, nawet ogromną ilość. Ja przygotowuję od razu z 0,5kg. Po odcięciu zgrubiałych części pozostaje mi jeszcze spora ilość liści, tak, że piekę je na 5-ciu blaszkach. Mój Małżonek gdy pierwszy raz zobaczył ilość chipsów był przerażony, stwierdził tylko "bez umiaru"... , po czym jak tylko spróbowal, bardzo szybko zmienił zdanie. Aż się boję(...)klarowane lub olej kokosowy, lub oliwę z oliwek. Dodać sól, ostrą paprykę i czosnek, całość wymieszać. Do miski wrzucać partiami liście i dokładnie mieszać. Ja zakładam jednorazowe rękawice i mieszam dłońmi, tak, by każdy listek był dobrze natłuszczony. Tak przygotowane liście wykładamy pojedynczo na blachy wyłożone papierem do pieczenia, dość ciasno, ale tak by nie nachodziły na siebie. Pieczemy

Smaczne Zdrowe
Pieczone żeberka w marynacie miodowej 94

Składniki: 1 kg żeberek 4 cebule 1 główka czosnku Składniki na marynatę (wszystko zmiksować): 3 łyżki miodu rzepakowego 4 łyżki oliwy 1/2 szklanki wody 1 łyżka mielonej papryki ostrej garść suszonych moreli 1 łyżka pieprzu syczuańskiego 1 łyżeczka curry POWDER CURRY HOT Mida's 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka musztardy sarepskiej 1/2 szklanki ciemnego piwa(...)świeżo utartego imbiru Przygotowanie: Mięso przełóż do brytfanki lub głębokiej patelni. zalej marynatą, włóż przekrojone na pół cebule i czosnek. Odstaw na noc do lodówki. następnego dnia piecz pod przykryciem w temp 200 stopni z opcją góra dół*. U mnie wyszło jakiś 2-3 godziny. Podczas pieczenia polewaj mięsko marynatą i wytopionym tłuszczem.  * w zależności od piekarnika temperatura

ClauditteMissCooking
Pieczone ziemniaki 284

powstydzi się podając właśnie pieczone ziemniaki na stole. Przygotowanie ziemniaków zajmnie Wam chwilkę. Wystarczy obrać, lekko obgotować, przeżucić do żaroodpornego naczynia, obtoczyć w naszych ukochanych ziołach i gotowe. Nie ważne jak i z czym podane, są po prostu wyśmienite. Składniki: około kg ziemniaków 3-4 łyżki oliwy sól morska świeżo mielony pieprz słodka czerwona papryka roztarty rozmaryn roztarty tymianek(...)ogień. Jak tylko woda zawrze, ziemniaki odlać i odparować.  Podgotowan ziemniaki umieścić w naczyniu żaroodpornym lub blaszce, posypać naszymi ulubionymi ziołami, skropić oliwą, obtoczyć dokładnie wszystko w przyprawach. Piec w 200 stopniach przez około 40 minut. Dodatkowo na koniec włączam funkcję opiekania na kilka minut, by ziemniaczki ładnie zarumieniły się. Smacznego

na moim stole...
Ziemniaki zapiekane z czosnkiem i tymiankiem 155

łyżeczki papryki słodkiej szczypta pieprzu kajeńskiego Ziemniaki szorujemy, większe kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Gotujemy w niewielkiej ilości wody przez 5-7 minut. Odlewamy, zostawiając ziemniaki w garnku. W moździerzu ucieramy czosnek z solą i przyprawami, dodajemy olej. Mieszanką zalewamy ziemniaki i mieszamy aż wszystkie będą pokryte. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 35 minut

Pełny talerz
Wyrolowana pieczona kiełbasa 169

który pogardziłby boczkiem zwłaszcza pieczonym...;) Składniki: 2 długie kiełbaski  boczek pokrojony w plasterki ilość uzależniona od grubości i długości kiełbasek 2 łyżki groszku oraz kukurydzy z puszki 2 łyżki startego żółtego sera przyprawa do boczku lub wieprzowiny główka czosnku Farsz warzywny: 1/2 cukinii  6 dużych pieczarek 1/2 małego pora sól, pieprz, papryka słodka 1 łyżka masła Kiełbaski(...)krótkie plasterki możemy pomóc sobie wykałaczkami Podsmażamy na patelni aż boczek się przypiecze.Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy nasze rollsy wraz z powstałym tłuszczem, dodajemy nie obrane ząbki czosnku. Pieczemy w tem. 180 st do momentu aż czosnek będzie miękki w środku.Farsz warzywny:Wszystkie warzywa kroimy w plasterki.Na patelni podsmażamy pieczarki z dodatkiem masła następnie dodajemy pora

NaKońcuJęzyka
Karkówka wieprzowa duszona w sosie 261

bardzo gęsta i zaczęła się jakby pienić), cały czas mieszając podsmażamy kilka minut. Odstawiamy do wystygnięcia.3. W rondelku zagotowujemy wodę z zielem angielskim, pieprzem, grzybkami, liśćmi laurowymi, "warzywkiem", papryką i maggi.4. Kawałki karkówki obtaczamy z obu stron w mące i smażymy krótko z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Przekładamy mięso (bez oleju!) do naczynia żaroodpornego i zalewamy zagotowaną(...)rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny (w zależności od grubości plastrów karkówki) pod przykryciem. Kiedy sos zacznie bulgotać można zmniejszyć temperaturę do 170 stopni - ma sobie delikatnie "bąbelkować", nie za mocno ;)7. Po mniej więcej godzinie sprawdzamy czy miękkość mięsa nam odpowiada, doprawiamy ewentualnie sos do smaku solą, pieprzem, papryką

Kraina Tysiąca Smaków
Udka w ziołach z ziemniakami z rękawa 278

dodatki:) Mięsko pieczemy razem z ziemniakami, można dodać też inne warzywa, takie jak marchew, brukselka, kapusta, fasolka szparagowa, co tylko lubimy;) Smaczne i aromatyczne danie, które praktycznie robi się samo :) 2 udka z kurczaka   (polecam z kurczaków z wolnego wybiegu kupuję w KLIK )   5- 6 ziemniaków 4 ząbki czosnku 3 cebule zioła prowansalskie tymianek oregano papryka słodka sól(...)worka i wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie, do mięsa dodaję obrane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki, posypuję jeszcze ziołami, mieszam całość, zamykam worek do pieczenia, (można zrobić dziurki aby nie popękał w czasie pieczeniaPiekę jakieś 70 -80 minut w 190 st C Podałam z surówką.  Polecam nową gazetkę z promocjami

Takie tam pichcenie
Pasta z wędzonego śledzia 143

Składniki: 2 sztuki wędzonego śledzia 1 słoik papryki w occie 6 ogórków korniszonów 1 duża cebula czerwona 2 jabłka 2 łyżki majonezu pęczek natki pietruszki sól

kgwjanczewo
Tarta z brokułami i kurczakiem 349

śmietanowo-serowy sos. Pychota!   Składniki: Ciasto: 62,5 g margaryny do pieczenia (1/4 kostki); 1 szklanka mąki pszennej; 3 łyżki wody; 1/2 łyżki oleju; Szczypta soli. Sos: 150 g żółtego sera; 3 jaja; 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1/2 łyżeczki ostrej papryki; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 1 średni brokuł (o wadze około(...)formę do tarty i ponakłuwać widelcem. Przygotować sos. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki) i przełożyć do miseczki. Do sera dodać śmietanę, jaja, ostrą paprykę, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dokładnie wymieszać. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku. Brokuł podzielić na różyczki i obgotować w lekko osolonej wodzie. Po obgotowaniu różyczki

Gospodyni Miejska
Karczek na wyjątkowe okazje - SOKOŁÓW 80

łyżeczka pieprzu 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki wegety 8 ziarenek owoców jałowca 1 szklanka wody Przygotowanie: Mięso myjemy i lekko nacinamy w krzyżyki, następnie nacieramy marynatą z wyżej wymienionych produktów. Odkładamy zamarynowane mięso na noc do lodówki. Wkładamy rano do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Proces pieczenia to ciągłe

ClauditteMissCooking
polędwica po węgiersku czyli wędlina z piekarnika 140

polędwica długo pieczona Wieprzowy schab, oraz wykonane z niego wyroby, to wysoce cenione w naszych domach artykuły. Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób,  przygotowania kawałka schabu, poprzez długotrwałe pieczenie go w niskiej temperaturze. Taka temperatura pieczenia, w sumie niewiele się różni od temperatury panującej w wędzarni, podczas wędzenia mięsa ciepłym dymem. W wędzarni oprócz temperatury, to dym daje mięsiwu końcowy(...)lubczyku, aromat tych przypraw, połączony z ostrą papryką, oraz suszonymi w słońcu pomidorami sprawi, że próbując naszego schabu poczujemy, się jakbyśmy byli na madziarskiej puszcie. składniki na osiem osób 1,5 kg schabu marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki domowego maggi sól,  pieprz Dodatkowo zaprawa do pieczenia 2 łyżeczki pieprzu bałkańskiego firmy SKWORCU 10 papryczek

Miód i pieprz