majonezem dodajemy przyprawy i ser. W naczyniu żaroodpornym układamy 2 warstwy: makaron, mięso, pieczarki z papryką, kalafior, kukurydzę i posypujemy startą mozzarellą zalewamy połową sosu i układamy ponownie 2 warstwę składników i na samą górę nakładamy trochę makaronu. Zalewamy resztą sosu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st przez 30 min. Po15 minutach nakładamy starkowany ser i dalej pieczemy
Pan i Pani Smith w kuchnizakwasie - 2 małe pieczarki - 1 ogórek kiszony - ser, wedle uznania - oliwa - sól, pieprz do smaku, bazylia, papryka słodka, pieprz ziołowy, czosnek granulowany Pieczarki, ogórka i ser pokroić w kostkę. Kromki chleba skropić oliwą, przyprawić. Położyć kostki pieczarki, ogórka i sera. Ponownie przyprawić. Piec w 200 stopniach, 5-10 minut. Przepis brał udział w akcji Kuchnia 24/7
Corner With Recipessmaku, papryka ostra, bazylia,papryka słodka itd. Kurczaka pokrój w kostkę, natrzyj solą ,pieprzem i rozmarynem. Paprykę i oliwki pokrój w kostkę, marchewkę, pora w plasterki. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego, dodaj oliwki. Skrop olejem, dopraw i wymieszaj. Ułóż na górze kurczaka. Piecz w 200 stopniach ok. 30 minut pod przykryciem i 20 minut bez przykrycia. W tym czasie ugotuj
Corner With Recipesosolonej wodzie przez 8 minut. Odcedzić. Paprykę pokroić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, kalafior i paprykę. W osobnym naczyniu wymieszać 200 ml wody z śmietaną 30%, bulionem i przyprawami. Polać sosem warzywa, ser żółty porwać na kawałki i ułożyć na warzywach. Piec w 150 stopniach przez 25 minut potem dodać termoobieg lub zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne
Moja Galeria Smakuczosnek przecisnąłem przez praskę i wymieszałem z oliwą. Posmarowałem środki papryk (część czosnkowej oliwy pozostawiłem). Połówki papryk wyłożyłem plasterkami cebuli , a następnie przykryłem plasterkami fety. Na wierzchu ułożyłem pomidorki koktajlowe oraz oliwki. Posypałem tymiankiem i pieprzem , skropiłem resztą oliwy. Zawinąłem w folię , piekłem w piekarniku około 30 minut
R'n'G KitchenSKŁADNIKI: Udka z kurczaka papryka mielona wyciśnięte ząbki czosnku sól cząber kurkuma pieprz buraki por Udka dokładnie posolić i obsypać przyprawami, odstawić na minimum 1 godzinę. Ułożyć w naczyniu do pieczenia, obłożyć plastrami buraków i posypać pokrojona porą. Piec w piekarniku obracając dwa razy ok 50 minut. Do wytworzonego sosu można dodać więcej buraków wtedy sos ma ładny kolor
harrisawysmarować cienko masełkiem z ziołami. Wszystkie kromki połączyć i całą bagietkę zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez ok. 10-15minut. Ja do warzyw dodałam jeszcze zalegające w lodówce resztki warzyw - po małym kawałku cukinii, papryki czerwonej i pora. Posypałam lekko mrożonym koperkiem
Kuchnia Prezydentowejpołowie musu drobiowego, rozsmarowujemy równomiernie. Z umytych papryczek odkrajamy „czapeczki”, usuwamy gniazda nasienne i nadziewamy mozarellą. Papryki układamy naprzemiennie kolorami wzdłuż krawędzi dłuższego boku rozbitej polędwiczki i ciasno zwijamy roladę. Każdą owijamy plastrami prosciutto, następnie obwiązujemy bawełnianą nicią. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, skrapiamy olejem lub oliwą do smażenia. Kładziemy polędwiczki, też lekko skrapiamy olejem, posypujemy rozmarynem i wstawiamy
mojewypiekiinietylkoschabu bez kości 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina sól pieprz papryka mielona słodka papryka mielona ostra chili Wykonanie: Mięso myję, osuszam papierowym ręcznikiem, nacieram solą z każdej strony. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Wkładam do rękawa do pieczenia, wlewam wino i wstawiam na kilka godzin do lodówki, co jakiś czas obracając. Potem folię lekko nakłuwam
Bea(u)ty kitchenpieprzem. 2. Udka nacinam nożem, usuwam kości, pozostawiając tylko najdłuższą kość na podudziu. Mięso oprószam majerankiem, papryką, solą i pieprzem. W lukę po usuniętych kościach wkładam farsz pieczarkowy. Skórę dokładnie spinam wykałaczkami. 3. Udka układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam odrobiną oleju, przykrywam. Piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasimiodu sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę (ocet balsamiczny, słodką paprykę, paprykę chilli, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, miód) połączyć. Kurczaka posolić i popieprzyć, natrzeć marynatą. Wstawić do lodówki na około 5 godzin. Kurczaka piec w torebce do pieczeniu w temperaturze 180C przez około godziny. Po tym czasie torebkę rozciąć
Amatorka kuchennaMamą pieczemy w piekarniku kurczaka na niedzielny obiad czy mięso do chleba, zawsze przy okazji wkładam na osobną blaszkę porcje warzyw. Są to z reguły ziemniaki, buraki,papryki i cukinie, z których można zrobić pyszne pasty i sałatki, jednocześnie oszczędzając energię. Zapraszam po przepis. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 2 jajka 150 g tuńczyka w oleju
Gosia gotujebulionem, dodać pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i dusić do miękkości mięsa. Następnie dodać resztę papryki,zagęstnić(łyżka mąki+ woda, można użyć fiksu do gulaszu jak kto woli). SKŁADNIKI NA PLACKI: Ziemniaki zetrzeć z cebulą mąka jajko sól, pieprz Wszystko wymieszać, piec złociste placki. Placki polać gulaszem, można dodać trochę sosu czosnkowego. SMACZNEGO
Kuchnia Beatyformułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem sosem do pizzy,nakładamy pozostałe składniki: cebulę, ogórka kiszonego, salami, paprykę, pomidory i oliwki, całość posypujemy najpierw przyprawą do pizzy, a potem tartym żółtym serem.6. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15-20 minut.Pizza najlepiej smakuje z sosem czosnkowym!Smacznego
Kuchnia domowa Anikażdy kawałek owinąć plastrem szynki.Osączone oliwki drobno pokroić lub zmiksować i wymieszać z kminkiem i papryką.Zawiniątka, po dwa, nabić na patyczki, posypać pieprzem i posmarować marynatą. Odstawić przykryte, najlepiej na całą noc do lodówki.Zamarynowane zawiniątka oczyścić z marynaty i piec na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej około 8 minut. W połowie pieczenia odwrócić.Wątróbki mają wyśmienity smak
Kulinarny karnet Christopheramięsnych lub po prostu przekąska po szkole, lub pracy. Składniki: Dowolne warzywa ( u mnie: kabaczki i papryka) Dressing: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sok z pomidora sól Przygotowanie: Warzywa myjemy i kroimy w cienkie plasterki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, posypujemy solą, wyciskamy sok z połowy pomidora i wyciskamy za pomocą praski czosnek. Odstawiamy
Kuchnia Łukaszacebula się zaszkli. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na kotlety schabowe nakładamy podsmażonego z papryką i cebulą bakłażana, dwa plasterki sera feta oraz kilka oliwek. Zwijamy dość ciasno, owijamy dokładnie szynką i spinamy wykałaczkami aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oliwy. Przekładamy roladki. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym
Mania Gotowaniaoczkach. Cebulę drobno posiekac i smażyc na oleju ok. 10 minut naśrednim ogniu. Doprawic solą , pieprzem, papryką, przecisniętym przez praskę czosnkiem , curry i rozgniecioną kolendrą. Smażyc jeszcze przez chwilkę, po czym wymieszac z odsączoną soczewicą i jajkami. Masę przełożyc do podłużnej foremki. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C. Smacznego
Słodkości i nie tylkoZapraszamy Was dzisiaj na wolno pieczoną łopatkę jagnięcą, która dosłownie rozpływa się w ustach, a mięso jest bardzo delikatne i dobrze doprawione. Polecamy! Składniki: ok. 1 kg łopatka jagnięca z kością, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki kolendry, 1 łyżeczka pasty harrisa, 1 łyżeczka ostrej papryki, sok z połowy cytryny, sól(...)przygotowaną marynatą natrzeć mięso, a następnie przełożyć do naczynia żeliwnego lub żaroodpornego, dorzucić zmiażdżone ząbki czosnku i podlać połową wody. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec bez przykrycia przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez około 3 godzin pod przykryciem. Podczas pieczenia co jakiś czas mięso polewać powstałym sosem, w razie
Plate of Joydodatku tłuszczu. Podałam je z pieczonymi młodymi ziemniaczkami (przepis wkrótce pojawi się na blogu), sałatką z pomidorkami i słonecznikiem oraz pysznym, lekkim sosem jogurtowo-czosnkowym. Serdecznie polecam! Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,5 kg) 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych pół szklanki mleka/jogurtu jajko 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki czosnku w proszku(...)umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w marynacie i obtoczyć w panierce. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe. Smacznego
Kuchnia ElliePieczeń z karkówki tym razem w sosie warzywnym to kolejna odsłona jednego z moich ulubionych mięsiw, podchodząc jednocześnie do niej z swoistym szacunkiem staram się zawsze aby była pyszna, krucha i zwalała z nóg ;)Składniki :karkówka wieprzowa (ok 2kg) marchew korzeń pietruszkicebula3-4 ząbki czosnku2 ziemniaki przyprawa do karkówki lub (jak u mnie) papryka słodka, papryka ostra(...)między czasie oczyszczam i kroję warzywa w nie za małe kawałki i wszystkie razem z masłem i wodą dodaję do woreczka z karkówką. Zawiązuję i na formie do zapiekania piekę w 170-180oC przez ok 2,5h. Po ok 2h wyciągam formę, zręcznie pozbywam się foli i jeszcze na ok 30 minut wkładam do pieca.Po upieczeniu karkówkę kładę
Mechanik w kuchniDzisiejszą propozycją na obiad będą ziemniaczki pieczone z czosnkiem, chilli oraz oliwą tymiankową a dodatkiem mięsnym są stripsy. Do przygotowania (dla 2 osób) tego dania będziemy potrzebować : Ziemniaczki : 6 ziemniaków 4 ząbki czosnku papryczkę chilli sól 2. Stripsy : pojedyncza pierś maślanka 4 łyżki mąki 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka papryczki(...)musimy na samym początku obrać i pokroić na dużą kostkę. Myjemy ziemniaki, osuszamy je i kładziemy na blachę do pieczenia z dodatkiem oliwy,czosnku oraz pokrojonej na mniejsze kawałki papryczki chilli. Musimy co jakiś czas mieszać ziemniaki żeby nie przywarły (pieczemy w 180 stopniach aż do zrumienienia i miękkości około 30- 40 minut). Gdy już ziemniaki są prawie gotowe przystępujemy
Wspólne smakimąki krupczatki 150g zimnego masła 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% Farsz: 1 udziec z indyka 2 nóżki z kurczaka kawałek wołowiny rosołowej warzywa do rosołu bułka tarta przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, papryka ostra i słodka) Mąkę wymieszać z proszkiem i solą, dodać masło i posiekać(...)łyżkę farszu mięsnego i zawinąć. Można zostawić ja w takiej bardziej pasztecikowej formie, ja jednak lubię je w kształcie rogaliczków. Dlatego lekko podwijam rogi, żeby uzyskać uroczy, półksiężycowaty kształt. Piec przez 30 minut w temeraturze 180 C. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoPyszna pieczona karkóweczka w musztardzie delikatesowej to kolejna propozycja domowej wędlinki na kanapki. Po prostu pyszności:) składniki: 1,4 kg karkówki 6 łyżek musztardy delikatesowej, użyłam Kieleckiej 10 łyżek oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka majeranku sok z połówki cytryny 1/2 szklanki wody Przygotować marynatę do karkówki. W misce wymieszać musztardę, olej(...)drugi bok. Piekarnik nagrzać na 180 C. Mięso podlać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 2 godzin. Mięso piec w przykrytym naczyniu lub nakryte folią aluminiową aby musztarda się nie przypaliła. Przed krojeniem mięsko dobrze wystudzić. Polecam też: Karkówkę pieczoną z czosnkiem
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 paprykę czerwoną 1 puszkę groszku pęczek szczypiorku dużą garść rukoli 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki papryki
kgwjanczewokaszy gryczanej. Nawet tym, którzy nie przepadają za kaszą powinno zasmakować :) Pieczone pomidory z farszem z kaszy gryczanej i bakłażana Składniki: - 6 pomidorów (jak największych) - 1 cebula - 1 bakłażan - garść świeżej pietruszki - 5 pieczarek - 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej - ser żółty do posypania - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, ostra, chili cayenne - olej rzepakowy Z pomidorów usuń nożem szypułkę(...)dopraw jeszcze oraz dodaj pietruszkę. Pomidory napełnij farszem, każdą łyżkę farszu uciskając, tak aby jak najwięcej się zmieściło. Posyp pokruszonym serem i ułóż w naczyniu żaroodpornym, lekko posmarowanym olejem. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. 15 minut
Corner With Recipesszkl cydru lubelskiego Przygotowanie: gruszki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałeczki, oliwę podgrzewamy na patelni, wsypujemy cukier, dorzucamy gruszki. w momencie kiedy puszczą sok dosypujemy pieprz, cynamon, goździki, paprykę i dolewamy miód. całość podgrzewamy kaczkę myjemy, osuszamy, skórę nacinamy w kratkę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażmy z każdej strony na suchej patelni na złoty kolor kaczkę zdejmujemy z patelni(...)zalewamy ją cydrem, otrzymany sos dolewamy do gruszek ostudzoną kaczkę nadziewamy gruszkami, jeśli zostaną- wkładamy je razem z kaczką do rękawa i wstawiamy do nagrzanego do 200"C piekarnika. pieczemy około 30 minut podajemy z fasolką szparagową lub pure z ziemniaków i selera Smacznego!! P.S. Zamiast całej kaczki, możecie użyć tylko udek lub piersi:) będą tak samo pyszne
Luźna Kuchnia"- Co tygryski lubią najbardziej?- Indyczka :)"Kończy mi się urlop i wciąż mam nadzieję, że spadnie śnieg przed moim wyjazdem. Ponoć dzisiaj padało w Kutnie
Przepisy Aleksandry